Jump to content

Saopstenje Arhiepiskopa ohridskog i makedonskog Stefana, na danasnji dan

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ako je ovo tacna vest, meni je ovo porazavajuce,:blush: narocito ovo... Вселенскиот Патријарх г.г. Вартоломеј, согласно неговите законски и историски принадлежности..... i stvarno su Makedonci delovali pomalo ko pokisli i u Beogradu i Skoplju, bre da li je moguce da cemo na kraju da ispadnemo pomalo naivni.

Iskreno, mozda je trebalo instistirati na Niskom sporazumu 2002, sta se to toliko drasticno promenilo na strani Makedonaca da bi dobili punu nezavisnost i autokefaliju, ako stvarno ovo urade sa p.Vartolomejom za mene licno to ce biti veliko razocarenje.

Подели на овим сајтовима

Neka im Barta, izgubice prefiks Makedonska i gube dijasporu pa nek se lizu sa njima.

Stefan je bas pokisao na dodeli tomosa, vise kao cekao da to odradi i da pali nazad.

Srbi kao i uvek, naivni i glupi. 

• Тужан 1

Равно,нигде брда све је равно...

Подели на овим сајтовима

@Bokisd СПЦ го направи тоа што требаше да го направи. Стана Црква - Црквородица! Ние Македонците секогаш од длабочините на срцето ќе им бидеме преблагодарни на Неговата Светост г. Порфириј, на Неговото Блаженство г. Јован и на сите српски архиереји. Отпуштајќи ја МПЦ, СПЦ само уште поцврсто ја прилепи за себе.

Но, Томосот што го добивме од СПЦ, Вселенската Патријаршија мора да го потврди. Впрочем и самиот Томос од СПЦ не е дефинитивен. Името не е дефинирано, на пример. Чудно ми е што не пишува ништо и за македонските парохиите во Хрватска и Словенија.

Но, да почекаме.

ПС: Во саботата свештенослужител на МПЦ бил во Елбасан, сакајќи да сослужува на панаѓурот на свети Јован Владимир. За жал не му било дозволено, под изговор, дека МПЦ се` уште е расколничка... Попови - Македонци од Корчанската Епархија и досега сослужуваа со МПЦ.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Банатски деран рече

Neka im Barta, izgubice prefiks Makedonska i gube dijasporu pa nek se lizu sa njima.

Stefan je bas pokisao na dodeli tomosa, vise kao cekao da to odradi i da pali nazad.

Srbi kao i uvek, naivni i glupi. 

Што мислиш, зошто вчера ненадејно беше даден Томосот? Па за да има со што да појде архиепископот Стефан в недела во Фанар. Уште еднаш огромна благодарност до Синодот на СПЦ и до најсветиот патријарх г. Порфириј, кој ни ги отвори рајските порти. До човекот, кој со својата љубов го надмина и својот имењак подвижникот на љубовта! Благодарност и до најблажениот г. Јован, кој докажа, дека е вистински Христијанин во кого нема ни злоба ни суета!

Порфе ми те волимо! :1405_love:

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

A evo jos jednog sramnog teksta sa jelinofonog sajta

ORTHODOXTIMES.COM

by Efi Efthimiou The Patriarchate of Serbia went ahead today with a move that… reminds Russian tactics and which further complicates things in Orthodoxy at a time when the war in...

Подели на овим сајтовима

ORTHODOXTIMES.COM

Archbishop Stefan of Ohrid set the record straight today, with a statement issued by the Church of North Macedonia, in which he clarifies that the Tomos of Autocephaly will be issued by...

Подели на овим сајтовима

Vrlo vjerovatno da ih je Fanarski patrijarh prisilio da tako nesto izjave. Njima nije lako jer ako ih Fanar ne prizna neće vjerovatno nijedna jelinofona crkva, a pitanje je da li će i sve ostale. Autokefaliju Pravoslavne crkve u Americi osim Rusa, koji su je dali, priznaju još samo Bugari, Poljaci, Čehoslovaci i Gruzini. 

Sad, njihova je stvar šta i kako da dalje funkcionišu. Sa tomosom Fanara vjerovatno će dobiti priznanje od svake crkve, ali gube pravo na pridjev "makedonski" i gube dijasporu. E sad, obzirom da oni imaju više ljudi u dijaspori nego u S. Makedoniji, a ta dijaspora treba da pređe u grčke ruke, i to ruke šovinističkoh Grka neka im je Bog u pomoći. Još kad im Fanar u tomosu propiše i kako da drže sinod i za šta sve da se obraćaju Fanaru, i uspostavi stavropigije... Veliki im srećni put na Fanar. Skupo će ih taj tomos koštati.

Подели на овим сајтовима

Имам једног пријатеља који је ужаснут чином давања аутокефалије МПЦ о стране СПЦ. Сматра да је ово преседан у историји српске Цркве и да је ово страшна издаја према Св.Сави и свим светим српским оцима. Не знам шта да му кажем, ја покушавам да балансирам, и да са једне стране видим апсолутно добру ствар коју је СПЦ урадила и увела македонски народ у благодат општења, али са друе стране ме интргирају нејасне околности и сама равнодушност архиепископа Стефана на додјели Томоса као да је присуствовао сахрани, а не најсвечанијем тренутку за његов вјерни народ у Македонији. 

Није ми јасно шта Македонци хоће? Шта је улога СПЦ у свему овоме? Једна теорија каже да је СПЦ предупредила Цркву Турске, и додјелила аутокефалију МПЦ и тако спречила украјински сценарио. Све ок, СПЦ ће обавијестити све помесне Црвке па ко хоће нека изволи, а Македонци треба да кипте од среће.

Али..Македонци, макар они који би највише требали сијати од среће нису баш радосни и весели. По држању архиепископа Стефана, он изгледа неће имати мира док не добије томос од Цркве у Турској. И ту сад долазимо до онога што је највећа мистерија. Шта се дођавола дешава? Јер ако чека томос са Босфора, зашто није радостан, осим ако није сигуран у исход? Зашто нису директно тражили од Вартоломеја да им уради као са Украјином? Да није зато јер би добили аутоФЕКАЛИЈУ умјесто аутокефалије. Можда Вартоломеј није хтјео, да не би СПЦ престала општити, али то онда значи да је ово изведено у договору са СПЦ, да се као СПЦ сложи са аутокефалијом, а онда ће то Вартоломеј да преточи у аутоФЕКАЛИЈУ, и шта су онда Македонци с тим добили? Ок не знам, можда буде изненађење и Вартоломеј ипак само потврди одлуку СПЦ али то би онда било у супротности са арнжманом за Украјину и накарадном еклесиологијом коју Фанар непрестано бљује. Ако на крају добију томос од Фанара у коме ће им аранжман бити исти као за Украјину и они буду с тим напоком сретни, онда им честитам превеслали су комплетну СПЦ, и СПЦ је починила страшну издају. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, TeodoritKirski рече

Vrlo vjerovatno da ih je Fanarski patrijarh prisilio da tako nesto izjave. Njima nije lako jer ako ih Fanar ne prizna neće vjerovatno nijedna jelinofona crkva, a pitanje je da li će i sve ostale. Autokefaliju Pravoslavne crkve u Americi osim Rusa, koji su je dali, priznaju još samo Bugari, Poljaci, Čehoslovaci i Gruzini

Довољно би било да их призна још РПЦ,  и то је то...то је већина православног свијета. Али ипак је чини се политика у питању, не знам да ли гријешим али Македонцима је важније да их признају јелинофилне цркве, него рецимо РПЦ јер све је сад постало политика Сјеверна Македонија је у НАТО-у, на јевропском путу, америчке улизице и свакако им треба да буду и дио НАТОфилских цркви. Биће трагедија ако им Фанар изда томос по истом програму као за Украјину, и СПЦ буде превеслана и остане на томе. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, ekdikos_apomahis рече

Они ће свакако добити Томос од Фанара. Чак и да нема овог раскола, неофанариоти су завели такав обичај. Тако су Грузијцима дали томос 1991, а Чесима 1999. Ако се македонски јерарси тај фанарски томос буду сматрали за ишта друго сем шарених слова на скупом пергаменту, они нису превеслали никог до самих себе. Стефан је јуче добио томос из руку Патријарха Порфирија, то је читав свијет видио. Оно што нас још занима је да МПЦ преда своје парохије у Хрватској и Словенији надлежним епископима. Ионако су основане због неког ината. Већина Македонаца тамо ионако иде у српске цркве.

Македонски јерарси као на иглама дозивају Фанар да ставе тачку на и да би се осјећали аутокефалним, а ти мислиш да ће они тај фанарски томос мачку о реп?? Како да не. 

Подели на овим сајтовима

На крају и Македонци су од обраћања, па до јуче све урадили на исправан начин. Надам се да ће имати мудрости да наставе тако.

Да ли смо поступили исправно тешко је рећи, вероватно је ово најбоље што је могло. Ипак смо натраљали нос Вартоломеју и покзали да смо древна Црква  јер смо ми дали Томос а њега прескочили. То нам никада неће опрстити са Фанара, али ко њих више па било шта пита јер су отпали од Цркве и постали Нато испостава.

Иначе Маккедонци ни не заслужују аутокефалност као ни Украјинци.

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...