Jump to content

Шимке

Члан
 • Број садржаја

  18
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Скорашњи посетиоци профила

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Шимке's Achievements

Тек дошaо/ла

Тек дошaо/ла (1/9)

0

Форумска репутација

 1. Коначно сам погледао клип и јако је било интересантно, морам да погледам још предавања овог професора. Колико сам схватио његову поруку, то није писано за нас и за наше доба, и није немогуће да је Свето Писмо погрешиво.
 2. Случајно се омрсио на Крстовдан (попио продужени с млеком у кафићу) и поломих се око тога, и дођем јутрос на литургију да се исповедим кад оно каже ми свештеник готове исповести, а ја пошто сам био на крају цркве нисам видео од гомиле да је било исповедање. И сад ми много криво што се нисам исповедио. Али сам се искрено покајао. Јел морам да се исповедим да би ми грех био опроштен?
 3. Уводно питање звучи глупо а можда мало и јесте. Дакле прочитао сам Нови Завет, Псалме, и законске књиге Старог Завета (Мудрости Соломунове, Књига о Јову, Песма над песмама итд). Оно што никад нисам могао да се натерам да завршим, и мислим да нећу никада, је историјски део Старог Завета негде од треће књиге Мојсијеве па надаље кроз књиге које сачињавају највећи део Старог Завета и баве се успонима и падовима Израелског царства (3-5 књига Мосјијева, књига Исуса Навина, књига о Рути итд). Сад ја нисам то читао добрим делом па не могу да причам, али колико сам прелистао, оне дакле препричавају судбину јеврејског народа у том периоду. Међутим, како је Свето Писмо директна реч Божија и од Бога послато, занима ме какву духовну вредност имају те књиге, како су ти списи од Бога, шта ја ту пропуштам тј. не схватам? Када сам рецимо читао 3. и 4. Мојсијеву (Левити и Бројеви), није ми било јасно јер нити сам прочитао нешто паметно (духовно вредно), поучно, и није ми било јасно шта је ту тачно ,,Свето" у тим списима. Која је вредност тих књига и зашто су се оне нашле у Светом писму? Нека ми Бог опрости ако хулим, није ми то намера.
 4. Не мислим да је случај као случај битан јер ни ја ни он дотичног нисмо познавали, већ смо само навели причу и брзо је прелистали, али ми је отворило духовну дилему у том смислу, небитно да ли је ово или хипотетички нека друга ситуација, да ли је против темеља наше вере да немамо емпатију за неке људе у неким случајевима. Може бити 100 других примера, овај се десио али рецимо - човек се кида и плаче, истински очајава због губитка љубави, а знао је и претходно да је та девојка промискуитетна и оваква и онаква, и одлучио да буде са њом. И сад једна страна вам каже да се саосећате са њим, ал друга каже - па ко га... знао је у шта се упушта?
 5. Имао сам дилему са пријатељем, пре свега из верског аспекта али и генерално, те ме занима ваше мишљење и да ли су по вама овде оба става исправна, или један, или други. У разговору провучемо да је једна особа, бивши ученик наше средње школе (нисмо га познавали лично) преминуо у саобраћаној несрећи. Наиме, сео је пијан за волан, возило које је возио било је технички неисправно и погинуо. Погинула је и девојка у коју се закуцао, која је возила по прописима. Ја сам рекао - о покојнику све најбоље али није ми га жао, заслужено му се догодило, жао ми је његових родитеља и пријатеља, и жао ми је девојке која је настрадала због њега. У моменту сам рекао и да је џукела што уби недужну девојку - схватам да није на месту рећи тако за покојника и покајао сам се што сам то рекао. Он ме је напао - како можеш ти да му судиш, јеси безгрешан, ја сам рекао, знам да нисам али не судим њему као човеку већ осуђујем његово дело. Он ми каже, па кад је био пијан није био свестан шта ради, притом је млад и нормално да међу људима наше генерације, многи нису зрели. Јел не можемо да га кривимо ако је незрео и није био свестан штете коју чини? Да не преписујем цео разговор, у принципу, дотични седне за волан пијан, за технички неисправно возило, настрада и притом погине и једна недужна особа. Да ли је нехришћански од мене што га не жалим? Пријатељ ми набија кривицу за моје речи, да као неко ко тежи да буде веран човек не треба да има такав став.
 6. Јеванђеље прочитао 4 пута, са 3 различитих превода. Псалтир сам исто прочитао, молитвеник још не. Јеванђеље за разлику од Старог Завета стварно волим да читам.
 7. За сад завршавам Нови Завет па планирам да читам тумачење (Омилије, Св. Николаја Жичког, што су ми овде препоручили) и још желим да читам Живот после смрти оног неког оца сад сам му заборавио име опростите, него и мене збуњује много, та дела стараца и отаца, јер их толико има. Јел они у принципу сви причају исте приче на неку тему само на другачији начин, или су то чак скроз различити ставови? На пример волим оца Пеђу да слушам, а има и онај монах са спојеним обрвама што јури покемоне или тако нешто, он ми је онако мало шта знам. Али ваљда обојица морају да се сложе око већине ствари јер ипак припадају истој цркви. Професор веронауке ми је то објаснио као - неки родитељ детету седне и објасни што да се не дрогира а неки узме па га нашамара да овоме то не падне на памет, ал не можеш исто са свима, а исту ствар говоре и један и други. Планирам да упишем овај нови смер на ПБФ па ћу да паралелно читам и оне 4 књиге које су за припрему. А разлог што сам хтео да гледам Дигиталног анђела је што сам љубитељ теорија завере, није да верујем у већину њих само волим да чујем неко скроз треће мишљење, па сам мислио да је ово нека православна варијанта теорија завера са запада међутим ништа од тога. Обавезно ћу погледати књиге дотичног, хвала вам пуно на савету. Волим код наше вере што већина литературе и углавном јутјуб клипова на које сам наилазио су некако позитивни и надахну вас, ови амерички хришћани само мраче, мада и неки наши су такви.
 8. Значи исто неки Мирољуб у питању, да заобиђем. мораш све са четири ока да провераваш пре него што погледаш да је везано за веру... Деловао ми интересантно.
 9. Имам 18, кад је било актуелно био сам презаузет играњем у песку Претражио сам али ништа конкретно, мада видим да су више негативни него позитивни одрази на филм. Значи, не бисте га препоручили за гледање?
 10. Негде сам на интернету чуо овај термин у шаљивом контексту за теоретичара завере, па изгуглао да видим одакле тај израз и први пут сад наилазим и чујем за овај документарац. Мало сам погледао површно на јутјубу и право да вам кажем **** сам се од самог изгледа филма, али ми делује интересантно. Не плаше ме хорор филмови али ми је ово нешто било језиво, не знам што. Али ме јако интересује да одгледам. Занима ме како је уопште дошло до стварања овог филма, како се не зна ко га је направио, и јел га ваља гледати?
 11. По завршавању читања Новог завета, желим да почнем да читам неку књигу која га тумачи, мада ме буни, јер видим да постоји велики број књига које га тумаче, па неке тумаче само Јеванђеља, само неко Јеванђеље... па не знам да ли се та тумачења међусобно разликују или су сва иста него другачије исказана, у смислу да ли је у једној другачији закључак него у другој, па ме занима која је ,,лакша" за читање и разумевање. А након што бих прочитао тумачења - не знам куда даље јер књига о вери има на хиљаде, од различитих отаца. Видим да у књижарама има доста литературе Владике Николаја Велимировића, па не знам да ли је он добар за почетнике у вери? Такође ме занима и наука тј. тај неки спој науке и религије, занимају ме неке мало опскурније ствари попут погледа вере на појаву живота на другим планетама и тако неких ,,модернијих" тема и појава, па ме занимају књиге које се и тога дотичу. Листајући сајт СПЦ, за сада ми ово делује интересантно http://www.patrijarsija-puo.rs/wp-content/uploads/2017/03/knjiga-0061.jpg Illness and Healing in Orthodox Theology - John Zizioulas - WWW.PATRIJARSIJA-PUO.RS Illness and Healing in Orthodox Theology - John Zizioulas, 57 страница. Издаје: Сербиан пресс, 2016. година http://www.patrijarsija-puo.rs/wp-content/uploads/2018/04/knjiga-2735.jpg Васкрсење Христово * Религија и наука - Др Јован Јоветић - WWW.PATRIJARSIJA-PUO.RS Васкрсење Христово * Религија и наука - Др Јован Јоветић, 184 страница. Издаје: Лио, Горњи Милановац 2017. година што се тумачења тиче двоумим се између ових- http://www.patrijarsija-puo.rs/wp-content/uploads/2019/01/knjiga-2829.jpg Тумачење Јеванђеља - Архимандрит Методије Муждека - WWW.PATRIJARSIJA-PUO.RS Тумачење Јеванђеља - Архимандрит Методије Муждека, 325 страница. Издаје: Сава, Београд - Лондон 2011. година http://www.patrijarsija-puo.rs/wp-content/uploads/2015/02/knjiga-1129.jpg Pravoslavno tumacenje Novog Zaveta - Arhiepsikop Averkije WWW.PATRIJARSIJA-PUO.RS Knjiga Pravoslavno tumacenje Novog Zaveta - Arhiepsikop Averkije (Tausev), 710 stranica, cena je 1290 dinara...Ovo delo, kome smo dali naziv "Prirucnik za.. http://www.patrijarsija-puo.rs/wp-content/uploads/2015/02/knjiga-1431.jpg Tumacenje Jevandjelja Firmilijan E-prodavnica Patrijarsija WWW.PATRIJARSIJA-PUO.RS Knjiga Tumacenje Jevandjelja Firmilijan, 638 stranica, cena je 720 dinara...Jevandjelje jeste knjiga, koju su napisala cetri Jevandjelista: Matej, Marko...
 12. Јесам ли једини коме је Караџићев превод лакши за читање од Синодског? Значи сад сам читао из Чарнићевог, Синодског, Караџићевог и овог протестантског превода, и Караџићев ми некако најлепше лежи.
 13. Ако се не варам Јеховистички и Мирољубов су један те исти, само је Мирољуб урадио козметичке промене. Уствари је препис Јеховиних сведока (Нови свет). Што се тиче Синодског, мени он и није толико јаснији од Караџићевог.
 14. Нема конкретних. Читао сам Еванђеља из Синодовог превода и ова сад Еванђеља и изузев стила писања и тога што је ова много лакша, не памтим да сам нешто прочитао овде а да другачије пише онде. Само је можда, управо зато што је текст лак за читање, мало ,,искасапљен" у одређеним деловима, нема тај неки књижевни аспект, више као да читам штуро препричавање које је максимално олакшано. Али нисам стручњак за Библију и не знам који су ти детаљи у којима се ,,ђаво крије" па зато питам овде. Знам да је базирано на Грчком НЗ Светског библијског удружења што је поуздано, али је преводилац неки Иван Делач о коме се ништа не може наћи на интернету, али презиме ми звучи хрватско.
×
×
 • Креирај ново...