Jump to content

Ljudski život - kada on počinje?

Оцени ову тему

55 члановâ је гласало

1. 1. Ljudski život - kada on počinje?

• Sa začećem.
      41
    • Onda kada organizam ima vlastiti nervni sistem kao i krvotok.
      5
    • Sa rođenjem.
      3
    • Tri dana nakon oplodnje.
      2
    • Kada djeca postanu samostalna i pas im ugine.
      1
    • Baš me briga.
      3
    • Koitusom.
      0

Препоручена порука

Биолошки се никако не може окарактерисати као паразит. Паразит живи на рачун другог биолошког бића и ништа му не пружа за узврат. Дете мајци у биолошком смислу пружа продужење врсте.

Не бих да вређам, али оваква тема може бити проста и једноставна само за малко припросте. Не у интелектуалном смислу, наравно, већ више у смислу сужених и неоправдано упрошћених видика

Sasvim suprotno, ova tema moze biti komplikovana samo za nekoga ko nije upucen u osnove medicine, biologije, genetike...

Ne bih da vredjam, ali vernici (ma koji) su poznati po ogranicenosti i iskljucivosti. Ne u intelektualnom smislu, naravno, vec vise u smislu "Ja sam u pravu zato sto sveta knjiga (biblija, tora, kuran, pamflet iz mcdonalds-a...) kaze tako. Koga briga za nauku, nju je satana/sotona izmislio...

Drugo, moje ime je Teresa, ne TereZa.

Ne bih se olako "frljala" izrazima, a da ne znam o cemu govorim.

Za WLOF-a: Parazitski oblik zivota (metaforicno znacenje) u smislu "organizam koji ne moze da prezivi samostalno. KAO parazit" Ne bukvalno parazit. Izvinjavam se ako sam bila nejasna.

Abortus je korak o kojem treba da odluci ISKLJUCIVO zena koja nosi fetus. "Kada, kako, zasto..." je samo njena odluka i nicija vise. Apsolutno necu da "ulazim" u bilo ciju "matericu" osim moju. Svako je sam svoj gospodar, a jedini abortus (tj. odluku za ili protiv) o kome cu da komentarisem, je moj (ako ikada dodje do toga, naravno).

Untitled-1.jpg.4fcc18c084a9de833f3bebac4116b9bc.jpg

"Humanity's first sin was faith; the first virtue was doubt." - Mike Huben

Подели на овим сајтовима

То је прво. Друго, господо која дајете одговор да живот почиње рођењем, приметите једну ситницу: питање није било када почиње самосталан живот детета, дакле то самосталан се не садржи у питању

А господо која дајете одговор да живот дете почиње зачећем мени је импресивно како може да изјавите да је 20 ћелија дете.....

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Али то је и најсмешније, што се баш у биолошком контексту не може рећи да плод паразитира на трудници. Може се рећи преносно. Али самим тим што сте рекли "биолошки", дисквалификовали сте себе као потенцијалног квалификованог учесника у дискусији.

Захваљујем за одговор на питање о намерном побачају. Сада су барем јасније позиције у дискусији.

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

А господо која дајете одговор да живот дете почиње зачећем мени је импресивно како може да изјавите да је 20 ћелија дете.....

20 ћелија никада не може бити дете. Ако се ћелије удвајају, онда је најпре једна, па две, па четири, затим 8, 16, 32 итд. У овом низу нема броја 20.

ОК, мало шале на рачун буквализма.

Поставићу контра-питање: због чега одређени број ћелија не може бити дете?

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

То је прво. Друго, господо која дајете одговор да живот почиње рођењем, приметите једну ситницу: питање није било када почиње самосталан живот детета, дакле то самосталан се не садржи у питању

Dodao bih: Niti svjesni (tačnije: od kada se pamti). Naime, u tom slučaju bi imali život čovjeka tek od treće i kusur godina. :)

Grozno mi je i samo pomisliti da život čovjeka počinje rođenjem, jer bi u tom slučaju abortus dva dana prije istog bio "normala", a čovjeka (i taj sam primjer već naveo) koji ubije nekoj majci nerođenu bebu dva dana prije poroda ne bi mogao biti optužen, s pravom, za ubistvo.

U tom slučaju bi, za mene definitvni čovjek, bio samo kao neka "stvar". Strašno. Mogu činiti razliku kod potencijalnog čovjeka i definitivnog (na osnovi stadija razvitka), ali ne i razliku na osnovi "unutar ili van majčinog stomaka".

Za mene nema razlike između djeteta koje se porodi nakon 7 mjeseci ili djeteta nakon 9 mjeseci. No, pri takvom razmišljanju (čovjek tek od rođenja) beba od 7 mjeseci, koja je još u majčinom stomaku, ne bi bila definitivno ljudsko biće. što naravno nije slučaj.

Подели на овим сајтовима

Још једна ствар, Тереза. Да ли сматрате да би, према томе што Ви говорите, требало легализовати абортусе до самог тренутка порођаја?

Тада не би био абортус него порођај.

Знаш постоји разлика између вађења нечег што не може да преживи ван мајке никако, и нечег што може да преживи ван мајке уз одређену негу коју може да му пружи било ко други. Када извадиш нешто што не може да преживи ван мајке онда си абортирао трудноћу када си извадио нешто што може да преживи онда си породио особу и добио си нов живот. Тако да је то питање легализације до трудноће јако безвезе.

А да ја тебе питам, шта ти имаш против тога да нека жена абортира? Какве то везе има са тобом? Што би ти њој укинуо или забранио то право. Сем због твојих религијских убеђеа. И одна ћеш доћи до суштине милинтатних атеиста - ко сте ви да својим религијским убеђењима ускраћујете права другима - например женама да абортирају.

због чега одређени број ћелија не може бити дете?

Тереза је покушала а и ја на овој теми да вам објасни концепт који ви не можете да схватите или нећете изгледа. Дакле плод у мајци, у одређеном делу развоја не може НИКАКО да преживи без мајке. Додуше како напредује технологија можда ће моћи некако. Оног тренутка када тај плод може да преживи ти га извадиш. то што извадиш може да дише - то је онда жив човечији организам. И онда је убиство ако га оставиш да умре од глади док је још слбашно. Али то је порођај. Није абортус.

Са друге стране оно што је абортус јесте вађење плода који не може никако да преживи ван мајке. О ком она има пуно право да одлучује да ли хоће да одстрани то из свог тела или ће да пусти да се развија у њеном телу. То може да буде живот само ако она одлучи да се то развија.

Подели на овим сајтовима

Aha,razumeo :D

Nego da se nadovezem.

Ne bi se slozio da je to samo zenska odluka,jer ona opravdanja "to je moje telo" i tako to ,ne pije vodu.

To telo u njenom telu nije njeno telo,sem toga to telo u njenom telu koje nije njeno telo ima genetiku i od muskarca (tate) isto.

Kada ga "tatino" telo bude izdrzavalo do 9meseci (nekada manje) onda moze i on da se pita.

Njeno telo je njeno, a to telo u njoj je njeno da odluci sta ce biti sa njim dok god je u njoj.

(previse zamenica na jednom mestu, zabole me glava :D )

Подели на овим сајтовима

Поставићу контра-питање: због чега одређени број ћелија не може бити дете?

Ono je potencijalno, ne i definitivno dijete. Dakle, nije čovjek dok god (mrzi me ponavljanje) nema razvijen nervni sistem, unutarnje organe i krvotok (to nije usporedivo sa "nema ruku ili nogu"). Kada fetus ima to sve razvijeno, tada možemo govoriti o definitivnom čovjeku.

Iz toga slijedi, da žena nema pravo da odlučuje iz ćeifa (jer je kao njeno tijelo) da li će da abortira čovjeka. Sve do tog stadija može doći u obzir abortus (po ćeifu, mada je i to moralno upitno), ali nakon tog stadija tek, i samo, u iznimnim slučajevima - ne na osnovi ćeifa.

Подели на овим сајтовима

Али то је и најсмешније, што се баш у биолошком контексту не може рећи да плод паразитира на трудници. Може се рећи преносно. Али самим тим што сте рекли "биолошки", дисквалификовали сте себе као потенцијалног квалификованог учесника у дискусији.

Захваљујем за одговор на питање о намерном побачају. Сада су барем јасније позиције у дискусији.

Za WLOF-a: Parazitski oblik zivota (metaforicno znacenje) u smislu "organizam koji ne moze da prezivi

samostalno. KAO parazit" Ne bukvalno parazit. Izvinjavam se ako sam bila nejasna.

Ovaj deo mog post-a ste izgleda resili da ignorisete, ili ga mozda niste videli?

Подели на овим сајтовима

Grozno mi je i samo pomisliti da život čovjeka počinje rođenjem, jer bi u tom slučaju abortus dva dana prije istog bio "normala", a čovjeka (i taj sam primjer već naveo) koji ubije nekoj majci nerođenu bebu dva dana prije poroda ne bi mogao biti optužen, s pravom, za ubistvo.

Уф ајде опет. Абортус два дана пре рођења није абортус него рођење. Та јединка Би ПРОДИСАЛА и ЗАПЛАКАЛА ако би је извадио и пресекао врпцу.

Зато сам ти рекао да људски живот почиње првим удахом. Јер је то ПРВА Ствар коју беба почиње самостално да ради УДАХНЕ самостално ПРВИ ВАЗДУХ. Дакле живо је обавља ПРВУ виталну функцију своје на своме. Можда још нема развијене руке и ноге да може и да спреми јаја али после тога може и да гута и да пије воде, само гута само пије воду, раде му црева и све остале виталне функције. Само не уме да користи руке још увек па не може да узме чашу и сипа себи у уста т.ј још није научила. Али од тренутка када изађмо из стомака и покренемо први виталну функцију све остале су ту.

ствар коју сам ти причао а ти је ниси скапирао. Ако оно што извадиш не МОЖЕ самостално да удахне ваздух нема НИКАКВЕ ШАНСЕ да преживи ван мајке.

Дакле абортус два дана пред рођење је убиство. Прво следи дело порођаја вађење јединке која је жива па затим њено убиство.

Подели на овим сајтовима

Kada ga "tatino" telo bude izdrzavalo do 9meseci (nekada manje) onda moze i on da se pita.

Njeno telo je njeno, a to telo u njoj je njeno da odluci sta ce biti sa njim dok god je u njoj.

(previse zamenica na jednom mestu, zabole me glava :D )

Ali to telo u njoj nije njeno telo i kako to da u "njenom telu" ima genetika nekog tamo muskarca?

To one ne moze biti 100% njeno telo.

To nije koza pa kada roknes tetovazu i kazes moje telo,moja koza,nije nikako isto.

To sto ste vi zene prirodom oblikovane tako nemojte da krivite muske :P

Подели на овим сајтовима

Ali to telo u njoj nije njeno telo i kako to da u "njenom telu" ima genetika nekog tamo muskarca?

To one ne moze biti 100% njeno telo.

To nije koza pa kada roknes tetovazu i kazes moje telo,moja koza,nije nikako isto.

Судбина тога у њој треба да буде њена одлука, као што судбина нечег што АПСОЛУТНО ЗАВИСИ ОД ТЕБЕ И НИОДКОГ ДРУГОГ и то суштински, мора да буде твоја одлука.

Није беба њено тело тереза ти то никад није ни рекла рекла је да беба искључиво зависи од њеног тела. Храни се кроз њу, дише кроз њу итд.

Подели на овим сајтовима

Судбина тога у њој треба да буде њена одлука, као што судбина нечег што АПСОЛУТНО ЗАВИСИ ОД ТЕБЕ И НИОДКОГ ДРУГОГ и то суштински, мора да буде твоја одлука.

Није беба њено тело тереза ти то никад није ни рекла рекла је да беба искључиво зависи од њеног тела. Храни се кроз њу, дише кроз њу итд.

Ne vidim kako jer to nije njeno da bi odlucivala da li ce baciti ili sacuvati,kada se tice i drugog lica.

E sada,ako ja delim nesto sa nekim i ako je to recimo na mom posedu ja i dalje ne mogu da se otarisim toga,jer to nije samo moje da odlucim sta cu sa tim,da jeste ona super,ali nije.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...