Александар Раденковић Написано Август 28, 2023 Пријави Подели Написано Август 28, 2023 Многи Хришћани попут Арминиста, Адвентиста и осталих Протестаната тумаче посланицу Јеврејима 6 поглавље од 4 до 6 стиха, Јеврејима 10 поглавље од 26 до 29 стиха, и Јеврејима 12 поглавље од 14 до 17 стиха тако да одцепљење вере или намерно сагрешивање, неможе бити опроштено макар се искрено покајали. То тумачење је јако мучно и супроставља се Божијем карактеру и са многим поучним духовним причама у Библији о томе како се човек може обновити, на пример Јевањђеље по Луци 15 поглавље где Господ Исус Христос прича о изгубљеном новчићу, погубљеним сином и залуталој овци. Има и још стихова и духовних поука како Бог прихвата назад одпаднике... Оно горе тумачење је јако чудно и неразумљиво, мучно за помислити а камоли веровати... Молим Теологе и добро упознате људе са Светим Писмом да ми објасне оне стихове, јер су јако узнемирујући. Бог вам помогао свима! Поздрав. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Backslider Написано Новембар 14, 2023 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2023 Нисам теолог, али су ме исто мучили ти стихови из књиге Јеврејима. Имам наду иако сам пуно сагрешио, и страх је исто присутан. Мислим да у СЗ много више пише о отпаду, и како је Бог вољан да их поново прихвати. И то што си рекао о изгубљеном сину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Новембар 14, 2023 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2023 Нисам теолог, и сада ћу само "размишљати на глас"! Дуго сам имао потешкоће при читању ових реченица из посланице Јеврејима. Заиста звуче искључиво о дефинитивно (непроменљиво). Онда помислих да је ово у старту написано јеврејима, људима којима су дата специфична обећања (од којих Бог никада није одустао) и чији начин размишљања је подоста другачији од нашег, "западног". Ето, њима хронологија није најбитнија*, и њима је битнија "формална законитост" од реалности**. Мени је ово тешко да осетим и зато морам себе да подсећам не ту јеврејску другачијост. Елем, они схватајући да су "обећани народ" и да им је дато много, њима следују и ова упозорења, ма колико нама звучала радикално, да их опомену да се не оклизну и не (про)падну. Ја, зарад спасења своје душе, ове реченице из посланице Јеврејима доживљавам као да су (и) мени написана, и уз Божију помоћ - чувам се! * (нпр. у Јеванђељу по Јовану, у 11. поглављу се каже да је "Марија била та која је помазала Господа миром и обрисала Његове ноге косом", али тек у 12. поглављу се описује тај догађај). ** (нпр. родослов у Јеврејима писаном Јеванђељу по Матеји је "формално" за разлику од родослова у Јеванђељу по Луки, које је било намењено не-Јеврејима и које је "реално") Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Новембар 14, 2023 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2023 On 28. 8. 2023. at 18:23, Александар Раденковић рече ............. на пример Јевађеље по Луци 15 поглавље где Господ Исус Христос прича о изгубљеном новчићу, погубљеним сином и залуталој овци. Има и још стихова и духовних поука како Бог прихвата назад одпаднике... Негде прочитах (сад ћу писати по сећању) о Богу који нас спасава. .) И кад не знамо да смо изгубљени, и не знамо како да се Богу вратимо (као што новчић није знао), Бог Отац нас спасава. .) И када знамо да смо изгубљени АЛИ не знамо како да се Богу вратимо (као она изгубљена овца), Дух Свети нас походи. .) И када знамо да смо изгубљени, и знамо како да се Богу вратимо (попут заблуделог сина), Христос нас Оцу приводи. Тако некако.... Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука