Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

Кораћева СДУ је  социјалдемократска, они и нису либерали. То што су у коалицији са ЛДП - ом, је нешто друго.

Све зависи од терминологије. Имаш и леве либерале.

Занимљив текст:

http://www.pescanik.net/content/view/3260/65/

Подели на овим сајтовима

СДУ је заиста социјалдемократска, просто то је та политика, програм и све остало. Пример левих либерала код нас је ДС. Образ је вероватно хтео да по угледу на америчке десничаре креира свој програм, па је то напуштено. Ваљда због "америчког момента". Уосталом, различито је схватање либерала у Америци и у Европи.

Подели на овим сајтовима

Часопис Каталаксија? Г 17 плус? Либерално-демократска партија? Б92? Пешчаник? Део невладиног сектора, попут Хелсиншког одбора за људска права? То је либерализам у Србији.

Ови које си навео, су спрдња и пародија либертаријанских идеја у Србији...

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

А који је политичко-економски систем по теби најбољи и зашто?

Нема најбољег политичко-економског система који би могао и требао важити за свако место на планети земљи. Има нечег тотаритарног у томе када се каже да одређени економски или политички систем треба да важи на сваком месту на планати. Пуно тога зависи од културних, економских политичких и других специфичности одређене земље или пак одређених околности. Не можемо рећи као фашисти, комунисти или неолиберали да је само њихов систем најбољи, најисправнији или да нема алтернативе. Нема најбољег за све.

Што се мене тиче  ја  сам својевремено написао један кратак текст у коме сам изразио своје ставове укратко. У суштини то је хришћанска демократија, социјална-тржишна привреда...итд. Некако мислим да су једино умерене политичке и економске опције спсобене да обезбеде некакав нормалан живот.

http://www.pokret-hriscanskih-demokrata.org/article/%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BC-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%83

Подели на овим сајтовима

Часопис Каталаксија? Г 17 плус? Либерално-демократска партија? Б92? Пешчаник? Део невладиног сектора, попут Хелсиншког одбора за људска права? То је либерализам у Србији.

Па јесте али у Србији су све идеје спрдња и оне либералне и социјалдемократске, националистичке, анархистичке, демохришћанске...све! То је зато што у политици и друптву влада голи лични интерес и прагматизам, а идејама се баве маргиналци.

Подели на овим сајтовима

Што се мене тиче  ја  сам својевремено написао један кратак текст у коме сам изразио своје ставове укратко..

http://www.pokret-hriscanskih-demokrata.org/article/%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BC-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%83

У времену владавине секуларизма треба нагласити православни и хришћански идентитет српског народа. Православље је вековима и у добру и у злу формирало, одржавало и чувало српски национални идентитет васпитавајући генерације у духу правих и трајних вредности вере, слободе, традиције, напретка, мирољубивости и патриотизма. Православна Црква је установа од највећег значаја за српски народ. Зато би било пожељно да православно хришћанство у Србији буде уздигнуто у ранг званичне и државне религије, уз поштовање свих других цркава и верских заједница, њихових потреба и пре свега њихових верника. У том контексту заштита хришћанског идентитета и вредности укључивала би и помињање Бога у Уставу државе Србије. То никако не значи клерикалну, фундаменталистичку државу или повреду начела одвојености цркве и државе већ пре свега очување хришћанских православних вредности Србије у савременим искушењима секуларизма. У многим европским и демократским земљама попут Грчке, Финске или Кипра православље је државна религија, Србија у том смислу не би била изузетак.

Ово је катастрофа.

Са средњим делом се слажем. Небитни су детаљи, али ирационално антизападњаштво нам је велики непријатељ.

Транзиција и прелазак са социјалистичког економског модела на тржишни и капиталистички у Србији је изазвао, поред бројних позитивних учинака и велике социјалне разлике. Тржишно привређивање и пословање у Србији још увек чека на своју социјалну компоненту која је данас потиснута.

Али ово чињенично није тачно. Ми никада нисмо имали тржишно привређивање и пословање, него прелазак из комунизма у партијски и тајкунски феудализам. Никада није дошло до преласка на тржишни модел, него је само покрао ко је више стигао.

Неопходно је ојачати мрежу социјалне заштите и социјалну државу чији је основни задатак сузбијање сиромаштва.

Чак ни ја не верујем да држава може да сузбије сиромаштво.  fmqmtx То је утопија. Једино мислим да држава (=сви ми) треба новцем од пореза да помогне онима који нису успели, а нарочито њиховој деци да подмире основне потребе као што су школовање и здравствена заштита.

Подели на овим сајтовима

Од сих њих једино Каталаксија има додирних тачака са класичним либерализмом ("либертијанизмом"). Иначе, израз "либертаријанизам" је кованица релативно новијег доба великог Марија Ротбарда. Извитоперење термина "либерал" само по себи је врло занимљива појава.
Подели на овим сајтовима

Па јесте али у Србији су све идеје спрдња и оне либералне и социјалдемократске, националистичке, анархистичке, демохришћанске...све! То је зато што у политици и друптву влада голи лични интерес и прагматизам, а идејама се баве маргиналци.

Taчно... Нажалост....  sHa_sarcasticlol

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Него, шта ако ухвати неко лисицу и мучи је? Лисица нема никаква права као појединац, а некако морамо да заштитимо животиње од манијака.

Занимљиво питање. Нисам наишао на то нигде, али генерално природа би требало да буде заштићена од загађења, мучења животиња и слично. Улога државе је да обезбеди оно што приватна својина не решава, чини ми се да и то спада у ту групу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Иначе, израз "либертаријанизам" је кованица релативно новијег доба великог Марија Ротбарда. Извитоперење термина "либерал" само по себи је врло занимљива појава.

Да, то је веома интересантно. Прави, изворни либерали увек морају да траже нове називе за своја уверења јер после неког времена стари постану извитоперени.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Него, шта ако ухвати неко лисицу и мучи је? Лисица нема никаква права као појединац, а некако морамо да заштитимо животиње од манијака.

Занимљиво питање. Нисам наишао на то нигде, али генерално природа би требало да буде заштићена од загађења, мучења животиња и слично. Улога државе је да обезбеди оно што приватна својина не решава, чини ми се да и то спада у ту групу.

Овај део је прилично растегљив за тумачење... Не у смислу конкретне лисице, него у смислу идентификовања области у којима приватна својина не доводи до оптималних решења...

Подели на овим сајтовима

Овај део је прилично растегљив за тумачење... Не у смислу конкретне лисице, него у смислу идентификовања области у којима приватна својина не доводи до оптималних решења...

Ако додаш придев "оптимална" онда је то екстремно растегљиво, ништа никад није потпуно "оптимално". Овде конкретно лисица "није ничија", не постоји власник. Сматрам да би у том случају држава требало да заштити "животињска права".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...