Млађони Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 otac aleksandar svodi moral na moralizam, po njegovim rijecima moralan covijek je fasista, samo ja se sa time ne slazem ili ja ne znam sta zapravo znaci taj termin moralan covijek jok ne svodi moral na moralizam nego koristim neku bezveze definiciju morala a ne onu od profesora Korduna :P oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 mladjo ja kad saberem tvoje stavove, zalazes se za individualizam, za bogacenje, podrzavas pedere da se izbore za status normalnog u drustvu, takodjer i abortusi su za tebe sasvim normalna stvar u ranoj fazi od par nedelja kako sam shvatio, protivnik si morala, to te ne zanima, pa isapde brate od tebe pravoslavac i po, ne znam sta da ti kazem.... ja da imam nadleznost dao bi ti nobelovu medalju za pravoslavlje Tumaralo. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 otac aleksandar svodi moral na moralizam, po njegovim rijecima moralan covijek je fasista, samo ja se sa time ne slazem ili ja ne znam sta zapravo znaci taj termin moralan covijek Ne znaš šta znači, ali znaš da oceniš Šmemana U duhovnosti je vrlo važno znati šta je uzrok a šta posledica... šta je cilj , a šta produkt cilja. Šmeman nigde nije negirao da dobri ljudi niu i moralni. Ovo me podseti na neke koji su tumačili Nikolaja, pa tvrdili kako je on protiv kupanja i voza. Moral niko ne negira, samo ga jasno pozicionira, tvoja razmišljanja o moralu su više svojstvena zapadu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2014 Ne znaš šta znači, ali znaš da oceniš Šmemana U duhovnosti je vrlo važno znati šta je uzrok a šta posledica... šta je cilj , a šta produkt cilja. Šmeman nigde nije negirao da dobri ljudi niu i moralni. Ovo me podseti na neke koji su tumačili Nikolaja, pa tvrdili kako je on protiv kupanja i voza. Moral niko ne negira, samo ga jasno pozicionira, tvoja razmišljanja o moralu su više svojstvena zapadu. dobro moguce je da je tako, vidi ovako ja sam protiv toga da se drugima natura moral, takav cilj je sam po sebi nemoralan, to je vodjenje tudjih briga i nastojanje mijenjanja tudjeg karaktera, to je meni nemoralno i diranje u elementarne ljudske slobode, sada ako je to tako kako vi trvrdite da jeste sta cemo onda sa ovim paradoksom !? jer iz toga moral ispada paradoks, moral se bori za nemoral ako sam dobro shvatio, ja to ne mogu bas tako da prihvatam, mozda moral na ruskom jeziku znaci drugacije od onog sto znaci na srpskom jeziku, mozda znaci jednako, ali kako cemo onda na srpskom nazvati osobu koja sama za sebe nastoji biti na strani dobra, kako se zove takva osoba, ja sam uvijek takve osobe zvao moralnim osobama, a ove sadiste sto drugima popuju kakvi trebaju biti nikada nisam smatrao u pozitivnom smislu, samim tim ni za moralne, ako je moral teznja za ispravnim i dobrim kako onda moral moze biti negativan!? ako ja gresim, onda moral nije teznja za ispravnim i dobrim onda je nesto drugo, zelio bi da naucim sta je onda da se od toga ogradim, ovako ispada da ja moral pogresno dozivljavam Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2014 @@kordun, Mi pravoslavni se bavimo svojim unutrašnjim tanjem, a ne spoljašnjim manifestacijama. Poznajem mnoge moralne ljude koji su patološki arogantni. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2014 Морал је биолошког порекла, није ни друштвена творевина, пошто се у неким облицима јавља код сисара попут мајмуна и слонова. Хришћанство са друге стране није морално, него надморално. Да неко не помисли, није ни неморално ни аморално. Хришћанин би требао да превазиђе тај урођени морал и да ослободи вољу, да оно што ради, ради са хтењем. Нпр. хоћу да помогнем некоме не зато што ме неки унутрашњи осећај тера да то урадим и зато што морам, него зато што једноставно хоћу, слободно, с љубављу. Јер у љубави нема морала и терања. Љубав не постоји без слободе. kopitar and Zdenka Zubak је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2014 Najveći raskolnici u Crkvi su bili i najmoralniji ljudi svog vremena. Јелена011 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 30, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2016 Relativni moral Možemo zapaziti da bez Boga odjednom sve postaje relativno. Čovjek se u stanju bezbožnosti gubi u beskraju koncepta mješavine dobra i zla.[2] „Bogovi u pokušaju“ stalno se trude da iznađu najbolja rješenja, ali ti napori odlaze u vjetar jer nemaju zdravog utemeljenja. Ljudi zapravo nastoje da što više uživaju u grijehu a istovremeno izbjegnu njegove posljedice. To, međutim, nije izvodljivo, i stoga se razvijaju složeni sistemi obmane koji narod uvijek drže na domaku „udice“ kako bi slijepo slijedili i vjerovali laži. Do kakvih zaključaka relativizacija morala može da dovede svjedoči i primjer članka u dnevnim novinama koji se bavi moralnim opravdanjem homoseksualizma, a može se pročitati na ovom linku. Zapazite kako se pisac vješto koristi destruktivnim primjerima, devijantnim slučajevima u prirodi ili očiglednim kompromisima zvaničnih religija sa zlom da bi opravdao svoje inače potpuno neodržive stavove. http://www.religija.me/?p=1915 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јануар 30, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2016 Relativni moral Možemo zapaziti da bez Boga odjednom sve postaje relativno. Čovjek se u stanju bezbožnosti gubi u beskraju koncepta mješavine dobra i zla.[2] A sta je alternativa... apsolutni moral... meni zvuci kao uzasna ideja. Lepse je nemati ga i estetski, a i moralno da ne bi zakrzljao. Moral je relativan jer zavisi od ljudske priorode i ljudskih ideala, ali je iz istog razloga i univerzalan. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 30, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2016 Јер у љубави нема морала и терања. Љубав не постоји без слободе. A po čemu moral ukida slobodu?Ni u moralu nema teranja.Moral=savest,neki kažu glas Duha Svetoga.Da li ćeš da poslušaš taj glas je izraz tvoje slobode.Ljubav prema Bogu se izražava kroz poštovanje i držanje zapovesti kao što i Hristos kaza:Ako me ljubite zapovesti moje držite.Držanjem tih zapovesti tj tvoreći ih ispunjava se i druga zapovest o ljubljenju bližnjih.Dva principa kao osnova hrišćanskog morala. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 30, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2016 Моралан човек има више везе са савешћу, него са религијом. Моралан човек неће учинити зло другима, моралан човек ће увек испунити обећање, моралан човек неће устукнути пред злом и тако даље и т.д. То су карактеристике које могу красити верника, али могу красити и атеисту. Рапсоди, sqny and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јануар 30, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2016 Моралан човек има више везе са савешћу, него са религијом. Моралан човек неће учинити зло другима, моралан човек ће увек испунити обећање, моралан човек неће устукнути пред злом и тако даље и т.д. То су карактеристике које могу красити верника, али могу красити и атеисту. Tako je. Savest se oblikuje i u nekoj meri je rastegljiva, zavisna od nasih promisljanja, iskustava. Ali savest se ne moze iskljuciti, kao sto se ni emocije ne mogu iskljuciti. Dal je od Boga il ne, al nema kvalitetnog zivota bez neke teznje da se sa istom usaglasis. Avocado, GeniusAtWork, Ненад Р. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Јануар 30, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2016 A sta je alternativa... apsolutni moral... meni zvuci kao uzasna ideja. Lepse je nemati ga i estetski, a i moralno da ne bi zakrzljao. Moral je relativan jer zavisi od ljudske priorode i ljudskih ideala, ali je iz istog razloga i univerzalan. Ovo mi nema bas puno smisla. To kao da si rekao da logika i matematika, kao nesto objektivno je uzasna, i lepse je nemati ih. A kao drugo, ako je moralnost relatvinna, onda moralnost ne postoji jer to nije ni moralnost, to su samo preference ljudi, kao i prefernce o filmovima, hrani i muzici, gde niko nije u pravu, a svako misli da je u pravu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 30, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2016 Mnogi religiozni ljudi teško razumiju kako se bez religije može biti dobrim ili čak željeti biti dobrim. Uglavnom se smatra da je religija ta koja nas čini dobrim i koja je zaslužna za naš moral. Moral nije nešto što odredjuje da li je čovek dobar. Moral nije nešto što stvara dobrotu, kada se moral uzme za cilj, ili ispunjavanje Božijih zapovesti kao cilj, onda se stvara moralizam, a moralizam stvara ogroman egoizam,moralistički egoizam stvara svaku vrstu terora i terorizma Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јануар 30, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2016 Ovo mi nema bas puno smisla. To kao da si rekao da logika i matematika, kao nesto objektivno je uzasna, i lepse je nemati ih. Mislm da je losa analogija. Mene 'objektivni moral' podseca na stav da si nesto procitao u knjizi i to smatras nepromenljivom i apsolutnom istinom. I to je ta ideja koja mi je uzasna. Evo ti citat iz teksta na koji sam reagovao: "...iza nemorala nalazi se nešto još dublje, a to je NEVJERSTVO prema Bogu. Kako znam? Kako bih drugo ako ne iz Božje Riječi. Pročitajte prvo Rimljanima poslanicu 1:18-32. Tu je sažeto objašnjeno gotovo sve što smo rekli i ustanovljena jasna veza između bezbožnosti i nemorala svih vrsta..." Pravi reprezent tog nacina razmisljanja koje je po meni postavljeno naopako. Mi smo osudjeni da jedni drugima pricamo sta je moral, ali ako to ne obrazlazemo nekim pozivanjem na ljudsku prirodu, onda pricamo po meni o necemu potpuno bezvrednom. Evo na primer ako bi ja opravdavao hriscanski moral, prvo bi posao od coveka. Pozoves se na ljubav koja postoji izmedju majke i deteta, ili brata i sestre i zamislis svet u kome svaki covek to oseca prema svakom drugom. Pa vaistinu bi bio raj. I to je tek pocetak nekog opita koje su onda ljudi jedni drugima prenosili (dakle ne napusavam knjige kao takve), ali uvek naspram coveka i ideala kakav bi on mogao da postane. Tu mora da bude uporiste. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука