Sherlock H. Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Nisi me razumeo.Mislio sam da je i sloboda mišljenja ograničena,tj.povezana sa reakcijama u mozgu.pa na koji god nachin da je ogranichena, nije toliko bitno, bitno je da uopshte postoji.Ali ti te odluke ne donosiš u potpunosti slobodno,jer su uslovljene velikim brojem faktora. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Ali ti te odluke ne donosiš u potpunosti slobodno,jer su uslovljene velikim brojem faktora.ti imash slobodu da izaberesh kojim cjesh faktorima i uticajima da se vodish. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Ali ti te odluke ne donosiš u potpunosti slobodno,jer su uslovljene velikim brojem faktora.ti imash slobodu da izaberesh kojim cjesh faktorima i uticajima da se vodish. To je malko komplikovanije pitanje i uopšte nije ova tema sada. Držimo se mirotočenja i čudesa a ti rogi ako želiš, otvori svoju temu i piši šta god hoćeš. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јануар 13, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2011 Ali ti te odluke ne donosiš u potpunosti slobodno,jer su uslovljene velikim brojem faktora.ti imash slobodu da izaberesh kojim cjesh faktorima i uticajima da se vodish.Leva hemisfera ima ulogu u citanju,govoru,a samim tim i misljenju.Sve reakcije koje se tu desavaju uticu na misljenje.Jesam u pravu Darko?I ajde da ne spamujemo.Ionako vidiš da smo smorili sve ljude,čim niko ne piše. greengrin Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Indios Написано Јануар 13, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2011 Чуда се дешавају да верне утврде у вери а да неверне призову вери. Али само призову. Увек остаје места за сумњу уколико је неко слободно изабере. Наша слобода била би укинута тиме што не бисмо имали могућности да слободно пристанемо на Божије присуство у нашем животу. Ако је потребно образложићу још детаљније. Obrazlozio je Dostojevski u Braci Karamazovima, hvAla Vama lepo. greengrin Pravoslavno hriscanstvo je samo jedna od velikog broja religija koje dokazuju istinitost svojih tvrdnji putem "cuda". Najpre je potrebno dokazati da su upravo vasa "cuda" istinita, a ostala prevara/manipulacija itd. (Islam, Hinduizam takodje poseduju veliki broj "cuda") pa potom izvoditi zakljucke zasto se ona dogadjaju. Ако човек не жели да поверује, нико га не може убедити. Misljenja se menjaju, a menjaju se tako sto sagovornik u diskusiji iznosi snazne argumente. Tvrdnje kao sto su, moj bog je pravi (ostali su lazni) bog jer je tako zapisano u literaturi za koju verujem da je diktat samog boga, nije dovoljno snazan jer isti takav argument iznose i mnoge druge religije opet u prvom redu izdvajam islam i hinduizam. То беше оно "ако нема Бога све ми је дозвољено?" greengrin Питао је човек да му се објасни Дарко, да је већ читао не би питао. Prozivka dodao bih veoma niska. Normalne ljude pokrece empatija, a ne zelja za nagradom ili strah od kazne, empata nece pociniti kriminalno delo bez obzira na to da li postoje ili ne postoje bog(ovi). Da li sam citao odredjenu literaturu ili ne potpuno je irelevantno za ovu diskusiju odredjena pitanja i pored unapred poznatog odgovora postavljamo kako bi produbili ili otvorili diskusiju. Може Бог, али не жели да се намеће јер не жели робове и најамнике поред себе већ слободне личности. Kako bi to tacno ogranicilo nasu slobodu izbora (ili neke druge slobode)? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 13, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2011 Као што је Индиос већ више него елоквентно рекао ако се Бог не доказује ЧЕМУ ПОЕНТА оваквих прича? Јел ти ове две приче стављаш на тацну као доказ постојања Бога? Мислим ја сам потпуни мазохиста што уопште улазим у овакве дискусије. надам се да ћеш имати отвореног срца да прочиташ следеће редове. bendoffмислим да никад немаш стрпљења нимало, па ни да саслушаш и да имаш комплекс научника и праведника ни не схватајући да живиш сасвим супротно од тога и да походиш верске и атеистичке форуме јер си неосвешћени боготражитељ. чак ниси ни преиспитао догађаје који су се десили на моје или туђе очи, већ си покушао да их оповргнеш због својег непреиспитивог става да Бог, Љубав, Сила и милост Његова не постоје јасно и опипљиво као ти и ја. са све констатним и увек присутним аутодисквалификовањем оног ко је нешто изјавио кад се не уклапа у твоје фиоке, иако обично немаш никакву представу о догађају, утиску, вери, вернику, љубави, Истини и сличним стварима. ако већ оћеш мишљење нечије о својим поступцима. елем. поента приче је да чуда постоје, а потпуно је непотребан доказ јер су очигледна сама по себи на људима који су их доживели. преко пута твог екрана тренутно читаш слова неког ко је и сам доживео на себи чудо од Бога, присуствовао на пар и нада се и новима а нема потребу да остане у вери због њих, али ће се ништа мање радовати јер су се догодила, догађају и догодиће и схвата и сматра да нису била потребна да би се ''купила'' нечија душа већ су производ Божје љубави према свакој појединачној личности које гаји у свом неизмерљивом срцу као највеће светиње. као што нико од нас не заслужује нити може купити благодат нечије љубави, али је ипак отворено прима са разним малим и великим свакодневним поклонима колико нам то жеља, воља и могућност допушта, тако замисли Бога коме је на располагању свемоћни инструмент кога неретко називамо БЛАГОДАТ, јер тиме подразумевамо пружање љубави према некоме, и да га неретко користи онда кад ће то многима бити на исцељење, утврђење, призив, корист, добро, љубав, кротост, мир, утеху, све те добре и свете животне ствари. доказивати Бога? па чему то служи брате драги, то је као кад би ја теби покушао да пружим доказ да постоји мој предак кога ти не можеш да пипнеш, видиш, постоји неки запис о њему, али ти једноставно НЕ ЖЕЛИШ да верујеш у такву ''причу'', а уствари реалан догађај или нечију његову интерпретацију. да, постоје лажови и лажни догађаји, па се тако и записују у Цркви, неретко и по новинама, и објављују и шире уснама ти истинити догађаји. између осталог, сваки догађај који сам ја, или неко други, описао чува се у неком манастиру као архива деловања Бога према људима. и то нису постулати на којима почива вера и религија, већ ПОСЛЕДИЦА вере и религије, самог постојања Бога. зато ти, и било ко ко не верује у Бога, мора да их преиспитује или оповргава и самим својим постојањем. дакле, у том смислу може се узети као непобитан доказ Истине вере јер се све информације о догађају, сем о невидљивом присуству Бога, могу проверити и демистификовати. рамисли о неким другим аспектима, јер не схваташ Бога као човека, а јесте: зашто би Бог желео да се стално појављује при сваком чуду, зар не би то било сујетно од Њега - ради сликања, обожавања, приказивања, хваљења, потврде, клима нечије главе, стида невере, пораза осуде које су усне говориле према Њему или Његовом несебичном деловању? не, јер Бог не жели од нас да се самоосудимо Његовим присуством због почињених греха јер од безгрешја Његовог наша огреховљеност би умрла од туге у препуклом срцу да није благодати, пружања Љубави према ближњем. још мање жели да будемо климачи главе, понајмање робови навике и Његовог свеприсуства, већ да можемо изабрати управо и наизгледа парадоксално вером, коме ћемо поверење стећи и предати. управо се ту налази сва туга људског битисања и сујете: хоћеш ли моћи да кажеш сам себи да ниси био у праву и да добијеш барем жељу да исправиш своје путеве са прихватањем и одрицањем злобе коју си чинио или ћеш остати при свом слепилу битисања у греху. не желим да помислиш ни на који начин да сам ја, или било ко други од грешника верних у Цркви, на било који начин бољи, повлашћенији, неоптерећенији грехом, праведнији или слично од тебе или било којег човека или човечице који нису тренутно у Цркви, напротив! али наспрамношћу и ставом да смо пуна чаша која држи неиспиптив став о нечијем (не)постојању, негирању последњих 2000 година Цркве и ударничког игнорисања свих добрих ствари које такво битисање носи - то онда говори само о твојој или било чијој другој личности да једноставно немају ни жеље ни воље ка таквом битисању. и то је сасвим ок, твој избор са којим живиш. онда мили мој брате, не видим зашто уопште расправљамо о утврђености у томе да ли Бог постоји или не. чуда се догодила или не. твој је избор, као и свих нас, да живимо у људски толерантном (не грађански или политичким кривим феноменом истог) саживоту и да нам најнормалније буде смешан туђ став са одсуством било какве прозелитистичке или милитантне активности ка другој личности, јер би сваки доказ или оповрг био у том смислу. е у тим екстремима испољавања твоје личности ја управо видим твоје боготражитељство испитивањем да ли си на добром путу, инверзном психологијом ситуације и тежње. наравно, имаш слободу и прихватити и моје мишљење као постојеће у истини или не, зато ти је добри Бог и дао слободну вољу. а догађаје могу у детаље да ти опишем до детаља, са све емотивним и психолошким доживљајем, али то ти неће помоћи да схватиш очигледну истину - ''дођи и види'' позив који хришћани треба да узвикују на сваком кораку. дакле, ако не пробаш да кушаш тај живот - никад нећеш моћи са сигурношћу ништа да кажеш о таквом постојању и животу и за цео живот ће те копкати јеси ли у праву. ја сам по свим овим питањима био далеко ''гори'' од тебе, чвршћи и упорнији, милитантнији и тежи у односу и речима, као што сам и сад ништа мање, ал сам био довољно флексибилан да кажем - ако ми се не свиђа увек могу да одем а да сам јео и пробао и остао при своме иако приступио а срамотом нећу сматрати јер знам шта је сујета а шта корист а шта љубав. мени се свидело, и филтрирао сам разне садржаје, али живећи у ''систему'', у ''држави верних'', а не из суседне ''државе'' добацујући како је тамо боље, праведније, бити. на крају, бар једну ствар нико и ништа не може да ми одузме - да се нисам понео као лицемер, јер сам ушао и не остајем ни због кога, већ само због себе и оног у шта верујем. то анулира све остало и ја сам управо због тога спреман оставити све друго јер сам укапирао где варка моје сопствене личности стоји - у битисању. вечном и светом. управо зато је основни постулат нечије неверице - укидање или ''оправдање'' битисања. јер кад би и на трен пристао на ''мој'' поглед, цео саграђени свет би пао, озваничио се као илузија а сопствену личност осудио сујетом непристајања на пад пред Истином која стоји и не напада али својим присуством немилице утиче на круњење а опет само пристанком слободне воље. одатле ''парадокс'' вере - Бог постоји невидљиво да не би захтевао већ да би могао да несебично пружи. зато ти и нећу образлагати сваки догађај уједно се и понашати према њему као доказу, јер је потребна вера, а не доказ. прими и поверуј, или немој - толико је просто и једноставно. све друго захтева боготражитељство крштењем, па ти одлучи желиш ли или не од почетка до краја ићи да провериш сваки свој став од крштења надаље. ја ти у том смислу стојим на располагању као будући кум уколико то буде твоја жеља и воља. све друго је бесмислено кусање јер се своди на безукусан опис. ми хришћани живимо и не симулирано, иако смо лицемерни у враћању и одлажењу из вере јер постоји мера слабости у нама свима. иста понуда с моје стране важи и за све остале који нису у Цркви, или су изашли из ње. pospan клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije 2 Написано Јануар 13, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2011 Sva ta "cuda" u drugim religijama su ili prevara ili delovanje demona. Samo ponekad moze da se desi isceljenje koje daje Bog je u Svetom pismu pise da Duh Sveti dise gde hoce. Hristos je kazao mnogi ce mi u onaj dan reci da su u moje ime isceljivali ili izgonili demone a ja cu im reci idite od mene ne poznajem vas. Tako da ako se i desi neko cudo kod muslimana, hindusa ili rimokatolika, to ne znaci nista ako vidmo sta je rekao Hristos. U rimokatolickoj crkvi postoje "svetitelji" cije su mosti netruleznei i zna se da je na njihovo telo lepljen vosak da se nebi primetilo truljenje. Sa pravoslavnim svetiteljima to nije slucaj, 2000 godine nasa crkva je prvi put dozvolila nasim i inostranim strucnjacima da ispitaju mosti Sv kneza Lazarai tada je utvrdjeno da ne postoji ni jedan dokaz da je telo balzamovano bilo kojom poznatom metodom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јануар 13, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2011 Sva ta "cuda" u drugim religijama su ili prevara ili delovanje demona. Samo ponekad moze da se desi isceljenje koje daje Bog je u Svetom pismu pise da Duh Sveti dise gde hoce. Hristos je kazao mnogi ce mi u onaj dan reci da su u moje ime isceljivali ili izgonili demone a ja cu im reci idite od mene ne poznajem vas. Tako da ako se i desi neko cudo kod muslimana, hindusa ili rimokatolika, to ne znaci nista ako vidmo sta je rekao Hristos. U rimokatolickoj crkvi postoje "svetitelji" cije su mosti netruleznei i zna se da je na njihovo telo lepljen vosak da se nebi primetilo truljenje. Sa pravoslavnim svetiteljima to nije slucaj, 2000 godine nasa crkva je prvi put dozvolila nasim i inostranim strucnjacima da ispitaju mosti Sv kneza Lazarai tada je utvrdjeno da ne postoji ni jedan dokaz da je telo balzamovano bilo kojom poznatom metodom. Da,ali ti ne mozes da dokazes da su nasa cuda Bozija a nihova predstavljaju delovanje demona.O tome se radi.Sto se tice netruleznih tela,postoje i "obicni" ljudi cija tela nisu istrulila.Imas ih i medju budistickim monasima.Sem toga,tela mnogih svetitelja nisu netrulezna(npr.sveti Nikola).Znaci li to da on nije svet?Mosti za nas predstavljaju,pre svega,ukazatelje na sveopste vaskrsenje mrtvih. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije 2 Написано Јануар 13, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2011 Cuda koja se desavaju u Pravoslavlju dolaze od Boga iz prostog razloga jer je ono sacuvalo izvornu hriscansku nauku, dok su drugi otpali kao jeretici. E sad dali mogu kod jeretika da se desavaju cuda? Mogu ali njih ce naravno da izvode demoni ili ce da bude prevara. Mogu da se desavaju i isceljenja, ali samo tela ne i duse i to po dopustenju bozijem, ali to ne znaci da je njihova vera istinita jer znamo sta ce Hristos da im kaze na strasnom sudu iako su isceljivali ili izgonili demone Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 13, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2011 Sva ta "cuda" u drugim religijama su ili prevara ili delovanje demona. Samo ponekad moze da se desi isceljenje koje daje Bog je u Svetom pismu pise da Duh Sveti dise gde hoce. Hristos je kazao mnogi ce mi u onaj dan reci da su u moje ime isceljivali ili izgonili demone a ja cu im reci idite od mene ne poznajem vas. Tako da ako se i desi neko cudo kod muslimana, hindusa ili rimokatolika, to ne znaci nista ako vidmo sta je rekao Hristos. U rimokatolickoj crkvi postoje "svetitelji" cije su mosti netruleznei i zna se da je na njihovo telo lepljen vosak da se nebi primetilo truljenje. Sa pravoslavnim svetiteljima to nije slucaj, 2000 godine nasa crkva je prvi put dozvolila nasim i inostranim strucnjacima da ispitaju mosti Sv kneza Lazarai tada je utvrdjeno da ne postoji ni jedan dokaz da je telo balzamovano bilo kojom poznatom metodom. Da,ali ti ne mozes da dokazes da su nasa cuda Bozija a nihova predstavljaju delovanje demona.O tome se radi.Sto se tice netruleznih tela,postoje i "obicni" ljudi cija tela nisu istrulila.Imas ih i medju budistickim monasima.Sem toga,tela mnogih svetitelja nisu netrulezna(npr.sveti Nikola).Znaci li to da on nije svet?Mosti za nas predstavljaju,pre svega,ukazatelje na sveopste vaskrsenje mrtvih. Budistički monasi su imali brdo mumija koje su komunisti unuištili tako da je ostala samo nekolicina.Tu nije nikakvo čudo u pitanju ,već tehnike uz pomoć kojih se telo mumificira. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јануар 13, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2011 Koliko sam ja upoznat,ni kod njih nije pronadjeno da su balzamovani. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јануар 13, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2011 Cuda koja se desavaju u Pravoslavlju dolaze od Boga iz prostog razloga jer je ono sacuvalo izvornu hriscansku nauku, dok su drugi otpali kao jeretici. E sad dali mogu kod jeretika da se desavaju cuda? Mogu ali njih ce naravno da izvode demoni ili ce da bude prevara. Mogu da se desavaju i isceljenja, ali samo tela ne i duse i to po dopustenju bozijem, ali to ne znaci da je njihova vera istinita jer znamo sta ce Hristos da im kaze na strasnom sudu iako su isceljivali ili izgonili demone A kako ces da dokazes da je pravoslavlje jedina istinita vera? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јануар 13, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2011 Cuda koja se desavaju u Pravoslavlju dolaze od Boga iz prostog razloga jer je ono sacuvalo izvornu hriscansku nauku, dok su drugi otpali kao jeretici. E sad dali mogu kod jeretika da se desavaju cuda? Mogu ali njih ce naravno da izvode demoni ili ce da bude prevara. Mogu da se desavaju i isceljenja, ali samo tela ne i duse i to po dopustenju bozijem, ali to ne znaci da je njihova vera istinita jer znamo sta ce Hristos da im kaze na strasnom sudu iako su isceljivali ili izgonili demone Evo svi pripadnici drugih vera medju njima i Miroljub Petrovic kaze da pravoslavna cuda izvode demoni. Sta cemo sad? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Јануар 13, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2011 Evo svi pripadnici drugih vera medju njima i Miroljub Petrovic kaze da pravoslavna cuda izvode demoni. Sta cemo sad?odbacimo sve religije koje se zasnivaju na subjektivnosti bendoff cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јануар 13, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2011 Evo svi pripadnici drugih vera medju njima i Miroljub Petrovic kaze da pravoslavna cuda izvode demoni. Sta cemo sad?odbacimo sve religije koje se zasnivaju na subjektivnosti :cheesy: Koliko si ti objektivan i koliko je objektivno to sto pricas smo videli na sajtu ateista Srbije. bendoff sHa_sarcasticlol smej.gif smej.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука