Deja Vu Написано Август 8, 2015 Пријави Подели Написано Август 8, 2015 Ал' пази ти то - Бог ради нешто што није желио. Свемогући Бог! Довољно о томе. Али, управљање смрћу није неморално. Са Божијег становишта, а и са хришћанског, смрт није ништа лоше. Смрт није лоша сама по себи. Лош једино може бити начин на који је дошло до смрти - нпр. убиством. Живот је, такорећи, дар који нам је Бог дао на одређено вријеме, и када истекне рок трајања тог поклона, ми га враћамо Богу. Само, правило је да се тај поклон Богу врати природном смрћу, а не од људске руке и сл. Смрт није ништа неморално, а није ништа ни страшно, јер по хришћанском учењу смрт је рпелазак у онај, бољи свијет. Тамни косач је заправо добар лик, само што ради посао који нико не жели Tu si se malo zeznuo da ne kazem nesto drugo Smrt je nesto najstrasnije u hriscanstvu, eno pogledaj onu temu od Bicanica "Doci ce smrt i imace tvoje oci" tu se bas razglabalo o tome. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Август 8, 2015 Пријави Подели Написано Август 8, 2015 Tu si se malo zeznuo da ne kazem nesto drugo Smrt je nesto najstrasnije u hriscanstvu, eno pogledaj onu temu od Bicanica "Doci ce smrt i imace tvoje oci" tu se bas razglabalo o tome. Захебах се Ал' стварно, тако сам научен да је то хришћанско становиште. Свијет је пун мука и патњи, онај свијет је савршен, пун блаженства. Смрт је прелазак из првог у други и није ништа лоше, иако јесте тужно и стресно. Нисам ни погледао тему, па ћу чим могнем Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Август 9, 2015 Пријави Подели Написано Август 9, 2015 Захебах се Ал' стварно, тако сам научен да је то хришћанско становиште. Свијет је пун мука и патњи, онај свијет је савршен, пун блаженства. Смрт је прелазак из првог у други и није ништа лоше, иако јесте тужно и стресно. Нисам ни погледао тему, па ћу чим могнем To je rasireno propovedanje zasnovano na platonizmu koje je malo uvuceno u Crkvu od samih pocetaka, ali su to Sveti Oci pocepali ko svinja masan dzak i objasnili sta je. Nista se ne brini, nisi jedini jer to moze delovati zbunjujuce. Mislim ovaj svet jeste muka i beda tu i tamo, ima i lepih momenata, a tamo kod Boga je uzivancija, no nije smrt izlaz iz toga, jer upravo ta smrt uzrokuje muku i bedu. Zato je potreban Hristos kao Spasitelj od smrti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Август 9, 2015 Пријави Подели Написано Август 9, 2015 To je rasireno propovedanje zasnovano na platonizmu koje je malo uvuceno u Crkvu od samih pocetaka, ali su to Sveti Oci pocepali ko svinja masan dzak i objasnili sta je. Nista se ne brini, nisi jedini jer to moze delovati zbunjujuce. Mislim ovaj svet jeste muka i beda tu i tamo, ima i lepih momenata, a tamo kod Boga je uzivancija, no nije smrt izlaz iz toga, jer upravo ta smrt uzrokuje muku i bedu. Zato je potreban Hristos kao Spasitelj od smrti. Uvek sam se pitao oko onoga "... i vide Bog da je dobro" u prvoj Mojsijevoj... Možda je video ne samo trenutno stanje, nego i potencijal svega stvorenog, da može da uzrasta i prirasta k Njemu? A i Ljubav je potrebna, ne samo razum... To "može" (sloboda) je valjda naš kamen spoticanja donekle... Дијана. and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 10, 2015 Пријави Подели Написано Август 10, 2015 Kako bi objasnio smrt dece, novorodjencadi, recimo? Уопштено, то је последица палог стања које почиње Великим праском као последицом Адамовог промашаја. Цела еволуција коју познајемо, укључујући еволутивне људе, има Адама као узрока. Све то кроз допуштење Божије. Бог није желео да до тога дође, само је одувек знао за ту могућност која зависи од човекове слободе. У начелу, Бог управља смрћу иако то није желео. Ништа не може бити без допуштења Божијег - говорећи сада о негативним стварима. На пример, свака животиња данас, као што је врабац (види Мт.10.29) не умире без Божије воље, тачније Божијег допуштења. Иста прича је и са страдањем праведног Јова - иако је ту био ђаво са свим злом. То су примери који показују да Бог у крајњој линији одлучује о свему и управља свиме, иако је много тога изопаченог услед греха и палог стања. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 10, 2015 Пријави Подели Написано Август 10, 2015 Kakav je to Bog koji upravlja smrcu, ajd objasni? Творевина је усмерена кроз смрт од стране Адама. Бог сада управља свим последицама, тако да није више све по благовољењу Божијем као што је било у почетку, него за много шта кажемо да је то допуштење. Што се тиче физичких енергија, и ја сам размишљао о дефиницији да су оне вечне. Међутим, схватио сам да и оне ,,умиру'' кроз оно што космологија назива убрзаним ширењем космоса. То је слично као када светлост не може сијати из црне рупе. Само што је овде у питању читав космос и његово убрзано ширење, а та брзина у једном тренутку може бити кобна за светлост - изједначењем са брзином светлости. Дакле, фотон у слободном кретању може бити вечан. Међутим, простор у коме се фотон креће може да развуче светлосни талас толико да он више не постоји. Шта се потом дешава није познато науци, за сада можемо само да спекулишемо. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Август 10, 2015 Пријави Подели Написано Август 10, 2015 Razumem dopustenje i sve ostalo napisano, ali sam pre mislila na (da tako kazem, ma koliko bezveze zazvucalo) "odgovornost" novorodjenceta. Naime, na osnovu ovog citata: јер човек одувек има слободу да Божију вољу усмери опозитно (зато је зовемо допуштењем) - јесте увек присутна у свакој ствари и сваком догађају. sam i postavila pitanje. To dete (covek) je Boziju volju (da zivi, raste, zadobija Carstvo) usmerilo opozitno? I to svojom slobodnom voljom? Ili je nesto drugo u pitanju? "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 10, 2015 Пријави Подели Написано Август 10, 2015 Ми наслеђујемо првородни грех управо у том смислу што наслеђујемо палу природу. Питање зашто дете без греха умире може бити етичко питање, али та прича је објашњена можда најбоље у роману Браћа Карамазови. Наиме, можемо критиковати Бога због допуштања многих страдања деце. Међутим, све то бива разрешено догађајем страдања једног детета исто тако безгрешног - Сина Божијег. Насупрот етичким питањима имамо конкретан теолошки аспекат. Постоји секундарно стање творевине које није било у Божијем првобитном плану - то стање је пало стање. Библијско казивање даје конкретан увид те радикалне промене за творевину након пада. Теологија тек од недавно има колебање по том питању услед апсолутизације еволуционизма, али то је изазов који се да превазићи. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Август 10, 2015 Пријави Подели Написано Август 10, 2015 Milane, nije eticko pitanje, niti kritika Boga, i sa sve teoloskim aspektom: pitam o slobodnoj volji coveka. Mozda ne umem preciziram, ali se vracam na to da sam te pitala na osnovu onog citata. Dakle, pricas nekome da covek ima slobodu da usmeri Boziju volju opozitno. I on te onda pita isto sto i ja: da li to znaci da je: - Dete koje je preminulo (svojom slobodnom voljom) usmerilo Boziju volju u opozit? - Ili: dete nije covek? - Ili: dete jeste covek, ali nema slobodnu volju (ako je ovo tacno: kada je onda zadobija)? "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 10, 2015 Пријави Подели Написано Август 10, 2015 Чини ми се да си питала о одговорности детета за своју смрт. Наравно да је дете личност, да има извесну слободу и да може бити одговорно, међутим дете умире због првородног (Адамовог) греха и пале природе, а не због своје могуће воље опозитне Божијој вољи. Дете је наследило првородни грех - због кога дете умире без обзира што може бити без сагрешења, што може имати беспрекорну вољу и бити уподобљено анђелу. Ако ти није јасније питај поново. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Август 10, 2015 Пријави Подели Написано Август 10, 2015 Uvek sam se pitao oko onoga "... i vide Bog da je dobro" u prvoj Mojsijevoj... Možda je video ne samo trenutno stanje, nego i potencijal svega stvorenog, da može da uzrasta i prirasta k Njemu? A i Ljubav je potrebna, ne samo razum... To "može" (sloboda) je valjda naš kamen spoticanja donekle... Moguce, sta je tacno pisac tu hteo da kaze ne znamo. A mozda je stvarno mislio da je Bog stvorio svet kao nesto dobro. A mozda Bog kad je pogledao svet video vec obozeni svet, jer kad pogleda svet uvek vidi isto Творевина је усмерена кроз смрт од стране Адама. Бог сада управља свим последицама, тако да није више све по благовољењу Божијем као што је било у почетку, него за много шта кажемо да је то допуштење. To je kao kad danas dugove privatnih banaka koje prete da bankrotiraju preuzme drzava da otplacuje, a onda stradaju nevini gradjani koji placaju poreze. Ne razumem zasto bi Bog upravljao posledicama koje je izazvao Adam? Ako je Adam izazvao posledice, onda je sam odgovoran za njih. Po ovom Adam uopste nije bio slobodan, jer kad je neko slobodan snosi odgovornost za pocinjena dela, a ne da neko drugi snosi tu odgovornost i upravlja onim sto je neko zas*o. I drugo, to dopustanje. Zbog cega bi Bog dopustio silna stradanja nevinih stvorenja samo jer se nekom tamo osladio jezik da pojede zabranjeni plod? Zasto bi dopustao bilo sta? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Август 10, 2015 Пријави Подели Написано Август 10, 2015 дете умире због првородног (Адамовог) греха и пале природе, а не због своје могуће воље опозитне Божијој вољи. To sam pitala. Btw, nisam pokusala da kazem da je dete gresno, nego da razlucim da volja Bozija ne podrazumeva bas sve, recimo da: dete . . . raste Tj. nema "protivljenja (biranja opozita) Bozijoj volji". Sad sam i sebe zbunila. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Август 10, 2015 Пријави Подели Написано Август 10, 2015 Vraćam se opet i ja na isto pitanje. Teško mi je uvek bilo da verujem da Bog ne postoji. Teško mi je, isto tako, uvek bilo da verujem da je Bog zaista dobar. Ubeđuje me, i ja se trudim, ali se onda se desi nešto kao ovo što se desilo o. Radivoju i meni se život opet preokrene. Ja sam uvek uz čoveka. Uz Jova, ne uz one koji su mislili da brane Boga. Sad sam uz o. Radivoja, zbog koga sam hrišćanka. Boga ne znam, njega znam - ako je Hristos UPOLA dobar kao o. Radivoj, vredi Ga slediti, tako sam onomad mislila. Ako Ga o. Radivoj posle oboga bude sledio, i ja ću. Ja sam glupa, slaba, ograničena, i samo čoveka znam, Boga ne znam. miki 018 је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Август 11, 2015 Пријави Подели Написано Август 11, 2015 I drugo, to dopustanje. Zbog cega bi Bog dopustio silna stradanja nevinih stvorenja samo jer se nekom tamo osladio jezik da pojede zabranjeni plod? Zasto bi dopustao bilo sta? Једно је од овоих опција: 1. Не жели да спријечи лоше ствари: 1а) јер једноставно не жели - дакле Бог није добар 1б) јер има оправдан разлог за то ( опет становиште Бога као покретача; патње нам долазе од људи а не од Бога и сл. ) 2. Не може да спријечи лоше ствари ( онда није свемогућ ) 3. Нешто је треће у питању, нама недокучиво. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Август 11, 2015 Пријави Подели Написано Август 11, 2015 Једно је од овоих опција: 1. Не жели да спријечи лоше ствари: 1а) јер једноставно не жели - дакле Бог није добар 1б) јер има оправдан разлог за то ( опет становиште Бога као покретача; патње нам долазе од људи а не од Бога и сл. ) 2. Не може да спријечи лоше ствари ( онда није свемогућ ) 3. Нешто је треће у питању, нама недокучиво. 3.Opcija je Bog ne postoji, 4.Opcija je postoji ali nije zainteresovan šta se zbiva sa stvorenim svetom 5.Opcija je kažnjava grešnike kroz patnju 6.Opcija je čeliči stvorenja kroz patnje 7.Opcija ima više bogova loši odnose prevlast jer su dobri i isuviše dobri čak i prema njima tako zlima 8.Ako se setim još neke ću se javim... Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука