Jump to content

разлог

Оцени ову тему

Препоручена порука

"Kada je hristos rekao za svoju Crkvu da joj nece odoleti ni vrata paklena (Mt,16,18) bilo je samo nekoliko desetina njegovih sledbenika. Od tada je proslo 2000 godina.

Carstva su nestala, filozofski sistemi su pali u zaborav, svetske teorije zastarele, a Crkva Hristova je do danas neuzdrmana uprkos neprestanim i uzasnim progonima.

Zar to nije cudo po sebi?"

vecje chudo je onda opstanak budizma, 500 godina vishe traje od hrishcjanstva, a osnivach nit je prichao o svojim super-mocjima, niti je obecjavao da cje njegova sanga ('crkva') biti kroz istoriju zashticjena od nestanka.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

• Одговори 447
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

e, пинхас, šta misliš da se malo prešaltaš na dijalog sa braćom muslimanima     greengrin    https://www.pouke.org/forum/index.php/board,103.0.html

Немогуће.

Хришћани још и имају у својој Библији Танах (Стари Завет) са малим бројем намерних или ненамрених грешака. Муслимани су без блама изменили све што им неодговара. Тако нпр., Аврам жртвује Исмаила а не Исака, Аврам је изградио Ћабу и још гомилу других смејурија. Нема основе за разговор.

nema veze, spasi i nas, i njih...     319.gif     0212_rolleyes

klapklap 319.gif

a zasto ja licno verujem u Hrista???

(zasto ne verujem drugima, temu sam pocela i , verujte kako koja religija dolazi na red, sve je crnje)

Vidim ga,osecam, razgovaram s njim. Brishe mi suze, digne me kad padnem, kad uradim nesto protiv same sebe , tiho nestane i dodje kad ga zelim kao vazduh koji dishem, kao spas i utehu i poslednju nadu. Verovali ili ne, nekad me fizicki spreci da ne ucinim neku glupost.

A ja ne prepoznam to, nego besnim sto ne moze kako ja hocu. Onda osetim koliko me je zashtitio i sta je ucinio da ne padnem.

Dugo me je prizivao, bila sam slepa, gluva, neosetljiva. I nesrecna.

Kad sam se odazvala, saznala sam sta je sreca. Sve je pre Njega bila nesreca.

I sve pre njega je bila imitacija zhivota. Imitacija srece.

heh, ma meditirala sam i otkrila neki drugi svet i zamalo otishla u sunovrat.

facenew22222222

"Samo nas ljubav može spasiti!"

Подели на овим сајтовима

Isus je uvek pored mene. I kad okrene svoje lice znam da je tu. A pogotovo znam kada osetim nezemaljsku toplinu kada suze same krenu.

Nikad vishe nisam zaplakala zbog sebe i onog sto mene muci nego zbog onoga kako ja mucim Njega.

I koliko je samo od Sebe odvojio da mene spasi.

Odgovara mi na pitanja.

Nekad me pusti dugo da se lomim, tada molim za odgovor ali ga ne da. Uci me strpljenju.

Kroz Majku Njegovu, andjele i sve svete imam neprestano drushtvo. Usamljenost ne postoji, postoji sreca u samoci.

Ne libi se dobri Isus moj i nash da mi pokazhe svoje prisustvo i otelotvorenim stvarima...da...to za neverne Tome potpisujem sopstvenu izjavu, ali mi ne pada na pamet da razglabam o tome. To je nesto samo nashe. To je u stvari svacije kad pusti gospoda u srce, to su njihove male tajne.

On je, jednostavno tu, medju svima nama.

Подели на овим сајтовима

Isus je uvek pored mene. I kad okrene svoje lice znam da je tu. A pogotovo znam kada osetim nezemaljsku toplinu kada suze same krenu.

Nikad vishe nisam zaplakala zbog sebe i onog sto mene muci nego zbog onoga kako ja mucim Njega.

I koliko je samo od Sebe odvojio da mene spasi.

Odgovara mi na pitanja.

Nekad me pusti dugo da se lomim, tada molim za odgovor ali ga ne da. Uci me strpljenju.

Kroz Majku Njegovu, andjele i sve svete imam neprestano drushtvo. Usamljenost ne postoji, postoji sreca u samoci.

Ne libi se dobri Isus moj i nash da mi pokazhe svoje prisustvo i otelotvorenim stvarima...da...to za neverne Tome potpisujem sopstvenu izjavu, ali mi ne pada na pamet da razglabam o tome. To je nesto samo nashe. To je u stvari svacije kad pusti gospoda u srce, to su njihove male tajne.

On je, jednostavno tu, medju svima nama.

klapklap 319.gif 319.gif facenew22222222 0212_rolleyes greengrin

319.gif 319.gif 319.gif ekstra

Подели на овим сајтовима

Апостол Павле јасно каже:

1. Коринћанима, глава 15

17. А ако Христос не уста, узалуд вјера ваша: још сте у гријесима својијем.

Читаво хришћанство стоји на овој тврдњи.

За размишљање је и чињеница да Исус није прво "божанско биће" које је устало из мртвих да би "спасило" човечанство. Све паганске и гностичке религије у првом веку су то тврдиле, а средиште тих култова је био Тарс (погодите чији је то родни град).

Нови Завет је једини документ који говори о Исусовом васкрсењу, ниједан тадашњи летописац и историчар није поменуо догађај такве важности. Због тога, мора се испитати његова веродостојност. Нећу помињати догађаје пре васкрсења, тј. неподударност датума распећа, јер сада немам времена.

Матеј, глава 28

1. А по вечеру суботном на освитак првога дана недјеље дође Марија Магдалина и друга Марија да огледају гроб.2. И гле, земља се затресе врло; јер анђео Господњи сиђе с неба, и приступивши одвали камен од врата гробнијех и сјеђаше на њему.3. А лице његово бијаше као муња, и одијело његово као снијег.4. И од страха његова уздркташе се стражари, и постадоше као мртви.5. А анђео одговарајући рече женама: не бојте се ви; јер знам да Исуса распетога тражите.6. Није овдје: јер устаде као што је казао. Ходите да видите мјесто гдје је лежао Господ.7. Па идите брже те кажите ученицима његовијем да је устао из мртвијех. И гле, он ће пред вама отићи у Галилеју; тамо ћете га видјети. Ето ја вам казах.8. И изишавши брзо из гроба са страхом и радости великом потекоше да јаве ученицима његовијем.9. А кад иђаху да јаве ученицима његовијем, и гле, срете их Исус говорећи: здраво! А оне приступивши ухватише се за ноге његове и поклонише му се.10. Тада рече им Исус: не бојте се; идите те јавите браћи мојој нека иду у Галилеју; и тамо ће ме видјети.

Јован, глава 20

1. А у први дан недјеље дође Марија Магдалина на гроб рано, још док се не бјеше расвануло, и видје да је камен одваљен од гроба.

2. Онда отрча, и дође к Симону Петру и к другом ученику кога љубљаше Исус, и рече им: узеше Господа из гроба; и не знамо гдје га метнуше.3. А Петар изиђе и други ученик, и пођоше ка гробу.4. Трчаху пак оба заједно, и други ученик трчаше брже од Петра, и дође прије ка гробу.5. И надвиривши се видје хаљине гдје леже; али не уђе.6. Дође пак Симон Петар за њим, и уђе у гроб, и видје хаљине саме гдје леже,7. И убрус који бјеше на глави његовој не с хаљинама да лежи него особито савит на једном мјесту.8. Тада дакле уђе и други ученик који најприје дође ка гробу, и видје и вјерова.9. Јер још не знадијаше писма да њему ваља устати из мртвијех.10. Онда отидоше опет ученици дома.11. А Марија стајаше напољу код гроба и плакаше. И кад плакаше надвири се над гроб,12. И видје два анђела у бијелијем хаљинама гдје сједе један чело главе а један чело ногу гдје бјеше лежало тијело Исусово.13. И рекоше јој они: жено! што плачеш? Рече им: узеше Господа мојега, и не знам гдје га метнуше.

14. И ово рекавши обазре се натраг, и видје Исуса гдје стоји, и не знадијаше да је Исус.

15. Исус јој рече: жено! што плачеш? кога тражиш? А она мислећи да је вртар рече му: господине! ако си га ти узео кажи ми гдје си га метнуо, и ја ћу га узети.16. Исус јој рече: Марија! А она обазревши се рече му: Равуни! које значи учитељу.17. Рече јој Исус: не дохватај се до мене, јер се још не вратих к оцу својему; него иди к браћи мојој, и кажи им: враћам се к оцу својему и оцу вашему, и Богу својему и Богу вашему.18. А Марија Магдалина отиде, и јави ученицима да видје Господа и каза јој ово.

На основу ове две приче можемо доћи до 3 закључка. Или је тачна прича само у Матеју, или у Јовану, или ниједна. Обе у исто време не могу бити истина.

По Матеју, две Марије долазе на гроб, у том тренутку један анђео силази, одваљује камен, престрављује стражаре и обраћа се женама. Саопштава им да је Исус васкрсао, показује им гробницу, обавештава да ће бити у Галилеји, и да то јаве ученицима. На путу до ученика, оне срећу Исуса, препознају га, клањају му се и додирују му ноге.

Код Јована, само једна Марија се спомиње. Кад је дошла на гроб, камен је већ одваљен, нема стражара, она трчи право до ученика и јавља да је неко украо Исусово тело. Двојица ученика долазе до гроба, мало разгледају и иду кући. Марија остаје и плаче, у том тренутку се појављују два анђела и питају је шта јој је. Она сад види Исуса кога не препознаје, мисли да је вртлар, и тражи да јој врати његово тело ако га је украо. Он је зове по имену, тада га препознаје, али га не додирује јер јој он не да (ра разлику од приче из Матеја). Галилеја се не спомиње.

Јеванђеља су писана деценијама после Исусовог живота па није ни чудо да се толико разликују. Али, онда се не може тврдити да су богонадахнути списи.

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

Gde stadoh??

Ah, da...lejdiz 'n dzentlmen...

a propo ostalih religija koje u korenu imaju, ako ne mrzhnju, onda savrshenu ravnodushnost

hriscanstvo je donelo ljubav;

lljubav

LJUBAV.

prema svemu stvorenom, prema svakoj tvari, svakom zivom bicu i neprijateljima nasim.

Kad sam to saznala, nisam ODLUCIVALA.

MOJA DUSHA JE NASLA SVOJ IZVOR I SVOJ DOM. Moja dusa je odgovorila na poziv jer nigde, nigde drugde se nije osecala tako savrsheno u skladu sa svojom srzhi, svojom iskonskom prirodom.

I da li se uopste moze postaviti pitanje zasto sam ODABRALA hriscanstvo a ne drugo?

Ono je odabralo mene, slava Bogu facenew22222222

Подели на овим сајтовима

Gde stadoh??

Ah, da...lejdiz 'n dzentlmen...

a propo ostalih religija koje u korenu imaju, ako ne mrzhnju, onda savrshenu ravnodushnost

lljubav

LJUBAV.

prema svemu stvorenom, prema svakoj tvari, svakom zivom bicu i neprijateljima nasim.

Kad sam to saznala, nisam ODLUCIVALA.

MOJA DUSHA JE NASLA SVOJ IZVOR I SVOJ DOM. Moja dusa je odgovorila na poziv jer nigde, nigde drugde se nije osecala tako savrsheno u skladu sa svojom srzhi, svojom iskonskom prirodom.

I da li se uopste moze postaviti pitanje zasto sam ODABRALA hriscanstvo a ne drugo?

Ono je odabralo mene, slava Bogu greengrin

0212_rolleyes facenew22222222

Подели на овим сајтовима

a ti si upoznata sa svim ostalim religijama? ajde nabroj ih sad sve napamet i onda osnovne odlike njihove- gde se to ogleda da u korenu imaju mrzhnju ili ravnodushnost. naravno da ne mozhesh.

a i drugo, shta je tu lepo kod ljubavi? ljubav podrazumeva vezanost i pristrasnost, zbog ljubavi se postavljaju dupli standardi, nekad i chine nemoralne stvari.

ljubav je najobichnija emocija, i postoji toliko vrednosti koje su neuporedivo iznad nje- mudrost, pobozhnost, pravda, poshtovanje, finocja, podvizhnishtvo.

kod mnogih koji su puni ljubavi prema nekome ili nechemu nema nijedne od ovih odlika.

prema svemu stvorenom, prema svakoj tvari, svakom zivom bicu i neprijateljima nasim

pretpostavljam da toliko volish zhivotinje npr., da nemash problema sa tim da one budu zaklane da bi ti mogla da uzhivash u mesu..

naravno da mozhe.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

pozdravljam pinhasa i odoh da spavam (odje pola 11:)

nadam se da ce do ujutru skontati da se vera ne dokazuje nego se veruje zato sto se veruje.

Vitlanje razumom, ljudskom logikom i dokazima je uvek padalo pred onim sto oseca SRCE.

Ali obzirom da ovde ima onih koji su raspolozeni da tim putem dokazuju, ostavljam te njima...svima zelim dobru kondiciju u uzaludnoj raboti.

Ujutru cu vam ponuditi kafu kao Kosovka devojka, ionako ce biti neresheno facenew22222222

Подели на овим сајтовима

a i drugo, shta je tu lepo kod ljubavi? ljubav podrazumeva vezan i pristrasnost, zbog ljubavi se postavljaju dupli standardi, nekad i chine nemoralne stvari. ljubav je najobichnija emocija, i postoji toliko vrednosti koje su neuporedivo iznad nje- mudrost, pobozhnost, pravda, poshtovanje, finocja, podvizhnishtvo. kod mnogih koji su puni ljubavi prema nekome ili nechemu nema nijedne od ovih odlika.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

dragi moj.

Ne mogu da raspravljam s tobom jer ne govorimo uopste o istom poimanju LJUBAVI.

Da li bi ti mogao slepcu da objasnish sta je zelena boja????Citaj svete Oce pa onda mozemo o TOJ ljubavi

Подели на овим сајтовима

@Pinhas

Месија мора бити директан потомак Давида и Соломона. Поставио сам Исусове родослове овде који доказују да он не испуњава тај услов. Уосталом, ако му Јосиф није отац, родослови су беспредметни и није им ни место у јеванђељима.

Da je Isusovo poreklo moglo da bude osporeno u vreme kada je hodao zemljom i učio ljude, kada se svačije pleme i poreklo znalo, misliš li da bi imao i jednog sledbenika i da bi Ga iko nazivao sinom Davidovim ?

Увек се нађе понеко. Важно је да су Јевреји као целина препознали да он није тај. А опет, зашто бих ја веровао било чему што каже НЗ кад сам доказао његову непоузданост?
Ала си га оправио, свака ти част!  facenew22222222  Браво, доказао си, а сад 'ајд' ћао...

Већ сам ти написао зашто постоје те грешке, а ви Јевреји сте до сад имали 5, 6 месија које сте после опет одбацивали. Чак су их и највећи рабини признавали. Данас ви више реално ни не очекујете његов долазак, већ одржавате неку традицију која држи ваш опстанак и везан је за нацију више него за веру. Ви сте у суштини страшно збуњени и силина хришћанства, као и његова заслепљујућа истина је оно што вас највише плаши и оваквим смешним покушајима ви не нападате, нити шкодите нама, већ покушавате свој страх и осећај безнађа и немоћи да оправдате и да се оснажите.

Ако идеш негде, ајд' ћао. Ја остајем.

Можеш ли ти да ми кажеш зашто ме називаш Јеврејином, кад сам рекао да нисам? Онај Огло неће.

Свако ко не испуни услове за месију, бива "дисквалификован". Исус није ни први ни последњи кандидат који није успео. Не видим у чему је проблем.

Ниси Јеврејин!? Онда је у питању озбиљна криза идентитета. Зато што то што ти пишеш јесте нешто што Јевреји говоре вековима, а ти само обични "копиврјатер", тачније "копи-пејст-тип". Немој ово схватити као увреду, већ као објективну оцену, јер си одмах, од првог написа прочитан.

Проблем није у Исусу већ у теби, тј. вама. Било вас је некад, има вас сад и биће вас до другог Христовог доласка...

Ако мислиш да имам кризу идентитета, мора да си један од оних који изједначавају српство с православљем. Нисам се увредио, наравно да сам учио од мудријих од себе. Али исто тако би се и за вас могло рећи да сте преписивачи. Популарна белетристика вам је владика Николај, а онима који су начитанији - наравно свети оци, свети старци...

И опет имам утисак да ме зовеш Јеврејином. Јел то треба да представља увреду?

Да л' је могуће да све што напишеш није тачно!?

Не изједначавам српство са православљем и ближи ми је православни Арапин од Србина паганина.

Не вређам те ако кажем да си то што јеси, јер у јеврејству и Јеврејима нема ништа лоше, осим што не прихватају спасоносну Христову поруку, али то је ваша ствар и нипошто ја нећу судити.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...