Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 21, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 21, 2024 пре 2 часа, Вукашин рече Ми смо твар. Имаш и ти по људској природи своје створене логосе, Нема, то су за њега нестворени логоси, годинама то тлапи, зато их и повезује са Хокингом и информацијама, не сања да је апсолутно другачија природа у питању, ако ми постојимо Бог не постоји и обрнуто, и сад као нашао потврду код +Иринеја, додуше мало је ублажио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 21, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 21, 2024 пре 4 часа, Bokisd рече " Sve je bivstvujuce saznatljivo posredstvom u njihovoj prirodi zalozenih logosa na osnovu kojih je njihova priroda objasnjiva. Sto se tice Boga posredstvom ovih logosa jedino se mozemo uveriti da On postoji. Vise no ma kakvim cvrstim dokazom, Gospod ispovedanjem vere dariva poboznog. Vera je istinito znanje nedokazivih pocela (logosa), potvrda je stvari nadumnih i nadrazumnih. " Врједило би потражити онај текст који говори Атанасје у преводу неког другог, пола ти не би било јасно, тако и ово што си ти привео, можда говори о благодатном познању твари, о познању твари путем сведржитељских енергија - гдје је онај који тако познаје чудотворац твари, а можда говори о смислености творевине, мада то бих одбацио. За наше неблагодатно - нововјековно научно познање ове рјечи не важе. Код Максима је Христос центар свих наука (то је контекст), а наше науке "на окупу држи само зграда универзитета" Ректорски говор М.Х. Наше данашње науке су безбожне, атеистичке, често и теологија, а тада је медицина била исцјељитељска, данас је ту расцјеп исцјељујеш се по манастирима а љечиш по болницама. У данашњој науци се логоси - смислови узимају са бића, научним методом, а Максим их познаје са Христом, Христос га учи, кроз благодатна сагледавања твари. Дакле твар је створена и само то, Максимови логоси су нестворени, а научни (метафизички) стварствени. Који ти логос у твари познајеш на основу којег се може утврдити да Бог постоји? Ниједан. Дакле он говори о нествореним логосима о благодати о енергији Божијо на преображењу, не о математици, физици. Мислим можда си се ти преобразио, али смислови које нам шаљеш... Дакле Максим говори о нествореним а ти о створеним, мада их именујеш као нестворене, Жика је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 21, 2024 Пријави Подели Написано Август 21, 2024 пре 3 часа, Вукашин рече Оно где се не разумемо је: Разликовање људске суштине (природе) и нестворених Божанских енергија (логоса). Сумњаш да је реч да се не поистовећују логоси о твари и твар од светог Максима, како каже еп. Игњатије. Не знам како ти читаш реч залог, али то ти је нешто што ти је дато-заложено, а још не припада теби. Дато од Бога по благодати, али не припада нашој природи као таквој. Логоси су божански, вечни, нестворени, мислим да би најлакше схватљиво било рећи да се ради о Божијој вери у човека. И Бог верује у човека, а не само човек у Бога. И не противречим Светом Максиму, Бог се тако и открива човеку у благодатном искуству, како би се другачије уверио да Бог постоји? Сигурно не преко гугла. Оно што сам хтео да ти укажем је да је неопходно познање да су божански логоси заложени у нас (као потенцијал да се испуни Божија вера у нас), али да не можеш себе поистоветити са нествореним божанским логосима, јер још ниси обожен у вечном осмом дану. Мислим, можеш и то, али то је прелест. Лепо каже Игњатије, Бог још ствара, "испуњење" логоса је у завршетку стварања - осмом дану, вечном дану. Мада и та реч испуњење је недовољна, јер имамо заповест да будемо савршени као Отац Небески. Ajd da vidimo gde je tacno nesporazum. Naveo sam citate od sv.Maksima, koje su osnovne postavke, sustina osnov bica, kretanje, energija, logosi, sve je to deo sustine, logosi su zalozeni u prirodi sustini i samo putem logosa moguce je objasniti prirodu i sustinu bica, takodje je samo putem logosa moguce doci do Boga, i to kroz veru i duhovno istinito i nadumno i nadrazumno vidjenje tih prvih pocela logosa. Ne znam da li treba neka velika inteligencija da se shvati to sto pise sv.Maksim, jednostavno tako literalno stoji to moze shvatiti i neki srednjoskolac. Ja razlikujem logose i Bozije nestvorene energije, one se mozda preplicu i zajednicki deluju, ali nisu ista stvar, bar ja to nisam procito kod sv.Maksima, ako imas neki citat o tome postavi pa da vidimo sta tacno pise. Pa, zalog je nesto nama dato, ali ako sv.Maksim pise da je deo nase prirode sustine, onda je i deo nas, pa recimo da li smo stvoreni po ikoni Bozijoj, jesmo, da je ta ikona u nasoj prirodi sustini, jeste, jer onda ne bismo bili po ikoni, ali da li smo realno ikona Bozija, pa, nismo jos, zato smo stvoreni i po podobiju, mi trebamo da realizujemo tu ikonu Boziju u sebi, treba tek da se upodobimo Bogu, jeste ikona u nama u nasoj prirodi sustini, deo je nas i naseg bica, ali tek kao potencija i tek treba da je realizujemo. E to je slicna prica i sa logosima, oni su u nama kao deo nase prirode sustine, ali su kao zalog, kao zalog i mogucnost i potencija da taj zalog realizujemo tako sto cemo kroz zalog logos da vidimo Boga, jer u Bogu su ti nasi logosi postojali jos pre vremena i naseg stvaranja, jednostavno svi logosi su u Bogu, zato je i nas cilj u Bogu. Ja stvarno ne razumem kako ti mene citas, jel ovo razumes sta sam napiso, ja ne vidim principijalno neki problem, nismo jos dostigli nase naznacenje u Bogu koje postoji u nama kao potencija i mogucnost, bilo da je interpretacija kao ikona i podobije, ili kao predvecni logosi u Bogu i logosi u nama, ili kao prica da smo bogovi po blagodati, ili obozenje netvarnim Bozijim energijama, sve je to ista prica napisana na drugaciji nacin, iz drugacije perspektive, sto je i ocekivano jer se tajne Bozije javljaju mnogostruko i na razne nacine, jer je tesko obuhvatiti Boga nasim jezikom i izrazima, zato i imamo razlicite izraze iste Bozije stvarnosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 21, 2024 Пријави Подели Написано Август 21, 2024 пре 25 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Врједило би потражити онај текст који говори Атанасје у преводу неког другог, пола ти не би било јасно, тако и ово што си ти привео, можда говори о благодатном познању твари, о познању твари путем сведржитељских енергија - гдје је онај који тако познаје чудотворац твари, а можда говори о смислености творевине, мада то бих одбацио. За наше неблагодатно - нововјековно научно познање ове рјечи не важе. Код Максима је Христос центар свих наука (то је контекст), а наше науке "на окупу држи само зграда универзитета" Ректорски говор М.Х. Наше данашње науке су безбожне, атеистичке, често и теологија, а тада је медицина била исцјељитељска, данас је ту расцјеп исцјељујеш се по манастирима а љечиш по болницама. У данашњој науци се логоси - смислови узимају са бића, научним методом, а Максим их познаје са Христом, Христос га учи, кроз благодатна сагледавања твари. Дакле твар је створена и само то, Максимови логоси су нестворени, а научни (метафизички) стварствени. Који ти логос у твари познајеш на основу којег се може утврдити да Бог постоји? Ниједан. Дакле он говори о нествореним логосима о благодати о енергији Божијо на преображењу, не о математици, физици. Мислим можда си се ти преобразио, али смислови које нам шаљеш... Дакле Максим говори о нествореним а ти о створеним, мада их именујеш као нестворене, Jok bre Petrovicu, vec sam piso da nisu tvarni logosi, oni su netvarni, vidis da gore sv.Maksim pise da su logosi pocela nadumne i nadrazumne kategorije i da se samo kroz veru mogu istinski prepoznati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 21, 2024 Пријави Подели Написано Август 21, 2024 пре 4 часа, Вукашин рече Ми смо твар. Имаш и ти по људској природи своје створене логосе, ниси Бог. Имаш вољу, хтења, мисао.... Подвиг је саобразити своје створене логосе, божанским логосима о твари. Кажем саобразити, али и то је Божије дело, није наше, наше је давање простора Богу да делује. То је обожење. Moras da pronadjes citat od sv.Maksima da su u nama stvoreni logosi, mislim, ono, sta podrazumevas pod stvorenim, tvarni, fizicki, sta. Po sv.Maksimu logosi u nama vode nas do Boga, onda su logosi u nama netvarna kategorija, pa netvarno samo moze da vodi do Netvarnog. Logicno zar ne . Вукашин and Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 21, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 21, 2024 пре 11 минута, Bokisd рече Jok bre Petrovicu, vec sam piso da nisu tvarni logosi, oni su netvarni, vidis da gore sv.Maksim pise da su logosi pocela nadumne i nadrazumne kategorije i da se samo kroz veru mogu istinski ptepoznati. Јеси се изјаснио тако, али сад читам поруку коју си у упутио Вукашину, по којој су нестворени логиоси дио наше суштине. Дакле ми нисмо створена него дјелимично нестворена бића, то може само ако уведеш учење о двије или три суштине, па нам је тијело створено а душа нестворена, и то стоји нарочито у подјели на три суштине - ипостаси, онда је дух оно задато бесмртно Божије предзнање о нама, оно како нас Он зна и познаје, слично Максим говори о твари, то је како Бог познаје твар. Какво питање шта подразумјеваш под створеним логосима Дакле католици не вјерују у нествороне а православци у невјерују у створене логосе сад ми је све јасно Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 21, 2024 Пријави Подели Написано Август 21, 2024 пре 54 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече то су за њега нестворени логоси, годинама то тлапи, зато их и повезује са Хокингом и информацијама, не сања да је апсолутно другачија природа у питању Чему овакво извртање стварности? Не кажем да откривам логосе у природи, него указујем на то да сама наша природа нема своју постојаност без логоса твари заложених у њој. Ја само објашњавам, али и цитирам, св.Максима идр. Модерна космологија је сувише озбиљна да би се шегачио са њом. Како ти изржаваш тако не знам, али имамо отачка учења која такође прескачеш. Само да буде Бог милостив и доживимо мирне дане савладавања наших недоумица. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 21, 2024 Пријави Подели Написано Август 21, 2024 пре 3 часа, Вукашин рече Никако не бих користио термине програмирања и информација везаних за логосе.Неприкладни су у контексту љубави и слободе. Ђаво је тај који је научио како да испрограмира човека да цео живот проведе у матриксу. To nisi shvatio sta je Milance hteo da kaze, to je bila paralela po slicnosti, evo druga paralela, Boziji predvecni netvarni logosi, slicno kao recimo arhitekta koji ima u glavi nacrt plan gradnje mosta, i onda te misli izlozi kroz realni arhitektonski projekat, nije projekat doso sam od sebe, tako slicno i Boziji predvecni logosi kao neki nacrt, plan, koji se realizuje Bozijom voljom u stvaranju svega, nije stvoreno dobili postojanje i oblik u trenutku stvaranja, nego je tvar imala vec svoje postojanje u Bogu pre vremena u netvarnim logosima postojanja. Tako gledaj slicno i sa informacije i bitove i softver i program, sve su informacije vec u bitovima i onda se realizuju kroz softver i program, nije program nosioc informacija nego bitovi, kao sto i nije tvar sama po sebi, nego je u Bogu kroz Bozije logose stvaranja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 21, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 21, 2024 @Вукашин Уозбиљи се ово нису створења Вукашин је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 21, 2024 Пријави Подели Написано Август 21, 2024 пре 8 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Јеси се изјаснио тако, али сад читам поруку коју си у упутио Вукашину, по којој су нестворени логиоси дио наше суштине. Дакле ми нисмо створена него дјелимично нестворена бића, то може само ако уведеш учење о двије или три суштине, па нам је тијело створено а душа нестворена, и то стоји нарочито у подјели на три суштине - ипостаси, онда је дух оно задато бесмртно Божије предзнање о нама, оно како нас Он зна и познаје, слично Максим говори о твари, то је како Бог познаје твар. Какво питање шта подразумјеваш под створеним логосима Дакле католици не вјерују у нествороне а православци у невјерују у створене логосе сад ми је све јасно Pa bre Petrovicu, jel citas ovo sto si postavio od sv.Maksima, tamo pise da su logosi zalog koji je u nasoj prirodi sustini. Jel ikona Boga po kojoj smo stvoreni nesto netvarno, jeste, ali je li deo nase prirode sustine, pa jeste, da nije tako onda bismo bili samo naizgled stvoreni kao ikona Bozija, stvoreni kao u masti po ikoni Boga, e tako slicno gledaj i ovo oko netvarnih logosa u nasoj prirodi. Ajd cao Petrovicu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 21, 2024 Пријави Подели Написано Август 21, 2024 пре 3 часа, Milan Nikolic рече Ма како бре више можете спомињати створене логосе у овом контексту и доктората и учења св.Максима? То једноставно не постоји. Опомените се. Logosi su ili netvarna duhovna nadumna kategorija, ili mozda stvorena tvarna kategorija. Ako su netvarna nadumna kategorija, sta su onda stvoreni logosi, koja kategorija, kako bi se definisali. To slicno bilo onda ona tema Preegzistencija Isusa, prica Hristos je bio u telu, imao je telo i pre Svog ovaplocenja, a kad pitas kako je to imao telo, kako to moze da se definise, koje su to kategorije tela u pitanju kada pre vremena ne postoji ni tvarnost i vreme i prostor, onda nema odgovora, jer je tamo Hristos bio po telu samo po predodredjenju i po Bozijem promislu i planu i nacrtu, bio je kao po Bozijim mislima u telu, tako i ovde, pa kako da definises netvarne logose kroz neku stvorenu tvarnu kategoriju. Pa, nikako. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 21, 2024 Пријави Подели Написано Август 21, 2024 пре 3 часа, Вукашин рече @Bokisd Ја тебе стварно ништа не разумем, не видим јасну мисао, не могу да те пратим са тим силним цитатима, понешто се тек провуче. Милана и Петровића разумем, слагао се у нечему или не. Ok, kako onda razumes sv.Maksima, evo da das konkretan odgovor, kako razumes ovaj citat od sv.Maksima : "Sve je bivstvujuce saznatljivo posredstvom u njihovoj prirodi zalozenih logosa na osnovu kojih je njihova priroda objasnjiva. Sto se tice Boga posredstvom ovih logosa jedino se mozemo uveriti da On postoji. Vise no ma kakvim cvrstim dokazom, Gospod ispovedanjem vere dariva poboznog. Vera je istinito znanje nedokazivih pocela (logosa), potvrda je stvari nadumnih i nadrazumnih. " Kako bi opisao svojim recima, koji je smisao ovog citata. Samo jedan savet pre nego sto odgovoris, pazi ima jos citata od sv.Maksima koji govore o logosima tvari. Znaci pazi sta pises . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 21, 2024 Пријави Подели Написано Август 21, 2024 Божански логоси нису по себи битије твари, него они носе битије твари, они омогућују да створена природа уопште постоји и има свој изражај. Постоји непремостива разлика између творевине и самих њених логоса, али та разлика није у томе да имамо творевину овде, а логосе онде, него у свакој природи твари обитавају ти логоси који је формирају и дају јој могућа кретања. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 21, 2024 Пријави Подели Написано Август 21, 2024 пре 3 часа, Вукашин рече @Bokisd хајде да се исправим, може се блгаодат пројавити и преко одледаног yt клипа додирнути човека, не причам о томе, већ о свештеном односу који треба имати, а ту и себе критикујем. Ne mogu bas 100% da te razumem .... ovo oko kritike razumem... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 21, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 21, 2024 Пре сат времена, Bokisd рече Pa bre Petrovicu, jel citas ovo sto si postavio od sv.Maksima, tamo pise da su logosi zalog koji je u nasoj prirodi sustini. Jel ikona Boga po kojoj smo stvoreni nesto netvarno, jeste, ali je li deo nase prirode sustine, pa jeste, da nije tako onda bismo bili samo naizgled stvoreni kao ikona Bozija, stvoreni kao u masti po ikoni Boga, e tako slicno gledaj i ovo oko netvarnih logosa u nasoj prirodi. Ajd cao Petrovicu. Бокисд немој да љутиш, ако у нашој створеној суштини има нешто нестворено, неки дио, онда смо ми створено нестворена бића, што и јесмо, ти си нестворен по крштењу а не по природи, пружио сам ти излаз из апорије у коју си запао, а то је да у то вријеме имамо више ипостаси, а то тад значи суштина не личности као данас. Дакле нествореним духом који је одувјек код Бога од пре стварања ми познајемо духовне нестворене стварности Душом познајемо душевне стварности, а тијелом тијелесне стврности, да ли душу сврставамо у створено или нестворено није сад битно, у створеном нема нествореног и обрунуто, до Христа, а ни тад нема сливања, а то је да буде дио суштине створен а дио нестворен, то је сливање. Дакле не припада природи створеној спасење, мислим није по природи, него по другој природи. Ни врлина није по природи, али постаје навика па друга природа, јер је врлина нестворена, није по природи бити девствен, не тражи желудац пост... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука