Jump to content

О Русији / Вести из Русије

Оцени ову тему

Guest Оливера

Препоручена порука

Питање хералдике у мултиконфесионалној држави

454548.jpg

18.04.2011

Полумесец уместо крста: са предлогом да се промени руски државни грб иступио је ових дана Врховни муфтија Централне духовне управе муслимана Русије Талгат Таџудин. По мишљењу муфтије, симбол истлама треба да замени један од крстова на крунама које стоје на глави двоглавог орла. Не само представници других религија, већ и једноверци Таџудина већ су назвали његову иницијативу опасном.

Само да се овенча једна глава орла полумесецом –а на другој да остане крст. Још и на оној круни која је на средини нека буду и крст и полумесец. То ће по мишљењу муфтије одразити јединственост Рсуије, која је објединила Исток и Запад. Осим тога, новотарије ће помоћи деци да не изгубе патриотизам – ни један непријатељ неће моћи да искористи религизони фактор да нашкоди јединству и целовитости земље.

Логика је помало чудна – посебно ако се узима у обзир то да је мултиконфесионална Русија проживела са актуалним грбом много векова. Како је истакла Московска патријаршија, он је испробан временом. Историјски грб нису могли да истисну ни совјетски симболи, који се данас брзо заборављају.

Таџудинов предлог је зачудио не само православне. Предлог да се на главу орла стави полумесец изазвало је неразумевање муфтијине сабраће по вери. Шеф извршног комитета Руске асоцијације исламске слоге Мухамедагали Хузин сматра да је то опасна иницијатива. У актуалном државном симболу који је формиран нема претње по међурелигиозни мир. А раздувавање тог питања може управо да појача ксенофобију у друштву.

Ако се изађе у сусрет жели Таџудина, онда ће и хебреји и будисти пожелети да дају свој допринос усавршавању грба. Тако ће испасти нешто апсурдно, сматра члан Комисије Друштвене коморе Русије за међунационалне односе и слободу савести Александар Брод.

Сматрам да је ова иницијатива претерана. Као прво, грб код нас има своју вековну историју, он је утврђен и никаква питања није изазивао од стране друштвених и националних организација. Зашто муфтија одједном подиже ово питање, није ми јасно. Могуће да жели да привуче пажњу за проблеме муслимана – зато што, заиста, постоји пораст исламофобије, постоје проблеми са игзрадњом џамија. Али питања треба да се реше на други начин. Потребна је дискусија, он може да се обрати Друштвеној комори. Уношење измена у грб ће изазвати примедбе од стране представника других конфесија. Зато сматрам да ово питање уопште није актуално.

Ипак Таџудинов предлог може да наиђе на одазив. Сада се симбол ислама користи само на грбу Чеченске републике. Али ако власти других република и области где муслимани чине већину реши да одрази то у регионалним симболима, неће их ометати. Само да не забораве да је Русија световна држава.

Глас Русије

Подели на овим сајтовима

Можда то на крају по изгледу и ефекту буде нешто слично у овом стилу? Ово су грб и застава једног чешког мањег мјеста Ухринов Uhřínov (ја увијек наводим у преводу словачки изговор који је за нас тј. за вас ближи од чешког а не мјења ништа у значењу и смислу ријечи), немам појма како су дошли до њега и шта им то тачно симболизира, наводно је крст знак цркве-храма значи парохије а полумјесеци су знаци неког тамо великаша и владара те области Цтибора од Шиборова (данас је то Шеборов) који је тамо већ постојао још од 14. вијека. Свеједно дјелује врло бизарно, и према симболима: крст и полумјесеци и према бојама: црвена и зелена:

Znak a vlajka obce Uhřínov. Autorem návrhu je pan Pavel Vrba.

Image.aspx?id_org=17344&id_obrazky=1220   

Image.aspx?id_org=17344&id_obrazky=1218

Извор:

http://mesta.obce.cz/mool-vol/dokumenty2.asp?id_org=17344&id=31255&n=znak-a-vlajka-obce-uhrinov

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

На државном универзитету у Русији изучаваће се православна медицина

pravoslavna-medicina.jpg?w=230&h=228

На архангелском Сјеверном државном медицинском униврзитету (СГМУ) отворен је Факултет за ментално здравље. На новом Факултету изучаваће се пет нових дисциплина: духовно образовање, православна медицина, демографска политика, заштита јавног здравља и суочавање са социјалним проблемима, православна психологија и психотерапија.

„Оформљени Факултет је позван да акумулира мултидисциплинарне приступе духовног и моралног васпитања у оквиру православља, чији је циљ јачање породичних вриједности и формирање јавне свијести студената.“, што је објашњено у саопштењу Универзитета.

Претпоставља се да ће Факултет похађати не само руски студенти, од којих је 75% православне вјероисповјести, него и страни студенти, од којих је пола Индуса и припадника других источних религија, 30% су муслимани и 20% хришћани различитих конфесија.

„Модернизација Русије коју спроводи Медведев у принципу је немогућа без високог квалитета менталног здравља“, изјавио је поводом стварања новог Одсјека, ректор СГМУ Павле Сидоров.

Радио Светигора

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

У Витлејему постављен први камен у темељ будућег Руског културно-пословног центра

11.06.2011,

У Витлејему на западној обали реке Јордан постављен је први камен у темељ будућег Руског културно-пословног центра. На церемонији су учествовали председник Царског Православног Палестинског Друштва Сергеј Степашин и чланови руководства Палестинске аутономије. Планирано је да се изградња центра с биоскопом и просторијама за различите курсеве, укључујући и учење руског језика заврши за годину дана. Степашин је саопштио да ће Русија у Витлејему подићи школу за палестинску децу. Она ће као главни језик поред арапског учити и руски.

Глас Русије

Подели на овим сајтовима

ОТПОЧЕО ХХ МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ „ЗЛАТНИ ВИТЕЗ“

zlatni-vitez_festival.jpg?w=240&h=160

Објављено од стране Светигора на 17. јун 2011.

МОСКВА, 16. јуна – Јубилејни ХХ Међународни филмски фестивал Златни витез отворен је 14. јуна у руском граду Курску.

Предсједник Филмског фестивала, заслужни умјетник Русије Николај Бурљајев, отварајући Фестивал  је казао: „Ево “Златни витез“ је стигао до двадесете годишњице. Да ли се на то могло помислити 1991. године када су наши екрани били заливени мутном блатњавом и прљавом водом? Јесмо ли знали да ћемо за двадесет година бити живи?“,  задао је он реторско питање сали. „Ми смо били Дон Кихоти и остаћемо то до краја живота“. Затим је почео да се присјећа како је прије двије деценије ишао у Тројице-Сергијеву лавру духовнику којему је долазила половина Русије за благослов. „Духовник је казао: „Пробај, а ако не буде користи, одустани.“ И ево, за двадесет година је организовано 37 фестивала, међу којима не само филмски фестивали, него и позоришни, књижевни, музички. Приказано је шест хиљада филмова, отворено 65 филмских клубова од Далеког Истока до  Косовске Митровице“, казао је Бурљајев. „Чак наши опоненти говоре да је “Златни витез“ једини фестивал који има идеју“.

На овогодишњем програму је 150 играних, документарних и анимираних филмова из 25 земаља. Поред словенских земаља – Русије, Урајине, Белорусије, Бугарске, Србије, Македоније, Босне и Херцеговине, Републике Српске учествују Молдавија, Узбекистан, Кина, Њемачка, САД, Мађарска, Швајцарска и друге.

Архиепископ курски и рилски Герман који се обратио поштоваоцима филма, казао је да филм као моћна сила треба да допринесе уљепшавању човјека. Дон Кихоти су потребни у свим временима, нарочито су били потребни 1990-их година када се све рушило и кад се чинило да ништа добро и свето није очувано. Архиепископ је заблагодарио Бурљајеву за вјерност традицији и хришћанским принципима и пожелио да што више људи дође у овај православни филмски центар.

Прву награду – Златну медаљу Сергеја Бондаручка за допринос филмској умјетности већ је у Москви добио режисер Горан Паскаљевић, чији филм Медени мјесец ће погледати грађани Курска.■

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

A sta bi ovde tacno trebalo da bude poJenta, sto lose igra ili lose vozi? :drugarstvo:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Не видим у чему је поента ове теме, ко зна шта се заиста десило. Председник свакако није то намерно урадио. Могу и да погледам код руса, али заиста не видим овде неки материјал за расправу. Стога, тема ће бити припојена Вестима из Русије.

Подели на овим сајтовима

У РУСИЈИ ПООШТРЕНИ ЗАХТЕВИ ЗА РЕКЛАМИРАЊЕ АБОРТУСА

Москва, 3. јула 2011.

Државна дума Русије усвојила је при трећем, завршном, гласању закон који пооштрава захтеве за рекламирање абортуса.

Одговарајуће исправке унесене су у закон “O рекламирању”. Њима се предвиђа да “реклама медицинских услуга вештачког прекида трудноће мора садржати упозорење о могућој неплодности и другим негативним последицама за здравље жене” као резултат абортуса. За дато упозорење мора бити издвојено не мање од 10% површине рекламе.

”Реклама медицинских услуга вештачког прекида трудноће не сме да садржи тврдњу о безбедности оваквих медицинских услуга”, наводи се у закону.

03 / 07 / 2011

Подели на овим сајтовима

У СВОЈУ ДЕЦУ УСАЂУЈЕМ ВЕРУ У БОГА

Разговор са Андрејем Аршавиним

30597.p.jpg

Нападач репрезентације Русије и енглеског „Арсенала“ је у животу скроман и ћутљив.У супротности са том ћутљивошћу – његова енергија на футбалском терену и способност да се једним потезом реши исход меча. Андреј је дао интервју за сајт Православие.RU после незаборавног „празника“ за децу, уприличеног у поводу отварања терена за фудбал, уз његово учешћe, у дворишту дома где је некада Андреј растао.

– Ви често играте са дворишним екипа, са децом из дечијих домова и са децом која су прекршила закон. Да ли је у питању популаризација фудбала или нешто више од тога?

– За мене је то прилика да играм за своје задовољство. То су такве утакмице где можеш да радиш шта год желиш, а да те при томе нико не псује.

– Пре годину дана Вас је Руска Православна Црква наградила спомен медаљом мученице Татјане за ваш друштвени рад са младима. Шта за Вас та награда представља?

– То је било за мене врло неочекивано. Ја не мислим да сам радио нешто изузетно. Мени је и сада тешко да то проценим.

– Ви сте показали своју јавну позицију поводом једног од најстрашнијих проблема у Русији - алхолизму, налазећи се у улози у социјалној реклами у оквиру пројекта архимандрита Тихона (Шевкунова) „Заједничка ствар“, позивајући на трезвен начин живота. Шта можете рећи онима који се налазе под влашћу флаше?

– Потребно је оставити пиће. Ко га још увек није оставио, да остави! Ко није почео да пије да не почиње!

– Занимање фудбалом Вам је помогло да будете сачувани од пута којим су кренули милиони деце: пијанство, наркоманија, улични криминал. Да ли је то заслуга само спорта или још нечега?

– Све зависи од родитеља, од васпитања у породици. Ако отац и мајка могу да усмере дете у правом смеру – неважно је чиме ће се оно занимати, спортом или другим прикладним послом, макар то било и тестерисање тестерицом. Главно је да дете стално има посао да не би имало времена за лоше ствари.

– А како Ви васпитавате Вашу децу? Да ли она одрастају у православној традицији?

– Ја сам руски православни човек. До мог крштења, које се десило када сан био одрастао, сваки пут када сам у детињсту или младости био са друговима у различитим градовима, трудио сам се да одем у храм да упалим свећу. Мени се свиђају руски храмови, сада чак и више, сада када су лепши него раније.

Своју децу васпитавам од самог рођења. Правилно или не, још увек не знам, време ће показати. Ја им усађујем разумевање да је неопходно веровати у Бога. Што се тиче свега осталог, тешко је говорити за себе, да ли си добар васпитач или не.

– Да ли Ви често успевате да будете у храму приликом тако згуснутог распореда?

– Када сам живео у Санкт-Петербургу, било ми је остварљиво да посећујем храм чешће: прецизније говорећи – једном месечно. Сада када живим у Лондону, то је много теже. Ја сам ове године, на жалост, у храму био само четири пута.

– Ви сте пример многим клинцима. Да ли Вам то доноси неку посебну одговорност?

– Ја не би волео да се неко према мени равна, сваки човек је дужан да нађе свој пут и да иде по њему. Можда је човек дужан да гледа према људима који га окружују, или на оне са којима би хтео да буде али да их не копира јер ће онда сићи са свог пута.

http://www.pravoslavie.ru/sas/image/100306/30600.p.jpg

Фото: Православие.Ru

Са Андрејем Аршавиним је разговарао Игор Зибин

Православие.ру

Превод урађен cajтом Русиja.рс

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

za-zastitu-novorodjencadi.jpeg?w=250&h=250Државној Думи је достављен предлог закона о заштити живота и здравља новорођенчади, за ИТАР-ТАС саопштава један од аутора овог предлога, први замјеник предсједника Думског комитета за питања породице, жене и дјеце, Наталија Карпович.

Депутати предлажу да се руским женама обезбиједи анонимно право да се одрекну новорођенчета не само у породилишту, него и током прве године дјететовог живота. С тим циљем општинским и регионалним властима се предлаже да поразмисле о могућности стварања на бази медицинских и социјалних центара, као и манастира, специјалних прозора гдје би мајке могле да оставе своје дијете које не желе да подижу. Истовремено, уносе се измјене у кривични закон Руске Федерације којима се скида кривична одговорност са таквих жена, као и измјене у низ других закона које дозвољавају да се без икаквих препрека региструју таква дјеца, да могу лако добити извод рођених и остале олакшице.

Такве мјере, убијеђена је Карповичева, омогућавају да се избјегне убијање новорођенчади или бацање на смеће. 2011. године, за шест мјесеци десила су се 64 таква злочина. То је веома много“, казала је депутат.

Прихватањем пројекта закона, по ријечима Карповичеве, не само да ће се сачувати дјететов живот, него се на крају дијете може вратити мајци. То може бити могуће у случајевима када је одлука мајке о одрицању дјетета донијета „у стању афекта, постпорођајне кризе и при тешким животним околоностима“.

http://radiosvetigora.wordpress.com/2011/09/22/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%98%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%B7%D0%B4%D1%80/

Подели на овим сајтовима

После 30 година од када је у СССР-у уведено мењање зимског - летњег рачунања времена, председник Медведев је донео указ којим се више то неће радити, образлажући то проблемима са здрављем.

Здушно подржавам, и желео бих да се неко и код нас у Србији прене, (не толико због здравља, колико због тоталне глупости померања времена на часовнику - као хоће они шатро да преваре природу, јес оће мало сутра!!!) па да се изађе са тим предлогом у Скупштини.

Зовите вашег посланика и тражите да у Скупштини тражи да се укине померање времена на часовнику!!! То је ваше право и на здравље и на одлучивање!!!

Поред тога, У Русији су укинуте 2 временске зоне, тако да је разлика у времену између крајњег Истока и Москве мања.

Србија иначе прелази на зимско рачунање времена 30. октобра 2011, и једна је од 70 држава која примењује ово "варање природе"...

http://www.timeanddate.com/time/dst/2011.html

На овом дивном сајту можете видети које државе када прелазе на зимско - летње рачунање времена и које државе се тога не придржавају...

ЖРУ каже ЊЕТ варању природе и померању часовника!!!

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

А ја кажем њет идиотизму. Нико никада није ни увео ”зимско” рачунање времена, него ”летње”. Ако је то померање времена и погрешно, идиот Медведев је само озаконио грешку и забранио враћање на исправно ”зимско” време.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...