kordun Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 cijela biblija je moral Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Децембар 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 cijela biblija je moral Pogotovu stati zavet Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Децембар 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 zavisi sta smatras pod moralom, ako pod moralom smatras onu varijablu kako je definisana na vikipediji onda mozes raditi sta oces, posto je moral relativan, medjutim ako mislis na hriscanski moral koji proistice iz hriscanske etike, znaci kad ti je karakter tako izradjen, nece ti dozvoliti moral da cinis nesto protiv sebe jer ti si svetinja, bogocovijek i treba da vodios racuna o sebi i u duhovnom i fizickom smislu to kad bi postojala situacija o kojoj pricas, ali ona u realnosti ne postoji, ne mozes ti nista uciniti protiv sebe a da ne povredis svoje bliznje koji te vole, prvog boga jer on sve zna.... inace posto ja do sada nisam ni znao za ovu temu, samo jos zelim da dodam da su ove price pojedinaca koji brkaju moralizam sa moralom obicne gluposti, naravno da je pozeljno i vazno biti moralan, nepozeljno je druge tjerati na moral i prigovarati im , tj biti moralista, a moralizam je zloupotreba morala u smislu agresivnog ispoljavanja istog. bas me zanima kako pojedini pravoslavci misle da moral nije bitan.... Ali koji moral, da li taj moral u kome je Bog i bogočovek u centru treba nametati i prigovarati ljudima koji su ateisti ili neke druge vere, a ne Hrišćanske. Ja mislim da se može doći do nekog univerzalnog morala, ali do njega se treba doći razumom, a ne knjigama i verom u natprirodna bića. Po jedina stvar koja se gleda prilikom odrećivanja da li nešto moralno ili ne pradstavlja uticaj toga što radiš/pričaš na ljude oko tebe, ali ne i uticaj istog na sebe samog jer si ti kao svesno biće odlučio ono što želiš da uradiš, svestan si posledica i to po meni šta god bilo ne može da bude nemoralno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Ali koji moral, da li taj moral u kome je Bog i bogočovek u centru treba nametati i prigovarati ljudima koji su ateisti ili neke druge vere, a ne Hrišćanske. Ja mislim da se može doći do nekog univerzalnog morala, ali do njega se treba doći razumom, a ne knjigama i verom u natprirodna bića. Po jedina stvar koja se gleda prilikom odrećivanja da li nešto moralno ili ne pradstavlja uticaj toga što radiš/pričaš na ljude oko tebe, ali ne i uticaj istog na sebe samog jer si ti kao svesno biće odlučio ono što želiš da uradiš, svestan si posledica i to po meni šta god bilo ne može da bude nemoralno. ja sam upravo i rekao da nema nametanja morala, to je moralizam kad nameces moral, samo je problem sto mnogi moralizam poistovjecuju sa moralom sto je nepravilno. nema pravoslavca bez morala, to ne moze biti pravoslavac nego licemjer moze biti, ima nas raznih, bitno je raditi na sebi da budes bolji covijek to vazi i za ateiste, dobrota je velika moc, prema kojoj je zlo nemocno, to je milionima puta dokazano u istoriji, zbog toga svi ljudi trebaju da teze dobroti, da im to bude ideal, toga bez morala nema, to niej moral u vidu narodnih obicaja kako ga predstavlja vikipedija, ja u taj moral ne vijerujem i ja ga ne priznam, to nije ni moral koga drzzave naturaju zakonima i uredbama, ja ni u taj moral ne vijerujem, za mene postoji jedan jedini univerzalni moral i savijest,,, to za mene licno, a sad ako neko robuje nekim drugim sistemima vrijednosti ja mu ne mogu pomoci, ne mislim tu na tebe, samo govorim kako ja gledam na te stvari. sto se tice ovog tvog pitanja bilo bi lakse da kazes na sta konkretno mislis, ima dosta stvari koje radis pšrotiv sebe a nisu nemoralne, recimo zrtvovanje je jedna od najvecih odlika covijeka, najbolji sudija sto se morala tice je tvoja savijest, a njena snaga zavisi od tvog duhovnog nivoa Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Moral je jedan drustveni konstrukt, nista vise. Velik je razlik izmedju morala, i hriscanskog etosa jer to je set drustvenih normi stvoren da kontrolise pojedinca au drustvu i prisiljva ga drustvenim pritiskom na odredjeno ponsanja, dok hriscanski etos uci coveka kako treba da se ponasa bez obzira kakav je moral u drustvu, to je nesto sto izvire iz samog coveka, i njegovog razuma... Stari zavet, tacno sadrzi "moral" i to moral jevrejskog drustva... zato je greska posmtrti bibliju ko izvor morala u tom smislu... ince ne bih se slozio s kordunom, svaki moral se namece.. on recimo cesto koristi termin - nisi moralan... implicira d nisi isprvn da trebas da se promenis... namece ti dakle.. svki put kada to radimo, moral je u pitnju i nmecemo ga... -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Moral je jedan drustveni konstrukt, nista vise. Velik je razlik izmedju morala, i hriscanskog etosa jer to je set drustvenih normi stvoren da kontrolise pojedinca au drustvu i prisiljva ga drustvenim pritiskom na odredjeno ponsanja, dok hriscanski etos uci coveka kako treba da se ponasa bez obzira kakav je moral u drustvu, to je nesto sto izvire iz samog coveka, i njegovog razuma... Stari zavet, tacno sadrzi "moral" i to moral jevrejskog drustva... zato je greska posmtrti bibliju ko izvor morala u tom smislu... dobro ali ja to sad ne mogu da ucim sa 30 godina, ja sam mozda odrastao u drugoj civilizaciji, ja moral zovem to sto ti zoves drugacije, nisam nikad od nikoga u narodu cuo za termin hriscanski etos, jel imas nesto sto narod koristi, ja znam sta narod misli pod moralom, pravoslavni narod, a ove moderne definicije morala i nacije su meni potpuno strane kao da dolaze iz druge galaksije. za mene je moral svrstavanje na stranu dobra, kada biras izmedju dobrog i loseg, s tim da kao hriscanin ti ne odredjuje drugi sta je dobro a sta nije vec tvoja etika i tvoja savijest, pa neces dozvoliti da drugiu upravljaju tobom, drugi ljudi ili drzava ili civilizacija, to su bez veze stvari, ja ne vijerujem da to postoji, to je samo perfidno nipodastavanje morala iz nekih krugova u drustvu, kao sto se nipodastava narod, religija uopste pa i sama porodica u zadnje vreme Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Stari zavet, tacno sadrzi "moral" i to moral jevrejskog drustva... zato je greska posmtrti bibliju ko izvor morala u tom smislu... novi zavijet je takodjer sav od morala, ti si kao hriscanin takodjer jevrejsko drustvo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 dobro ali ja to sad ne mogu da ucim sa 30 godina, ja sam mozda odrastao u drugoj civilizaciji, ja moral zovem to sto ti zoves drugacije, nisam nikad od nikoga u narodu cuo za termin hriscanski etos, jel imas nesto sto narod koristi, ja znam sta narod misli pod moralom, pravoslavni narod, a ove moderne definicije morala i nacije su meni potpuno strane kao da dolaze iz druge galaksije. za mene je moral svrstavanje na stranu dobra, kada biras izmedju dobrog i loseg, s tim da kao hriscanin ti ne odredjuje drugi sta je dobro a sta nije vec tvoja etika i tvoja savijest, pa neces dozvoliti da drugiu upravljaju tobom, drugi ljudi ili drzava ili civilizacija, to su bez veze stvari, ja ne vijerujem da to postoji, to je samo perfidno nipodastavanje morala iz nekih krugova u drustvu, kao sto se nipodastava narod, religija uopste pa i sama porodica u zadnje vreme pravoslavac je i lopov, i ubica, i prostitutka, i zlocinac... nije pravoslavlje religija moralnosti, nego religija pokajanja i ljubavi... neki od najveci svetitelja su bili najnemoralniji ljudi, a neki od najmorlnijih ljudi nikad svetitelji... razmisli o tome.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 pravoslavac je i lopov, i ubica, i prostitutka, i zlocinac... nije pravoslavlje religija moralnosti, nego religija pokajanja i ljubavi... neki od najveci svetitelja su bili najnemoralniji ljudi, a neki od najmorlnijih ljudi nikad svetitelji... razmisli o tome.. a dje te vodi pokajanje milosavljevicu, jel prema zlu ili prema dobru? pa pokajanje ti je direktna posljedica morala ako je iskreno pokajanje, vec ti rece za mene je moral svrstavanje na stranu dobra, svako pokajanje je odbacivanje svoga zla i svrstavanje na stranu dobra i to iz dubine duse dakle moral jaci od toga nema... e sada ako moral nije ljudsko svrstavanje na stranu dobra, ako je moral tek neki narodni obicaj koji se razlikuje po svemu mogucem i nemogucem, ajde naucite narod kako se onda ovo kaze na nasem, ja ne znam. sa druge strane ne postoji savrseno moralan covijek, to je bio samo hristos, svi ostali mi imamo slabosti koje nas na momente pobijede, ali ukoliko nam je u glavi vodilja nema veze pokajacu se kasnije, to onda ispada veliki greh, licemjerje, moralan to ne cini u tom je razlika. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 a dje te vodi pokajanje milosavljevicu, jel prema zlu ili prema dobru? pa pokajanje ti je direktna posljedica morala ako je iskreno pokajanje, vec ti rece za mene je moral svrstavanje na stranu dobra, svako pokajanje je odbacivanje svoga zla i svrstavanje na stranu dobra i to iz dubine duse dakle moral jaci od toga nema... Mesas moral i dobro. Moral nije uvek dobro. Niti je sve sto pisi u bibliji dobro. Naprimer u starom zvetu ti se kamenuju ljudi u novom ne. Sto je morlno ne znaci da je dobro i isprvno. STo je nemorlno ne znci d je zlo. Ukrasti da prehranis decu je nemorlno ali je dobro. DAkle nemoj da nameces tu pricu d diskutujemo oko dobra i zla... i te definicije pojmov od strne Profesora Kordun.. kako se njemu svidja. Prvo se odluci sta je to moral, jer ne moze da se razgovra o temi, tako sto ces ti da uhvatis definiciju koj ti se svidja.. takva diskusija onda nema smisla.. jer ko da pricmo vetru.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Отац Александар Шмеман о разлици између доброг и моралног човека Добар човек. Моралан човек. Између њих двојице је огромна разлика. Добар човек јесте добар зато што „прихвата“ људе какви они јесу, „покрива“ их својом добротом. Доброта је прекрасна, нешто најпрекрасније на земљи. Морални људи су активисти који су обузети тежњом да другим људима намећу принципе и „добро“, и који лако падају у осуђивање, гнев и мржњу. Тургењев, Чехов су добри људи. Толстој је моралан човек. У свету је много морала, а тако мало добра. ИгорМ, Млађони, -Владимир- and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Отац Александар Шмеман о разлици између доброг и моралног човека Добар човек. Моралан човек. Између њих двојице је огромна разлика. Добар човек јесте добар зато што „прихвата“ људе какви они јесу, „покрива“ их својом добротом. Доброта је прекрасна, нешто најпрекрасније на земљи. Морални људи су активисти који су обузети тежњом да другим људима намећу принципе и „добро“, и који лако падају у осуђивање, гнев и мржњу. Тургењев, Чехов су добри људи. Толстој је моралан човек. У свету је много морала, а тако мало добра. E na to sam mislio... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 nema pravoslavca bez morala, to ne moze biti pravoslavac nego licemjer facenew22222222 facenew22222222 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 facenew22222222 facenew22222222 Nenade, nas me zanima kako onda dozivljavas tekst koji je postavio bicanic... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Отац Александар Шмеман о разлици између доброг и моралног човека Добар човек. Моралан човек. Између њих двојице је огромна разлика. Добар човек јесте добар зато што „прихвата“ људе какви они јесу, „покрива“ их својом добротом. Доброта је прекрасна, нешто најпрекрасније на земљи. Морални људи су активисти који су обузети тежњом да другим људима намећу принципе и „добро“, и који лако падају у осуђивање, гнев и мржњу. Тургењев, Чехов су добри људи. Толстој је моралан човек. У свету је много морала, а тако мало добра. otac aleksandar svodi moral na moralizam, po njegovim rijecima moralan covijek je fasista, samo ja se sa time ne slazem ili ja ne znam sta zapravo znaci taj termin moralan covijek Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука