Jump to content

Докторат Владике Иринеја

Оцени ову тему

Препоручена порука

Људи, морате разликовати оружја између оног што је од сатанског уништења, и оног што је за часну одбрану светиња и светог поретка. Рекло би се да је човекова способност да буде беспрекорни стрелац, да иде ка том усавршавању. Овде има једна занимљивост, а тиче се ручног оружја које зовемо аутоматско.

МомАк мора да знА, да баратА оружјем, а ђевојкА да пази да не поружњА. То је аманет од св.Његоша. А управо је доба аутомата показатељ великих генијалности, зато што неки механизми имају прекрасне структуре, налик божанским. Чудесно је како неки принципи буду повезани са самим Богом.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Човек, заправо, може открити ,,свој" логос, тачније да пронађе смисао и начин постојања своје природе ,,у самом односу са Тројичним Творцем - Светом Тројицом" у ономе што је у човековој природи ,,заложено" а од Бога је нестворено. Тада треба само живети тако, у вери и трпљењу до краја. Јер нема ништа што нам од Бога Доброга неће доћи за утеху и спасење.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Седање на бедро Очево са Сином Човечијим у Духу Светоме је основа спасења, а на чему се сва твар и заснива.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Sv.Maksim Ispovednik Ambigva 7 Tumacenje XIV besede sv.Grigorija Bogoslova, jedan deo :

https://web.archive.org/web/20071031061535/http://www.verujem.org/sveti_oci_azbucnik.html#Максим

" Neka vas ne zbunjuje ovo sto je receno. Nije rec od odricanju od slobode, vec o prirodnom stavu nepromenjivom i utvrdjenom, tj.rec je o slobodnom i svesnom ustupku da bi ka tome  od koga smo dobili bice i tezili da se krecemo kako bi ikona uzasla do svog prototipa i kao ispravan pecat sa preciznoscu se uklopila u svoj prototip. Jer niti postoji nesto drugo ka cemu bi se (stvoreno bice) kretalo, niti moze (postojati) ili jasnije i tacnije receno, niti moze zeleti sto drugo, posto je dostiglo bozansku energiju, ili, bolje, posto je obozenjem postalo Bog i vec blazenstvuje u onome sto je zelelo, a ka cemu je tezilo dostignuvsi to sto je prirodno i to o cemu je razmisljalo. "

Ovde u ovoj Ambigva 7 ima skoro sve objasnjeno ovo o cemu smo pricali na temi, narocito prica from Milance i Boki. :)))

Sv.Maksim je tu rasclanio sve u detalje, razbija koliko je dobro.  0512_music

Подели на овим сајтовима

Нестворени логоси твари су истодобно и једнако Очеви, Синовљеви и Духа Светога, у почелу и природи бивствујућега по енергијама Божијим, али једини Логос ипостазира нашу природу и приводи је сједињењу са Божанством.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Прво се дамо Оцу, који нас доводи Духу Светоме, да нас преда Исусу Христу, да бисмо са Христом у Духу Светоме приступили беспрекорној слави Оца, Сина и Светога Духа. Сам поредак јесте слава, тако да имамо истинско учествовање у нествореном сијању Тросунчаног Божанства.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@BokisdБог је једноставан, нема разлике између логоса и енергија.

То је као да разликујеш ореол, мандорлу или оне Мојовићеве силнице, иста је то ствар, као Бокисд на мору и на планини, па на послу, Вокисд се рађа, вози бицикло, али је исти.

Ситуације су разне, празници су разни, а Бог -енергије- логоси су вјечно исти.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Hadzi Vladimir Petrovic рече

То је као да разликујеш ореол, мандорлу или оне Мојовићеве силнице, иста је то ствар, као Бокисд на мору и на планини, па на послу, Вокисд се рађа, вози бицикло, али је исти.

Jeste, Bog je jednostavan i nedeljiv u nasem ljudskom smislu i razmisljanju, ali, vidi, Bozanske energije koje nas obozuju su deo, izviru iz Bozanske sustine, ali opet i nisu deo sustine, kao da imamo dva entiteta, sustinu i energije, koje su jedno ali i opet se razlikuju kao da imamo dva entiteta ili dva pojmovna razlikovanja.

Sta znam, meni deluje Just_Cuz_19 da je kod sv.Maksima, ako pricamo o Bozijim energijama i logosima tvari, slicno kao o sustini i energijama, oni su jedno u Bogu, ali se i razlikuju kao dva entiteta ili pojmovno razlikovnje.

Recimo opet ovo od sv.Maksima, Tri odgovara Talasiju :

Pitanje VIII

I opet sta veli sveti Jovan (recima), " Bog je svetlost " (1Jovanova 1,5 ), te " Ako u svetlosti hodimo kao sto je i On sam u svetlosti (bio) " (1 Jovanova 1,7). Kako to da kaze kao da je, razlicito u razlicitom, nasa svetlost u Njegovoj ?

ODGOVOR

Sustinom Bog je svetlost, ka kojoj i u kojoj (pravedni) hodeci svetlost postaju, svi sveti bogoljubljem svojim u njoj ucestvujuci svetlosni postaju, dok On kao svetlost jeste, iz svog covekoljublja u tome ucestvujuci. Ako smo dakle, vrlinom i saznanjem u svetlosti Bozijoj, koja sam je Bog koji kao svetlost biva, tada je On svetlost u svetlosti nasoj. Jer priroda je Bozija svetlost, koju sami podrazavajuci, likom odrazavajuci Prvolik, svetlost postajemo. Ponajvise Bog i Otac je svetlost, (ponajvise) u  svetlosti razjasnjeni bivaju Sin i Duh sveti i nikako drugo, drugacije ili razlicito svetlost ne biva, vec samo na ovakav trojasan nacin. 

Znaci svetlost energije blagodat obozenja (ako pricamo o tim energijama) se daje samo, kako pise sv.Maksim, ako smo vrlinom i saznanjem u svetlosti energiji Bozijoj, ako nismo u vrlini i sazna nju onda sledstveno nismo ni u svetlosti Bozijoj.

I jos pise sv.Maksim, da moramo da podrazavamo prirodu u kojoj je Bozija svetlost, kako, pa likom odrazavajuci Prvolik (ovo lici na nase logose kojima odrazavamo logose koji su Bogu, Prvolik i nas lik ) i tako postajemo svetlost.

Znaci postajemo svetlost tek kada svojim likom (stvoreni po ikoni Bozijoj) odrazavamo (stvoreni i po podobiju Bozijem) Prvolik, ili postajemo svetlost samo vrlinom i saznanjem o toj svetlosti.

Sve drugo nismo u svetlosti, nego i dalje imamo potencijal u nasem logosu tvari da postanemo svetlost.

Mislim da tako stoje stvari kod sv.Maksima.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Jos nesto sam se setio, isti Boki koji je na moru :kupanje: ili planini, vozi bicikl ili auto :!:, pa posao, odmor kuci, sve sam to ja isti Boki.:cheesy3:

Tako slicno i u Bogu, Bog sve deluje Svojim energijama, ali se one pokazuju nama, da kazem tako, kao kroz razlicite manifestacije, recimo, kada Bog sve stvara i sve odrzava, onda to cini Svojom voljom i silom, kada brine o ljudima to je Boziji promisao ili Bozija milost, kada ljudi grese onda Bog i kaznjava ljude za grehe, i na kraju Bog daje blagodat i svetlost nama ljudima kojima mozemo postati bogovi (po blagodati).

Sve je to dejstvo jedne iste Bozije energije, ali mi to vidimo i osecamo na nama kao razlicite manifestacije.

Подели на овим сајтовима

@Bokisd Нема два ентитета, ни код тебе и ако разликујемо сушту, личност, дејстово, немаш два ентитета, управо то је оптужба против православних. али као си у антрополигији закомпликовао суштину, тако сад дјелиш енергијје и логосе за љубав расправе. Појмновно разликовање је небитно можеш јесно да зовеш Х а друго У само немој да дјелиш суштине, ни ненергије, ни да их мјешаш, и описуј све односе Х,У са створеним које ћеш назвати Z до миле воље.

Кад смо код воље и њу можеш да пистовјетиш са свјетлост благодат и енергија , логос, све је то иста "ствар" потребно је само некад у говору разликовати, у одређеним ситацијама појимовно, у сваком случају ћеш милион пута мање погрјњшити него кад дјелиш суштину створеног или дјелиш енергије, ено имаш код Мојовића на оној слици у оквиру исписано - милост - доброта.... итд, слободно узми св. Максима или било којег од отаца и тамо гдје пише логос стави свјетлост или измјешај било који од синонима нећеш никад или доћи у проблем. Ето покшај.

У сваком случају грешка ће бити мања него код Вука. Па ти види. Често ћеш и боље разумјети.

И врлина и сазнање су иста ствар, нестворено.

Подели на овим сајтовима

Можемо разумети конкретну разлику између логоса твари и благодатних енергија, с обзиром да се први дају као ,,заложеност" Творачких енергија у нашој природи, док благодатне енергије ,,снисходе" на нашу природу. 

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Атанасије то лепо каже, не даје Бог нама бомбону (створено, католици), већ Себе. Али на начин да буде нама причастан, а да нам суштина не испари, да останемо са својом вољом и природом. То су енергије, сам Бог на начин нама причастан, исто и логоси, начин на који Бог познаје творевину, даје Себе, слободно се може рећи и енергија, човек ту не може направити разлику, само се термини користе у различитим описима.

Подели на овим сајтовима

Атанасије указује на књигу - Света нова три јерарха (Фотије, Палама, Марко Ефески) у издању-преводу Истине -далматинска епархија. Мислим да је то неко америчко братство издало оригинално, може бити и Платина. Добра је као увод. Садржи житија и хронолошки како су текле расправе за одбрану Православља.

Ово је вероватно издато за време Фотија у Далмацији.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Вукашин рече

Атанасије указује на књигу - Света нова три јерарха (Фотије, Палама, Марко Ефески) у издању-преводу Истине -далматинска епархија. Мислим да је то неко америчко братство издало оригинално, може бити и Платина. Добра је као увод. Садржи житија и хронолошки како су текле расправе за одбрану Православља.

Ово је вероватно издато за време Фотија у Далмацији.

Mislim da sam je čitao davno.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...