Jump to content

Ukoliko čoveku ne preti odlazak u nebiće, ima li onda čovek problem smrti?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Sveti Oci se ne slazu s tobom... :)

Sve sto su Oci pokusali objasniti po ovom pitanju je pokusaj opravdavanja pakla kako god da ga nazovemo bilo mjestom gdje se neko kuva i pece, ili nekom transcendentnom razlicenoscu. 

Dakle to je pokusaj opravdavanja onog sto vec jeste, ili sto bi se reklo Bogom ustanovljenim poretkom biranja izmedju dve opcije, vjecnog zivota i vjecne osude, trece opcije nema, jer ne dozvoljava Bog, iako bi realno Bog mogao da nas vrati u "nestanje" prije rodjenja, ali On to nece :)

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 838
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Творац за разлику од човјека дјела слободно и све што чини и ствара

I to je preneo na svoja stvorenja, dakle ono što  slobodnjak huli jeste to da krije ono što svi znamo da bez Boga i mimo Boga mi ne poznajemo slobodu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

I to je preneo na svoja stvorenja, dakle ono što  slobodnjak huli jeste to da krije ono što svi znamo da bez Boga i mimo Boga mi ne poznajemo slobodu.

Да, слажем се. Једино бих додао - без Христоса не познајемо слободу од гријеха...но, чак и у стању палости (слободе за гријех) имамо могућност да бирамо између двије или више ствари које нас тлаче и поробљавају...

Подели на овим сајтовима

Nije to dar, nego prinuda. Da je dar, mogao bi da se odbije ili vrati darodavcu.

I kada Hristos govori o slugama i najamnicima, u prici o talantima i vinogradu, on kao da ne vidi mogucnost da sluga da otkaz. Cak iako bi sluga odbio da sluzi i otisao, despotski gazda bi ga nazvao lenjim i zlim slugom, nikako mu ne bi doprlo do mozga da ovaj napusta sluzbu.

Ovo je istina. Postoji razlika izmedju prinude i dara. A narod kaze zivot je nekome majka a nekome maceha, Dakle nekima je dar a nekima prinuda.

Imati seksualni nagon znaci biti prinudjen. Biti gladan znaci biti prinudjen. Biti zedan znaci biti prinudjen. A tek ego "nagona" koliko ima a u principu su jednaki sa bioloskim nagonima. Niko me nikada nije pitao da li zelim sve to...

Подели на овим сајтовима

Ovo je istina. Postoji razlika izmedju prinude i dara. A narod kaze zivot je nekome majka a nekome maceha, Dakle nekima je dar a nekima prinuda.

Imati seksualni nagon znaci biti prinudjen. Biti gladan znaci biti prinudjen. Biti zedan znaci biti prinudjen. A tek ego "nagona" koliko ima a u principu su jednaki sa bioloskim nagonima. Niko me nikada nije pitao da li zelim sve to...

Зависи од нас самих. Ако имамо благодарствени етос онда је дар. Ако имамо мржњу и пакао у себи онда је принуда. Проблем је у човеку, не у Дародавцу. Сама људска природа жели да постоји. Жеља за нестанком је неприродна. Пробај да наудиш себи, видећеш како твоје тело рефлексно, мимо твоје воље реагује, брани се. 

Подели на овим сајтовима

covek je sazdan iz nebica i tezi da se vrati u nebice. Da nema Boga da ga vestacki drzi u postojanju, vratio bi se.

Наравно. И у том бићу налази се наша слобода. Лаж, илузија и обмана огледа се управо у томе што небиће представљаш као слободу. Нема слободе у непостојању.  

Подели на овим сајтовима

Наравно. И у том бићу налази се наша слобода. Лаж, илузија и обмана огледа се управо у томе што небиће представљаш као слободу. Нема слободе у непостојању.  

Niti je ima u postojanju bez Hrista.

Подели на овим сајтовима

Niti je ima u postojanju bez Hrista.

Има, у неком демонском смислу. Човек, попут ђавола, може бити и биће остављен да вечно жели нестанак света. Будући да је слободу остварио на један илузоран начин, вечно ће се мучити због те своје неоствариве жеље. Јер, по среди је обмана. Слобода није избор између позитивног и негативног, постојања или непостојања. Слобода је љубав, биће и постојање.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Kakva je to sloboda kad nisi vecan, nestvoren i svemoguc po prirodi?

Подели на овим сајтовима

Sloboda ne postoji bez postojanja. Mislim brate da nas slobodnjak malo zamara.... Inače huli toliko jako da to već prelazi u hulu na Duha Svetoga.t

Kada ta blagodat ne bi imala potrebu da me priziva kad god sam sam, a pogotovo kada prolazim pored crkve, ne bih imao potrebu da se borim protiv nje.

A uvek isto navaljuje i priziva, kao da je nisam bezbroj puta pre toga uspesno odbio.

Подели на овим сајтовима

A uvek isto navaljuje i priziva, kao da je nisam bezbroj puta pre toga uspesno odbio.

Vidiš da je nisi bezbroj puta uspešno odbio, jer je i dalje u tebi zbog toga što ni sam sebi više ne veruješ i tu je što se tiče Boga priča završena.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...