Jump to content

Оцени ову тему

Guest Izida

Препоручена порука

За мушкарца је јасно, свако облачење којим открива или истиче своје сексуалне карактеристике које су визуелно привлачне женама се сматра неукусним за свечане прилике, док се жена може сасвим укусно обући а да опет открије рамена, деколте, ноге и истакне форму груди и задњице. Нема у томе ничег лошег, али мушкарци на то не реагују као на посматрање моде, него реагују лучењем хормона среће.

Хоћеш рећи да  се у Србији жене недовољно "изазовно" облаче, судћи по томе колико очајника и депресиваца имамо? :)

А шта је са женама које нису "визуелно привлачне", оне су безбедне и могу да на себе натуку било шта од гардеробе?

Теме јесу спојене, али питање је било: Да ли жена сноси крвицу за напаствовање уколико је оскудно обучена?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Da ne brkamo pojmove.

Silovatelj je jedini krivac, ma kako silovana osoba bila obucena.

zrtva se svakako oseca krivom, to je psiholoski deo nasilja

deo drugi:

mi zene ne moramo da iznosimo sve u javnost na izvolte. niti je lepo, niti je zdravo, i sluzi  za privlacenje muske paznje.

Pri tom povecavamo rizik da budemo zapazeni od one vrste muskaraca koji mrze zene.

I ne pricam o lepo obucenim zenama u minicu, sorcu, dekolteu, pricam o zenama koje se obuku vulgarno, a takva je danasnja moda. Pri tom moze biti potpuno pokrivena. 

bele pretesne helanke povucene do gore, uz recimo tesnu providnu majicu sa stiklama i silikonskim ustima i voila, i ja okrenem pogled neprijatno mi kao da gledam nekog ko je upravo izasao iz kupatila.

Pa i ona da bude silovana, nije njena krivica. Za zlocin je uvek kriv samo zlocinac.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Једно питање за правнике ако су вољни, да не отварам нову тему, а и да не ометам ону за правну помоћ пошто ово није везано за конкретан случај где је потребан савет.

Ако жртва затрудни током силовања, да ли у Закону постоје одредбе које би силоватељу забраниле родитељско право?

@@ RYLAH@@Avocado@@Срђан Шијакињић ? (понављам поруку чисто ако нисте видели, а има вољних да одговоре)

Подели на овим сајтовима

Силовања се догађају у стамбеном простору жртве, у ходнику зграде, у парку, у возу, аутобусу, WC-у кафића, у учионицама школа... Када би постојало такво место, жена би једнако била изложена ризику било да ту оде потпуно гола или обучена од главе до пете. Велика стопа почињених силовања постоји и у земљама где је становништво већински исламске вероисповести, а где се у неким случајевима женама не виде ни очи.

Citala sam da su zrtve najcesce prijavljivale da nisu bile obucene provokativno, naprotiv, a oni koji su se time podrobnije bavili kazu da to nije nista cudno: visoke potpetice "ispravljaju" tzv. posture zbog cega se stice utisak da osoba (zenska) ima dosta samopouzdanja. Provokativnija odeca takodje (ukazuje na nekonformizam, prkos itsl.) Takve osobe se retko napadaju, barem predatorska logika ide u pravcu da uvek snimi i napadne slabije, nesigurne...

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

јер сам баш слушао психологе на ТВ како објашњавају да се већина силоватеља плаши сексуално самоуверених и атрактивних жена, већ за своје жртве чешће одабирају управо супротно, старице, жене са менталним проблемима, бескућнице итд. Или обичне жене, обично обучене, а које се нађу саме тамо где је он у злочиначкој намери, на пример ако иду пешице кроз пуст крај јер су пропустиле последњи превоз. . . . Уосталом, најизазовније облачење је на плажи и базенима, где се још поврх свега и тела науље, а баш тамо су такви инциденти најређи.

E, ovo. Ne videh ranije. + Osobe kojima je glava pognuta (depresija, starost, stavec), sad se setih da su i to navodili.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

@@ RYLAH@@Avocado@@Срђан Шијакињић ? (понављам поруку чисто ако нисте видели, а има вољних да одговоре)

Мислим да не постоје одредбе које директно то регулишу, али у сваком случају може да се тражи од суда да се родитељско право одузме од једног родитеља, што би суд претпостављам увек уважио.

Иначе, ако се добро сећам, уколико девојка затруди услед силовања, то је отежавајућа околност за силоватеља.

ПС: Изини што касним, тек сам видео, а мислим да ме ниси лепо линковао. :П

Р. и А. ће свакако дати релевантнији одговор.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Не постоје, решава се у сваком појединачном случају ако стигне такав захтев, ценећи све околности.

Следећи пут питање постави или на теми за правна питања, коју пратимо, или нас овако помени да бисмо видели питање, јер не пратимо увек сви све тема :)

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

ПС: Изини што касним, тек сам видео, а мислим да ме ниси лепо линковао. :П

Мислио сам да јесам, ал' изгледа да неће да линкује корисничка имена на ћирилици преко оног "@Mention" кад обележиш текст, а и не касниш, мислим, 19:37 - 20:38, 1 сат није много. 'Си био скоро до неког шалтера? :)

Подели на овим сајтовима

Ево из Породичног закона шта кажу одредбе о лишавању родитељског права:

Lišenje roditeljskog prava

Potpuno lišenje roditeljskog prava

Član 81.

(1) Roditelj koji zloupotrebljava prava ili grubo zanemaruje dužnosti iz sadržine roditeljskog prava može biti potpuno lišen roditeljskog prava.

(2) Roditelj zloupotrebljava prava iz sadržine roditeljskog prava:

1. ako fizički, seksualno ili emocionalno zlostavlja dete;

2. ako izrabljuje dete sileći ga na preterani rad, ili na rad koji ugrožava moral, zdravlje ili obrazovanje deteta, odnosno na rad koji je zabranjen zakonom;

3. ako podstiče dete na vršenje krivičnih dela;

4. ako navikava dete na odavanje rđavim sklonostima;

5. ako na drugi način zloupotrebljava prava iz sadržine roditeljskog prava.

(3) Roditelj grubo zanemaruje dužnosti iz sadržine roditeljskog prava:

1. ako je napustio dete;

2. ako se uopšte ne stara o detetu sa kojim živi;

3. ako izbegava da izdržava dete ili da održava lične odnose sa detetom sa kojim ne živi, odnosno ako sprečava održavanje ličnih odnosa deteta i roditelja sa kojim dete ne živi;

4. ako s namerom i neopravdano izbegava da stvori uslove za zajednički život sa detetom koje se nalazi u ustanovi socijalne zaštite za smeštaj korisnika;

5. ako na drugi način grubo zanemaruje dužnosti iz sadržine roditeljskog prava.

(4) Sudska odluka o potpunom lišenju roditeljskog prava lišava roditelja svih prava i dužnosti iz sadržine roditeljskog prava, osim dužnosti da izdržava dete.

(5) Sudskom odlukom o potpunom lišenju roditeljskog prava može biti određena jedna ili više mera zaštite deteta od nasilja u porodici.

Delimično lišenje roditeljskog prava

Član 82.

(1) Roditelj koji nesavesno vrši prava ili dužnosti iz sadržine roditeljskog prava može biti delimično lišen roditeljskog prava.

(2) Sudska odluka o delimičnom lišenju roditeljskog prava može lišiti roditelja jednog ili više prava i dužnosti iz sadržine roditeljskog prava, osim dužnosti da izdržava dete.

(3) Roditelj koji vrši roditeljsko pravo može biti lišen prava i dužnosti na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje izastupanje deteta, te na upravljanje i raspolaganje imovinom deteta.

(4) Roditelj koji ne vrši roditeljsko pravo može biti lišen prava na održavanje ličnih odnosa sa detetom i prava da odlučuje o pitanjima koja bitno utiču na život deteta.

(5) Sudskom odlukom o delimičnom lišenju roditeljskog prava može biti određena jedna ili više mera zaštite deteta od nasilja u porodici.

А баш за ову ситуацију сам упамтио детаљ са којим се не слажем - у случају да жртва силовања затрудни, КЗ дозвољава абортус и након истека општег рока у којем је дозвољен ( сад заборавих колико је тачно ).

Подели на овим сајтовима

Ево из Породичног закона шта кажу одредбе о лишавању родитељског права:

Сви ти разлози стоје, али се поступак покреће, и разлози за лишење родитељског права се цене у сваком посебном случају, и то од стране заинтересованих лица, што је у овом случају мајка детета. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Сви ти разлози стоје, али се поступак покреће, и разлози за лишење родитељског права се цене у сваком посебном случају, и то од стране заинтересованих лица, што је у овом случају мајка детета. 

Е то сам се управо био питао, да ли суд одузима родитељско право по службеној дужности, или по захтјеву странке. Хвала. Сјећање на ову материју ми је изблиједило подоста. 

А за законски основ се претпостављам користе ови "резидуални услови" ( свако друго злоупотребљавање права/кршење обавезе )? Или је нешто друго у питању?

Подели на овим сајтовима

А за законски основ се претпостављам користе ови "резидуални услови" ( свако друго злоупотребљавање права/кршење обавезе )? Или је нешто друго у питању?

Не знам, нисам имао тако нешто никад (и надам се да и нећу), само кажем како би поступак текао. Вероватно да има и судске праксе око тога, судска пракса увек тумачењем растегне мало те законске услове.

Подели на овим сајтовима

Следећи пут питање постави или на теми за правна питања, коју пратимо, или нас овако помени да бисмо видели питање, јер не пратимо увек сви све тема

Заборавио сам да вас поменем први пут па сам сад поновио поруку, а реко' да не постављам овамо пошто је то ипак тема за људе којима је потребна помоћ (тако сам бар разумео), да не правим посо модераторима.

Питам јер не знам за случајеве из наше праксе, али сам читао о неким случајевима у С.А.Д. где нпр. силоватељ чак тужи жртву за старатељство над дететом па су се ту дешавале разне компликације те ме је занимало како је то регулисано код нас.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...