Jump to content

Јасеновац без истине и покајања

Препоручена порука

Ради се о будали, али никако не изолованој будали, без публицитета. О томе најбоље свједочи отворено писмо о. Зорана Ђуровића "Гласу Концила" поводом негационизма Младена Ивезића у том листу, одговор који је "Глас Концила одбио да објави":

http://stanjestvari.com/2014/09/05/%d0%b7%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bd-%d1%92%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%9b-%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%be-%d1%83%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%88/

Још горе је што службена Католичка црква у Хрвата спроводи обреде "чишћења памћења", у старом Риму би се рекло dementio memoriae, и то по овогодишњем признању бискупа Шкворчевића, тек на иницијативу Јована Павла Другог, коме су хрватски бискупи одговорили да је Јасеновац замршен проблем, не као Аушвиц итд:

http://stanjestvari.com/2014/04/14/%d0%b1%d0%b8%d1%81%d0%ba%d1%83%d0%bf-%d1%88%d0%ba%d0%b2%d0%be%d1%80%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d1%9b-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d1%83-%d0%be-%d1%98%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2%d1%86%d1%83/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 367
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ако се не покаје, Разум ће да разуме колико је био неразуман кад дође Богу на истину...

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Najveći skandal u svemu tome je što Srbe generalno zabole patka za Jasenovac , sem internet patiJota , oprostite na izrazu, adekvatniji ne nadjoh.

Подели на овим сајтовима

Треба ли Папу из Јасеновца звати у Јасеновац?

Недавно се 80 000 хиљада Хрвата скупило у Вуковару, а бискуп Мате Узинић каже да међу Хрватима влада неслога.

Запитао сам се , да ли се икада, 800 или 8000 Срба сакупило у Јасеновцу у истом дану?

Рецимо, да се у Јасеновцу скупи 80 000 људи и да се упути апел Папи да дође, да ли би таква порука имала снагу?

Сви кажу да је улаз Папе у Србију у Јасеновцу, а 99% тих је Јасеновац видело само на слици.

Слажем се да му је улаз у Јасеновцу, другог улаза нема и не сме да буде, а сме ли да постоји овлики заборав и незаинетерсованост међу Србима?

Подели на овим сајтовима

Начелно се у потпуности слажем са тобом. Али мислим да не треба лицитирати тиме ко је колико пута био у Јасеновцу. Свако треба да оде бар једном, то да. Мада капирам где је усмерена твоја критика - причамо о нечемо што не знамо.

Мислим да се ту десила слична ствар као са Косовом. Годинама касније после Косовског боја, чак и деценијама касније се тек неко досетио да тим јунацима напише службу, да им поје тропар. Исти случај као и са Јасеновцем. Године и деценије касније. А црква је једино та која је свесна од првог дана шта се збивало (у оба случаја), памтила је, тако да кажем. Јер је већ у лето 1941. године, колико сам читао, тадашњи Синод формирао комисију за прикупљање података о страдању Српског народа. То је оно време када су већ прва тела дошла до Београда Савом. Тамо, '42. - '43 године је то прерасло у први Меморандум Спрске Цркве о зверствима у НДХ.

Што се Јасеновца тиче, ту је прва служба Новомученицима угледала светлост дана већ '50-их (у Америци најпре) под именом Служба Новомученицима Српским пострадалим за веру православну и Српско име од усташа у Другом рату.

Бивали су свесни људи шта се тамо дешавало, али не онако како бисмо волели. Притискају тадашњу власт колико су могли. Потом ниче Богдановићев цвет на којем је писало: Жртвама фашизма! - а једини фашисти у оном рату су били Италијани, који опет, у Јасеновцу нису никога убили - већ неко други. Дакле, власт је дозволила нешто, али је то преокренула у "своју корист" као земља "утемељена на антифашизму" и братству и јединству. Ту се десила прва манипулација Новомученицима зарад лажног братства и јединства.

Дакле да, знало се за Јасеновац, али су сви гледали да се то што мање помиње.

И ево, ових неколико година имамо случај да се опет нешто дешава, да људи почињу да схватају шта је Јасеновац и шта је Црква. Званичан упис у календар, иконе се цртају, итд. Још увек се не служе литургије на дан помена Новомученика (ретко где), али то је ствар сваке цркве и сваког свештеничког братства посебно. Да, требало би да се служи, али ето...

И таман кад је све почело да се покреће набоље, дешавају се ревизионистички испади појединих хрватских свештеника и политичара. Тиме не можемо себе оправдати, јер и сами се недовољно бринемо о сопственим жртвама, него нам лакше да кажемо: ено, Хрвати ово, Хрвати оно... Има ту истине, али прво требамо гледати себе!

Имамо и неке грешке Цркве, то сам чуо од вл. Јована Ћулибрка. Рецимо, зашто је вл. Платон светитељ, а прота Душан Суботић, који је убијен заједно са њим није? Али мислим да ће то временом доћи на своје. Све ће се дознати. Битно је да сви радимо на томе и да будемо свесни величине Јасеновца.

А што се папиног доласка тиче... Ту се не разумем много. Свакако да мора ићи преко Јасеновца. Али само искрено! Да буде свестан да се ту "нешто" дешавало, и да је учествовало заправо доста клирика којима је он верски поглавар. И свакако да се као црква морају обрачунавати са ревизионистима у својим редовима. А они то нажалост не раде.

Што се мене тиче, задњи пут сам био у Јасеновцу на устоличењу вл. Јована. Искористили смо прилику да одемо тамо и помолимо се. Ђед ме покојни усмерио на тај пут, са којег не намеравам силазим. Можда превише размишљам о тим темама, ал то је у једној доброј мери обележило мој живот.

За крај бих рекао једну мисао Тасину: Србину је често паметније срце од главе.

Подели на овим сајтовима

Па да... ни хитлер није убијао јевреје што су јевреји већ што су непријтељи немчке нације... исто важи и за јасеновац.. није за србе већ за непријтеље хрватске нације...(што су срби)

која бљутава шешељевск реторичка гимнстика :Д

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

On 6. 12. 2014. at 8:47, Млађони рече

која бљутава шешељевск реторичка гимнстика :Д

Opet Šešelj! O.o Pa zar i na ovakvoj temi nadje priliku da ga crniš? Što ne spomenu Pavelića, KKK, Franju Tudjlera, krvatske generale "domovinskog rata", Haradinaja, Tačija... Nego opet Srbin najcrnji ispade i bi izabran za poredjenje sa Hitlerom.

Ako tako nastaviš da se "modernizuješ" na kraju tvoje mišljenje neće biti daleko od mišljenja ovog svećenika.

Подели на овим сајтовима

On 6. 12. 2014. at 8:56, Ignjatije рече

Opet Šešelj! O.o Pa zar i na ovakvoj temi nadje priliku da ga crniš? Što ne spomenu Pavelića, KKK, Franju Tudjlera, krvatske generale "domovinskog rata", Haradinaja, Tačija... Nego opet Srbin najcrnji ispade i bi izabran za poredjenje sa Hitlerom.

Ako tako nastaviš da se "modernizuješ" na kraju tvoje mišljenje neće biti daleko od mišljenja ovog svećenika.

Franja i Paveic mi treutno nisu problem, obojica su pod zemljom, ratovi sa hrvatim su zavrseni. Haradinej i taci, isto tu nista ne mogu da uradim.

Medjutim Seselj je jos uvek problem,  i njegov retorika. I mogu da utičem na srbe da shvate da je Šeki sramota za nas koliko Pavelić za hrvate ili tači za šiptre. I da treba da ga se pazimo ako ne želimo da postanemo i ostanemo istorijski obeleženi kao ti Hrvati i Šiptari što su ostali istorijski obeleženi kao nacije koje su imle fašiste na čelu.

Ovakve gluposti koje izjavljuje ovj retard su iste kao gluposti kojim vam šešelje pere mozak.

Подели на овим сајтовима

On 6. 12. 2014. at 9:06, Млађони рече

Ovakve gluposti koje izjavljuje ovj retard su iste kao gluposti kojim vam šešelje pere mozak.

Kojim to "nam"? :ljut:

Ja nisam šešeljevac i niko mi ne pere mozak od političara, pristrasni prijatelju!

Mogao si i Tompsona da navedeš kao primer, više je u duhu teme. Ali ne, tebi je milije Šešelja crniti bez obzira što nikakvu vezu nema sa ovom temom, koja se bavi srpskim žrtvama, a ne hrvatskim.

Подели на овим сајтовима

Цитат
Mogao si i Tompsona da navedeš kao primer, više je u duhu teme. Ali ne, tebi je milije Šešelja crniti bez obzira što nikakvu vezu nema sa ovom temom, koja se bavi srpskim žrtvama, a ne hrvatskim.

Eto vidis da ti pere mozak.. cim delis zrtve na "srpske i hrvatske" ... sine psihici su psihici.... nacionalnost nije bitna.. isto važi za žrtve.

Boriš se protiv onih psihića protiv kojih možeš. Protiv tompsona nem smisla da pričam n ovoj temi, o njemu pričam hrvatma po jutjubu.

Ovaj lik koji izjavljuje ovo je psihopta isto koliko i šešelj. Psihopatija je problem Ignjatije, a ne Srbi ili HRvati.. protiv psihopata se treba boriti na svakom koraku, boriš se protiv onih psihopata protiv kojih možeš. A ne gledaš im kroz prste jer su Srbi, pa još napadaš druge za antipsihopatsko delovanje.

Подели на овим сајтовима

Cujte i pocujte...nije nama problem Pavelic,Jasenovac umanjivanje tog genocida,ubijanja dece,nije nam problem ni zuta kuca,ni Taci,ni Haradinaj,ni otimanje Srba radi prodaje organa a da ne postoji nijedna presuda o tome,vec je nama problem retorika dr.Vojislava Seselja

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

On 6. 12. 2014. at 9:30, Млађони рече

Eto vidis da ti pere mozak.. cim delis zrtve na "srpske i hrvatske" ... sine psihici su psihici.... nacionalnost nije bitna.. isto važi za žrtve.

Boriš se protiv onih psihića protiv kojih možeš. Protiv tompsona nem smisla da pričam n ovoj temi,

Jel' si ti pio nešto od jutros?

Ne delim ja žrtve. Nego su srpske žrtve u Hr. TEMA ove teme. I baš zato joj Tompson mnogo više odgovara nego Šešelj koji NEMA VEZE sa temom o srpskim žrtvama u Jasenovcu.

Te zločine veliča Tompson u pesmama i govorima, a ne bilo koji srpski političar.

Trebam li da nacrtam ovo? ili si shvatio o čemu se radi?

Подели на овим сајтовима

On 6. 12. 2014. at 9:54, Ignjatije рече

Jel' si ti pio nešto od jutros?

Ne delim ja žrtve. Nego su srpske žrtve u Hr. TEMA ove teme. I baš zato joj Tompson mnogo više odgovara nego Šešelj koji NEMA VEZE sa temom o srpskim žrtvama u Jasenovcu.

Te zločine veliča Tompson u pesmama i govorima, a ne bilo koji srpski političar.

Trebam li da nacrtam ovo? ili si shvatio o čemu se radi?

Нису тема жртве  - већ идиотлук хрватског патриЈоте који оспорава жртве.

Ако црташ ко што капирш... боље немој...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...