Jump to content

Ljudski život - kada on počinje?

Оцени ову тему

55 члановâ је гласало

1. 1. Ljudski život - kada on počinje?

• Sa začećem.
      41
    • Onda kada organizam ima vlastiti nervni sistem kao i krvotok.
      5
    • Sa rođenjem.
      3
    • Tri dana nakon oplodnje.
      2
    • Kada djeca postanu samostalna i pas im ugine.
      1
    • Baš me briga.
      3
    • Koitusom.
      0

Препоручена порука

Ne, jer tek nakon osam ćelija, one dobivaju određenje šta i kako da se razvijaju kasnije (u organe ili tkiva).

Ja lepo kazem da to nije tacno, ne znam koji deo recenice je bio nejasan?

Dakle, one imaju 50/50% DNA od majke i oca, ali kako će isti da se (ras)podijele (npr. više ličiti na majku ili oca) to se tek nakon tih 8 ćelija počinje određivati.

Ma nije tako... Tacno je doduse, da imaju pola DNK od majke, pola od oca.

Oni sadrže od majke isti genom, ali se razlikuju po očevom (tzv. dvoćelijski razvoj). Mogu, to većinom i čine, izgledati identično (kao jednojajčani blizanci), ali ne i nužno. Dakle, govorim o teoretskoj mogućnosti.

sad pricamo o slicnosti izmedju jednojajcanih blizanaca...

No, sama ta mogućnost (da izvedemo više osoba iz jednog začeća) osporava navod da začeće je već čovjek, kada se iz istog mogu izvesti mnogi.

Pa zakljucak je da je zacece = vise ljudi, sta?

Подели на овим сајтовима

Pa zakljucak je da je zacece = vise ljudi, sta?

Tačnije: Začeće = potencijal za nastanak čovjeka ili više njih, ali nikako definitivno čovjek ili više njih.

Glede ostatka, ili ja tebe ne razumijem ili ja nisam dovoljno jasan te ti mene ne razumiješ (što uzimam kao veću mogućnost, jer nisam dovoljno vičan našem jeziku, to se da i primjetiti po sastavu mojih rečenica). Naime, sumnjam da ne mislimo na isto.

Подели на овим сајтовима

Tačnije: Začeće = potencijal za nastanak čovjeka ili više njih, ali nikako definitivno čovjek ili više njih.

Glede ostatka, ili ja tebe ne razumijem ili ja nisam dovoljno jasan te ti mene ne razumiješ (što uzimam kao veću mogućnost, jer nisam dovoljno vičan našem jeziku, to se da i primjetiti po sastavu mojih rečenica). Naime, sumnjam da ne mislimo na isto.

Meni delujes kao neko ko dobro govori nasim jezikom.

A jesu li spermatozoidi potencijal za nastanak coveka?

Ja bih recimo rekao da je sposobnost stvaranja spermatozoida potencijal za nastanak coveka.

Подели на овим сајтовима

A jesu li spermatozoidi potencijal za nastanak coveka?

Ja bih recimo rekao da je sposobnost stvaranja spermatozoida potencijal za nastanak coveka.

Već sam ti odgovorio na to pitanje: spermić, sam za sebe, nije potencijalni čovjek. Nije riječ o potencijalu (jesi plodan ili nisi, ili jeli ona ili nije), već je riječ o potencijalnom čovjeku (začećem).

P.S: Da li se možemo složiti oko tvrdnje da "blizanci" mogu nastati na 4 načina prirodnim putem (tada mogu biti siguran da li pričamo o istom ili ne)?

Подели на овим сајтовима

To nije tačno. Ili se ne čita već napisano, ili se jednostavno ignorira. Začeće nije čovjek, jer prethodi dijeljenju ćelija. A, do osam ćelija, svaka ćelija posjeduje totipotenciju. Što znači da je teoretski moguće iz jednog začeća izvesti bezbroj potencijalnih "neponovljivih ljudskih ličnosti".

Dakle, ćelije nisu čovjek. Već, potencijal da bude/nastane ili razvije se kasnije definitivni čovjek (ili čak bezbroj njih). Samim time ostatak tvoje tvrdnje (abortus je, neovisno o stadiju razvitka "potencionalnog" čovjeka, ubistvo) pada u vodu.

Ovo je jako slab argumenat.

Посматрате човека сегментно, само у одређеном времену. У томе је проблем. Поновићу, свеједно је да ли ћете бебу убити абортусом у било којој недељи, након рођења или дете у 10. година. У било ком случају прекинуће се развој.

Чак и да посматрам на ваш начин, како ћете знати тачан тренутак када тај "потенцијални" постаје "дефинитивни", то може бити, од 6-12 недеље, али потпуно тачан тренутак је немогуће сазнати. Бебино срце почиње куцати у четвртој недељи, већ од шесте недеље могуће је пратити срчане тонове, покрети дисања опажени су у 10. недељи трудноће. Законом је абортус дозвољен до 12. недеље. Шта ако је по вама постао дефинитиван у 11 недељи ? И у том случају је убиство.

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Посматрате човека сегментно, само у одређеном времену. У томе је проблем. Поновићу, свеједно је да ли ћете бебу убити абортусом у било којој недељи, након рођења или дете у 10. година. У било ком случају прекинуће се развој.

Чак и да посматрам на ваш начин, како ћете знати тачан тренутак када тај "потенцијални" постаје "дефинитивни", то може бити, од 6-12 недеље, али потпуно тачан тренутак је немогуће сазнати. Бебино срце почиње куцати у четвртој недељи, већ од шесте недеље могуће је пратити срчане тонове, покрети дисања опажени су у 10. недељи трудноће. Законом је абортус дозвољен до 12. недеље. Шта ако је по вама постао дефинитиван у 11 недељи ? И у том случају је убиство.

Kako da posmatramo coveka u neodredjenom vremenu ili u svim vremenima ili bez vremena? Da li mogu ozbiljno da posmatram coveka 10 ili 100 ili 1000 godina pre nego sto je rodjen?

Kako cemo znati tacan trenutak- u tome je poenta, ne desava se kvantni skok iz oplodjene celije u bebu, iz bebe u dete, iz deteta u odraslog coveka. Svako sa 18 godina postaje punoletan jer smo se tako dogovorili, a ne zbog toga sto SVAKO na dan 18. rodjendana poprima sve karakteristike zrelog coveka.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Ne vidim kako jer to nije njeno da bi odlucivala da li ce baciti ili sacuvati,kada se tice i drugog lica.

Та инстутуција својине моје твоје њено етц. није беба предмет стварног права.

E sada,ako ja delim nesto sa nekim i ako je to recimo na mom posedu ja i dalje ne mogu da se otarisim toga,jer to nije samo moje da odlucim sta cu sa tim,da jeste ona super,ali nije.

Опет ти кажем није то институција својине. Не можеш да поредиш те ствари једноставно. То што учествује једна ћелија оца у томе не значи да он има правно право да доноси одлуку. А још мање ти.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Već sam ti odgovorio na to pitanje: spermić, sam za sebe, nije potencijalni čovjek. Nije riječ o potencijalu (jesi plodan ili nisi, ili jeli ona ili nije), već je riječ o potencijalnom čovjeku (začećem).

Pa i spermatozoid je potencijalan covek [zacecem].

P.S: Da li se možemo složiti oko tvrdnje da "blizanci" mogu nastati na 4 načina prirodnim putem (tada mogu biti siguran da li pričamo o istom ili ne)?

Ja znam za tri.

Подели на овим сајтовима

Опет ти кажем није то институција својине. Не можеш да поредиш те ствари једноставно. То што учествује једна ћелија оца у томе не значи да он има правно право да доноси одлуку. А још мање ти.

Lol, pa i zena ucestvuje jednom celijom. A dete ima pola DNK od oca, pola od majke.

Подели на овим сајтовима

Izvini,ali ne razumem.

Ti kazes da sudbina bebe/ploda,kako god... zavisi od majke jer je u njoj,sto samim tim se svrstava koda je to njena svojina,jer totalno iskljucije druge i misljenje i zahteve drugih.

Ja nisam rekao da otac treba da ima pravo,ali bi bilo dobro i fer da se pita.

Kako ne ja? recimo da se tice mene,da moja devojka zatrudni i kaze da oce da abortira i ja tu ne mogu apsolutno nista,jer je to njena odluka i kako to zene znaju popularno da kazu njeno telo,sto odma kaze da je to njihova svojina.

E sada,pola genetike u toj bebi je moje a opet ja se ne pitam,do toga je doslo od zajednicke radnje mene i nje,ali opet se ja ne pitam,nikako fer.

Inace na jednom drugom forumu jedna udata zena je rekla da nece dete i da zatrudni otisla bi i abortirala bi bez obzira sta muz kaze i oce jer je to njeno telo i njeno pravo..isto,nikako fer.

Подели на овим сајтовима

To je stvar dogovora, kao što je i punoljetnost, baš zbog neodređenog definitivnog vremenskog perioda. No, nemogućnost da se odredi trenutak kod svakog jeli ili nije definitivan čovjek, nije argumenat da se potpuno zabrani mogućnost abortusa. Ponovit ću još jednom da srce nije indikator da li stmo već čovjek ili ne, a parafriziram da se srce čuje stetoskopom u 23 nedjelji - jeli to takođe argumenat?

I, pitam i tebe, u kući koja ima dvije sobe i koja gori, imaš mogućnost da spasiš sadržaj samo jedne sobe (u jednoj je beba, u drugoj hladnjak sa oplođenim jajnim ćelijama) - šta ćeš spasiti? Kada odgovor sebi daš, vidjet ćeš da i ti činiš vrijednovanje na osnovi "određenog vremena/stadija" razvitka.

Подели на овим сајтовима

Kako cemo znati tacan trenutak- u tome je poenta, ne desava se kvantni skok iz oplodjene celije u bebu, iz bebe u dete, iz deteta u odraslog coveka.

У питању је развој, а то је један процес који започиње зачећем. Не можемо издвојити један дан, и казати, ево имамо 8 ћелија - е то није човек.

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

To je stvar dogovora, kao što je i punoljetnost, baš zbog neodređenog definitivnog vremenskog perioda. No, nemogućnost da se odredi trenutak kod svakog jeli ili nije definitivan čovjek, nije argumenat da se potpuno zabrani mogućnost abortusa. Ponovit ću još jednom da srce nije indikator da li stmo već čovjek ili ne, a parafriziram da se srce čuje stetoskopom u 23 nedjelji - jeli to takođe argumenat?

I, pitam i tebe, u kući koja ima dvije sobe i koja gori, imaš mogućnost da spasiš sadržaj samo jedne sobe (u jednoj je beba, u drugoj hladnjak sa oplođenim jajnim ćelijama) - šta ćeš spasiti? Kada odgovor sebi daš, vidjet ćeš da i ti činiš vrijednovanje na osnovi "određenog vremena/stadija" razvitka.

Људи су се на разне начине "договарали" кроз историју, тако да људски договори нису мерило.

За тебе свакако не постоји аргумент против абортуса.

А на твоје хипотетичко питање, се може одговорити сличним хипотетичким питањем:

Да имаш могућност утицаја на мајку, која те носи у стомаку у првих 12 недеља, да ли би јој саветовао да те абортира?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...