Jump to content

Докторат Владике Иринеја

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 56 минута, Вукашин рече

Оно где се не разумемо је: Разликовање људске суштине (природе) и нестворених Божанских енергија (логоса).

не припада нашој природи као таквој. Логоси су божански, вечни, нестворени

не можеш себе поистоветити са нествореним божанским логосима, јер још ниси обожен у вечном осмом дану

Нико од нас не поистовећује логосе са творевином. Осим хаџија кад спомене немогући термин створени логоси. Ви мислите да ми сматрамо логосе тварима, па онда вам не смета да постоје дуални логоси, они нестворени али и створени.

Међутим, ми указујемо на св.Максима да су логоси ,,заложени" у самој природи твари да би твар уопште постојала. Ти логоси стварају и одржавају твар. Не поистовећујемо логосе са самим тварима, него слушамо Максима како треба.

Тачно је да не можемо поистоветити, како кажеш ,,себе са нествореним божанским логосима". Тако је слично рећи да створени програм Марио Брос не може поистоветити себе са оним битовима у рачунару који носе његово битије.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Вукашин рече

Ми смо твар. Имаш и ти по људској природи своје створене логосе, ниси Бог. Имаш вољу, хтења, мисао....

Подвиг је саобразити своје створене логосе, божанским логосима о твари. Кажем саобразити, али и то је Божије дело, није наше, наше је давање простора Богу да делује.

Ма како бре више можете спомињати створене логосе у овом контексту и доктората и учења св.Максима? То једноставно не постоји. Опомените се.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Вукашин рече

Нећемо разговрати преко цитата. Срамота је разговарати тако о оцима, имам гугл, ево ти цитат. То може да постане ђаволска ствар. И ђаво (AI) има информације, али нема зање о Богу.  Да ниси на правом путу у дијалогу потврђује ово: 

Onda cemo da tumacimo nase snove. :D

Bre kako mislis necemo preko citata, a kako to ti zamisljas drugacije, ili cemo da pisemo napamet onako iz glave a da li to ima bilo kakvo uporiste u nekim odredjenim citatima i tekstovima svetitelja, jel to bitno ili nije bitno.

Kakav dijalog pominjes kada ti sve nesto uopsteno pises, nista konkretno, nista konkretno da navedes iz mojih poruka i onda to je pogresno zbog toga i toga'   , sad neces ni citate jer je to navodno djavolska stvar, mislim stvarno, pa sta rade svi teolozi u svojim tekstovima nego se pozivaju na odredjene citate i onda analiziraju, pa ovde na forumu svi zivi :D se pozivaju na neke citate, ali eto po tebi ipak mozda ne treba citati, pa mislom da  i jeste sustina u pravim informacijama i znanju koje mozemo da steknemo u tim citatima, naravno treba i oprezno i polako citati citate, ako se  nesto ne razume ne donositi preuranjene zakljucke i slicno.

Ево кажем, ово је моја мисао, ако сам негде у криву исправите ме, али као људи у разговору, а не као (АИ).

Pa, ajde tako, samo ne vidim da si se ti bas tako postavio prema meni.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Ви мислите да ми сматрамо логосе тварима, па онда вам не смета да постоје дуални логоси, они нестворени али и створени

Мислим да је немогуће разговарати са неким ко не уме или неће да чита, а можда и не разуме.

Врати се мало уназад. 

Мислим да се вртимо у круг и да нема смисла више писати.

Из оног мог написаног је супротно од овога. 

Сумњаш да је  реч да се не поистовећују логоси о твари и твар од светог Максима, како каже еп. Игњатије.

Управо супротно, поистовећујете твар са божанским, предвечни и беспочетним логосима ако не разумете значење речи залог.

Ово друго, ако нећеш да кажеш створени логос, имаш своју вољу и мисли који нису нестворени, нити беспочетни, већ припадају твојој створеној природи. Њих треба саобразити нествореним логосима.

Подели на овим сајтовима

@Bokisd Ја тебе стварно ништа не разумем, не видим јасну мисао, не могу да те пратим са тим силним цитатима, понешто се тек провуче.

Милана и Петровића разумем, слагао се у нечему или не.

Подели на овим сајтовима

@Вукашин

Указао сам ти на хаџијев термин створени лигоси и да то ниси критиковао, а нападаш нас да поистовећујемо логосе са тварима. Али увидео си ту грешку. Не постоји термин створени логоси у учењу о логосима твари. 

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Занимљиво је тумачење које поједностављује овај проблем. Наиме, имамо под 1) Божију вољу о тварима, и под 2) остварење те воље, а и пре и после остварења ове воље она остаје нестворена, и само је након њеног остварења могућа реч о постојању творевине. Зашто је то тако? Зато што нестворена воља о творевини учествује у стварању и одржавању твари. То је оно што св.Максим каже да нашом непажњом можемо уништити логосе твари, у смислу да можемо произвести смрт твари уништењем логосних дејстава.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@Bokisd хајде да се исправим, може се блгаодат пројавити и преко одледаног yt клипа додирнути човека, не причам о томе, већ о свештеном односу који треба имати, а ту и себе критикујем.

Подели на овим сајтовима

Јел има негде текст ове молитве св.Паламе на српском? Хвала Богу на таквом молитвенику и разборитом угоднику Божијем.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

може се благодат пројавити и преко одгледаног yt клипа додирнути човека

Ако можеш појасни шта си хтео рећи.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Тачно се види из Паламине молитве оно што је писао вл.Бачки, да Бог постоји апсолутно неприступно за било какву твар. Ма, Атанасије је спасио све нас да тако кажем.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Milan Nikolic рече

Ако можеш појасни шта си хтео рећи.

Можеш да погледаш неки клип са нпр. Светим Јефремом Аризонским и да те благодат посети, али бављење богословљем на нивоу баратања информација са Гугла је неозбиљно.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...