Jump to content

Све то красно, похвално, позитивно о православљу, католичанству и протестантизму

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Zayron рече

Ista stvar Heruvimskaja od Kastorskog ali ovaj hor, takodjer zapadni, katolički je to savladao mnogo bolje i uspješnije nego taj iz tog videa gore. Osim toga ne radi se o prepjevu, i muzika i tekst su originalni. Mnogo zavisi od toga kakav je taj hor tj. na kojem umjetničkom tj. izvodjačkom  nivou. Taj video sam našao već s tim takvim natpisom "Kатолический церковный хор -- Херувимская Касторскаго" na ruskom internetu (nalazi se na VK npr.) ali nije pisalo koji je tačno to hor i odakle je porijeklom tj. iz koje je zemlje. Inače ja sam imao nekad dosta loše mišljenje o prepjevima ali mi je jedna studentkinja Muzičke akademije, sada operska pjevačica dosta argumentovano objasnila da prema njima tj. prepjevima i sličnim interpretskim intervencijama ne treba biti tako zahtjevan i strog. Izmedju ostalog je to jedan takav način odavanja časti "tribute" originalu i uglavnom kao tako to treba shvatit, ne radi se o nekakvim zlim namjerama već upravo suprotno.

Kатолический церковный хор -- Херувимская Касторскаго

Samo da moj link samo koristi melodiju Heruvomiskoj Kastorskago, ali hima je zapadna (O Salutaris Hostia); to sam imala u smsilu, da stavim u ovoj temi; inace, imam nekoliko dobrih snima (na crkvenoslovenskom, poljskom i engleskom) ove Heruvimske ;)

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Crkvena slava (hody) na Moravi - Ostrožská Lhota 2017 (posljednji video) Mala ukazka moravskog liturgijskog/crkvenog pjevanja i običaja.

Kompletna You Tube lista sa 14 videa na temu Moravskih hodu - crkvenih slava na Moravi ili ovdje takodjer http://tinyurl.com/y75bmsz4

Подели на овим сајтовима

Sveta Misa na serbskom jeziku (lužičkosrpskom), katedrala Presvetog Trojstva, Drezden, hor izvodi dvije pjesme na serbskom (lužičkom) jeziku. Pojačajte zvuk!

Mšě w serbskej a němskej rěči. - Slavnostní Mše Svatá v němčině a lužické srbštině, Katedrála Nejsvětější Trojice - Svečana Sveta Misa na njemačkom i lužičkosrpskom jeziku, Katedrala Presvetog Trojstva, Drezden. Pojačajte zvuk!

Katedrála Nejsvětější Trojice (Drážďany)

Sveta Misa na Tjelovo (Corpus Christi) na serbskom jeziku (lužičkosrpskom), Hrošćice - Crostwitz, Budišin - Bautzen, Gornja Lužica - Oberlausitz, Sasko, Njemačka

Подели на овим сајтовима

Goralska svadbena sveta Misa, Poljska - papa sv. Jovan Pavle II je takodjer bio Goral (regionalna pripadnost u Poljskoj kao na primjer Šumadinac u Srbiji) - Goralska svadba, Poljska

Wesele góralskie / Gosia & Marek / Siklawa - Goralska svadba, Poljska

Подели на овим сајтовима

Sv. Ivan Pavao II Zakopane, Wielka Krokiew 6 06 1997. pjesma gorala na kraju sv. Mise

SYĆKA SE WOM ZYCOM - Trebunie Tutki Live, jedna od dviju najdražih narodnih pjesama sv. pape Ivana Pavla II, goralski folklor, Poljska

Anđelka Stankova - Rožica Sem Bila, slična naša folklorna pjesma iz Medjimurja

Kayah Bregovic -Byłam Różą, Bregovićeva pop obrada pjesme Rožica Sem Bila, poljska verzija

Góralu czy ci nie żal... z Pienin, Jedna od dviju najdražih narodnih pjesama sv. pape Ivana Pavla II, goralski folklor, Poljska

Sveti Goral - papa Ivan Pavao II - Highlanders | Poland - Ewa Farna & Čechomor a Olza - Hej gorale

Подели на овим сајтовима

20729449_717903695077535_812915989924568

Gorolska/goralska crkva evangelička u Karpaczu  Karkonoszach, Kościół Górski Naszego Zbawiciela (Hram Gorski Našeg Spasitelja) poznat kao Kościół Wang ili Świątynia Wang, Krkonoše, češko-poljsko pograničje. 1842 crkva premještena iz Norveške.

20768135_717915211743050_690877835956660

Goralska katolička sakralna arhitektura, Zakopane - Kaplica Najświętszego Serca Jezusa w Jaszczurówce u rustikalnom poljskom  folklornom stilu.

20799530_717908218410416_889396759430635

Nošnja Gorala Łąckich (sądeckich, Beskid sadecki))

20840791_717899351744636_878266047478925

Poljski Goroli/Gorali

20728371_717907008410537_706248372546786

Nošnja Gorala Podhalanskih

gorali-beskidu-slaskiego-00.jpg

Nošnja Gorala Beskida Šlezskih

gorali-beskidu-slaskiego-02.jpg

Nošnja Gorala Beskida Šlezskih

W kościele - Jan Paweł II

Подели на овим сајтовима

Svati Hostin, jedno od tri najsvetija mjesta Morave, ostala dva su Svati Kopeček i Velehrad (Veligrad) gdje je bila katedra sv. Metodija.

Pjesma o Svatem Hosteně i Svatem Kopečku

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Molitva akatista Bogorodici - pjevaju bogoslovi nadbiskupskog (katoličkog) svecenickog seminara iz Olomouca,

Arcibiskupský kněžský seminář v Olomouci – 28. 5. 2015. Zpěv: bohoslovci AKS Olomouc, Morava, Češka Republika

Akatist k přesvaté Bohorodičce

https://www.bitno.net/vjera/svetac-dana/mala-gospa-rodenje-blazene-djevice-marije/

http://www.knezskyseminar.cz/

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...