Hadzi Vladimir Petrovic Написано Јул 18, 2024 Пријави Подели Написано Јул 18, 2024 Истакао бих овај став, судбиниски : Нема никаквог метафизичког посредника између Бога и човјека, само четри човјека у новије доба то тврде : Ниче готово немушто, Хајдегер говорећи о превазилажењу метафизке, Жарко Видовић о рату метафизике и православља, и Бачки епископ, Атанасије рецимо је више поистовјећивао него разликовао и супростављао. Филозофски то је довршени нихилизам, повратак западне метафизике православљу - старини, Платону. И још добрих ствари има да се нађе, нпр у вези са причасности личношћу Христовом и Дјевином достојанству из тога произлашлом, којег у нас нема јер нисмо часнији од Херувима те Личношћу смо причасни само по енергијама, јер личност и јесте својство пророде, како са овим ставом полемише теологија епископа Игњатија било би занимљиво видјети ( отприлике енергије су стања душе, одговор ипостасно сјединјенје је стање душе, психологија, привид) Поставља се питање у недостатку учења о енергијама, односно искуства благодати, чему се прибјегло? Метафизици. Или и код нас личносном заједничарењу као метафизичкој, пресоналистичкој обмани. онтологији личности. безмјерној сујети. Зато они који викаху цар је го, показаше се без гаћа, али добро су дошли да се обуку, након бруке, него од блама не могу. Ипак имају заслугу јер испровоцираше овај превод. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јул 19, 2024 Пријави Подели Написано Јул 19, 2024 Ne shvatam šta hoćeš da kažeš. Sve je konfuzno napisano. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Јул 19, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Јул 19, 2024 Пре сат времена, Жика рече Ne shvatam šta hoćeš da kažeš. Sve je konfuzno napisano. Тешко је да се прати, али мало размисли какве све посљедице има +Иринејев став " да нема никаквог метафизичког посредника између Бога и човјека" и још више да је то увјек отачки став. Иначе + Иринеј је тежак за читање јер често текст дјелује познато и опште па се пређе олако. Треба за нешто да се ухватиш, да бих могао да појасним шта мислим. Додаћу ово да читава велика метафизичка традиција од барем од Декарта до Ничеа са свим дивним људима, посљедицима и развојем јесте један колосални доказ безблагодатноси и јерсеи Запада, да бољи не треба, атеизма за које св.Марко у овој расправи оптожује Западне делегате, сада смо на крају те ере, када се метафизика оваплоћује као свјет технике, када се распад метафизике одвија у њеној мултипликацији, а на западу је објављен преко вјек. Конфузно је можда зато што је уврежено поистовјећивати нихилизам и атеизам, а метафизику са нечим божанским или не дај Боже са благодаћу. Дакле нешто људско привид, маштарију, набачај, категорију замјенити за нешто безпочетно. Гледано из метафизичке традиције став да метафизика није посредник између неба земље је нихилизам и то добрешени, у коме није укинут само метафизички бог, него и идеја добра, логика, систем,све! А из православља тај став је побожност. Има дио да сад не тражим гдје објашњава да се логиком и нераспетим умом (умом који није страдао, умро, преобразио се не може се појмити ово учење. Шта значи страдати умом? ово умро сам додао али може, утихнуо, тиховао. Још нешто пошто се код нас уврежило да је благотат, нестворено , нешто само рјеткима доступно, што је истина можда само у есенцијалном смислу, али је са друге стране свима доступно јер по + Иринеју врлине нису створене, Добро је нестворено, а добар живот оваплоћење нама доступно, по енергији јединство природа, а не по личности као код Христа Исуса. Мислим да сам изнио и превише тема. Али би ме занимало ето како неко може мирно подњети став да "метафизика не посредује" то је на један начин говорио Ниче и био распет умом, до благодати и да је дошао исто би та средина постипила са њим, али разбио је љуштуру, сатро идеолошки свјет привида, деконструисао свој набачај на физис, побједио свијет. Врлине су нестворене хеј! И још нешто + Иринеј поред диајлектике створено нестворено уводи категорију стварствених ствари које нису ни створене ни нестворене! нпр држава, метафизика.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јул 19, 2024 Пријави Подели Написано Јул 19, 2024 Slabo vidim postavljeni tekst. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јул 19, 2024 Пријави Подели Написано Јул 19, 2024 пре 23 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече Зато они који викаху цар је го, показаше се без гаћа, али добро су дошли да се обуку, након бруке, него од блама не могу. Ипак имају заслугу јер испровоцираше овај превод. Na koga misliš? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јул 19, 2024 Пријави Подели Написано Јул 19, 2024 Da li možeš da postaviš nastavak? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Јул 19, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Јул 19, 2024 пре 4 часа, Жика рече Na koga misliš? Ne bih da kvarim temu pominjuci ih, na kvazinaučnu ekipu koja je shvatila da ima vise bodova, više članaka, ali se u njima tesko moze naći nešto vrjedno pomena, osim neke rodne teologije, grantožderi, a autoru se valjda ne zuri, kao da ima vječnost pred sobom, šta više uči da ima vječnost i iza sebe, da čovjek (valjda kao ličnost) postaje bespočetan, svet. Mogu postaviću dvije stranice, za ostalo vjerum mojim parafrazama. Жика је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Јул 20, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Јул 20, 2024 пре 3 часа, Владимир Владимирович Цар1 рече Посредник су енергије које су метафизичке и нестворене. То је тема рада. Узми прочитај поново ове странице што сам привео Е кад би могло, не би било ни овог рада ни расправа светога Марка ни раскола Најприје енергије нису посредник него су сам Бог-по енергији, а у Богу разликујемо Личности, суштину (природу) и енергије, али хајде вјежбе ради примјети код себе своју личност, а онда своје тијело, захтјеве једног и другог, а онда ово што пишеш разуми као своју и ово што ја пишем као моју енергију, па ћеш да разумијеш како сам присутан у тексту. +Иринеј каже управо супротно, кад свети Марко као отачки ум говори о натрприродном он мисли на Бога по енергији, на нестворено, беспочетно, а никада на метафизику, на нешто створено било од Бога или од људи. Метафизичка побожност је безбожност, то говори св Марко, али и показује читава метафизичка традиција запада која је заправо историја нихилизма, управо зато јер метафизика не посредује међ Богом и човјеком, метафизика није теологија. Was ist Metaphysik? Метафизика врши опосредовање човјека и свјета, она даје свјетовност и то обезбожону свјетовност. Омугућује владавину свјетом на онтолошком нивоу, уствари владавину човјека на човјеку, Бога ту нема, а ни човјека него расчовјечења. Шта је дакле метафизика у подјели + Иринеја на: нестворено, створено и стварствено? Она је "стварствена ствар", да бих појаснио даћу примјер, у Сарајево више недолазе Сарајлије тврдећи да више није то то, није више исто. Шта није исто? Нестворени Бог и његове енергије, Светосавска Црква? Не то је исто. Шта се промјенило створене свари Требевић, Миљацка, земља, камен, дрво? Не то је мање више исто? Промјенио се режим, који није ни нестворен, ни створен, него стварствена ствар, па ипак Срби, хришћани не виде нестворено, а створено у некој искриљеној слици него само живе режим који све гута па се чини да су и Бог и Црква само у оквиру режима- поредка. Е то ти је тотална и увјек тоталитарна метафизичка онтологија у једном виду, други неки вид који би користио православну терминологију је само гори и безбожнији. Најважнија кнјига 20тог вјека показује да смо ми поред времена, да живимо привид, а не природу, нпр. да грјешимо са замишљеним виртуелним дјевојкама, да живимо виртелни живот, да поистовјећујемо маштарије са духовновшћу, што се види и у пракси "духовних вјежби" Лојојоле. У безбожном учењу да ми живимо у створеном свјету у коме је све само створено а ничега нествореног нема, док смо фактички у стварственом идеолошком кавезу у служби жречева идеологије, а у стварности у свјету који сами градимо по сопственој вољи, односно како уче трезвени оци у нама дјелују три воље: наша, божија и демонска. Па та божија воља је нестворена, она је врлина, њено чињење је нестворено-створена синергија и живот вјечни. Онај ко не стекне вјечни живот сада, зашто мисли да ће га добити посље. (свети Григорије Палама) Дакле судбински је не помјешати нестворено и стварствено. А нестворено је ту то је моја љубав, врлина, Црква, то што сам ја и од меса а, а Црква и од камена и папира не мјења на ствари, јер ако икад учиних нешто добро, онда нисам само од меса него и од вјечности. @Жика Невјерујеш мени или својим очима, па си тражио да ти приведем мислећи да нисам добро прочитао или да сам извадио из контекст? Мислим да сам у контексту, али се изражавам како ми паше и у складу са својим апаратом, јер нисам +Иринеј. @Владимир Владимирович Цар1 Е сад видим да неки претендују да боље разумију од самог аутора, па кад он каже нема они кажу мислио је има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Јул 20, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Јул 20, 2024 пре 10 минута, Владимир Владимирович Цар1 рече најприје енергије нису посредник него су сам Бог-по енергији, Хе ово као аргумент је слабо и без везе, посредник значи да се Бог односи према створеном Свету својим енергијама, али да ли је то сам Бог, па није по суштини, него су његове енергије које нису његова суштина и Личност онтолошкки. разлика је, али се не могу раздвојити од његве суштине и Личности. (Ако избациш ову рјеч онтолошки могу да прихатим, јер онтолошки нема разлике између Личности, суштина и енергије) Ок, приватам и да је слаб аргумент ако придодаш то ново значење,ево ти ово: Ти хулиш јер тврдиш да је метафизика Бог (по енергији). Гдје си то чуо? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uomo del Ve.Te. Написано Јул 20, 2024 Пријави Подели Написано Јул 20, 2024 Да кренемо од "почетка" па надаље хронолошки везано за Свештене Списе: шта кажу на ову тему? , има ли људи овде који читају Нови Завет? шта каже НЗ на ову тему? и шта кажу каснији Свештени Списи све до Св. Марка ефеског? Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Јул 20, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Јул 20, 2024 пре 1 сат, uomo del Ve.Te. рече Да кренемо од "почетка" па надаље хронолошки везано за Свештене Списе: шта кажу на ову тему? , има ли људи овде који читају Нови Завет? шта каже НЗ на ову тему? и шта кажу каснији Свештени Списи све до Св. Марка ефеског? У почетку бјеше Логос, а логоси нису матафизка, мислим реци шта имаш у виду, јер једно је врјеме сада на крају западене метафизке, друго је врјеме раскола, како и када Нови Завјет предвиђа то, можда у Исусовом говору о фарисејима и лицемјерима, о обличјучу (форми, језику) побожности без силе (енергије- благодати). Ко се и у теорији одрекао енергија, ко тврди да је све у свијету, све чему смо причасни створено, ко тврди да је љубав психологија, сентименталност, слабост а не снага, има много тога само да се не изгубимо у ширини идеје. @Владимир Владимирович Цар1 То је гдлавна идеја како је ти видиш, позови се још на неког аутора који види онтолошку разлику међ енергијама суштином и Личностима, или нам је појасни, или боље немој, јер запињеш. Други пасос ти је занимљивији и у вези је са оним што сам напоменуо у вези са причасношћу личности Христовој која је само по енергијама, у недостатку учењу о енергијама то се покушава премостити онтологијом, метафизиком, учењем да је Папа Христос, да је Христос из Пожаревца и сл. По светом владици Данилу Христос и Дух свети су двије руке Очев у свијету, а да не буде забуне благодат је једна енергија Оца Сина и Светога Духа. Дакле и Син и Дух Свети су у свијету и благодат-енергија је у свијету и све побројано је беспочетно и нестворено, а свјет је створен! Односно он је због тога створено-нестворен, Црква, а метафизички свијет је безбожан он је створено-стварствен. (безбожан на онтолошком нивоу, рецимо капитализам је онтологија, тоталиарни поредак, тиче се свега) Што се тиче Христа, свјет је створен у Логосу и за Логоса и нису у криву они који тврде да се Бог преко Христа односи према свијету, шта више Бог се искључиво преко Христа односи према свему створеном јер је Христос узео створену природу, те је сада и она у Богу, нова твар, створена благодат (оксиморон), дакле ми смо у Христу причасни Богу и кроз твар, отуда литургијски Хљеб и Вино поред и уз нестворену благодат - врлине - енергије. Дакле пошто је Христос нествореностворен и Његови дарови су створенонестворени, а створени људи причасници нестворене енергије, нествореног живота Божијег, благодатни, створенонестворени, по природи створени по животу вјечном нестворени, и то све у тијелу као створена бића, то нам је омогићио Христос! А метафизика је Бога разоваплотила, изгнала из створеног свијета и Христа и Духа Светога и благодат, прогласвши своје умовање, оно што има почетак и то у нама или можда демонима за благодат, наравно створену "духовну" благодат, обману за виђење. У недостатку учења о нествореним енергијама како се причестити Христу? Учланити се у његову створену природу? Авај али ми смо већ чланови створене природе. Преко једења Тијела и Крви његове причестити се Њему, Његовој личности? Авај и то је немогуће без енергије јер тврди +Иринеј само по енергији нам је причасна личност Христова, јер Личност је као и природа непричнасна, можемо овде поистовјетити личност Христову и божанску природу његову, прије него Личност и енергију. Јер Личност није енергија него природа Бога. (Иначе мисао да ли је личност енергија или природа ме увела у ово читање, а гле чуда док читах углавном пих кафу у Сан Марко кафићу у Тузли) (Да опет мало објасним надам се не банално, да би на самим себи уочили ствари у практичном смислу : ви који читате овај текст сте причасни мојој личности по енергији, моја жена мојој личности је причасна по тијелу, а моје тијело је мојој личности причасно по суштини.) + Иринеј овде призива Богородицу и објашњава како је она носила Христову личност и због тога постала Часнија од Херувима! Ни она није носила Бога по суштини. Ми такво причешће немамо, него само по енергији, док Дух Свети и Отац су Христу причешћени по суштини, а ми "само" по енергији и створеној природи. Дакле Христово оваплоћење, јединство природа (суштина) у Личности, не омогућује машим личностима да имамо двије суштине! Него живот вјечни, да живимо благодаћу, да имамо двије енергије: створену и нестворену! Ми нисмо Богородица па да понесемо Христа лично, нити смо браћа Христова не по Оцу, него нас Дух Свети већ створене, зачиње у Тијелу Христовом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 22, 2024 Пријави Подели Написано Јул 22, 2024 Не могу више да читам овог Хаџија, све добро схвата али са тиме лоше барата, писање је тешко, наводиш на ивицу све нешто па нагло није то, а таман сам помислио шта све треба да ти објасним да грешиш. Замисли колико можеш неког неуког да збуниш, неког неупућеног, занешеног, обманутог итд. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 22, 2024 Пријави Подели Написано Јул 22, 2024 Дао бих ти један савет. Задај себи да говориш што мање и што краће, али што јасније и директније. Мени то помаже да се не бих петљао као да нешто много знам, као што зна на пример владика Иринеј бачки, него само потврђујем како јесте тако. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Јул 22, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Јул 22, 2024 пре 5 часа, Milan Nikolic рече Дао бих ти један савет. Задај себи да говориш што мање и што краће, али што јасније и директније. Мени то помаже да се не бих петљао као да нешто много знам, као што зна на пример владика Иринеј бачки, него само потврђујем како јесте тако. Предпостављам да је моја малнкост ничим изазвана добила савјет, да се угледа на тебе. Шта да потврђујем, па нисмо на литургији, вјерум ми да могу ја бих разбуцао овај докторат, демолирао би га без милости, и сматрао то поштењем и побожношћу, као што бих прешавао Ронадиња и Муриња и дао им десет голова, или колико год могу, узгред сам + Иринеј моли да ако неко може да му укаже на грешке. Наравно јасно је да сам далеко од свега тога, а био бих задовољан и дјелимичном рецепцијом, која је наравно увјек још и погрешна јер аутор и рецепцијент имају другачије кофигурације. Ово су неке опште ствари везане за научни рад. У контексту самога овога рада текст ваља посматрати као енергију (створено-нестворену), а иза енергије, са обје стране текста се налазе особе које својим расположењем (конфигурацијом) међусобно комуницирају (ово важи за сваки текст). Био би промашај када у тексту који говори о нествореним енергијама не било и истих тих енергија везаних како за аутора тако и за рецепцијента, такав текст или његово читање би било промашен(о) и лицемјеран(о), пуко теоретисање и ловљење у ријечи, то се дешава и онда када овај текст бива схваћен као метафизика, а не духовни оглед. @Milan Nikolicмолим те буди ту и прати, ако случајно нападнем +Иренија или његов рад, да прилетиш и одбраниш га Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 22, 2024 Пријави Подели Написано Јул 22, 2024 @Hadzi Vladimir Petrovic Можемо да чаврљамо колико хоћемо, све је то супер. Мени се свиђа и драго ми је, како си разумео и пажљиво пратио владикине аргументе. Опет само кажем да ти мало теже препричаваш све то, мада је јако тешко у неким тренуцима пратити и владикине аргументе. Али то је то, парадоксално логично јер је Бог Јединица и Тројица, парадоксално за суву логику и логично за љубав Божију. Опомињем се речи св.Николаја да постоје тајне које треба остати тајне, да би љубав била и остала љубав. Није могуће обелоданити нешто што по себи убија, него ту тајну можемо гледати као на само свемогуће дејство Божије, на оно што није ,посредник' него нас директно повезује са Богом. Занимљива је и следећа ствар из владикиног текста. Наиме, читајући ту књигу имао сам благослов да препознам унапред одређене владикине закључке, чак сам погодио и термин једног закључка. Владика говори о нествореној благодати, с једне стране, и самом Богочовеку Христу са друге стране. Толико су та два вида важна за спасење истовремено, као две егзистенцијалне ,,димензије". Цео рад се заснива на дубоком монашком подвигу и промишљању, на потпуном посвећењу и препуштању Богу. Требало би да посветим живот сагледавању тог учења и доприносу његовом разумевању и појашњењу. Далеко сам од тога још увек, даће Бог да једном будем спреман да се посветим том путу. Био би ред и било би фер, да тако поступим. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука