Jump to content

разлог

Оцени ову тему

Препоручена порука

Јудаизам је сав о обожењу човека, јер је човек створен по обличју Божјем. Закон није циљ сам по себи, већ је средство за обликовање тог Божјег обличја у човеку. Кроз дисциплину Закона, човек се одваја од животиње и приближава анђелима, слама своје ја, самољубље. Ко не прихвати Небески јарам, допушта да га воде страсти.

Al kad bi se salili. Zakon nikako nemoze da te odvoji od tvoje zivotnjske prirode. Vec cisto da te nasminka i

nacini lepo dresiranom zivotinjom. Postati bogom kako sam rec kaze zahteva preobrezaj celokupnog covekog

bica a ne samo odvikavanje od zemaljskih strsti.

A kako se covek moze oboziti zakonom? Zar tada covek postaje bog mimo opstenja sa Bogom? To mi zvuci

jako poznato. :bla:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 447
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Јудаизам је сав о обожењу човека, јер је човек створен по обличју Божјем. Закон није циљ сам по себи, већ је средство за обликовање тог Божјег обличја у човеку. Кроз дисциплину Закона, човек се одваја од животиње и приближава анђелима, слама своје ја, самољубље. Ко не прихвати Небески јарам, допушта да га воде страсти.

Al kad bi se salili. Zakon nikako nemoze da te odvoji od tvoje zivotnjske prirode. Vec cisto da te nasminka i

nacini lepo dresiranom zivotinjom. Postati bogom kako sam rec kaze zahteva preobrezaj celokupnog covekog

bica a ne samo odvikavanje od zemaljskih strsti.

A kako se covek moze oboziti zakonom? Zar tada covek postaje bog mimo opstenja sa Bogom? To mi zvuci

jako poznato. :bla:

А шта тебе одваја од животиње, сат и по стајања на литургији? Конкректно ми реци, како се човек преображава у хришћанству? Али простим језиком, ја нисам прочитао три кубика светих отаца.

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

Како је Исус нашао своје ученике? Наизглед просто питање, али одговор на њега зависи од тога које јеванђеље читате.

У Матеју и Марку прича иде овако:

Матеј, глава 4

18. И идући покрај мора Галилејског видје два брата, Симона, који се зове Петар, и Андрију брата његова, гдје мећу мреже у море, јер бијаху рибари.19. И рече им: хајдете за мном, и учинићу вас ловцима људскијем.

20. А они тај час оставише мреже и за њим отидоше.

21. И отишавши одатле видје друга два брата, Јакова Заведејева, и Јована брата његова, у лађи са Заведејем оцем њиховијем гдје крпе мреже своје, и позва их.22. А они тај час оставише лађу и оца својега и за њим отидоше.

Свето Јеванђеље по Марку Глава 1

16. И ходећи покрај мора видје Симона, и Андрију брата његова гдје бацају мреже у море; јер бијаху рибари.17. И рече им Исус: хајдете за мном, и учинићу вас ловцима људскијем.18. И одмах оставивши мреже своје пођоше за њим.

19. И отишавши мало оданде угледа Јакова Зеведејева, и Јована брата његова, и они у лађи крпљаху мреже;

20. И одмах позва их; и оставивши оца својега Зеведеја у лађи с најамницима пођоше за њим.

Лука каже овако:

Лука, глава 5

1. Једанпут пак кад народ належе к њему са слушају ријеч Божију он стајаше код језера Генисаретскога,2. И видје двије лађе гдје стоје у крају, а рибари бијаху изишли из њих и испираху мреже:3. И уљезе у једну од лађи која бјеше Симонова, и замоли га да мало одмакне од краја; и сједавши учаше народ из лађе.4. А кад преста говорити, рече Симону: хајде на дубину, и баците мреже своје те ловите.

5. И одговарајући Симон рече му: учитељу! сву ноћ смо се трудили, и ништа не ухватисмо: али по твојој ријечи бацићу мрежу.

6. И учинивши то ухватише велико мноштво риба, и мреже им се продријеше.

7. И намагоше на друштво које бјеше на другој лађи да дођу да им помогну; и дођоше, и напунише обје лађе тако да се готово потопе.

8. А кад видје Симон Петар, припаде ка кољенима Исусовијем говорећи: изиђи од мене, Господе! ја сам човјек гријешан.

9. Јер бијаше ушао страх у њега и у све који бијаху с њим од мноштва риба које ухватише;10. А тако и у Јакова и Јована, синове Зеведејеве, који бијаху другови Симонови. И рече Исус Симону: не бој се; отселе ћеш људе ловити.11. И извукавши обје лађе на земљу оставише све, и отидоше за њим.

Јеванђеље по Јовану смешта ову причу о великој количини рибе после васкрсења:

Јован, глава 21

4. А кад би јутро, стаде Исус на бријегу; али ученици не познаше да је Исус.5. А Исус им рече: дјецо! еда што имате за јело? Одговорише му: немамо.6. А он им рече: баците мрежу с десне стране лађе, и наћи ћете. Онда бацише, и већ не могаху извући је од мноштва рибе.

А ево како он описује позивање ученика:

Свето Јеванђеље по Јовану

Глава 1

35. А сјутрадан опет стајаше Јован и двојица од ученика његовијех,

36. И видјевши Исуса гдје иде, рече: гле, јагње Божије.

37. И чуше га оба ученика кад говораше, и отидоше за Исусом.

38. А Исус обазревши се и видјевши их гдје иду за њим, рече им: шта ћете? А они му рекоше: Рави! (које значи: учитељу) гдје стојиш?

39. И рече им: дођите и видите. И отидоше, и видјеше гдје стајаше; и осташе у њега онај дан. А бијаше око деветога сахата.

40. А један од двојице који чуше од Јована и иђаху за њим бијаше Андрија брат Симона Петра;

41. Он нађе најприје брата својега Симона, и рече му: ми нађосмо Месију, које значи Христос.42. И доведе га к Исусу. А Исус погледавши на њ рече: ти си Симон, син Јонин; ти ћеш се звати Кифа, које значи Петар.

Која је од ових прича тачна?

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

Како је Јуда умро?

Матеј 27 тврди:

5. И бацивши сребрнике у цркви изиђе, и отиде те се објеси.

Док у Делима Апостолским 1 пише:

Ово је синодски превод

18. Он дакле стече њиву од плате неправедне, и стрмоглавивши се пуче по сриједи, и просу се сва утроба његова.

А опет, том истом Јуди и осталим ученицима Исус каже у Матеју 19:

28. А Исус рече им: заиста вам кажем да ће те ви који идете за мном, у другом рођењу, кад сједе син човјечиј на пријестолу славе своје, сјешћете и ви на дванаест пријестола и судити над дванаест кољена Израиљевијех.

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

А шта тебе одваја од животиње, сат и по стајања на литургији? Конкректно ми реци, како се човек преображава у хришћанству? Али простим језиком, ја нисам прочитао три кубика светих отаца.

Isto kao sto 90 minuta na terenu ne cini nekog fudbalerom nego se tamo samo potvrdjuju sati i sati

psihofickog treninnga koji je ulozio za tih 90 minuta. Tako i za hriscane liturigijsko zajednicarenje je samo

vrh ledenog brega ispod kojeg stoji akseza+molitva koju praktikujemo da bi liturgisanje bilo delotvorno jer

inace bi zaista bilo samo stajanje na liturgiji bez mogucnosti pravog ucesca. Ali liturgija jeste the thing

jer se tu potvrdjujemo kao bogovi. Kroz svetu tajnu pricesti mi ulazimo u opstenje sa nestvorenim bozanskim

energijama a to je nacin na koji nam se Bog predaje i mi njemu istvoremeno. Tako mi svaki put sazivljavamo

onu "Bog postaje covek da bi covek postoa Bog".

Подели на овим сајтовима

Isto kao sto 90 minuta na terenu ne cini nekog fudbalerom nego se tamo samo potvrdjuju sati i sati

psihofickog treninnga koji je ulozio za tih 90 minuta. Tako i za hriscane liturigijsko zajednicarenje je samo

vrh ledenog brega ispod kojeg stoji akseza+molitva koju praktikujemo da bi liturgisanje bilo delotvorno jer

inace bi zaista bilo samo stajanje na liturgiji bez mogucnosti pravog ucesca. Ali liturgija jeste the thing

jer se tu potvrdjujemo kao bogovi. Kroz svetu tajnu pricesti mi ulazimo u opstenje sa nestvorenim bozanskim

energijama a to je nacin na koji nam se Bog predaje i mi njemu istvoremeno. Tako mi svaki put sazivljavamo

Значи, Исус и литургија не вреде без твог чињења?

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

Како је Крвна њива добила име?

Матеј, глава 27

6. А главари свештенички узевши сребрнике рекоше: не ваља их метнути у црквену хазну, јер је узето за крв.7. Него се договорише те купише за њих лончареву њиву за гробље гостима.8. Од тога се и прозва она њива крвна њива и до данас.

или

Дела апостолска 1:

18. Он дакле стече њиву од плате неправедне, и стрмоглавивши се пуче по сриједи, и просу се сва утроба његова.

19. И то постаде знано свима који живе у Јерусалиму, тако да се та њива прозва њиховим језиком Акелдама, што значи: њива крви.

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

Није ми јасан Јован Крститељ.

Свето Јеванђеље по Јовану Глава 1

29. А сјутрадан видје Јован Исуса гдје иде к њему, и рече: гле, јагње Божије које узе на се гријехе свијета.30. Ово је онај за кога ја рекох: за мном иде човјек који преда мном постаде, јер прије мене бјеше.31. И ја га не знадох: него да се јави Израиљу зато ја дођох да крстим водом.32. И свједочи Јован говорећи: видјех Духа гдје силази с неба као голуб и стаде на њему.33. И ја га не знадох; него онај који ме посла да крстим водом он ми рече: на кога видиш да силази Дух и стоји на њему то је онај који ће крстити Духом светијем.

34. И ја видјех и засвједочих да је овај син Божји.

Звучи прилично самоуверено. Шта му се десило у затвору из кога није жив изашао?

Лука, глава 7

19. И дозвавши Јован два од ученика својијех посла их к Исусу говорећи: јеси ли ти онај што ће доћи, или другога да чекамо?

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

Vredi ali ne dovoljno. U hriscvanstvu je nemoguce postavljati bilo kakve binarne, diskretne kategorije.

Подели на овим сајтовима

Конкректно ми реци, како се човек преображава у хришћанству? Али простим језиком, ја нисам прочитао три кубика светих отаца.

kad bi ti hteo to da cujes...

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

@Pinhas  1.Божји савез са Израелом је нераскидив и вечан.

Misliš li dakle da je Bogu nemoguće da ga svojom voljom raskine ? Zbog čega tako misliš ?

2.Него, нема одговора на моје приговоре Новом Завету. Јел то нећете да ме удостојите одговора, или их немате?

Novi Zavet su pisali ljudi po predanju apostola za grešne i nesavršene ljude. Ako si čitao Jevandjelja da bi pronašao beznačajne nepodudarnosti, gledao na formu a ne na suštinu, onda si uzalud gubio vreme, jer si propustio ono što je bitno, a što je isto u sva 4 Jevandjelja.

Подели на овим сајтовима

Vrede, ali tebi onda nedovoljno.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

@Pinhas  1.Божји савез са Израелом је нераскидив и вечан.

Misliš li dakle da je Bogu nemoguće da ga svojom voljom raskine ? Zbog čega tako misliš ?

Ево на брзака:

Псалам 105

7. Он је Господ Бог наш, по свој су земљи судови његови.

8. Памти увијек завјет свој, ријеч, коју је дао на тисућу кољена.9. Што је завјетовао Авраму, и за што се клео Исаку.10. То је поставио Јакову за закон, и Израиљу за завјет вјечни,11. Говорећи: теби ћу дати земљу Хананску у нашљедни дио.

Малахија, глава 3

6. Јер ја Господ не мијењам се; зато ви, синови Јаковљеви, не изгибосте.

2.Него, нема одговора на моје приговоре Новом Завету. Јел то нећете да ме удостојите одговора, или их немате?

Novi Zavet su pisali ljudi po predanju apostola za grešne i nesavršene ljude. Ako si čitao Jevandjelja da bi pronašao beznačajne nepodudarnosti, gledao na formu a ne na suštinu, onda si uzalud gubio vreme, jer si propustio ono što je bitno, a što je isto u sva 4 Jevandjelja.

Ако ме лаже у свим овим стварима, зашто ме не би лагао и за темељ хришћанске вере - васкрсење?

Написаћу подужи пост о тој теми, надам се да и то нису безначајне неподударности.

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...