Jump to content

Поуке и беседе светих отаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

Св. Јован Златоусти

fe77b047cf65bbf66915926fa3c00c93_S.jpg

Дела родитеља су као књиге из којих се деца уче.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Старац Јефрем Светогорац

4cbaabc235457a2dc97a1a76ff39c8ea_S.jpg

Бог се много жалости кад осуђујемо и презиремо друге људе.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ава Мојсеј

a6e4d9622a775d7eed800918154a7577_S.jpg

Никога не укоравај, него говори: " Бог зна свакога".

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

?

Јер, брод се гради дуго времена, а уништава се тренутно, од једног ударца. 13. .... Ко разара храм Божији, разориће њега Бог (1.Кор.З ...

Опомињи се колико су зла Јевреји чинили Господу нашему Исусу Христу. Па ипак, Он се, ... Па ипак, и у том случају држи меру да не би пао у очајање, и да не би погинуо. 7. ... Јер, брод се гради дуго времена, а уништава се тренутно, од једног ударца. ... Једи као човек и не осврћи се око себе као незнавен.

БОГ СЕ ГРАДИ ДУГО ВРЕМЕНА , А РАЗАРА СЕ ТРЕНУТНО ОД ЈЕДНОГ УДАРЦА.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Dobrotoljublje/dobro230.htm

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Ава Јустин Ћелијски

ba813ccea29b022d9bf5e00cb3b5ada2_S.jpg

Бог нам шаље искушења из Свога милосрђа, како би смо, након што их превазиђемо, задобили венце. Јер, венац се не даје никоме без искушења.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Старац Порфирије

b0776ea0ff3c7ec4ba82e898c021ccc5_S.jpg

Радујте се свему што нас окружује. Све нас поучава и све нас води Богу. Све око нас су капљице Божије љубави.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Св. Атанасије Велики

b4d7de5ff725512a637402454dd08203_S.jpg

Бој се Бога не као мучитеља, већ Га се бој из љубави.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Чистоме срцу Бог се открива. Природа нам као жива књига казује о Богу.

Часовник показује минуте и сате, а природа Бога Створитеља.

Бог се огледа у природи као човјек у чистој води. А нечисто срце као мутна вода не даје да се види милост Божја.

Погледај литице, шуме, мраве и пчеле како се труде, годишња доба
како се смењују, како живот ври и тече, па ћеш упзнати Божју милост и
силу.

Апотека се ријетко затвара, а Божје милосрђе никада.

Бог укорава људе да их добру научи.

Бог чека грешника н апокајање све до смрти.

Ковач може од гвожђа сковати срп или мач, а Творац васељене да уради што хоће.

Љекар болеснику прво језик прегледа, а Бог највише човеку намјеру цијени.

На сваком крају мора вода је слана, а на сваком мјесту свијета Божије очи гледају.

Преподобни Симеон Дајбабски

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

«Сладак је и овај садашњи живот, али је онај бесмртни слађи од
сваке сладости, и он сам зна да човјека привуче и присвоји неким чудним
начином и да га одашаље оном будућем вијеку. Зато, ако ми у овом
садашњем животу сачувамо љепоту боголикости наше душе, онда ћемо за
овај тјелесни живот добити већу и бољу награду – вјечномлади бесмртни
живот. Али, једино када бисмо имали небески језик, онда бисмо тек могли
достојно описати са сваком сладошћу она будућа добра, јер су она
неупоредиво боља и славнија од свих житејских ствари и добара. Но пошто
се ја такога нечега још не удостојих, зато и говорим само оно што
тјелесно чувство може схватити и разумјети. Јер је заиста немогуће
пропадљивим чулима говорити о стварима непропадљивим и неисказаним,
које се само вјером примају и схватају.»

Блажени патријарх Трновски Јевтимије (1375 - 1417

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Молим
вас, пријатељи моји, не занемарујте ниједно средство којим је могуће
угодити Богу, а таквих је средстава много: умиљато опхођење са људима,
тешење ожалошћених, заузимање за увређене, давање сиромашнима,
одвраћање очију од ружних садржаја и поступака, супротстављање рђавим
мислима, принуђивање себе на молитву, трпљење, милосрђе, праведност, и
др. Испуњавање свих тих свештених добродетељи привлачи к вама свемоћну
помоћ Божију, а са њом ћете пребродити све тешкоће, које су пре тога
изгледале несавладиве нашим снагама - поуке Оптинских Стараца

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Sveti Filaret Moskovski 

Čisto srce

Srce naše biće čisto, ako se mi budemo trudili da ga očistimo od greha. Đavo ubacuje u um naš i srce naše zle misli, grešne misli. Ako se mi budemo trudili svom silom i snagom da te misli odgonimo od sebe, onda će srce naše biti čisto. Ali, ako đavo nađe u nama pomoćnike svoje i mi se budemo zadržavali na tim grešnim mislima, budemo ih gojili, podgrevali i one budu rasle i izrasle u greh, sami ćemo biti odgovorni. Više puta i mi, a pogotovu ljudi ovoga sveta, nevernici, kažu: "Pokažite nam Boga pa ćemo i mi verovati". Ne shvataju, dakle, da je srce to ogledalo, to oko kojim se Bog može videti. A kakvo je naše i njihovo srce, koliko je pomračeno gresima da se u njemu ne može ogledati ni videti Bog Svesilni i Svečisti! To dakle, imati u vidu.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Sv. Jovan Kronstatski

Od sveg srca

Meru vrednosti svoje molitve treba da merimo ljudskom merom, tj. kakvotom naših odnosa prema ljudima. Kakvi smo mi prema ljudima? Ponekad mi hladno, bez učešća srca, samo no dužnosti ili iz pristojnosti iznosimo svoje molbe, pohvale i zahvalnost ili za njih činimo nešto. Ponekad, opet, [postupamo] toplo, sa saučešćem srca i sa ljubavlju. Ponekad smo pritvorni, a ponekad iskreni. Nejednaki mi bivamo i u odnosu sa Bogom. Ne treba, međutim, tako. Treba svagda od sveg srca da Bogu prinosimo i slavoslovlje i zahvaljivanje i iskanje. Mi treba svagda od sveg srca da delamo svako delo pred Njim. Mi od svega srca treba da ga svagda volimo i da se uzdamo u Njega.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Sv. Nektarije Eginski

Bog izbavlja od tuge

Ukoliko u tuzi podignem oko srca svoga Bogu, ma gde da se nalazim, Čovekoljubac istog časa odgovara na moju veru i molitvu. I tuga odmah prolazi. On je u svako vreme i svakog časa blizu mene. Njega ne vidiš, ali ga živo osećaš srcem. Tuga je smrt srca. Ona je otpadanje od Boga. Širina, pak, i spokojstvo srca sa živom verom u Boga jasnije od dana dokazuje da je Gospod stalno kod mene i da živi u meni. Koji će nas zastupnik ili anđeo izbaviti od grehova ili tuge? Niko, do jedini Bog. [Ja govorim] iz iskustva.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Sveti Justin Popović

Ljubav nas ujedinjuje sa Bogom

Ljubav je najveća vrlina, ali se do ljubavi koja je najveća i koja je "sveza savršenstva" ne može doći najedanput, dok se prvo ne steknu i ostale vrline, počevši od smirenosti, od smirenja. I Apostol Pavle nas opominje na to da "sad ostaje vera, nada, ljubav, ali je ljubav najveća" (1 Kor. 13, 13). Naime, kad budemo svoje srce očistili, onda ćemo moći da vidimo Boga i ovde u ovom svetu, a videćemo Ga i u onome, ako se udostojimo da gledamo Njegovo lice, ako ne budemo poslani zbog svojih greha u tamu večnu. Tada će vera naša preći u znanje, u gledanje. A nada, nada će preći u ostvarenje. Naša je nada da ćemo ući u Carstvo Nebesko, biti u broju sviju onih svetih i gledati lice Božije. Nada će naša dakle, preći u ostvarenje. A ljubav, ona nema u šta više da pređe. Ona će biti i sada i tada veza naša s Bogom, ljubav koja nas ujedinjuje sa Bogom, ujedinjuje sve naše snage i one racionalne u nama, ujedinjuje nas sa svima ljudima dobre volje i onda imamo mir. Zato je ljubav najveća vrlina. Truditi se dakle, da idući Carstvu Božijem, ispunjavajući zapovesti Božije spremamo se redom svakoga dana za dostizanje te najveće vrline, ulaska u Carstvo Božije i ljubavi koja će nas ujediniti sa Bogom i svima svetima. Bog vas blagoslovio!

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Prepodobni Dorotej

Hristos naša uteha

Ukoliko ti srce skrene u lukave pomisli i ukoliko lukavi počne da ti podriva srce kako bi se sasvim pokrenulo sa kamena vere, ti reci u sebi: "Poznajem ja svoje duhovno siromaštvo i svoje ništavilo bez vere". I opet reci: "Ja sam mnogo nemoćan. Ja samo imenom Hristovim i živim, i stičem spokojstvo, i veselim se i širim se srcem. Bez Njega ja sam mrtav duševno, uznemiravam se i srce mi se steže. Bez Krsta Hristovog ja bih davno bio žrtva najljuće tuge i očajanja. Hristos me održava u životu, a Krst mi je pokoj i uteha moja".

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...