Jump to content

Да ли је пријатељство према свету непријатељство према Богу

Препоручена порука

• Одговори 256
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Грех, није грех, грех, није грех... Испада да је грех важнији и од самог човека..

Овим никако нећу да кажем да се против греха не треба борити, али постоји нешто много веће и значајније, а то је Божија љубав према нама и наша љубав према Њему.

У Божију љубав не сумњам,на крсту је доказана, али наша љубав...шта је грех него љубав према себи.

Подели на овим сајтовима

Bog je jasan po tom pitanju.Nije na nama da odlucujemo o tome da li je to dobro ili lose.To je greh bluda. Ne namecem ni ja nikome taj stav, ali je po nasoj veri to greh.

Ne nije po našoj veri to greh pod obavezno.Postoje nijansei u kom slučaju je greh objasnila sam ti nekoliko strana pre.Svet nije crno bela šahovska tabla.

Ne postoji uniforma, ali postoji izazovno oblacenje koje pobudjuje i onog ko se oblaci a i ostale na ono sto svi znamo.

Цитат

Sablažnjivost je u umu i u oku onog koji gleda.Ako tebe izaziva nečije žensko oblačenje kreni sebe da osuđuješ jer tebe izaziva a ne onog koji se tako oblači.

Voleti i razumeti ne podrazumeva i odobravati kao ni nezainteresovanost za sebe i druge.

Voleti znači baš to biti zainteresovan za druge sa SVIM njegovim slabostima,ali znači biti zainteresovan prvenstveno za sopstvene grehe a ne za tuđe.To što ja ne želim da osudim neku ženu jer se šeta u šorcu na ulici ne znači baš me briga za nju,ali znači da me se njeni grehovi ne tiču.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Ignjate nemam sada vremena da ti odgovaram detaljno ali bice i toga kasnije

Napisao si masu stvari i nazalost kao cesto ispromasivao se totalno. Ozbiljno te pitam kada planiras da pocnes da se odupires ispiranju mozga koje ti je neko nametnuo da evolucija, veliki prasak i prirodne nauke portive ideju Boga stvoritelja?? Ozbiljuno kada??

Dakle DOBRO procitaj ovaj tekst i zamisli se malo nad njime. Pitacu te posle na tu temu ako si zeljan da diskutujemo o uklopivosti teoloskog i naucnog pogleda na svet.

https://www.pouke.org/forum/blog/23/entry-443-o-metodoloskom-i-metafizickom-naturalizmu/

Подели на овим сајтовима

Ignjate nemam sada vremena da ti odgovaram detaljno ali bice i toga kasnije

Napisao si masu stvari i nazalost kao cesto ispromasivao se totalno. Ozbiljno te pitam kada planiras da pocnes da se odupires ispiranju mozga koje ti je neko nametnuo da evolucija, veliki prasak i prirodne nauke portive ideju Boga stvoritelja?? Ozbiljuno kada??

Dakle DOBRO procitaj ovaj tekst i zamisli se malo nad njime. Pitacu te posle na tu temu ako si zeljan da diskutujemo o uklopivosti teoloskog i naucnog pogleda na svet.

https://www.pouke.org...om-naturalizmu/

Zato sto je stvaranje bilo natprirodan proces i ne moze se istraziti prirodnim naukama.

Odgovori sta imas, imamo vremena i sutra i posle toga.

Procitacu tekst.

Подели на овим сајтовима

Ne ne ne . Voli bliznjeg kao sebe samog ukazuje da moramo sebe da volimo da bi voleli i bliznje.

Samoljublje, hedonizam, sebicnost.... to je ono sto je gresno.

Ја то схватам као усмеравање љубави коју имаш према себи ка другоме, нешто као "Ко хоће за мном да иде нек се одрече себе и узме крст свој", али да не спамујем тему.

Подели на овим сајтовима

Znamo da nasem nasem forumu ima onih vernika koji prihvataju da je svet nastao onako kako ga nauka objasnjava i to bukvalno. Po meni to je u suprotnosti sa Bogom.

Ок, дакле - ти, реално говорећи, НЕ ЗНАШ како наука објашњава свет, али тврдиш да је то У СУПРОТНОСТИ СА БОГОМ?

И онда втрдиш да си дошао на форум да нешто научиш?

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Ја то схватам као усмеравање љубави коју имаш према себи ка другоме, нешто као "Ко хоће за мном да иде нек се одрече себе и узме крст свој", али да не спамујем тему.

Citat koji sam ti naveo pokazuje da moramo da imamo ljubav prema sebi da bismo voleli i bliznje i Boga.

Naveo sam ti ono sto nevalja.

Odricanje od sebe ne znaci da ne volimo sebe, vec prevazilazenje samog sebe da bismo bili savrseni kao Otac nebeski.............. itd

Подели на овим сајтовима

Ок, дакле - ти, реално говорећи, НЕ ЗНАШ како наука објашњава свет, али тврдиш да је то У СУПРОТНОСТИ СА БОГОМ?

Ne znam nesto previse, nisam neki naucnik, ali osnovne stvari znam.

И онда втрдиш да си дошао на форум да нешто научиш?

E sada zvucis kao Stojadinovic :)

Jesam izucavao i citao o tome ali nisam u toj meri da sam neki veliki poznavalac toga.Ali kao sto rekoh znam neke osnovne stvari, i mozda vise od toga, ali ne nesto previse.

I nisam dosao na pouke.org da ucim o Eksploziji i evoluciji, nego o veri. Znam da te teorije nemaju veze sa Bogom i da su u suprotnosti sa Stvaranjem, a ako nisu ti mi kao poznavalac toga objasni.

Подели на овим сајтовима

Ignjate imaš tema o TE koliko voliš,i veoma kvalitetnih pisanja na tu temu.Izvoli idi čitaj odpočetka ako te zanima a ne iznova i iznova da se jedno te isto objašnjava a već na samom forumu postoji gomila objašnjenja.Osim toga na forumu može da te zainteresuje smao nešto pa da kreneš eventualno da se pobliže upoznavaš sa tim ali ne na forumu,već iz knjiga .Na forumu se neke stvari jednostavno ne uče.Pa lepo kad pročitaš malo izučiš i onda postaviš konkretno pitanja šta ti tačno recimo nije jasno kod Te ili bilo čega drugog,a ne ovako uopšte " Izvoli objasni" i to čitavu jednu nauku da ti neko objašnjava.To mora da se uči a ne da ti neko prepičava. :)

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Ignjate imaš tema o TE koliko voliš,i veoma kvalitetnih pisanja na tu temu.Izvoli idi čitaj odpočetka ako te zanima a ne iznova i iznova da se jedno te isto objašnjava a već na samom forumu postoji gomila objašnjenja.Osim toga na forumu može da te zainteresuje smao nešto pa da kreneš eventualno da se pobliže upoznavaš sa tim ali ne na forumu,već iz knjiga .Na forumu se neke stvari jednostavno ne uče.Pa lepo kad pročitaš malo izučiš i onda postaviš konkretno pitanja šta ti tačno recimo nije jasno kod Te ili bilo čega drugog,a ne ovako uopšte " Izvoli objasni" i to čitavu jednu nauku da ti neko objašnjava.To mora da se uči a ne da ti neko prepičava. :)

Veliki boooooom i TE su samo jedne od stvari na koje se tema odnosi. Ne raspravljam o samim teorijama vec o filozofiji koja iz njih izlazi. Da li su u skladu sa pravoslavljem ili nisu. Sta govore i da li govore o Bogu. Sta kaze Biblija, predanje......... Znaci, nije tema o evoluciji kao evoluciji nego o tome koliko to odskace od pravoslavlja, ako uopste odskace. Sta za sobom povlaci prihvatanje takvih teorija..... i u kom pravcu to vodi.

Подели на овим сајтовима

Veliki boooooom i TE su samo jedne od stvari na koje se tema odnosi. Ne raspravljam o samim teorijama vec o filozofiji koja iz njih izlazi. Da li su u skladu sa pravoslavljem ili nisu. Sta govore i da li govore o Bogu. Sta kaze Biblija, predanje......... Znaci, nije tema o evoluciji kao evoluciji nego o tome koliko to odskace od pravoslavlja, ako uopste odskace. Sta za sobom povlaci prihvatanje takvih teorija..... i u kom pravcu to vodi.

Da bi to znao,i da bi otklonio te svoje nedoumice jedini način je da dobro proučiš šta jeste u stvari TE ali ne od kvazi naučnika" , već od naučnika a tekstova i knjiga imaš na pretek.Ovo ti zaista govorim iskreno jer sam i ja dugo bila skeptična prema TE smatrajući da je u suprotnosti sa Bogom i Božijim stvaranjem.Tek kad sam počela ozbiljnije da čitam i da učim , otklonila sam gomilu predrasuda koje sam imala.

Подели на овим сајтовима

Ne znam nesto previse, nisam neki naucnik, ali osnovne stvari znam.

Jesam izucavao i citao o tome ali nisam u toj meri da sam neki veliki poznavalac toga.Ali kao sto rekoh znam neke osnovne stvari, i mozda vise od toga, ali ne nesto previse.

I nisam dosao na pouke.org da ucim o Eksploziji i evoluciji, nego o veri. Znam da te teorije nemaju veze sa Bogom i da su u suprotnosti sa Stvaranjem, a ako nisu ti mi kao poznavalac toga objasni.

Очигледно не знаш.

А цитат који си извукао из Посланице Диогнету, начин на који си га извукао, и закључак који си извукао из њега, говори о томе да немаш намеру да учиш - већ да изналчазиш изговоре за своје предрасуде.

О односу ових теорија и теологије смо причали милион пута до сада - а у неколико њих си и ти учествовао. Ако си успео да промашиш - ево и за тебе текста који сам написао на ту тему. Нико ми до сада на њега није одговорио практично ништа конкретно, осим креационистичких квазинаучних квазиаргунената, или голог буквализма - обично креационисти ово једноставно прескоче и наставе да врте у круг своју причу...

1. Свето Писмо није уџбеник астрономије, нити палеонтологије, нити је у научном смислу непогрешиво на онај начин на који протестанти сматрају да јесте. Писци Светог Писма су његов текст писали надахнути Духом Светим, али не механички, већ користећи при том своја знања, своје мисли, својим стилом, и у складу са својим менталитетом. Због тога нама православнима и није проблем када, на пример, Давид каже да је Бог утврдио Земљу на темељима њеним, нити када писац шестоднева каже како је Бог раздвојио воду испод небеског свода од воде изнад небеског свода. Ми данас знамо да Земља није равна плоча, да не стоји ни на каквим темељима, и да изнад ње не стоји никакав свод, па нам то опет не смета да читамо 103. Псалм или шетоднев.

2. Шестоднев није покушај библијског писца да објасни на научним основама како је свет настао. Он у шестодневу износи низ истина које су важне пре свега са религијског и филозофског становишта. Пре свега, он тврди да је Бог творац свега што постоји (што нијенаучна, већ теолошка тврдња). Даље, он тврди да је свет настао постепено, од несавршенијих облика ка савршенијим, што је став са којим се и теорија еволуције слаже. Штавише, редослед стварања наведен у шестодневу се скоро сасвим поклапа са теоријом еволуције. Треће, библијски писац тврди да је створени свет добар (за разлику, на пример, од тога како се свет схвата у будизму или платонизму), што је такође теолошки, а не научни аргумент. Четврто, оно што је главна идеја шестоднева, а што се може видети јасно и из чињенице да се трипут понавља, јесте да је човек створен по божијем лику и обличју (што такође није научна, већ теолошка тврдња). Другим речима, озбиљних неслагања између теорије еволуције и Светог Писма нема. Еволуција одговара на питање КАКО је свет настао, шестоднев одговара на питање ЗАШТО је настао.

3. Прича о Адаму и Еви и првородном греху потиче из сасвим другог извора него шестоднев, и по стилу и начину приповедања, (а како су касније анализе показале, и по језику којим је писан), тако да је тај извор, за разлику од извора из којег је узет текст шестоднева (који се у теологији и библистици обично назива елохистички) назван јахвистички извор. Јахвистички извор, за разлику од елохистичког, обилује метафорама, алегоријама, сликовитошћу, а када се говори о Боги у антропоморфизмима, па га стога није препоручљиво схватати и тумачити буквално, будући да се на тај начин долази до разних нелогичности (као, на пример, да Бог буквално шета по Рајском врту).

Главна тема приче о Адаму и Еви није начин на који су створени први људи, већ како је настало зло на овоме свету (будући да је све што је Бог створио добро). Писац ове приче као узрок постојања зла наводи злоупотребу човекове слободне воље, све то по наговору ђавола. Детаљи који се тичу стварања Адама од праха земаљског, узимања ребра и стварања жене од истог, већ поменуте божије шетње по врту, су споредни у овој причи, и не треба их схватати и тумачити буквално.

4. Свети Оци су Свето Писмо тумачили на различите начине. Неки од њих су га схватали буквално, неки алегоријски, неки историјски. Веома често међу њима није постојала сагласност по том питању (што је ишло до те мере да је, нпр, Св. Василије Велики за тумачења александријских Отаца изјављивао да су то бапске приче). Као и писци Светог Писма, и Свети Оци су били људи надахнути Духом Светим, али, у исто време, ограничени својим схватањима, сазнањима, и менталитетом. У тумачењима Светог Писма ослањали су се на научна сазнања до којих се у то време било дошло.

Велики број Отаца је био изузетно образован, и то на паганским свеучилиштима која су у то време постојала, и нико од њих није зазирао од тога да научна сазнања свога времена употреби у својим тумачењима. То што су та научна сазнања данас одавно превазиђена, не значи ни да треба да одбацимо оно што су Оци говорили, ни да тврдоглаво противуречимо научним сазнањима до којих је човек у међувремену дошао. Уосталом, не само да се дешавало да неко од Светих Отаца заступа нешто за шта се у међувремену испоставило да је научно нетачно - дешавало се и да су неки Оци исповедали и ставове за које се касније испоставило да су теолошки неисправни и који су осуђени на Васељенским Саборима (нпр, Свети Иринеј Лионски је исповедао хилијазам, Св. Григорије Нисијски је заступао Оригеново учење о апокатастазису итд), па их то опет не чини мање светима, нити мањим ауторитетима.

Сами Свети Оци су поставили принцип у Православљу познат као Добротољубље - принцип прихватања свега онога што је добро, исправно и истинито. Још је Свети Јустин Мученик и Филозоф говорио да је све оно што је истинито чак и у паганским наукама - од Бога Логоса. На тај начин и ми треба да приступимо њиховим делима - прихватајући оно што се у њима односи на истине православне вере, изнова надопуњујући и усавршавајући та сазнања свиме што се покаже као корисно од сазнања до којих природне науке дођу.

5. Став по којем теорија еволуције негира да је Бог створио свет настао је на Западу, и то из разлога што је на том истом Западу Свето Писмо погрешно разумевано и тумачено од стране протестаната и римокатолика. Сукоб који је тако настао проширио се и на наше просторе, и то као последица елементарног непознвања основа православне вере од стране оног дела интелектуалне јавности која је према истој била негативно настројена, а траје и данас. Неки од православних хришћана који су желели да своју веру одбране од оваквих напада посегнули су, уместо за аргументима из светоотачког предања, за аргументима протестантских фундаменталиста познатих под именом креационизам.

Креационизам НИЈЕ став Православне Цркве.

...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...