Jump to content

Šta je zapravo - ISPOVEST (naša iskustva)

Колико се често исповедате код свештеника?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често исповедате код свештеника?

• Једном седмично или чешће.
      2
    • Једном у две седмице.
      5
    • Једном месечно.
      6
    • Једном у два месеца.
      9
    • По једном/двапут у току сваког од 4 год. поста.
      20
    • Два пута годишње.
      10
    • Једном годишње.
      4
    • Једном у току неколико година.
      6
    • Како кад... врло променљиво.
      18
    • Не исповедам се.
      14
    • Не исповедам се. Шта је то исповест?
      1

Препоручена порука

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ко жели одговор на питање о истини не треба да се пита шта је, већ ко је Истина.

А, да. Фасцинантно је видети вас "ослобођене", који уместо да уживате у "слободи", време губите са нама "заробљенима". Или то Истина покушава да допре до вас!? Мнее... Он допушта слободу и делује по љубави. Е, зато ви нећете спознати Истину и нећете бити ослобођени.

• Волим 1

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Е, зато ви нећете спознати Истину и нећете бити ослобођени.

Ova recenica nije proizasla iz ljubavi. drlove

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Нема то везе са љубављу или нељубављу. Та реченица је произашла из две премисе.

Откуд ти знаш шта ће бити са њима и откуд ти право да претпостављаш и доносиш закључке на то да ли ће они спознати истину?

Јел читаш мисли? Ко каже да им се неће пружити прилика и ко каже да они ту прилику неће искористити? Ко каже да већ нису на путу? И на крају могуће је да су они ту истину много боље спознали од тебе. Прихватити да постоји Бог је једно а ићи његовим стопама је друго. Имаш много православних атеиста - ови прави атеисти су много више од те истине о којој причамо него они који прихватају да постоји Бог.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Mnogi od vas........

Драги мој млађани брате,

Нисам до сада хтео да пишем јер смо много тога већ рекли један другом, и ако сам ја бар зрно узрока у :

".....Nekoliko meseci kasnije sam, pod odredjenim okolnostima, ponovo postao vernik, ali o tome ne zelim da detaljisem....."

Богу хвала и искрено се радујем.

Ишчитао сам пажљиво и дословце све што је писано на овој теми, а затим, водећи се саветом мудрих стараца да сваки човек треба да се труди да буде као пчела а никад као "мува", закључио сам да је, Богу хвала, огормна већина оних који су писали љубављу према Теби искључиво Христа ради, а не ради приказивања своје дубокопреподобности или свог изузетног академског богословља. Стога сам одлучио да покушам и сам да се придружим свим тим дивним људима, и на овај начин, а не само дописивањем четом и разговорима које смо водили.

Као основу према којој ћу писати користићу само Твоје прво обраћање, јер искуство ми говори да почетак било чега носи потпуну искреност непритиснуту преиспитивањима. Као основну али и свеобухватну реченицу искористићу Твој закључак:

"A ja ne mogu da lazem sebe i druge, tj. ne mogu da prihvatim ucenje koje je u direktnoj suprotnosti sa onim u sta verujem. Tako, koliko god ja to zeleo, ne mogu da budem pravoslavac."

Иако верујем да си већ прочитао, молим те учини напор и прочитај поново књигу "Служење мирјана (лаика) у Цркви", Николаја Афанасјева, који у врло сажетом облику на свега стотинак страница, на неки начин потврђује део Твог закључка који се односи на супротности неких учења цркве и Христовог учења записаног у Светом Јеванђељу. Сигуран сам да Афанасјев није једини човек који се студиозно бавио историјатом цркве и да сам не бих упао у замку гордости навођења осталих аутора, надам се да ће Ти и његова стдуија бити сасвим довољна, да иако се на бави конкретно питањем пакла и соталих које наводиш, подстакне у Теби размишљање о неким одлукама сабора.

Оно што ме радује у Твом закључку јесте

"....sa onim u sta verujem."

јер показује Твоју жељу за отклањањем сумњи у То у Шта и у Кога верујеш, од чега нема бољег показатеља да Ти је до Тога изузетно стало.

СИМВОЛ ВЕРЕ

ВЕРУЈЕМ у Једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у Једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца Рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога Истинитог од Бога Истинитог; Рођеног, а не створеног, Једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало;

Који Је ради нас људи и ради нашег спасења Сишао са небеса, и Оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и Постао човек;

И Који Је Распет за нас у време Понтија Пилата, и Страдао и Био Погребен;

И Који Је Васкрсао у трећи дан, по Писму;

И Који Се Вазнео на небеса и Седи са десне стране Оца;

И Који Ће опет Доћи са славом, Да Суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја.

И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца Исходи, Који Се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који Је Говорио кроз пророке.

У једну свету, саборну и Апостолску Цркву.

Исповедам једно крштење за опроштење грехова.

Чекам Васкрсење мртвих.

И живот будућег века. Амин!

Ако у Символу вере има ишта у шта сумњаш, треба да преиспиташ оправданост сумњи. За све остало што наводиш у свом првом обраћању, опрости што се понављам, можда ћеш наћи одговор у наведеној књизи, као и у савету мудрих стараца, да се трудимо да будемо као пчеле, а никад као муве....

Воли Те Твој "матори" брат

Ивица Стојковић

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

pa ima 13 stranica, a ljudi se javljaju i dalje, verovatno ne zato sto im je smor :) bas iskreno pisano, od srca i duse, vidi se; sta znam, mnogi su verujem to iskusili, pa i mnogi sveti, i to ne znaci da ih je Gospod stvarno ostavio, ne mogu prihvatiti da je greska do Gospoda, On je nepromenljiv, mora da je negde do nas. Postoji, to se prosto oseca, prepoznaje u zivotu mnogo, mnogo puta, ne samo kroz nesto lepo, naravno nego i u losem i u nasim zivotima i kod drugih. Idi u manastir, e, ako ga tamo i na bogosluzenjima, posebno arhijerejskoj Liturgiji ne otkrijes...nema sanse, tamo ti je Bog 100% ;) (tj.bez sale)

I ja sam imao nesto slicno na umu... tacnije u vezi odlaska na Sv. Goru. Imao sam u skorije vreme priliku da idem tamo na nekoliko dana, ali sam odbio. Sledeci put cu prihvatiti. :)

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Са овим могу да се идентификујем. Али гледајући где сам био, где сам сада и где сам могао бити, рекао бих да је ово прави пут. Знаш, не може ништа на силу, ако се теби црквени живот не свиђа, живи онако како мислиш да треба па види где ће те то одвести. Ако ти је тешко да се одричеш нечега немој, па види да ли може да те испуни.Тако ја гледам, глупо је да радиш нешто ако те не испуњава .

Slazem se, nema svrhe raditi bilo sta na silu... ili barem kada to predstavlja nepodnosljivo mucenje.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

@I. Stojkovic

Hvala na odgovoru. :)

Sto se tice doticne knjige Afanasjeva, nisam je citao, pa molim za informaciju gde moze da se nadje.

Даћу Ти је на читање, кад дођеш на Свету Литургију. Субота (7;30) или Недеља(09:00), кад год Ти одговара bighugbighug

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

Onda se vidimo u nedelju. :)

0442_feel

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • Креирај ново...