Jump to content

Да ли је Свето Писмо у целости Свето?

Оцени ову тему


Препоручена порука

Уводно питање звучи глупо а можда мало и јесте. Дакле прочитао сам Нови Завет, Псалме, и законске књиге Старог Завета (Мудрости Соломунове, Књига о Јову, Песма над песмама итд). Оно што никад нисам могао да се натерам да завршим, и мислим да нећу никада, је историјски део Старог Завета негде од треће књиге Мојсијеве па надаље кроз књиге које сачињавају највећи део Старог Завета и баве се успонима и падовима Израелског царства (3-5 књига Мосјијева, књига Исуса Навина, књига о Рути итд). Сад ја нисам то читао добрим делом па не могу да причам, али колико сам прелистао, оне дакле препричавају судбину јеврејског народа у том периоду. Међутим, како је Свето Писмо директна реч Божија и од Бога послато, занима ме какву духовну вредност имају те књиге, како су ти списи од Бога, шта ја ту пропуштам тј. не схватам? Када сам рецимо читао 3. и 4. Мојсијеву (Левити и Бројеви), није ми било јасно јер нити сам прочитао нешто паметно (духовно вредно), поучно, и није ми било јасно шта је ту тачно ,,Свето" у тим списима. Која је вредност тих књига и зашто су се оне нашле у Светом писму?

 

Нека ми Бог опрости ако хулим, није ми то намера.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

A čuj, negdje piše da sve kaj se negdar njima zbivalo, napisano je radi nas danas. Na primjer, Jošua (Isus Navin ) je osvajao neke teritorije, obećanu zemlju. On je osvajao fizički, mačem, ali i vjerom. Tak i mi isto osvajamo vjerom neke teritorije, npr pobjedu nad nekim grijesima. Rušimo neke utvrde u nama. Evo, bude još netko dao neki bolji odgovor.

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

@SerbCro @Шимке

Професор Милин је држао катедру за Стари завет на Православном богословском факултету у Београду. Иначе, недавно је завршио превод Старог завета са оригинала на савремени српски језик.

И мало овде:

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

И мало овде:

А о том Симеону, и о тој Деви, и о том малом Детету (Божићу = малом Богу, малом у деминутиву, тепању, од мила)  пише Св. Апостол Лука (2, 25-32)

И када се наврши осам дана да обрежу дијете, надјенуше му име Исус, дато од анђела прије него што он би зачет у утроби. А када се навршише дани за очишћење њихово по закону Мојсејеву, Донијеше га у Јерусалим да га ставе пред Господа - Као што је написано у Закону Господњем, да се свако дијете мушко које најприје отвори материцу посвети Господу - И да принесу жртву као што је речено у Закону Господњем: двије грлице или два голубића. И гле, бијаше у Јерусалиму човјек по имену Симеон, и тај човјек бјеше праведан и побожан, који чекаше утјеху Израиљеву, и Дух Свети бијаше на њему. И њему бјеше Дух Свети открио да неће видјети смрти док не види Христа Господњега. И Духом вођен дође у храм; и кад унесоше родитељи дијете Исуса да изврше на њему оно што је уобичајено по Закону, Он га узе у наручје своје и благослови Бога и рече: Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по ријечи својој; Јер видјеше очи моје Спасење твоје,  Које си уготовио пред лицем свију народа. Свјетлост, да просвјећује незнабошце, и славу народа твојега Израиља.

(Христос се роди!)

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Ćiriličar Poslušao sam video koji si postavio. Profesor misli da ne trebamo čitati, nego pitati svećenike. E, ti nađi svećenika koji ti bude došao doma i prepričavao cijeli Stari Zavjet. :) Pa tu vidimo kak je taj naš Bog postupao prema svom narodu, kak ih je blagoslivljao, i kažnjavao, kak ih je vodio, kak je postupao prema pojedincima, i sl. E sad, rekao je i da ne vjeruje da je istina sve što piše. Tko vjeruje sve, on je američki sektaš. :) Iskreno se nadam da je prijevod dobar, i da ima na latinici. :D

Možda da čujemo još neko mišljenje.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 weeks later...
On 10.1.2022. at 19:26, Ćiriličar рече

 

 

Коначно сам погледао клип и јако је било интересантно, морам да погледам још предавања овог професора. Колико сам схватио његову поруку, то није писано за нас и за наше доба, и није немогуће да је Свето Писмо погрешиво.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1. Korinćanima

10:1 Ali neću vam zatajiti, braćo, da očevi naši svi pod oblakom biše, i svi kroz more prođoše;
10:2 I svi se u Mojsija krstiše u oblaku i moru;
10:3 I svi jedno jelo duhovno jedoše;
10:4 I svi jedno piće duhovno piše; jer pijahu od duhovne stene koja iđaše za njima: a stena beše Hristos.
10:5 Ali mnogi od njih ne behu po Božijoj volji, jer biše pobijeni u pustinji.
10:6 A ovo biše ugledi nama, da mi ne želimo zala, kao i oni što želeše.
10:7 Niti bivajte idolopoklonici, kao neki od njih, kao što stoji napisano: Sedoše ljudi da jedu i da piju, i ustaše da igraju.
10:8 Niti da se kurvamo, kao neki od njih što se kurvaše, i pade ih u jedan dan dvadeset i tri hiljade.
10:9 Niti da kušamo Hrista, kao što neki od njih kušaše, i od zmija izgiboše.
10:10 Niti da vičemo na Boga, kao neki od njih što vikaše, i izgiboše od krvnika.
10:11 Ovo se pak sve događaše ugledi njima, a napisa se za nauku nama, na koje posledak sveta dođe.
10:12 Jer koji misli da stoji neka se čuva da ne padne.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 9.1.2022. at 16:22, Шимке рече

Нека ми Бог опрости ако хулим, није ми то намера.

Не хулиш, ни најмање. Стари завјет се једино може разумјети кроз призму Новог завјета. Зато се ни Свети Оци нису много бавили старозавјетним учењем, иако су били и јесу истински тумачи Новог завјета. И што би се ми, онда, тиме бавили, ако своје познање заснивамо на светоотачком учењу? А требало би да заснивамо, јер учење Цркве има свој јасан ред.

Прво, Свети Оци и њихова тумачења, па тек у складу с њима и наше познање Христовог Јеванђеља. А онда, ако то све савладамо, и тумачење Старог завјета, кроз ту призму светоотачког учења о једноме Богу - Христу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

И да, заборавих. Свето писмо је свето само кад га Свети примају, иначе је то обично писмо. А да ли је Свето у цијелости, не знам чему то питање уопште може послужити. Ако треба да се радујем самом писму, радије ћу бити неписмен.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 3.2.2022. at 23:37, Шимке рече

Коначно сам погледао клип и јако је било интересантно, морам да погледам још предавања овог професора. Колико сам схватио његову поруку, то није писано за нас и за наше доба, и није немогуће да је Свето Писмо погрешиво.

Ipak je nepogresivo ako se tice vere, zivota po veri i duhovnosti i slicnih pitanja. Ono gde moze biti gresaka jesu neke istorijske cinjenice i datumi i razni dogadjaji koji su drugostepena pitanja u odnosu na veru i duhovnost.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...