Jump to content

Препоручена порука

Strah me je sto su ovakvi prizori postali realni (oci) a ja gledala supernatural i vec u startu imam losu impresiju..

Ako crne oci postanu pomodarstvo, sledi moj uzas...

demon1-copy.jpg

"Видети свет у зрнцу песка,

И небо у дивљем цвету,

Држати бесконачност на длану

А вечност у једном часу"

В.Блејк

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Monah_Arsenije.jpg

У данашњој емисији "Огледало" емитујемо снимак са предавања монаха Арсенија, сабрата манастира Острог, аутора књиге "Бог и рокенрол", на тему "О страху и страховима". Предавање је одржано у Духовном центру Црквене општине Подгорица 11. марта 2012. године.

Преузмите аудио датотеку

Слушање онлине

Подели на овим сајтовима

On 13. 3. 2012. at 15:25, anajrim рече

odlicno predavanje...ignjatije,hvala ti :drugarstvo:

Nema na cemu :)

Molitvom zaista mozemo da pobedimo strahove jer lekovi samo trenutno opustaju,mada kada sam zaista zabrinut ne pomazu mi nikakve tablete ni opijanje.

Svaki problem ima svoj uzrok koji je najcesce u nama i kada ga otkrijemo mozemo ga pobediti u saradnji sa Bogom.Nikakva hemija ne dolazi u obzir.Da drogiranje pomaze i leci ljudsku dusu narkomani bi bili najsrecniji ljudi.Materijalna sredstva ne resavaju probleme nego ih samo potiskuju na jedno kratko vreme.

Подели на овим сајтовима

Како ми је само добродошло синоћ ово предавање. .hvala.

Одлично је ,стварно.

Лек за постизање смирења постоји али није у питау пилула.

Лепо је објаснио отац и о "жигу звери.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  On 13. 3. 2012. at 15:45, Martirije рече

нисам знао да је м.Арсеније отишао из м. Црне Реке у м. Острог ...

није он ни био у самом манастиру, био скоро све време у испосници изнад Црне Реке :)

само сиђе да се причести ..

Подели на овим сајтовима

On 13. 3. 2012. at 20:03, Ignjatije рече

Molitvom zaista mozemo da pobedimo strahove jer lekovi samo trenutno opustaju,mada kada sam zaista zabrinut ne pomazu mi nikakve tablete ni opijanje.

Nikakva hemija ne dolazi u obzir.

Немој, молим те . Врло је опасно рећи овако нешто.

Подели на овим сајтовима

On 17. 4. 2012. at 19:06, Магдалена рече

Немој, молим те . Врло је опасно рећи овако нешто.

Sta je tu opasno ? Ti najverovatnije nemas molitvenog iskustva cim pises tako.

Ja nikom ne branim da se drogira benzodiazepinima ako hoce, ali molitva zaista deluje pozitivno i puno pomaze.

http://www.google.rs...iIIgqSESEJtgLMw

Подели на овим сајтовима

On 18. 4. 2012. at 5:50, Ignjatije рече

Sta je tu opasno ? Ti najverovatnije nemas molitvenog iskustva cim pises tako.

Ja nikom ne branim da se drogira benzodiazepinima ako hoce, ali molitva zaista deluje pozitivno i puno pomaze.

http://www.google.rs...iIIgqSESEJtgLMw

Опасно је то што се може схватити из твог одговора да и упалу уха, или слепог црева треба лечити једино молитвом. Што је чист фанатизам, и супротно православљу, које каже да се треба лечити, и пити и лекове, а молитву никада не прекидати.

И што се тиче психичких болести, исто важи. Само никада не треба злоупотребљавати лекове. Ту је доктор на коме је да процени када треба узимати лекове, коју количину... Наравно, човек је себи најбољи лекар, и треба да пази на себе. Као што неискусни, и лош духовник може да упропасти човека, исто тако то може да уради и лекар. Ако видиш да ти терапија не помаже, било од духовика, или лекара, треба тражити другог лекара (или духовника)...

Подели на овим сајтовима

On 18. 4. 2012. at 6:20, Ђорђе Р рече

Опасно је то што се може схватити из твог одговора да и упалу уха, или слепог црева треба лечити једино молитвом. Што је чист фанатизам, и супротно православљу, које каже да се треба лечити, и пити и лекове, а молитву никада не прекидати.

И што се тиче психичких болести, исто важи. Само никада не треба злоупотребљавати лекове. Ту је доктор на коме је да процени када треба узимати лекове, коју количину... Наравно, човек је себи најбољи лекар, и треба да пази на себе. Као што неискусни, и лош духовник може да упропасти човека, исто тако то може да уради и лекар. Ако видиш да ти терапија не помаже, било од духовика, или лекара, треба тражити другог лекара (или духовника)...

Ne moze se shvatiti jer nisam govorio o upali uha niti o panicnim i ostalim strahovima koji predstavljaju psihicka obolenja i zahtevaju lekove i terapiju ( sto ne znaci da ne treba koristiti i duhovne terapije )

Nisam protiv koriscenja terapija savremene medicine, ali ljudi za sve zivo piju lekove.

Strah ne nastaje zato sto nasem organizmu nedostaju hemikalije koje se nalaze u bensedinu, nego je duhovne prirode i zahteva prvenstveno duhovne terapije kojim ce organizam sam stvoriti one hemije koje su mu priodne.

Подели на овим сајтовима

Наравно, слажем се са тобом, него сам мислио да је Магдалена на ту опасност мислила. Јер тешко је разликовати када је потребна и додатна подршка са лековима. Ту је управо лекар да то утврди. Зато не можемо генерално, и у сваком случају рећи да не треба да се пију лекови, све зависи од случаја до случаја, од болести до болести. Јер здрав човек нема потребу да пије лекове, и неће му то ни пасти на ум. Потпуно се слажем да се проблеми и страхови не решавају дрогирањем, тј узимањем лекова за смирење на своју руку

Подели на овим сајтовима

On 18. 4. 2012. at 7:30, Ђорђе Р рече

Наравно, слажем се са тобом, него сам мислио да је Магдалена на ту опасност мислила. Јер тешко је разликовати када је потребна и додатна подршка са лековима. Ту је управо лекар да то утврди. Зато не можемо генерално, и у сваком случају рећи да не треба да се пију лекови, све зависи од случаја до случаја, од болести до болести. Јер здрав човек нема потребу да пије лекове, и неће му то ни пасти на ум. Потпуно се слажем да се проблеми и страхови не решавају дрогирањем, тј узимањем лекова за смирење на своју руку

Naravno. Ali skorija praksa je pokazala da duhovne terapije puno pomazu pogotovu kod lecenja nekih vidova depresije i narkomanije. Mnogo je izlecenih narkomana u manastirima. Opet ponavljam da nisam protiv medicine, ali ona je dosta pod uticajem farmaceutske industrije koja se protivi metodama lecenja u kojima ona nema profita. Setimo se samo praseceg gripa.Lova je pocela da igra glavnu ulogu a ne zdravlje.

Подели на овим сајтовима

Могуће је да човек не приступи лечењу, већ да се одлучи за трпљење, но треба се бојати да се не појави гордост: нека се лече слаби... а ми смо јаки! Због таквог мишљења о себи наилази роптање. Боље је овако: наиђе болест – полечите се. Прође бол од лекова – слава Богу. Не прође – треба трпети и благодарити Богу.

свети Теофан Затворник

из књиге Како се молити за оболеле

мислим да је право време да се подсетимо ове теме :)

Није грех лечити се

https://www.pouke.org...грех-лечити-се/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...