antics Написано Мај 3, 2012 Пријави Подели Написано Мај 3, 2012 Тако је. Пошто не желим да будем "сланик за туђу памет", говорићу отворено. На једној од мојих исповести, отприлике у раним двадесетим, а сад сам на пола, наводила сам једну те исту ствар која се као по аутоматизму понавља, да не кажем грех. Мучила ме, али сам је тумачила као ствар темперамента, итд. Тада ме је духовник у ламентирању над собом нагло прекинуо и рекао: Па то је онда твој порок! Промислила сам и схватила да заиста себе не сматрам порочном, а опет, човек сам, морам имати неки испуст. Тад је тај до тада мали испуст стао пред мене као големо брдо, именовано својим именом, разобличено. То брдо је стало између мене и свих мојих животних циљева. Једно попуштање би било довољно и систем се руши. Када сам уз помоћ другог именовала ситуацију, она је постала истовремено лакша, али и захтевнија. Тек тада се може узвикнути: Господе спашавај и што може и што не може! Помози моме неверју! Порок је порок, смрад је смрад, ма каквим спрејевима га прскали. Видиш, то није ништа одређеније, али је доста конкретније. исидорица је реаговао/ла на ово 1 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Мај 3, 2012 Пријави Подели Написано Мај 3, 2012 Sva pitanja o životu jednog hrišćanina mogu da se svedu samo na dva. Sva ostala su dodata nepotrebno. 1. Da li prisustvuješ redovno Liturgiji? 2. Da li se redovno pričešćuješ? To da li je neko homić, evolucionista, hevi-metalac, panker, irinijevac ili davidovac, ili šta drugo je nebitno... Ako je neko crkven svesno i ide redovno na Liturgiju i redovno se pričešćuje, sve ostalo će se srediti. Prosto da čovek ne oseti kako. nishizawa, Александрида, Срђан Шијакињић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Мај 3, 2012 Пријави Подели Написано Мај 3, 2012 Слажем се. Мислим да је тема више окренута ка питању како се у Цркви начелно поставити према свету и његовим кретањима. Увек једно остаје непорециво. Хришћани имају два одговора на сваку пошаст: монаштво или брак. Два завета. Две наше одговорности. Носимо их како можемо, али одемо ка ономе како би требало - да цитирам и ја владику Давида,. Mislim da hrišćanin prema svetu treba da se postavi sa stava zdrave kritike,na žalost sve se nekako svodi na demagogiju reči,ovo je greh ono nije greh ovo se sme ovo se ne sme,tako kaže Bog.Ali primena hrišćanskog života kod nas je zatajila,kod nas samih hrišćana.Mi znamo sve manje više teoretski,ali naši životi su u suprotnosti uglavnom sa onim šta propovedamo.Liturgijski život je taj koji svedoči više nego hiljadu reči samog Hrista.Priče ovo se sme ovo se ne sme su kntraproduktivne što opet ne znači da čovek u sebi samom ne treba postaviti granicu šta je za njega dušekorisno a šta nije,ali naši životi trebaju da budu svetlost ovom svetu i da ga obasjaju Hristom.A ne da menjamo svet propovedajući rečima strašne priče o grehu.Poenta je i to sam na mnogim temama napisala da čovek pokušava sebe da menja i oblikuje upodobljavajući se Hristu,i na taj način da menja svet i ljude u njemu,sopstvenim životom i sopstvenim radom na sebi.Sve ostalo je zaista prazna priča i luda demagogija. Јанко, Александрида, nishizawa and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
исидорица Написано Мај 3, 2012 Пријави Подели Написано Мај 3, 2012 Mislim da hrišćanin prema svetu treba da se postavi sa stava zdrave kritike,na žalost sve se nekako svodi na demagogiju reči,ovo je greh ono nije greh ovo se sme ovo se ne sme,tako kaže Bog.Ali primena hrišćanskog života kod nas je zatajila,kod nas samih hrišćana.Mi znamo sve manje više teoretski,ali naši životi su u suprotnosti uglavnom sa onim šta propovedamo.Liturgijski život je taj koji svedoči više nego hiljadu reči samog Hrista.Priče ovo se sme ovo se ne sme su kntraproduktivne što opet ne znači da čovek u sebi samom ne treba postaviti granicu šta je za njega dušekorisno a šta nije,ali naši životi trebaju da budu svetlost ovom svetu i da ga obasjaju Hristom.A ne da menjamo svet propovedajući rečima strašne priče o grehu.Poenta je i to sam na mnogim temama napisala da čovek pokušava sebe da menja i oblikuje upodobljavajući se Hristu,i na taj način da menja svet i ljude u njemu,sopstvenim životom i sopstvenim radom na sebi.Sve ostalo je zaista prazna priča i luda demagogija. Слажем се. Али светао живот подразумева некаква опредељења ваљда. Стремљења. Циљеве конкретне и животне. Ми смо дужни да животом поставимо ствари на своје место. Ове моје речи су намењене људима са форума и углавном већ црквеним људима. Испричавам се, али демагогију сам превазишла у средњој школи, сад само живим са људима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Мај 3, 2012 Пријави Подели Написано Мај 3, 2012 Слажем се. Али светао живот подразумева некаква опредељења ваљда. Стремљења. Циљеве конкретне и животне. Ми смо дужни да животом поставимо ствари на своје место. Ове моје речи су намењене људима са форума и углавном већ црквеним људима. Испричавам се, али демагогију сам превазишла у средњој школи, сад само живим са људима. Naravno da smo dužni da stvari postavimo na svoje mesto,ali ne i ljude.Grehovi koji ljudi čine u ovom svetu su grehovi,i mi ih činimo po slabostima ( što nije opravdanje ali ja za to mogu samo sebe da ispravljam jer ne znam šta je u srcu drugog),ali čovek je čovek i razlika po meni je drastična.Svetao život za hrišćanina podrazumeva opredeljenje za , i ugledanje na Hrista a to je konstantan trud i rad na sebi i isključivo na sebi,a ne na drugima.I nekako kad ovo kažem obično mi neki prilepe da to znači da sam nezainteresovana ako tako postavim stvari za drugog čoveka.Ne ovo za mene znači gledaj sebe i ono šta u tebi ne valja ( to je najteže prepoznati jer svi volimo sebe da vidimo i lepim i dobrim prvenstveno),a svet oko tebe i ljudi u njemu,ako u hrišćaninu prepoznaju Hrista , većina će poželeti da Ga upozna, pa čak i bez da prozboriš i reč.Znači ne nametati već pokazati.A svako je slobodan da izabere. nishizawa, laetitia, Јанко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Мај 3, 2012 Пријави Подели Написано Мај 3, 2012 Nije prijateljski podrzavati svog prijatelja u njegovoj propasti.Ne treba cveliti brata svojega kako kaze Gospod ali mu treba ukazati na ono sto ga upropascava droga,kurvanje,alkohol,ogovaranje i sl.To je pravi prijatelj,onaj koji ti govori istinu bez obzira da li ce ti se ona svideti.Takav i hriscanin treba da bude. Jedan takav prijatelj vredniji je od citave vasione.Zato i Isus polaze zivot za coveka,kao svog prijatelja i kaze mu primi me u srce svoje a ja cu te uvesti u vecnost.Bez Hrista ne mozemo nista ciniti. dusha, Ignjatije, DYNABLASTER and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Sva pitanja o životu jednog hrišćanina mogu da se svedu samo na dva. Sva ostala su dodata nepotrebno. 1. Da li prisustvuješ redovno Liturgiji? 2. Da li se redovno pričešćuješ? To da li je neko homić, evolucionista, hevi-metalac, panker, irinijevac ili davidovac, ili šta drugo je nebitno... Ako je neko crkven svesno i ide redovno na Liturgiju i redovno se pričešćuje, sve ostalo će se srediti. Prosto da čovek ne oseti kako. Свето причешће може да буде и на корист, али и на штету! И сама молитва каже: Да ми причешће светим Твојим тајнама, Господе, не буде за суд или осуду, већ за исцелење душе и тела. Ако ми нисмо се очистили од свих грехова и нисмо се покајали и решили да више никад их не чинимо онда, онда причешће ће да нам буде за исцелење душе и тела. У спротивно за суд и осуда и ми примићемо огањ који место греха спалиће нашу душу, па и наше тело. Питам се са какви страх Божији, вера и љубав приступа онај коме је грех важнији од Бога и неће да се одрекне од истог? -Владимир- and dusha је реаговао/ла на ово 2 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Свето причешће може да буде и на корист, али и на штету! И сама молитва каже: Да ми причешће светим Твојим тајнама, Господе, не буде за суд или осуду, већ за исцелење душе и тела. Ако ми нисмо се очистили од свих грехова и нисмо се покајали и решили да више никад их не чинимо онда, онда причешће ће да нам буде за исцелење душе и тела. У спротивно за суд и осуда и ми примићемо огањ који место греха спалиће нашу душу, па и наше тело. Питам се са какви страх Божији, вера и љубав приступа онај коме је грех важнији од Бога и неће да се одрекне од истог? Па лепо човек каже - Ako je neko crkven svesno ... И не знам како то замишљаш да се очистимо од свих грехова - то је по дефиницији немогуће... Ако бисмо тако размишљали - никада се не бисмо причестили... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Ignjate nemam sada vremena da ti odgovaram detaljno ali bice i toga kasnije Napisao si masu stvari i nazalost kao cesto ispromasivao se totalno. Ozbiljno te pitam kada planiras da pocnes da se odupires ispiranju mozga koje ti je neko nametnuo da evolucija, veliki prasak i prirodne nauke portive ideju Boga stvoritelja?? Ozbiljuno kada?? Dakle DOBRO procitaj ovaj tekst i zamisli se malo nad njime. Pitacu te posle na tu temu ako si zeljan da diskutujemo o uklopivosti teoloskog i naucnog pogleda na svet. https://www.pouke.org...om-naturalizmu/ Procitao sam tekst. Objasni mi teoloski da li postoji bilo kakva slicnost izmedju filozofije Velikog praska, abiogeneze, evolucije sa Bozijim stvaranjem. Ako postoji daj neka objasnjenja i objasni kako to utice i kako ce u buducnosti uticati na religiju. Istina je da Biblija nije naucni udzbenik, ali neki nagovestaji su nam dati. Za univerzum : "U pocetku STVORI Bog " , za zivi svet " po vrstama svojim " , za coveka je receno da je stvoren posebno. Takodje mozemo da znamo da je stvaranje obavljano u sest etapa. Takodje je sadasnje moderno verovanje proreceno : " Gde je obećanje dolaska njegovog? Jer otkako oci pomreše sve stoji tako od početka stvorenja. Jer navalice neće da znadu da su nebesa bila od pre i zemlja iz vode i usred vode Božijom reči. Zato tadašnji svet bi vodom potopljen i pogibe. Ali ovo jedno da vam ne bude nepoznato, ljubazni, da je jedan dan pred Gospodom kao hiljadu godina, i hiljadu godina kao jedan dan." Nisam protestantski bukvalista ali verujem da ovo sto sam citirao nije napisano slucajno jer je Biblija i prorocka knjiga koja je nastala delovanjem Duha Svetog. Bilo bi cudno da se nisu pojavili rugaci i oni koji sumnjaju u Bozije stvaranje. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 [quote name=malina ' timestamp='1336059989' post='630440] А, шта грех јесте? Пуко кршење моралних начела? Greh udaljava coveka od Boga i vodi ga u smrt. Moralne norme su nam smernice da ne zalutamo a ne program po kojem funkcionisemo kao neki kompjuter. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Мај 4, 2012 Пријави Подели Написано Мај 4, 2012 Ide tako covek ulicom i razmislja kako je teorija evolucija satanisticka i u jednom mometu ispred njega prodje devojka u mini suknjici , onako lepa kako samo nase devojke umeju da budu i pomisli "uf sto bi ja ovo ...", pomisli samo na deseti deo sekunde , cak ni toliko da verbalizuje misao ,ali eto zelja se javila mada je on nije ni regostrovao .Sedne ti nas hriscanin u auto , vozi tako i zamislja kako je terija velikog praska u koliziji sa crkvenim ucenjem i iznenada mu izleti klinac sa motorom iz poprepcne ulice pa mora naglo da koci i dok kazes keks nas ti hriscanin opali po seksu do cetvrtog kolena ne zaboravljajuci ni mrtve rodjake pomenutog decka na motoru . Ode nas hriscanin kuci ne razmislja vise o dubkoumnim temama ali nadje racune za struju , telefon , infostan i pomisli :"u tri ..... materine opet racuni' .Sedne ti nas hriscanin da se odmori posle vecere i gleda vesti i vidi tamo siptari opet napadaju Srbe na Kosovu i Metohiji i onako u revoltoiran pomisli kako ce svi oni da se prze u paklu zbog toga .Pre spavanja nas ti se hriscanin lepo pomoli , prekrst i pre nego zaspi pomisli :"hvala ti Boze sto sam pravolsvan a nisam musliman ili peder ili hrvat ili ..." Срђан Шијакињић, Ignjatije and Sherlock H. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 6, 2012 Пријави Подели Написано Мај 6, 2012 Najveca i sustinska greska koju si napravio je da si izneo masu uopstenih univerzalnih pojmova i tako im nalepio takodje masu uopstenih za analizu neupotrebljive sudove. Prvo sam naslov. Pitas veoma decidno pitanje ko je samo sto ne zahteva da ne odgovor a koristis preopsteni pojma "svet" kao odrednicu. Sta je za tebe svet? Gde pocinje gde prestaje? Ovo moras jako dobro da definises ako zaista zelis ozbiljnu analizu svega ovoga jer nikad u istoriji hriscanstva nije bilo toga da su mirjani (jer pustinjaci bas i ne citaju forume) napravili neku bilo kakvu ostru granicu po tom prihvatanju stvari iz sveta. Jer gle cuda oni su takodje cinili taj svet i u njega unosili do tada ne postojece stvari, ne mislims samo na svedocenje vere, nego na svoje zemaljske sposobnosti. Kako vreme prolazi mnogi iz Crkve prihvataju stvari, filozofije, teorije,ponasanje,zabavu....... koja dolazi iz sveta. Mislim prvenstveno na teoriju evolucije i Velikog praska ( onako bukvalno kako ih savremena nauka prezentuje ), Masa preopstenih i nedefinisanih pojmova. Filozofije? Koje hriscani ne samo da su iz sveta unosili filozofije nego su na unete filozofske probleme, do tada neresene, odogovorilki dogmatima i tako ih resili. Ponasanje? Propsten izraz koji ovako nista ne znaci. Zabava? Ovo je tek no koment koliko je nedefinisano. Jedino sto si u celom tekstu konkretno, uslovno receno, naveo su TE i VP. Ako si procitao tekst koji sam ti ostavio video si da iz TE, VP i bilo koje naucne teorije ne sledi to sta postoji a sta ne pa tako one ne iskljucuju niti da Bog postoji niti da je Tvorac. Sa druge strane u Pismu uopste ne stoji kako je on stvorio (ne to "po vrstama" nije odgovor na "kako" nego na "kakvo" pitanja) tako da ne mozes iskljuciti evoluciju kao nacin (kako je izveo stvaranje) iz cele price. Zato to je ovo jos jedan u beskonacnom nizu promasaj. seks van i pre braka Nije svaki seks u braku iz ljubavi nego ih ima mnogo iz bludnih pobuda. Isto tako nije svaki seks van braka blud nego i tu ima onog istinskog predavanj iz ljubavi koje ni u ludilu ne moze biti svrstano u blud. kao i rukoblud, Ovo ne zelim da znam kojim si KGB metodama proverio da je stepen rukobludjenja veci nego u proslosti pa ti racunam u nenamerne greske. oblacenje po poslednjim modnim trendovima, homoseksualizam, kockanje, destruktivnu zabavu ( filmove, muziku, igrice...), ekumenizam, slavljenje noci vestica........ Sta je to oblacenje po poslednjim modnim trendovima? Kako, kada, na kom mestu? Sta je za tebe kockanje? Tablici sa drustvom, kladionica, Loto, Muzicka slagalica? Koje filmovi? Koja muzika? Koje igrice? Sve nedefinisani propsti pojmovi koji u sebi sadrze mali milion spektara i opcija a ti to sve trpas u jedan kos a ocekujes da te neko u ovome shvati ozbiljno. Pa ne ide to tako. Ekumenizam je opet preoposti pojam i moze da znaci masu stvari. Noc vestica? Ja ne znam ni jednog ozbiljno Crkvenog coveka koji slavi noc vestica a posto ni je ni ti ne mozemo biti merila imas li neku statistiku? Kuda to vodi ? Sa jedne strane priblizava ljude Crkvi, ali sa druge ih mozda uvodi u maloverje i dovodi u zabludu i prelest da je dobro ili dozvoljeno ono sto nije. Vodi u to da te ljudi zamole da budes mnogo precizniji ako zelisd ti daju neko ozibljno misljenje o bilo cemu. Da se podsetimo nekih stvari iz Biblije : " Ne znate li da je prijateljstvo ovog sveta neprijateljstvo Bogu? Jer koji hoće svetu prijatelj da bude, neprijatelj Božji postaje." "Niko ne može dva gospodara služiti: jer ili će na jednog mrzeti, a drugog ljubiti; ili jednom voleti, a za drugog ne mariti. Ne možete Bogu služiti i mamoni." "Uđite na uska vrata; jer su široka vrata i širok put što vode u propast, i mnogo ih ima koji njim idu.Kao što su uska vrata i tesan put što vode u život, i malo ih je koji ga nalaze." Dakle, do koje mere mozemo ici i kada se prelazi granica u prihvatanju stvari koje dolaze iz sveta ( znamo ko je knez ovog sveta jos uvek ) ? Ovo je klasican non squitur. Iz ovoga uopste nikako ni pod kojim ludilom ne moze da sledi sta i koliko prihvatati ili ne prihvatati iz sveta. nishizawa, Justin Waters, Анастасија and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Мај 6, 2012 Пријави Подели Написано Мај 6, 2012 Објаснио 138999 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Мај 9, 2012 Пријави Подели Написано Мај 9, 2012 Што се мене тиче, пријатељљство данас скоро да и не постоји.. Право пријатељство.. ПРАВОГ друга је данас веома тешко наћи.. Данашње пријатељство се састоји од користи.. Ако има неке користи од тебе, он је ту.. Ако ти икад, случајно затреба помоћ, не познаје те. Већина се покаже као оваква, пре или касније. Много пута сам осетио ово на својој кожи. Прозивања, љубомора, понижавање.. Ужас.. надам се да ће се појавити неко, а да ме неће изневерити у основним стварима. "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 9, 2012 Пријави Подели Написано Мај 9, 2012 Што се мене тиче, пријатељљство данас скоро да и не постоји.. Право пријатељство.. ПРАВОГ друга је данас веома тешко наћи.. Данашње пријатељство се састоји од користи.. Ако има неке користи од тебе, он је ту.. Ако ти икад, случајно затреба помоћ, не познаје те. Већина се покаже као оваква, пре или касније. Много пута сам осетио ово на својој кожи. Прозивања, љубомора, понижавање.. Ужас.. надам се да ће се појавити неко, а да ме неће изневерити у основним стварима. 16 година (колико се сећам са представљања ) а већ се разочарао у људе. Није тако, има добрих људи и сигурно ће се појавити теби слични.. Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука