Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

А шта је ту гадно и чудно што људи 2000 година пре Христа живе духом свога времена? Шта ту има толико страшно? Ко паметан може све то чупати из контекста времена и махати некоме данас са Законима древне цивилизације, тумачећи то као "универзално правило" кога треба убити? То може само неко ко је или злонамеран или прилично глуп. Малоумно, нема шта.

Pa nije tu nista ni gadno ni cudno ni strasno... kao sto rekoh, takva pravila su sasvim ocekivana od ljudi koji su ziveli pre vise od 2000 godina... ali takva pravila nisu ocekivana od savrsenog, sveznajuceg, predobrog Boga... niti od ljudi kojima se taj Bog javljao da im diktira neka pravila... ali, eto cuda, kad se vasi episkopi jave da moderne probleme objasne kroz prizmu Sodome i Gomore, onda se niko ne seti da pomene izvlacenje iz konteksta... nazalost, za danasnje hriscane

Kao sto vec rekoh, u samom klipu ne pise da su to "univerzalna pravila", niti nesto sto hriscani praktikuju danas... tako da... slazem se sa tim da bi to bilo zlonamerno i maloumno... ali niko to nije ni napisao... to je samo tvoj straw-man...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 200
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

И ајмо поново... Један део, који је овде и истргнут из контекста, нема много везе са религијом, сем што се нашао у религијској књизи, јер су закони обухватали и световне и верске законе, и верска и световна власт су биле уједињене. Ово што је овде цитирано су СВЕТОВНИ закони, они који нису верске природе. Због чега би то било толико тешко схватити, да ли неко овде прича на кинеском?

Или се ради о томе да неко не жели то да схвати, него му је лакше да живи у свету где има мисију да делује просветитељски међу заосталим фундаменталистима који би да убијају и мрзе све око себе, да би тиме дао било какву сврху свом животу?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Видиш, ја могу да тврдим шта год хоћу, јер знам о чему причам. А ти, који везе са религијом немаш, који се о религији информишеш преко оваквих видео клипова или на атеистичких сајтова, који везе немаш о односу или вези Старог и Новог завета, који појма немаш о Мојсијевим законима, шта су, када су и због чега дати, и који се њихов део односи на веру, а који на друштвене прилике тога доба можеш да прихватиш образложено објашњење или не.

Дакле, аутор не да је незналица, него је злонамерна незналица, то тврдим одговорно.

Стварно сам се потрудио да објасним горе, боље од тога не умем. Ако не желиш или не можеш да схватиш, ја са тим немам везе.

Ja nikad nisam ni tvrdio da sam nekakav ekspert za religiju ili za hriscanstvno... ali opet ne znam odakle ti osnov da tvrdis da o religiji veze nemam.

Inace, "ja znam a ti ne znas" i "ja sam super objasnio a tebi ako nije jasno, problem je u tebi" su bas sjajni argumenti...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ja nikad nisam ni tvrdio da sam nekakav ekspert za religiju ili za hriscanstvno... ali opet ne znam odakle ti osnov da tvrdis da o religiji veze nemam.

Inace, "ja znam a ti ne znas" i "ja sam super objasnio a tebi ako nije jasno, problem je u tebi" su bas sjajni argumenti...

Пост изнад. Ако желиш мисију у животу, настави да причаш а да стварно не прочиташ. Ако стварно желиш да знаш шта смо хтели да ти кажемо, онда се поново врати са искреном жељом да заиста и прочиташ то што се неко потрудио да напише и биће ти јасно. Посебно због тога што је написано језиком који ти најбоље разумеш, језиком права.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

И ајмо поново... Један део, који је овде и истргнут из контекста, нема много везе са религијом, сем што се нашао у религијској књизи, јер су закони обухватали и световне и верске законе, и верска и световна власт су биле уједињене. Ово што је овде цитирано су СВЕТОВНИ закони, они који нису верске природе. Због чега би то било толико тешко схватити, да ли неко овде прича на кинеском?

Ok, znaci sad je samo deo istrgnut iz konteksta...

Bar napredujes...

Sad jos samo da prihvatis i da je deo ovih zakona svetovan a deo nije, vec je verski.

Pa jos i da prihvatis da po samom tekstu Biblije sve ove zakone diktira Bog.

Pa onda i da prihvatis da je u najmanju ruku nelogicno da uzmes jednu knjigu i da za pola knjige kazes da je BS stocara iz bronzanog doba ali je zato druga polovina premudra rec Bozija...

Kao i to da u samom tekstu i po samom tekstu nemamo nikakve osnove da tvrdimo da je jedan deo istinit a drugi neistinit... otprilike, to je kao da tvrdis da je deo Gospodara prstenova samo metafora, legenda i izmisljotina ali je zato deo o Frodovim razgovorima sa Semom potpuno istinit i verno prenet... ;)

Подели на овим сајтовима

Ok, znaci sad je samo deo istrgnut iz konteksta...

Bar napredujes...

Sad jos samo da prihvatis i da je deo ovih zakona svetovan a deo nije, vec je verski.

Pa onda i da prihvatis da je u najmanju ruku nelogicno da uzmes jednu knjigu i da za pola knjige kazes da je BS stocara iz bronzanog doba ali je zato druga polovina premudra rec Bozija...

Kao i to da u samom tekstu i po samom tekstu nemamo nikakve osnove da tvrdimo da je jedan deo istinit a drugi neistinit... otprilike, to je kao da tvrdis da je deo Gospodara prstenova samo metafora, legenda i izmisljotina ali je zato deo o Frodovim razgovorima sa Semom potpuno istinit i verno prenet... ;)

Да, хвала ти што похваљујеш мој напредак... Који се, уствари, своди на моје стрпљење према твом безобразлуку. У неку руку заиста и јесте напредак и хвала ти на томе.

Све је истргнуто из контекста, и све се налази у ДЕЛУ закона који представља световне законе, због тога и јесте истргнуто из контекста.

За твоју информацију, Господар Прстенова је бајковит опис инвазије Нормана и Викинга на Енглеску, чак и по географским појмовима. Толико о знању и тумачењу.

А логика којом ти и многи други атеисти тумачите верске текстове, о којима појма немате, више одговара сајту creation6days.com него овом. Пробај да причаш са грађанином Петровићем, сложићете се у много чему.

Подели на овим сајтовима

Pa nije tu nista ni gadno ni cudno ni strasno... kao sto rekoh, takva pravila su sasvim ocekivana od ljudi koji su ziveli pre vise od 2000 godina... ali takva pravila nisu ocekivana od savrsenog, sveznajuceg, predobrog Boga... niti od ljudi kojima se taj Bog javljao da im diktira neka pravila... ali, eto cuda, kad se vasi episkopi jave da moderne probleme objasne kroz prizmu Sodome i Gomore, onda se niko ne seti da pomene izvlacenje iz konteksta... nazalost, za danasnje hriscane

Kao sto vec rekoh, u samom klipu ne pise da su to "univerzalna pravila", niti nesto sto hriscani praktikuju danas... tako da... slazem se sa tim da bi to bilo zlonamerno i maloumno... ali niko to nije ni napisao... to je samo tvoj straw-man...

Јаоооооо, Авокадо. Да ли је могуће да тако плитко размишљаш??? А шта би, по теби, била "правила" достојна Бога? :rolleyes: Зар верујеш да твоја свест којом мериш добро и зло неће бити ужасно смешна и неприхватљива људима за неких 500 или 1000 година? Наравно да ће бити. Па како онда можеш да знаш која су то "правила" најбоља и примењива да их заиста Бог да? Знаш, тако што судиш по својој свести, мислећи да је она савршена? Ниси у праву. Не знаш, као ни ја, која су то "правила" најбоља, нити да ли уопште постоје "најбоља правила" (ја тврдим да не постоје, већ да су свака правила, правила одређеног времена, нешто што бива и пролази; грешка је правилима једног времена судити другом времену). Ако је тако, онда је овај твој суд о Старом Завету неозбиљан, празан, шупаљ.

Библија се увек чита ЦЕЛА и тумачу у ЦЕЛИНИ. Историја спасења је ИСТОРИЈА спасења. Не могу се фрагменти кидати и тумачити као самообјашњиви. Ви не капирате шта је Библија, какав је однос човека и Бога, који је људски проблем, зато се овакви клипови и појављују. Онда када схватите и прихватите да откривање Бога, човеково познање Бога кроз историју ИДЕ ПОСТУПНО, као васпитање детета, да човек сазри и слободно разуме Бога, онда се нећете бламирати оваквим небулозама. Такође, када схватите да проблем човека НИЈЕ МОРАЛ нити било каква правила већ нешто сасвим друго - ПОСТОЈАЊЕ КАО ПОСТОЈАЊЕ - бити или не бити, онда ће вам и Библија бити јаснија. У Јеванђељу НЕМА ПРАВИЛА, већ само призив на љубав, на савршену љубав (=љуби непријатеља свога). Али, дотле је требало стићи. Богопознање, откривење иде поступно. Стари Завет је сведок те поступности, тог пређеног пута и стизања до циља - Новог Завета. Свети Макисм каже: Стари Завет је СЕНКА. Нови Завет је ИКОНА, а истина је стање будућег века (=Царство Божије; тек то ће бити пуна и права истина, тек тада ћемо престати да мењамо свест јер ћемо имати Истину, лицем у лице).

Као и увек, мајстор си за софизме. Клип јесте или злонамеран или малоуман. Трећег нема.

Подели на овим сајтовима

Пост изнад. Ако желиш мисију у животу, настави да причаш а да стварно не прочиташ. Ако стварно желиш да знаш шта смо хтели да ти кажемо, онда се поново врати са искреном жељом да заиста и прочиташ то што се неко потрудио да напише и биће ти јасно. Посебно због тога што је написано језиком који ти најбоље разумеш, језиком права.

Time sto ces da mi imputiras neiskrenost neces osnaziti svoje "argumente"... i nista tu nije napisano jezikom prava...

Ti tvrdis da su u pitanju svetovni zakoni... medjutim, kao sto dobro znas, ili bi trebalo da znas, za sve drevne zakone su se zakonodavci pozivali na bogove... ali ovde se ne poziva na blagoslov bogova vec Bog direktno DIKTIRA zakone...

Takodje, kao sto rekog, jedan deo ovih normi nisu uopste svetovne prirode vec cisto verske...

Dakle, imas dve opcije:

1) ovo jesu bili Boziji zakoni u kom slucaju Bog nije bas tako sjajan

2) jedan deo Starog zaveta je LAZ

Treca opcija ne postoji...

Ja ti objasnjavam da stav autora klipa jeste opcija pod 2) i mogu da pretpostavim da bi on tu tvrdnju prosirio na malo veci deo... (a nisam siguran ni koji bi bili valjani argumenti protiv takvog rezonovanja)

Dakle, objasnjavam ti da stav autora klipa nije opcija pod 1) kako vi pokusavate sve vreme da predstavite... ateisti ne misle da je nekakav zli bog nametnuo tadasnjim i buducim ljudima nekakve lose zakone... mi ne verujemo u bogove...

Подели на овим сајтовима

Авокадо, да ли су ти некада, док си био мали, родитељи "диктирали" да је утикач за струју "пец", да ако не поједеш ручак да ће доћи црни чика и однети те у врећи? Јеси ли се запитао зашто су ти родитељи такве и сличне ствари "диктирали"? Да ли зато што су то апсолутне истине или је нешто друго у питањ (твоје узрастање и васпитање, примерено твојој зрелости)?

Подели на овим сајтовима

Time sto ces da mi imputiras neiskrenost neces osnaziti svoje "argumente"... i nista tu nije napisano jezikom prava...

Ti tvrdis da su u pitanju svetovni zakoni... medjutim, kao sto dobro znas, ili bi trebalo da znas, za sve drevne zakone su se zakonodavci pozivali na bogove... ali ovde se ne poziva na blagoslov bogova vec Bog direktno DIKTIRA zakone...

Takodje, kao sto rekog, jedan deo ovih normi nisu uopste svetovne prirode vec cisto verske...

Dakle, imas dve opcije:

Treca opcija ne postoji...

Ja ti objasnjavam da stav autora klipa jeste opcija pod 2) i mogu da pretpostavim da bi on tu tvrdnju prosirio na malo veci deo... (a nisam siguran ni koji bi bili valjani argumenti protiv takvog rezonovanja)

Dakle, objasnjavam ti da stav autora klipa nije opcija pod 1) kako vi pokusavate sve vreme da predstavite... ateisti ne misle da je nekakav zli bog nametnuo tadasnjim i buducim ljudima nekakve lose zakone... mi ne verujemo u bogove...

Има и трећа опција, за коју ви атеисти и многи секташи изгледа нисте способни и џаба више свака прича.

Али Мирољуб ће те разумети, имате апсолутно исту логику и поглед на свет и на тумачење Библије, па причај са њим. Можда ћеш онда и ти разумети, јер тај ваш језик не познајем, мозак ми је другачије наштимован.

Подели на овим сајтовима

Авокадо, да ли су ти некада, док си био мали, родитељи "диктирали" да је утикач за струју "пец", да ако не поједеш ручак да ће доћи црни чика и однети те у врећи? Јеси ли се запитао зашто су ти родитељи такве и сличне ствари "диктирали"? Да ли зато што су то апсолутне истине или је нешто друго у питањ (твоје узрастање и васпитање, примерено твојој зрелости)?

Nadam se da Avokadovi roditelji nisu tamanili misirsku decu kad izadju na vrata i ostave malog Avokada sa uputstvima vladanja!

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Dakle, imas dve opcije:

Заборавио си трећу опцију:

3) Човек МОРА СЛОБОДНО да разуме Бога. Бог га ка томе поступно води, васпитава, говорећи у оквирима његове свести. Кад одрасте и слободно разуме, онда ће добити и "храну" по свом новом стомаку.

Твоја је грешка што ствари дижеш на апсолутни ниво. Потпуно одбацујеш димензију слободног разумевања Бога од стране човека и поступност, вапситање кроз историју. Онда, изволи, понашај се и размишљај онако како су те родитељи учили када си имао три године. Ако си доследан, учини тако.

Подели на овим сајтовима

Nadam se da Avokadovi roditelji nisu tamanili misirsku decu kad izadju na vrata i ostave malog Avokada sa uputstvima vladanja!

Хајде, погледај мало свест тадашњих цивилизација (у време древног Израиља). Видећеш да су Израиљци жовели свешћу и обичајима свога врмена. Исто као што је Авокадо када је имао пет година, живео свешћу својих вршњака и тада му је било немогуће објаснити нешто што разуме тридесетогодишњак. То је аналогија. А ти замењујеш тезе.

Подели на овим сајтовима

Да, хвала ти што похваљујеш мој напредак... Који се, уствари, своди на моје стрпљење према твом безобразлуку. У неку руку заиста и јесте напредак и хвала ти на томе.

Da, da... ja sam taj koji je na ovoj temi bezobrazan prema tebi... prstgore

Све је истргнуто из контекста, и све се налази у ДЕЛУ закона који представља световне законе, због тога и јесте истргнуто из контекста.

Nadam se da ce te bar neko od postenijih hriscana ispraviti i objasniti da stari Jevreji nisu pravili nikakvu razliku izmedju svetovnih i verskih zakona i da su bar 4 od navedenih normi cisto verske. Jel potrebno da ih nabrojim ili ces sam da ih prepoznas?

За твоју информацију, Господар Прстенова је бајковит опис инвазије Нормана и Викинга на Енглеску, чак и по географским појмовима. Толико о знању и тумачењу.

Nepotkrepljene tvrdnje iznete tonom autoriteta su me uvek impresionirale.

А логика којом ти и многи други атеисти тумачите верске текстове, о којима појма немате, више одговара сајту creation6days.com него овом. Пробај да причаш са грађанином Петровићем, сложићете се у много чему.

Evo sad si me potpuno porazio i ubedio u svoje stavove. :D

Подели на овим сајтовима

Заиста, много мудре речи Светог Антонија Великог:

КО ИСТИНУ ПРОПОВЕДА НЕВЕРНОМЕ, ПРЕКОРЕВА ГА ИЛИ ПОУЧАВА, ЛИЧИ НА ЧОВЕКА КОЈИ ДРАГОЦЕНЕ ПЕРЛЕ БАЦА У ДУБИНУ МОРА.

И јасне су ми ове речи. Није ми само јасно зашто и докле ћу ја лично да бацам ове перле, када ћу већ једном да послушам овај мудри савет...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...