Jump to content

Дали Бог опрашта апсолутно све?

Препоручена порука

Многи Хришћани попут Арминиста, Адвентиста и осталих Протестаната тумаче посланицу Јеврејима 6 поглавље од 4 до 6 стиха, Јеврејима 10 поглавље од 26 до 29 стиха, и Јеврејима 12 поглавље од 14 до 17 стиха тако да одцепљење вере или намерно сагрешивање, неможе бити опроштено макар се искрено покајали. То тумачење је јако мучно и супроставља се Божијем карактеру и са многим поучним духовним причама у Библији о томе како се човек може обновити, на пример Јевањђеље по Луци 15 поглавље где Господ Исус Христос прича о изгубљеном новчићу, погубљеним сином и залуталој овци. Има и још стихова и духовних поука како Бог прихвата назад одпаднике... Оно горе тумачење је јако чудно и неразумљиво, мучно за помислити а камоли веровати... Молим Теологе и добро упознате људе са Светим Писмом да ми објасне оне стихове, јер су јако узнемирујући. Бог вам помогао свима! Поздрав.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Нисам теолог, али  су ме исто мучили ти стихови из књиге Јеврејима. Имам наду иако сам пуно сагрешио, и страх је исто присутан. Мислим да у СЗ много више пише о отпаду, и како је Бог вољан да их поново прихвати. И то што си рекао о изгубљеном сину.

Подели на овим сајтовима

Нисам теолог, и сада ћу само "размишљати на глас"!

Дуго сам имао потешкоће при читању ових реченица из посланице Јеврејима.
Заиста звуче искључиво о дефинитивно (непроменљиво).
Онда помислих да је ово у старту написано јеврејима, људима којима су дата
специфична обећања (од којих Бог никада није одустао) и чији начин размишљања
је подоста другачији од нашег, "западног".

Ето, њима хронологија није најбитнија*, и њима је битнија "формална законитост" од реалности**. 

Мени је ово тешко да осетим и зато морам себе да подсећам не ту јеврејску другачијост.

Елем, они схватајући да су "обећани народ" и да им је дато много, њима следују и ова упозорења,
ма колико нама звучала радикално, да их опомену да се не оклизну и не (про)падну.
Ја, зарад спасења своје душе, ове реченице из посланице Јеврејима доживљавам
као да су (и) мени написана, и уз Божију помоћ - чувам се!

* (нпр. у Јеванђељу по Јовану, у 11. поглављу се каже да је "Марија била та која је помазала Господа миром
и обрисала Његове ноге косом", али тек у 12. поглављу се описује тај догађај)

** (нпр. родослов у Јеврејима писаном Јеванђељу по Матеји је "формално" за разлику од родослова у
Јеванђељу по Луки, које је било намењено не-Јеврејима и које је "реално") 

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

On 28. 8. 2023. at 18:23, Александар Раденковић рече

............. на пример Јевађеље по Луци 15 поглавље где Господ Исус Христос прича о изгубљеном новчићу, погубљеним сином и залуталој овци. Има и још стихова и духовних поука како Бог прихвата назад одпаднике... 

Негде прочитах (сад ћу писати по сећању) о Богу који нас спасава.

.) И кад не знамо да смо изгубљени, и не знамо како да се Богу вратимо (као што новчић није знао), Бог Отац нас спасава.
.) И када знамо да смо изгубљени АЛИ не знамо како да се Богу вратимо (као она изгубљена овца), Дух Свети нас походи.
.) И када знамо да смо изгубљени, и знамо како да се Богу вратимо (попут заблуделог сина), Христос нас Оцу приводи.

Тако некако....

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...