Jump to content

PREMINULA ISIDORA BJELICA ! Pred smrt napisala: "Gospode Isuse Hriste, pomiluj me grešnu!"

Оцени ову тему

JESSY

Препоручена порука

пљ добро онда. Није у реду кремација, али ако поп дође онда је то у реду.

А тиме что се кремирала је похазала да ниеј најбоље разумела православље, али нисмо да судимо ако је био поп. Да није био поп било би другачије.

Еви и Цеца долази има крст око врата, и она је верник као и ми.

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, mario beloti рече

нисмо да судимо ако је био поп.

baš tako...mnogo toga ne znamo, tj. ništa ne znamo...Gospod zna, to je najbitnije...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

"Dodje tako dan kad ti je srce tako puno blagosti da ne zameraš više nikome ništa, ne zameraš čak ni sebi što si bilo kome bilo šta zamerao. Samo se nadaš da će taj osećaj ostati večno u tvojoj duši i da se neće vratiti sati pakla u tvom umu i srcu... samo želiš tu čistu milost za druge i sebe..."

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, mario beloti рече

пљ добро онда. Није у реду кремација, али ако поп дође онда је то у реду...

Мислим да би неко од форумских отаца/свештеника могао поближе да објасни православно гледиште на кремирање покојника. Онолико колико сам ја слушао од појединих свештених лица, свештеник може да одржи опело над православно крштеном особом пре кремације, а не након. То значи, чак и ако свештеник зна да ће након опела покојника да кремирају то већ није његов проблем. Он је дошао док је покојник у комаду (унапред се извињавам ако израз није примерен ситуацији), обавио опело, одржао кратко поучно слово, евентуално може да узме који динар као накнаду за извршену требу... и ту се његове принадлежности завршавају. Све остало је на породици преминуле особе и на (опет морам да кажем: евентуалном) аманету покојника шта да учине са његовим/њеним земним остацима.

Нисам сигуран да ли је потребан посебан благослов епископа у случају када знамо да ће након (евентуалног) опела доћи до кремације покојника?! Не би ме чудило да и у овом случају у нашој СПЦ не постоји једнообразна пракса, ако би (већ) требало да постоји једнообразност у теорији. И, оно што је посебно занимљиво, а што би било пожељно да нам о. Иван или неко други растумаче, како Црква поступа даље у оваквом случају? Да ли је могуће да се одрже прописани парастоси (помени), након кремације? Да ли је дозвољено да се парастос за кремиране особе одржи у храму, ако већ не може на гробљу, још горе у крематоријуму?! Унапред хвала на одговорима!

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Талични Том рече

православно гледиште на кремирање покојника.

za to otvori posebnu, novu temu...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...