Jump to content

исидорица

Члан
  • Број садржаја

    192
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Profile Information

  • Пол :
    Небитно

Скорашњи посетиоци профила

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

исидорица's Achievements

Интересује се

Интересује се (5/9)

124

Форумска репутација

  1. "Недостаје нам истинска непатвореност дечијег лица којом ћемо скидати око себе маске озбиљности и извештаченост и освајати светове, садашње и будуће." Епископ Максим Васиљевић Ред је да на самом почетку уметнем један цитат. Важно је поновљено демонстрирати ширине и дубине свог ума који у срцу почива (већ). Дабоме! Посвиђало ми се да коментаришем туђе текстове, никако ни пишљиву књигу да објавим, срам ме било! Зар у доба кад сам савременик/ица оволиким слободоумним хришћанима?! Бићу искрен/а, чини ми се да сам скроз постао/ла примитиван/а. Само гледам да зарадим за леба, платим рачуне, погладим партнера, иштипам децу и омастим се у неком ресторану. Ту нешто сигурно није у реду! Како је могуће да нисам иновативан/а?! Па зашто ме Црква не чини одушевљеним?! Згаснуће духа, помор је фантазија. Читајући о оцени "духа времена" у горе цитираном тексту, осетио/ла сам да ме ујела иста бува: Машталица Црквић. И све ме погледа онај Бетовен, набија ми кривњу што нисам геније! Ваљда Бог добри то има у виду. Те младост, те причешће, те наде у елитну и етеричну будућност - само ли се Чаша окуси. Хеј, братијо, које гљиве сте кусали?! Стање света све нас очешаће и добрано нас је изгребало, и у "брејну" и другде. Али, богами, ко ће имун остати на копирање овог инстаграмског хипер-еклисиолошког серијала слика?! Најслађе су ми рођене фантазије, мљац! Верујте ми, једва се залечих, а ови (моји) текстови су доказ ожиљака које само Дух Свети ( онај доиста Страшни и Непоновљиви) можда отклонити може. Ако буде хтео. Поздрав од Горазда!
  2. Моци, Бог не кажњава, али има фаза кад опомиње. То се може јасно видети и на мањим примерима у животу. Из тог разлога ми ништа није спорно у изјави владике Милутина. Било би више него корисно да и остатак Цркве одреагује молебанима и онако како Црква једино може и треба: позивањем на исповест, молитву, пост и причешћивање. Можда је корисно и за сушу и за нас да искористимо овај пост и појачамо свој труд у исправљању сопствених патологија, уместо што исправљамо теолошке референце једни другима, па и епископима. Није случајно што је суша тако интензивно обухватила баш Госпојински пост и што је започела баш пожаром у Хиландару. Добро да се неко и сетио молебана.
  3. Опет ми о новинама! Ако хоћете да причамо о малтретирању у свештеничким породицама, хајде да то чинимо различито од Блица. Поред целе приче о дискредитацији Цркве у меидјима, која је тачна, чини ми се важном и чињеница да да данашњи свет врви од тих "феми" причица о јадним малтретираним женама, које су тако добре и трпе свашта, а никада или јако ретко сам чула за ситуацију да се обоје супружника или партнера тсаве пред одговорност - јако је добро познато да је насиље у породици када траје и понавља се на овај патолошки начин показатељ болести самог односа тих двоје људи. Има, драги моји, жена које се психички наслађују оваквим ситуацијама и психички су зависне од малтретирања - проблем није нимало једноставан! Многе такве жене чекају својих пет минута у животу и онда направе велику освету - не мора бити само убиство, може бити тихо пијење туђе крви! Дакле, немојмо опет говорити као курирови гласници и дискутовати само о разлозима свештениковог уласка у брак, запитајмо се и о женским мотивима, који за сваку породицу могу бити далеко погубнији, јер жена окреће "главу" куда она хоће. Насиље је недопустиво, али постоји и психичко и духовно насиље, а тек о томе нема спремности да се говори у Цркви, јер је такво насиље у власти вештих манипуланата, који су многим површницима у Цркви поптуно невидљиви!
  4. Жељко, ја не спорим сочне детаље који извиру са свих страна, нити могу да их сагледавам из једне циничне перспективе, која уопште није хришћанска, а која у овој расправи преовладава. И да, чак и ако говоре истините детаље догађаја, сви медији лажу, јер говоре из својих изопчаних перспектива, које никада и нипошто озбиљном човеку не смеју постати меродавне до краја за било који догађај! Наравно, теже је ослушкивати дух времена него се бацакати Шмемановим цитатима и наметати своју памет и црквени тзв. самокритицизам. На ову тему сам доста рекла и што каже попадија, само ћу наштетити и себи и другима ако наставим даље. Нека Господ погледа и помилује настрадалог, нека помилује и оца Бранислава, јер је ово, што каже мој муж, својеврсна Божија посета! (па и посета свима нама, као одговорнима за Цркву) Нека Господ умудри све служитеље и лаике у Цркви да сви скупа учествујемо у оживљавању Тела Христовог, а не тела кужног!
  5. Не треба бити оштар, него СТРОГ, а то није исто. О томе шта ће "испасти" Црква не треба да води рачун, већ да води рачун како јесте. О томе је говорио владика Иринеј. Један од проблема ове расправе на форуму јесте и тај што се питамо "шта ће испасти", мање се питамо пред ким ће то испасти и да ли је наше да о томе бринемо, а најмање се питамо шта јесте и како јесте.
  6. Ок, сад сам видела пост. Но, то не мења чињеницу да је постављени пост необично неозбиљно формулисан.
  7. Такође бих подвукла обавезност (!) неповерења у медије било чије и било какве! Чак ће и пресуда бити релативни показатељ целе истине о догађају и контексту. Једини начин да нешто сазнамо јесте да директно ступимо у контакт са неким из судства ко ће радити на случају и ко би био спреман да шапатом и у поверењу каже како ствари стоје са починиоцем.
  8. Изјава неименованог неуропсихијатра уопште није убедљива, превенствено што укупан утисак који оставља веома личи на "Курир" извештај - такорећи, на једно веома неодговорно и брзоплето набрајање баналних појединости. Један озбиљан и добронамеран лекар би дрзгачије формулисао своју мисао, поготово ако има дугогодишњу праксу лечења разних душевних болести. Дао би макар приближно озбиљну анализу стања оца Бранислава. Без обзира на почињено несрећно дело, ваља нам да будемо опрезни и да избегнемо "голубију свест" без "гујског ума".
  9. Хааахахахахаааааааааа! )))))))))))))))))) Хаос!!
  10. Да је отац Бранислав којим случајем хомосексуалац, 80 % форума би се позивало на случај свете Марије Магдалине и чувеног "ко је без греха, нека први баци камен"! Питам се о проблематичним двоструким критеријума номиналних хришћана - а они су вазда резултат личне неодговорности и неспремности да се у свакој несрећи (народне или црквене или какве год) заједнице прихвати сопствени део одговорности. За абортусе, за наркоманију, за нарастајућу агресију, за пошаст хомосексуализма, за пораст криминала и самоубистава - сви смо за све криви! Живео неприкосновени Достојевски, који је ипак имао мало више соли у глави од нас форумаша!
  11. Има ли неких вести свежих?? Нека Мајка Божија буде усрдна помоћница!
  12. Мислим да смо сви закључили из твоје исповести да траву ниси користио јер ти годи, већ зато што си имао неку нерашчишћену муку. Пошто је тада било тако, претпостављам, да се закон асоцијације везан за траву у твом организму, јер не заборави да је то хемија!! није уклонио и да трава као таква у твом телу, а онда и у емотивном систему који реагује на телесне надражаје, није безопасна, нити је уживање. Да ниси претерао некад са њеном конзумацијом и тиме надокнађивао нешто друго, можда би било упутно да расправљамо о "опуштеној" конзумацији. Размисли три пут пре него исечеш.
  13. Ниси у праву, зато што је дечко имао озбиљан проблем са зависношћу и дошао до ивице. Зна се да, на пример, лечени алкохоличар не сме окусити чашицу, јер постаје несвестан као да је попио литре. Не ради се овде о грешности или о безгрешности, већ о опасности у коју може доћи његов добар досадашњи опоравак - то говорим из мало другачијег, лаи лсичног искуства и свог и породичног. Наравно да је Бог милостив. Ипак, време које имамо је једино време и једини живот за кушање Љубави Божије.
×
×
  • Креирај ново...