Jump to content

Ljudski život - kada on počinje?

Оцени ову тему

55 члановâ је гласало

1. 1. Ljudski život - kada on počinje?

• Sa začećem.
      41
    • Onda kada organizam ima vlastiti nervni sistem kao i krvotok.
      5
    • Sa rođenjem.
      3
    • Tri dana nakon oplodnje.
      2
    • Kada djeca postanu samostalna i pas im ugine.
      1
    • Baš me briga.
      3
    • Koitusom.
      0

Препоручена порука

Nisi dosljedan logici. :)

Već sam naveo da trenutak začeća je mit, jer je u stvari to period od oko 48h. U početku se samo dvije ćelijske jezgre spoje (spermić i jajna ćelija) u jednu. Nakon toga počinje dioba te ćelije: Iz jedne nastanu dvije, iz dvije četiri, iz četiri osam itd. Do stadijuma od osam ćelija, sve ćelije zasebno sadrže jedinstvenu sposobnost: totipotenciju.

To znači: Svaka ćelija se može razviti u jednu jedinku (jedan individuum). Dakle, teoretski bi se moglo razviti iz jedne oplodnje najmanje osam kasnijih individua (opet teoretski kod svake bi nanovo mogla se činiti dioba). No, tek nakon petog dana oplodnje, dolaze signalni molekuli na scenu. Oni "naređuju" ćelijama šta će postati, tako da one čine formu koje će kasnije da se razvijaju u organe i tkiva.

A, te "pripreme" razvijanju unutarnjih organa, krvotak i nervnog sistema, traju određen period, i tek kada se u jednom klupku razvije nervni sistem, unutarnji organi i krvotok (otprilike od 9-12 sedmice), tek tada to možemo smatrati čovjekom. Ili jasnije: Tek od tada mi to možemo zvati početkom života čovjeka.Sve prije toga je potencijalni, a ne definitivni čovjek. Kao što nacrt kuće, ili i temelj iste, nije definitivno kuća...

Znam sta je totipotencija.

Ljudski zivot pocinje zacecem catfight

Подели на овим сајтовима

@Tanja ex Petrija,

Pa to je... Kako si uopste znala da si trudna prvi dan?

Prodju 2 nedelje pre nego sto izostane menstruacija...

ja nisam ni rekla da sam znala :)

pobrkao si me sa nekim :)

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Već sam naveo da trenutak začeća je mit, jer je u stvari to period od oko 48h.

Ajd neki bolji argument posto oni mogu da navedu akrozomalnu reakciju npr.

http://en.wikipedia....rosome_reaction

Ne znam kad pocinje zivot ali sam protiv zabranjivanja abortusa, mislim da bi to bilo van pameti.

Подели на овим сајтовима

Dobro vece.

Procitao sam prve dve strane ove teme i odlucio da se registrujem kako bih napisao svoje misljenje.

Po meni zivot pocinje onog trenutka, a samo Bog zna da li je to tren, u onom casu kada On sam odlucuje da se umesa kako bi nastao novi zivot. Svi znamo za veliki broj snosaja, molitava i podviga ka rodjenju deteta, znamo za parove koji su gotovo neverovatna dela cinili ne bi li postali roditelji, a i za one koji su se samo jednom a mozda i prvi put sastali. I samo je Bogu moguce da posreduje u tajni zivota. Dakle, samo On zna kada odlucuje da postane sadejstvenik u nastanku novog coveka. I smisao tog casa. Kod svakoga od nas u razlicitom trenutku siguran sam, ali sam isto tako siguran da je ljubav, intenzitet, nacin i istina u ljubavi kljucan kriterijum za pocetak ljudskog zivota.

Veliki pozdrav svima vama koji citate i pisete na ovom forumu. Da nam Bog pomogne da imamo sto manje pitanja a sto vise poverenja u Njega makar u vreme drugacijeg odnosa prema sebi samom i prema Njemu sto Veliki post svakako jeste. i sto vise snage i smelosti da se Njemu priblizimo a da svako zlo napustimo.

Amin, Boze daj.

Подели на овим сајтовима

Ajd neki bolji argument posto oni mogu da navedu akrozomalnu reakciju npr.

http://en.wikipedia....rosome_reaction

Ne znam kad pocinje zivot ali sam protiv zabranjivanja abortusa, mislim da bi to bilo van pameti.

Ne treba bolji. To je činjenica. A i, neovisno šta da se navede, oni će unatoč da zastupaju stav da od začeća počinje život čovjeka. Iako je očito je da to nije slučaj, kao i da svi mi - neovisno da li bili teisti ili ateisti - različite stadije razvijanju ka čovjeku, različito vrijednujemo. Vrijednovanje da beba, tj. definitivni čovjek, nema istu vrijednost kao embrion ili žigot, nam je zajedničko. Priznali to se sebi ili ne.

To je očito kada se uzme primjer koji sam već naveo:

U kući koja gori, imamo dvije sobe. U jednoj sobi dvije bebe, u drugoj jedna beba. Imamo mogućnost samo da spasimo sadržaj samo jedne sobe. Iako je odluka teška (dilema), ipak će se i teisti i ateisti odlučiti da spase dva života (dvije bebe).

U kući koja gori, imamo dvije sobe. U jednoj sobi jedna beba, u drugij sobi hladnjak sa 1.000 oplođenih jajnih ćelija. Imamo mogućnost da spasimo sadržaj samo jedne sobe. Kod teista kao i ateista nema dileme šta da se spasi: svi će izabrati da spase bebu, a ne oplođene jajne ćelije iliti, kako sami tvrde, 1.000 života čovjeka.

Niko, dakle niti teisti niti ateisti, neće imati noćne more što nisu spasili oplođene jajne ćelije. U slučaju, da je doista čovjek već kod začeća, teisti bi trebali da spase hladnjak sa 1.000 oplođenih jajnih ćelija, a ne bebu.

Ali, to nije slučaj. Jer već podsvjesno znaju, da oplođene jajne ćelije nisu definitivno čovjek, kao što to beba jeste. Tačnije: da oni nisu identične vrijednosti. Oni će reagovati kao i ateisti, humano (spasit će bebu), ali će iracionalno i dalje (unatoč) da tvrde da je začeće već život čovjeka. Naime, kada bi to bio zaista slučaj, humano bi bilo spasisti 1.000 jajnih ćelija, a bebu smatrati kolateralnom štetom. No, to nije slučaj - priznali oni to sebi ili ne.

Подели на овим сајтовима

Pocinje radjanjem (na vreme ili pre vremena, nebitno je) tj. ako vam je lakse ovako, zivot pocinje onoga trenutka kada se dotadasnji parazitski oblik zivota (fetus) odvoji od domacina (zene). Tada postaje mladunce ljudskog bica (beba). Prosto i jednostavno.

Untitled-1.jpg.4fcc18c084a9de833f3bebac4116b9bc.jpg

"Humanity's first sin was faith; the first virtue was doubt." - Mike Huben

Подели на овим сајтовима

Pocinje radjanjem (na vreme ili pre vremena, nebitno je) tj. ako vam je lakse ovako, zivot pocinje onoga trenutka kada se dotadasnji parazitski oblik zivota (fetus) odvoji od domacina (zene). Tada postaje mladunce ljudskog bica (beba). Prosto i jednostavno.

Браво тереса апсолутно се слажем ти си га објаснила у једном боље него ја у педесет постова.

Само што бих нагласио ЉУДСКИ живот. :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ali, nije parazit :D

Nego sta je? Ne moze da prezivi samostalno, sama egzistencija fetusa zavisi od domacina. Hrani se i prezivljava i razvija zahvaljujuci ORGANIZMU druge, SAMOSTALNE jedinke.

Ne mislim parazit kao nesto lose, nemoj pogresno da me shvatis, vec u bioloskom kontekstu.

Untitled-1.jpg.4fcc18c084a9de833f3bebac4116b9bc.jpg

"Humanity's first sin was faith; the first virtue was doubt." - Mike Huben

Подели на овим сајтовима

Биолошки се никако не може окарактерисати као паразит. Паразит живи на рачун другог биолошког бића и ништа му не пружа за узврат. Дете мајци у биолошком смислу пружа продужење врсте.

Не бих да вређам, али оваква тема може бити проста и једноставна само за малко припросте. Не у интелектуалном смислу, наравно, већ више у смислу сужених и неоправдано упрошћених видика

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

То је прво. Друго, господо која дајете одговор да живот почиње рођењем, приметите једну ситницу: питање није било када почиње самосталан живот детета, дакле то самосталан се не садржи у питању

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Nego sta je? Ne moze da prezivi samostalno, sama egzistencija fetusa zavisi od domacina. Hrani se i prezivljava i razvija zahvaljujuci ORGANIZMU druge, SAMOSTALNE jedinke.

Ne mislim parazit kao nesto lose, nemoj pogresno da me shvatis, vec u bioloskom kontekstu.

Не бих се олако фрљао изразом "биолошки", то зна мало и да посрами...

Подели на овим сајтовима

Још једна ствар, Тереза. Да ли сматрате да би, према томе што Ви говорите, требало легализовати абортусе до самог тренутка порођаја?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...