Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

Има их. Питај Дејавуа, живце је губио пред мојим очима у таквој расправи јер му је доказивано да су статистике манипулисане како би се "показало" да је антропогено глобално загријевање једна фарса.

Дај линк до теме. :)

Подели на овим сајтовима

Па шта? О научним теоријама се увек може и треба расправљати.

Може, али једино исправно расправљање мора да буде у складу са следећим:

(T -> Q) <=> (!Q -> !T)

Креационисти најчешће измисле гомилу невалидних (T -> P) и онда оповргавају P.  Либертаријанци понекад раде слично кад говоре о глобалном загревању, али далеко чешће је следеће резоновање:

(T -> држава можда мора да уради нештo) <=> !Т

или

Тачно је да сви експерименти потврђују Q и да нисмо још уочили ниједно !Q, тако да је T вероватно валидно, али тржиште ће средити ствар.
Подели на овим сајтовима

Који су то аргументи?

Нпр. онај да су научници пре не знам колико година предвиђали ледено доба, а сад су се као променили па предвиђају загревање (клик). И то је само једна кап у мору.

Колико ја знам, већина либертаријанаца прихвата теорију о антропогеним климатским променама, само доводе у питање неке предложене законе у вези тога.

Искрено се надам да је тако пошто је моје искуство другачије.

Стварно је мучно више читати те предрасуде... Информишите се мало пре него што напишете нешто.

Уопште нисмо почели од предрасуда већ од конкретних порука на овој и другим темама.

Подели на овим сајтовима

Па та прича јесте пренадувана, али о томе не вреди расправљати са људима који у томе виде култ...

Зар ниси ти пре неколико страна овде писао о некаквим милионима мртвих, апокалипсама и којекаквим чудима?

То су небулозе. Ако антропогено загревање и постоји, оно ће бити мање од једног степена у наредних пар стотина година - под условом да се ништа не промени. А наравно да ће се променити, јер технологија напредује, људи проналазе све ефикасније изворе енергије, можда ускоро будемо имали и нуклеарну фузију што ће бити по ефекту феноменално. Осим тога на климу пуно више утичу природни фактори, попут сунчевих циклуса итд.

Са друге стране, кад се стави на папир и подвуче црта, све што данас можемо да урадимо да би смањили емисију CO2 имало би занемарљив ефекат, делић процента. Па су приче о томе како је много битно да амерички или неки други прецедник "спасава свет" бесмислене. Осим тога и веома опасне...

Него знам шта следи, тако да сам џаба кречио. Кажем - култ.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

реалнији прелазак на алтернативне изворе енергије

Ima mesec-dva da su u trendu vesti o fuzionim reaktorima tipa Veldenstajn i jos jedan u Kini gde su fizicari uspeli da stvori plazmu koja je trajala najduze do sad, oko pola sekunde sto jeste bizarno malo, ali je veliki pomak sobzirom da su Kinezi planirali da teraju na oko 15 minuta. E sad se predvidja  da bi za mozda 10 godina uspeli da naprave reaktore koji ce uspesno da rade, za sta verujem da ce predstavljali pravu revoluciju u svetu, ne samo oko struje generalno nego recimo u automobilskoj industriji pa cak i avio (onaj tip iz Tesle planira da napravi elektricne avione na vertikalno uzletanje). Iskreno se nadam da ce Nemcima i Kinezima tu uspeti, a malo se prica o tome, cak nema ni tema na nasem forumu o tome, steta velika steta.

Inace da da zadovoljim ljibstere, postoje inicijative iz privatnog sektora za fuzione reaktore pored ovih drzavnih: https://www.sciencenews.org/article/nuclear-fusion-gets-boost-private-sector-startups

Подели на овим сајтовима

Не знам, мени је нпр. реалнији прелазак на алтернативне изворе енергије (на које бисмо комотно могли да пређемо за коју деценију да није фосилног лобија) него контролисање сексуалних активности неколико милијарди људи.

A kako spreciti masovno izumiranje biljnih i zivotinjskih vrsta, u zadnjih sto godina je izumiranje pojedinih vrsta bilo 50% vece nego u poslednjih sto hiljada godina.E.O Wilson i jos 70, 80% biologa smatra da se svijet nalazi u dobu holocenskog masovnog izumiranja. Wilson je izracunao da ukoliko se nastavi ovim tempom, do 2100.godine, 50% svih visih zivih organizama ce nestati, dok je Peter Raven bio jos crnji u predvidjanjima, on misli da ce nestati 50% svih zivih organizama. Nema tu pomoci, samo globalne mjere i kontrolisano radjanje, a tu mjeru je gotovo nemoguce implementirati.

Подели на овим сајтовима

Не знам, мени је нпр. реалнији прелазак на алтернативне изворе енергије (на које бисмо комотно могли да пређемо за коју деценију да није фосилног лобија) него контролисање сексуалних активности неколико милијарди људи.

Nije potrebno kontrolisati seksualne aktivnosti nego posledice tih aktivnosti. Nije samo problem fosilnih goriva i pronalazenje dovoljnih, za potrebe sve veceg broja ljudi, alternativnih izvora energije nego i problem potrebe za  sve vecim obradivim povrsinama i stocnim fondom koji raste zajedno sa brojem stanovnika. Posto se alternativni izvori energije ne mogu pojesti resenja treba traziti i u poljoprivredi u vidu gmo tehnologija i konacno proizvodnji vestackog mesa za isharanu jer u suprotnom bice belaja na sve strane. Ali kako to sve kad isti ti "samo bebe nek se radjaju" kultisti ujedno sire zaveroloske gluposti protiv gmo/nuklearnih/nano i svih  beioinformatickih tehnologija zajedno? Znaci imamo gomilu ljudi koji su totalno neupuceni i preplaseni svakakvim pricama koji zele da a) sto vise ljudi ima sto vise dece (rekao Bog i/ili nestajemo tesko nama) i b) ne samo da nema gmo i bioinformatickih revolucija nego i da se predje na organsku proizvodnju hrane koja moze, maksimalno u najoptimistickijem scenariju, da proizvede hrane za svega 10% sadasnjeg stanovnistva planete. Na to sve dolaze politicari nezajezljive lopurde i manipulatori i kupuju glasove takvih neupucenih masa sa "mi cemo vas spasiti/zastiti" parolama i onda takav stav javnog mnjenja ne samo da opstaje nego se i siri.

Подели на овим сајтовима

A kako spreciti masovno izumiranje biljnih i zivotinjskih vrsta, u zadnjih sto godina je izumiranje pojedinih vrsta bilo 50% vece nego u poslednjih sto hiljada godina.

Да је све приватизовано, сваки власник би водио рачуна о томе да врсте из његовог парчета прашуме, мора или океана преживе, јер би му то било у интересу.

#OvoSamStvarnoProcitaoKodLibertarijanaca

Подели на овим сајтовима

Дај линк до теме. :)

На Фејсбуку се расправљао некад јесенас, а и нисам више у тој групи.

Па шта? О научним теоријама се увек може и треба расправљати. Није никакав "екстремизам" да човек има своје мишљење о нечему, а које се можда супроти опште прихваћеном.   Мени то аутоматско одбацивање некога зато што "не верује у ХХХХ" делује веома секташки.   - А он не верује у глобално загревање! Јеретик!

Ма то стоји, али морао си примјетити како се та скепса око глобалног загријавања угнијездила баш у десним и либертаријанским круговима. Сад, имаш ту разумних људи, али имаш и Алекса Џоунса "1776 will commence again!".

Подели на овим сајтовима

Ма то стоји, али морао си примјетити како се та скепса око глобалног загријавања угнијездила баш у десним и либертаријанским круговима. Сад, имаш ту разумних људи, али имаш и Алекса Џоунса "1776 will commence again!".

Као реакција на готово апокалиптичну манију прогресиваца и левичара.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Као реакција на готово апокалиптичну манију прогресиваца и левичара.

Аргумент "E tu quoque" није валидан. Туђе зло не оправдава сопствено зло. 

Али разумљиво. Лијевица зна бити поприлично... "напорна", да не користим праву ријеч овдје.

Подели на овим сајтовима

Не оправдавам ни једне ни друге, али неке велике контроверзе око тога не би било да леваци нису нашли за сходно да климатске промене политички злоупотребе. Они су дискусију пребацили из научних кругова у политичке.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...