Jump to content

Moral, njegov značaj i gde je religija u svemu tome

Препоручена порука

Moralan čovek ispunjava zakon.

Uzmimo bibliju kao skup zakona i zapovesti koje nam je Bog dao.

Ima ljudi koji nikada bibliju nisu pročitali ali su ispunili sve zapovesti iz nje,jednostavno puni su ljubavi a moral je samo sekundarna i visljiva pojava ,ljubavi kao uzroka.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 143
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Moralan čovek ispunjava zakon.

Uzmimo bibliju kao skup zakona i zapovesti koje nam je Bog dao.

Ima ljudi koji nikada bibliju nisu pročitali ali su ispunili sve zapovesti iz nje,jednostavno puni su ljubavi a moral je samo sekundarna i visljiva pojava ,ljubavi kao uzroka.

Хвала. Разумем као Православац али су таква објашњења на испиту када се предочавају атеистима. Исто ти је када муслиману објашњаваш

да је Христос = Љубав, што ја као Православа разумем и осећам.

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Мислим да морал настаје онда када постоји потреба да се у живот унесу "правила" игре т.ј. да би се личност налазила на сигурнијем терену. Отуд осуде када неко одступи од правила понашања које се косе са моралом. Можда је морал претеча свих закона али опет не би требало оволико потценити религију да не кажем неку тежу реч.

Ima onaj mladić koji je želeo da bude savršen pa je pitao Hrista šta mu je činiti, a Hristos mu nabraja šta je pisano kod Mojseja. Ne čini preljube, poštuj oca i majku, ne kradi itd. A mladić mu kaže: sve sam to ispunio, na šta mu Isus odgovara: Ako hoćeš savršen da budeš, razdaj sve pa idi za mnom. A on nije imao hrabrosti da se upusti u to što je on doživljavao kao neizvesnost. Nije imao dovoljno vere. Zakon, recimo moralni, je svakako dobar i bez njega društvo ne bi moglo funkcionisati. Ali na kraju postoji jedan izbor koji svako od nas mora napraviti a pri čemu nam zakon ne može pružiti neku sigurnost. To je na neki način ’raspeće slobode’. Dejan je naveo ovu lepu misao svetog starca Tadeja i ona je na tragu onoga što je rekao Sveti Avgustin: voli, a onda čini šta hoćeš. Onaj ko ljubi Hrista i braću dobija tu nekako slobodu, da nema uvek neka jasna pravila koja ga vode, kao konja samar, dakle, ne neka sila spolja, već ga ljubav usmerava i opominje.Lako je ovo pogrešno shvatiti. Tu je misao Svetog Avgustina iskasapio Alister Krouli jer je zadržao samo ovo: ’Čini šta hoćeš’, ’Quid voles illud fac’, što je on uzeo kao nekakav okultni moto. U svakom slučaju, zakon nas ne može odvesti do Hrista. Fariseji su ispunjavali zakon pa nisu prepoznali Mesiju. Razbojnik na krstu je bio daleko od moralnog savršenstva pa je spašen. Nekako je to više stvar srca. Hristos sav zakon svodi na dve zapovesti ljubavi. To je toliko maksimalistički zahtev da nadilazi etiku. To je ljubav kakvu samo vera zna.

De Maria Numquam Satis

Подели на овим сајтовима

Ali se uzdam i u ljubav Božiju, da nas izbavi od zla koje su nam i nametali, a i od zla koja kao slepi pored očiju prihvatamo, misleći da nam pomaže neko, ko nam ništa dobro kao narodu ne misli.

Ovaj argument je produkt lose informisanosti o religiji i od strane ateista i od strane pasivnih teista.

Kada se kaze da nas Bog izbavljuje od zla ne misli se od zla oko nas vec od zla u nama, t.j nasih grehova.

Cela filozofija hriscanstva se svodi na to da covek usavrsi samoga sebe imajuci u tome jednog jedinog idola, Isusa Hrista.

Imao sam potrebu da napisem ovo jer ljudi dozivljavaju Hriscanstvo izgleda kao neku pasivnu religiju gde ti treba da se ne brines zbog sveta oko sebe i nista da ne radis po tom pitanju jer ce Bog ako verujes u njega da te izbavlja od tog zla. Bog se ne mesa u tom smislu u nase zivote i to je jedna kompletna slika ideje i slike Boga u pravoslavnoj religiji koja je nazalost tesko rasprostranjena posebno medju ateistima.

Gde je on neki cikica koji ce da te spasi da te ne udare kola, da te ne opljackaju lopovi ili nesto slichno. Bog se mesa u nase zivote samo kroz nas, time sto nam mozda pruzi inspiraciju, znak ili nesto slichno. A mislim da to mesanje svi vernici dobro poznaju i primecuju. :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Premda, opaska nije upućena meni biću slobodan da odgovorim. U pozadini ovog Kjerkegorovog izlaganja je, kako ja, vidim - pokušaj prevladavanja zapadne filozofije i racionalizovanja hrišćanske vjere. Sklon sam da čitam Kjerkegora u ključu apofatičkog bogoslovlja, što vjerujem da je legitimno i opravdano. Avramova vjera, pošto je on tu egzemplar vjere, je za njega izvjesna i odnos sa Bogom je neupitan. Ipak, iz perspektive nevjerujućeg to je samo himera. Mislim da ni danas situacija nije drugačija.

Poseban i širi problem je odnos razuma i vjere.

@horatio, isto mislim da je avramova vjera, neupitna za njega.

odnos razuma i vjere spominješ opet. šta je to, konkretnije na šta ti u stvari misliš, pitam se?

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

Pa, imam nekih nedoumica u vezi odnosa vjere i znanja. Provlače se tu i neke fideističke "natruhe", vjerovatno naveden Kjerkegorom i Evdokimovim. Nemam gotove odgovore za ove probleme, samo pitanja. No, dobro pitanje je već pola odgovora. Samo se nadam da su pitanja dobra....

Подели на овим сајтовима

Nije problem u odgovoru odgovor se zna, a on glasi 42.

Problem je naći pitanje... :D

LOL još se i rimuje

Hoću da se pravim pametnijim nego što jesam, ali istina je da - na žalost, ne razumijem. Da li bi bio ljubazan da pojasniš? Ako je neki vid ironije, sarkazma itd - to je uvijek dobrodošlo, ali nije baš njakonstruktivnije. Dakle .. ?

Подели на овим сајтовима

https://www.pouke.org/forum/topic/21054-daglas-adams-autostoperski-vodic-kroz-galaksiju-i-njegovi-nastavci/

Aludiranje na ovu knjigu.

Naime, hiperinteligentna pandimenzionalna vrsta (Miševi) napravila je super računar najjači od svakoga do tada. NJegov zadatak je bio da sazna odgovor na the answer to life the universe and everything (pogledaj google calculator). Nakon čini mi se 3 miliona godina procesiranja i obrađivanj podataka potomci izumitelja računara su došli da saznaju odgovor. U sobu (pre bi bila zgrada) sa računarom ušla su dva naučnika zahtevajući odgovor. Tada je računar rekao da im se odgovor neće svideti, međutim oni su i dalje hteli da znaju. I onda je rekao odgovor je 42. ......... Sada je trebalo shbatiti pitanje. Napravili su jošsnažniji računar koji če dati to pitanje taj računar je Zemlja ;D Međutim ona je uništena 5 min pre nego što je trebala završi sa svojim "poslom" da bi se izgradio svemirski auto-put..... itd.....

Knjiga je extra, u nekim delovima veoma konfuzna i puna nelogičnosti (dve nuklearne rakete se pretvaraju u plavog kita, koji razmišlja o sebi dok pada na planetu i to traje jednu celu glavu i saksiju petunija). Pročitaj svideće ti se

Подели на овим сајтовима

Rado, a ja ću tebi ispričati jedan vic (premda je off topic): Napravljen je najsavremeniji računar nevjerovatnih mogućnosti, i dolaze Japanac, Amerikanac i Mujo da provjere njegove performanse. Računar se nalazi u posebnoj prostoriji i prvi ulazi Japanac; uskoro se vraća oduševljen. Pitaju ga šta si pitao, a ovaj odgovara da je pitao koliko kilograma ribe uhvate japanski ribari po na toj i toj lokaciji. Naravno, odgovor je bio savršeno tačan. Ulazi sada Amerikanac i scenario se ponavlja - oduševljen je i ogovara da ga je pitao koliko kila krompira dobijaju zemljoradnici na toj i toj lokaciji u USA. Odgovor je opet savršeno tačan. Nakon toga ulazi Mujo i nema ga dugo vremena. Nakon što je izašao, prostorija u kojoj je računar je prepuna dima, a računar je pregorio. Znatiželjni i šokirani ga pitaju: "Pa, šta si ga, zaboga; pitao?". Mujo odgovara: "Jarane, pa samo sam ga pitao š'a ima?" :)

Ne koristi, ali pošto ne šteti....

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ovaj argument je produkt lose informisanosti o religiji i od strane ateista i od strane pasivnih teista.

Kada se kaze da nas Bog izbavljuje od zla ne misli se od zla oko nas vec od zla u nama, t.j nasih grehova.

Cela filozofija hriscanstva se svodi na to da covek usavrsi samoga sebe imajuci u tome jednog jedinog idola, Isusa Hrista.

само да допуним мало, да не испадне релативизирано или двосмислено :)

зло, грех, вечна смрт се дефинише као онтолошки промашај/грешка или недостатак љубави, а не као промашај или непоклапање са моралним кодексом и због тога је често натприродан, па и не-природан човеку и овом коначном, умирућем, постојању. да је до морала само, онда би свака животна варијација била прихватљива и самим тим би било либералан или крут морални кодекс био наказан или паразит на леђима религије јер би у исто време био и постулат али и главни камен спотицања - не можеш да тражиш смрт за неког ко је убио јер ћеш и ти убити.

дакле, могу бити природне многе ствари али то не значи да ће бити онтолошки прихватљиве/смислене за спасење.

човек се не усавршава самим собом, него управо путем и кроз Бога, који приде није идол већ мера савршенства и конкретна личност, као било који други човек. идол би био објекат или слика која се обожава или која представља личност, па је и логично што људи теже иконокластици ако се погрено схвати предмет вере, практично уништавању сваке слике и прилике личности која представља крње постојање и лош медијум.

сам Бог Отац да би избегао такве ствари у време Старог Завета с човеком, конкретно изабраног народа, никад се није приказао као личност већ као идеја/метафора/парабола - горући грм, итд а и чекало се на Отелотворење Христа као почетак и доказ Новог Завета са човеком, опет изабраним народом.

изабрани народ су сви они који прихватају по слободи да живе по закону љубави према ближњем и Богу, зато и нисам ставио Јевреји, Срби или било коју нацију јер је вера изнад нације или територије иако се помесне аутокефалне канонске Цркве називају по територијама где су настале - не и где делују јер њене епархије носе те називе. због тога, и због једног од најважнијих цитата из Новог Завета, не можеш се изједначавати човек и грех, нација и вера, мушко и женско, мантија и лаик ... све има свој смисао и службу, не постоји ни црно-бели свет, ни универзалис или генерализација по питању тумачења, живљења, деловања и спасења иако постоје очигледне смернице.

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Nešto sam razmišljao pa htedoh da podelim sa vama, i da ne bi otvarao novu temu tražio sam neku gde ću da postavim pitanje i naiđoh da temu koju sam otvorio 2012, ju zar ima toliko od kako sam ovde. Elem, da pređem na star:

Da li se za neko delo jednog čoveka može reći da je nemoralno ukoliko to delo ne utiče ni na koga izuzev njega samog?

Šta mislite o ovome?

Tj. ukoliko čovek svojom slobodnom voljom odluči nešto da uradi i to nešto utiče smao na njega i ni na koga drugog, da li takvo nešto može da bude nemorlano pošto je on done odluku, on je sporoveo u delo i samo on snosi posledice niko drugi?

Подели на овим сајтовима

Nešto sam razmišljao pa htedoh da podelim sa vama, i da ne bi otvarao novu temu tražio sam neku gde ću da postavim pitanje i naiđoh da temu koju sam otvorio 2012, ju zar ima toliko od kako sam ovde. Elem, da pređem na star:

Da li se za neko delo jednog čoveka može reći da je nemoralno ukoliko to delo ne utiče ni na koga izuzev njega samog?

Šta mislite o ovome?

Tj. ukoliko čovek svojom slobodnom voljom odluči nešto da uradi i to nešto utiče smao na njega i ni na koga drugog, da li takvo nešto može da bude nemorlano pošto je on done odluku, on je sporoveo u delo i samo on snosi posledice niko drugi?

zavisi sta smatras pod moralom, ako pod moralom smatras onu varijablu kako je definisana na vikipediji onda mozes raditi sta oces, posto je moral relativan, medjutim ako mislis na hriscanski moral koji proistice iz hriscanske etike, znaci kad ti je karakter tako izradjen, nece ti dozvoliti moral da cinis nesto protiv sebe jer ti si svetinja, bogocovijek i treba da vodios racuna o sebi i u duhovnom i fizickom smislu to kad bi postojala situacija o kojoj pricas, ali ona u realnosti ne postoji, ne mozes ti nista uciniti protiv sebe a da ne povredis  svoje bliznje koji te vole, prvog boga jer on sve zna....

inace posto ja do sada nisam ni znao za ovu temu, samo jos zelim da dodam da su ove price pojedinaca koji brkaju moralizam sa moralom obicne gluposti, naravno da je pozeljno i vazno biti moralan, nepozeljno je druge tjerati na moral i prigovarati im , tj biti moralista, a moralizam je zloupotreba morala u smislu agresivnog ispoljavanja istog. bas me zanima kako pojedini pravoslavci misle da moral nije bitan....

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...