Jump to content

Ko je umro na krstu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

mrzi me da citam, reci cu samo ovo:

On 26.7.2020. at 12:00, w.a.mozart рече

koji tvrdi da božanska priroda nije učestvovala u stradanju Hristovom i drugi

besmisleno je jer bi znacilo da Bogu nije stalo, da je indiferentan, da je puki zakon prirode, a to je nemoguce

Подели на овим сајтовима

Да ли је Христос Богочовек или Бог и човек ?  Пошто сви знамо да је Богочовек, онда знамо и одговор на питање .   

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, slovoA рече

Не, не игра, то је потпуно наопако. Личност је та која диругује. Ако не усмјериш мозак на тачно одређене ноте, пролупаћеш, јадан, с њим. Колико год да је доминантан, мозак је само дио људске природе којег сама личност покреће, под условом да ниси будала па да га пустиш да ландара по своме. И не знам зашто инсистираш на томе, да будеш будала, којој мозак ради сам по себи. Не, ниси будала, само си мало безуман, иако си у много чему изразито разборит.

Ovo što ti  pričaš je apsolutno nenaučno i pripada mitološkom pogledu na svet.

Ovo što si rekao je jednako validno kao priča o vilenjacima, duhovima i gnomovima.

Zapanjen sam sa kolikom samouverenošću govoriš ove gluposti.

S druge strane, živimo u vremenu kada zabrinjavajuć procenat populacije veruje i u ravnu Zemlju.... 

Sve do govori koliko je mitološki pogled na svet duboko usađen u ljude jer takav pogled ima adaptibilnu prednost za razliku od naučnog pogleda na svet koji je u suštini anomalija.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Bokisd рече

Stoga ne postoji odluka bez razuma i razumnog rasuđivanja i nezavisna od moralnog stava. Ne postoji ni dobro ni rdavo delanje nezavisno od razuma i karaktera."

пре 14 часа, Bokisd рече

Zbog toga nema izbora bez uma i mišljenja, niti bez ćudorednoga stanja; jer dobra činidba i njezina opreka u djelatnosti ne postoje bez spoja mišljenja i značaja."

Ovo je apsolutno pogrešno.

Mnogi filozofi posle njega su ovo osporili na racionalan način (prvo na pamet padaju Hjum i Šopi) a savremena nauka je definitivno dokazala.

Limbički sistem odlučuje a ne neokorteks. Emocije a ne razum. Isto tako i niže žvotinje odlučuju svojom "slobodnom voljom".

пре 14 часа, Bokisd рече

Ja mislim Tumaralo da Aristotel nije bio kontradiktoran i treba da nadjemo odredjene kontekste. 

Jeste kontradiktoran ali ovo gore citirano je prosto pogrešno.

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Tumaralo. рече

Wow ovo je baš heavy.

Oboženje, pa da, Jerotić je često pominjao oboženje čoveka.

Slično kao hindu priča gde je cilj postići uvid da je Atman (individualna duša) jednaka Bramanu (Bog).

Samo ovo pravoslavno žvuči mnogo žešće :D

I lepše, imajući u vidu čitav kontekst, Isusovu priču i ostalo...

Ono što je Hristos po prirodi, čovek postaje isto po blagodati. 

Zato Hristos daje Telo i Krv svoju. 

Pošto je to tako uzvišeno, ne postoji greh koji se ne može oprostiti. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Tumaralo. рече
On 31.7.2020. at 21:47, Bokisd рече

Stoga ne postoji odluka bez razuma i razumnog rasuđivanja i nezavisna od moralnog stava. Ne postoji ni dobro ni rdavo delanje nezavisno od razuma i karaktera."

Zbog toga nema izbora bez uma i mišljenja, niti bez ćudorednoga stanja; jer dobra činidba i njezina opreka u djelatnosti ne postoje bez spoja mišljenja i značaja."

Ovo je apsolutno pogrešno.

Mnogi filozofi posle njega su ovo osporili na racionalan način (prvo na pamet padaju Hjum i Šopi) a savremena nauka je definitivno dokazala.

Limbički sistem odlučuje a ne neokorteks. Emocije a ne razum. Isto tako i niže žvotinje odlučuju svojom "slobodnom voljom".

(kako sad emocije, .... ako si prvo potenciro razum i mozak .... zato sam i pitao sta je i gde su, kako postoje u coveku osecaji i emocije i volja i kreativnost i rasudjivanje i slicno...)

A, zasto je pogresno ako se na tome zasniva ceo pravni sistem i zakoni,..... ono, .....npr za lica starija od 14 godina, da su sposobna da rasuđuju,,....

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Tumaralo. рече

Ja mislim Tumaralo da Aristotel nije bio kontradiktoran i treba da nadjemo odredjene kontekste. 

Jeste kontradiktoran ali ovo gore citirano je prosto pogrešno.

Mislim da nije pogresno, kontekst je slican ovom gore sa 14 godina.

Koliko znam Zapadne civilizacija pociva na mnogim Aristotelovim sistemima i uvidima, jedan od najvecih umova ljudske civilizacije, mislim da je bio covek ispred svog vremena. Kako kazu svetitelji, filozofija antike je bila u mnogo cemu priprema za Jevandjelje i mnogi filozofi su imaju u svojim ucenjima i pisanijama dosta slicnih stvari koje Jevandjelje obradjuje i dovodi do savrsenstva.

Подели на овим сајтовима

On 1.8.2020. at 12:22, Tumaralo. рече

Ovo što si rekao je jednako validno kao priča o vilenjacima, duhovima i gnomovima.

Које, што сам рекао? Ја сам одговорио на твоју тврдњу да личност игра како мозак свира, тврдећи супротно, али изгледа да ти је то промакло. Ниси се уопште дотакао тог проблема, па ипак се позиваш на некакву валидност. А којим чудом мислиш да то тако може? Мислим, може, али чему води? Намећући себе и једино свој разум као расуђујући, не само да другог нећеш чути, већ ћеш увијек бити у истом проблему.

Подели на овим сајтовима

On 2.8.2020. at 0:04, Bokisd рече

(kako sad emocije, .... ako si prvo potenciro razum i mozak .... zato sam i pitao sta je i gde su, kako postoje u coveku osecaji i emocije i volja i kreativnost i rasudjivanje i slicno...)

Pa i emocije su iz mozga.

Razum vs emocije = neokorteks vs limbički  sistem. (maksimalno uprošćeno)

Ali kako god da okreneš i razum i emocije imaju svoj osnov u fizičkoj mašinij koju zovemo mozak.

On 2.8.2020. at 0:04, Bokisd рече

A, zasto je pogresno ako se na tome zasniva ceo pravni sistem i zakoni,..... ono, .....npr za lica starija od 14 godina, da su sposobna da rasuđuju,,....

Nema veze što se na nečemu iracionalnom zasniva pravni sistem. I treba tako da bude jer i sam život je iracionalan. Racionalnost je pomoćna veličina, od drugorazrednog značaja koja postoji i koja je nastala kao instrument u rukama volje za život (suštinski iracionalne).

Ovo boldovano je u pravnoj teoriji bukvalno poznato kao neoboriva pravna pretpostavka koja se u svojim praktičnim efektima ne razlikuje od pravne fikcije

I predstavlja temelj pravnog sustava. 

On 2.8.2020. at 0:12, Bokisd рече

Koliko znam Zapadne civilizacija pociva na mnogim Aristotelovim sistemima i uvidima, jedan od najvecih umova ljudske civilizacije,

Pa šta?

Život se zasniva na 99% iracionalnosti jer je i sam život iracionalan.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Tumaralo. рече

Pa i emocije su iz mozga.

Razum vs emocije = neokorteks vs limbički  sistem. (maksimalno uprošćeno)

Ali kako god da okreneš i razum i emocije imaju svoj osnov u fizičkoj mašinij koju zovemo mozak

Ljubav, empatija, moral, volja, pravednost, strah, mrznja, zelja, intuicija, rasudjivanje i slicno,...... sve u fizickoj i hemijskoj masineriji i mozgu.

Okey, ali ajde i da kazemo da je tehnicki tako, ali opet i to sada poistovecivati da mozak i hemij. procesi sami po sebi odredjuju neciju licnost i ponasanje, to vec deluje kao nesto sto je realno tesko prihvatiti. Narocito sa strane vere i filozofije. Jer glavno pitanje je odakle i kako se radjaju zelje i osecanja i volja i namere, sta je to sto je uzrok svih tih stvari u coveku - samo mozak i hemija ili mozda i nesto drugo.

Nema veze što se na nečemu iracionalnom zasniva pravni sistem. I treba tako da bude jer i sam život je iracionalan. Racionalnost je pomoćna veličina, od drugorazrednog značaja koja postoji i koja je nastala kao instrument u rukama volje za život (suštinski iracionalne).

Ovo boldovano je u pravnoj teoriji bukvalno poznato kao neoboriva pravna pretpostavka koja se u svojim praktičnim efektima ne razlikuje od pravne fikcije

I predstavlja temelj pravnog sustava.

Kako bre iracionalno Tumaralo, kada se insistira upravo na suprotnome, na tome da je odrasla osoba sposobna da rasudjuje,...... jedna definicija rasudjivanja - u širem smislu označuje svaki umski postupak u kojem zaključak proizlazi iz razumnih premisa......i na osnovu toga covek moze da izabere da cini dobro ili zlo, ali i da bude svestan da moze dodje pod udar zakona ako cini zlo.

On 2.8.2020. at 0:12, Bokisd рече

Koliko znam Zapadne civilizacija pociva na mnogim Aristotelovim sistemima i uvidima, jedan od najvecih umova ljudske civilizacije,

Pa šta?

Život se zasniva na 99% iracionalnosti jer je i sam život iracionalan.

Kako sad i iracionalnost kada se nas zivot i civilizacija osnivaju na velikom procentu racionalnosti. Recimo, arhiktekta koji pravi projekat gradnje mosta, pa ako se ne oslanja na razum i 100% racionalnosti i znanja i prosudjivanja..... onda ja na taj most ne bih prosao,..... savetujem i tebe da ne probas....:smeh1:

Подели на овим сајтовима

Koga vaskrsava Sveti Duh sa Krsta?

Vaskrsava Sina Božjeg, stradalog Ličnošću svojom.

Dakle cela Ličnost strada i umire na Krstu, jer je nedeljiv, nesliven, nerazlučan onaj jedan te isti Božanski Logos, Sin Božji.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Pa, kako VSB da strada Licnost - kada je ta Licnost ili Ipostas - Bozanska i to je Ipostas Sina Bozijeg koji se ovaplotio..... itd..... treba to malo pogledati u dogmatikama sta i kako .... :citac:

Pa ja sagledavam dogmatski, nego ti ne sagledavaš.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...