Jump to content

Da li Amerika klizi u haos

Оцени ову тему

Препоручена порука

2 minutes ago, Branka62 said:

Tako je. Ja sam zlonamerna a ti koji izdvajaš rečenicu od ostatka posta, koji, očito, ima sasvim drugo značenje, si  cica-maca.

Ocigledno jesi zlonamerna jer saljes ljudima poruku da su nemocni sa nula dokaza da je to tacno.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Branka62 рече

Ovo je ceo @Justin Waters - ov post

"Jesu sputani i jesu žrtve. Ne toliko da baš ne mogu ništa da učine sa svojim životima, ali zbog bremena prošlosti i još uvijek jasno izraženih rasnih predrasuda u manjoj su vjerovatnoći da će uspjeti na američki način. 60-te su godine, u Americi postoje crvene linije koje jasno razdvajaju predgrađa bijelaca od crnaca, toaleti samo za bjelce, autobusi samo za bjelce...Bjelačka populacija ima mnogo, mnogo većeg nagomilanog bogatstva, a dok su crnci upravo zbog tog bremena prošlosti i danas osuđeni u većini da žive u siromašnim predgrađima, i getoima gdje je mnogima, mnogo manje akumuliranog bogatstva i mnogo manje mogućnosti za edukaciju, i da pronađu neki posao koji će im omogućiti pristojan život. Ako se nisu izborili da pikaju loptu u NBA ili pjevuše na MTV-u, ne preostaje im ništa drugo nego da zaplivaju u kriminal."

iz koga je Mladja izdvojio poslednju rečenicu (kao da pre toga ništa nije napisano) a Justin, koliko ja razumem, piše isto što i ti.

Па ја се не слажем са Џастином. Живео сам у САД, фамилија ми је тамо. Једноставно, рећи да те тамо раса спречава да успеш је оно... погрешно да погрешније не може бити. Чак и да има чисто расних значајних препрека за успех, боље је него у апсолутно свакој западноевропској земљи и то неописиво боље.

Сватите бре људови, може се за Америку свашта рећи и о много чему расправљати, ал да није једна од, ако не и најбоља, земља на свету гледе шансе сваког појединца да успе, то не може. Видео својим очима и искусио и то се заиста тешко може дочарати онима који нису видели јер се ради о нечему што у Европи не постоји. Потпуно другачији свет.

Овде не говорим о полицији. Америчка полиција је... мени несхватљива. Једном је дошао шериф да нас избацује са pool party. Kомунална полицијо, све ти је опроштено! Мада и ту нема генерализације јер је тамо код њих све локално. На пример, сваки већи универзитет има своју аутономну полицију. О градовима, окрузима, државама да и не говоримо.

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, Juanito said:

Па ја се не слажем са Џастином. Живео сам у САД, фамилија ми је тамо. Једноставно, рећи да те тамо раса спречава да успеш је оно... погрешно да погрешније не може бити. Чак и да има чисто расних значајних препрека за успех, боље је него у апсолутно свакој западноевропској земљи и то неописиво боље.

Сватите бре људови, може се за Америку свашта рећи и о много чему расправљати, ал да није једна од, ако не и најбоља, земља на свету гледе шансе сваког појединца да успе, то не може. Видео својим очима и искусио и то се заиста тешко може дочарати онима који нису видели јер се ради о нечему што у Европи не постоји. Потпуно другачији свет.

Ja mislim da je amerika jedina zemlja u kojoj mozes da spalis zastavu te zemlje i da ne odgovoras pred zakonom. To je upravo lepota amerike. Liberlano da liberalnije ne moze biti.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, haveaniceday рече

Ja mislim da je amerika jedina zemlja u kojoj mozes da spalis zastavu te zemlje i da ne odgovoras pred zakonom. To je upravo lepota amerike. Liberlano da liberalnije ne moze biti.

Ал зато у Тексасу не смеш да купиш вино недељом пре 12, док не прође ”литургија” ил како је зову протестанти, јер је грех (шлогнули се кад сам им реко да се у нашим манастирима праве вино и ракија) и не смеш да покажеш голе сисе на плажи у већини држава ако си жена, јер је то харам. Није све идеално, далеко од тога, нарочито у појединим државама где има доста бесмислених застарелих закона који ограничавају личне слободе. Ал што се тиче личног успеха, шанси и развоја, ту су без конкуренције.

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Juanito said:

Сватите бре људови, може се за Америку свашта рећи и о много чему расправљати, ал да није једна од, ако не и најбоља, земља на свету гледе шансе сваког појединца да успе, то не може.

Shvati i ti da ja suprotno nisam ni tvrdila. Nisam živela u Americi ali imam dobre prijatelje koji tamo žive, i njihova priča se ne razlikuje od ovoga što si napisao.

Mrzi me da sada ponovo tražim celu prepisku - da li je Justin tvrdio da postoji sistemski rasizam ili ne. Nije mi jasno ni šta se ovde podrazumeva pod sistemski rasizam. 

Reagovala sam samo na izvlačenje jedne rečenice, koja i jeste "stilsaka figura". Iz celog posta se vidi da Justin ne tvrdi kako crnci mogu biti (bukvalno) samo sportske zvezde i muzikanti.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Juanito said:

Ал зато у Тексасу не смеш да купиш вино недељом пре 12, док не прође ”литургија” ил како је зову протестанти, јер је грех (шлогнули се кад сам им реко да се у нашим манастирима праве вино и ракија) и не смеш да покажеш голе сисе на плажи у већини држава ако си жена, јер је то харам. Није све идеално, далеко од тога, нарочито у појединим државама где има доста бесмислених застарелих закона који ограничавају личне слободе. Ал што се тиче личног успеха, шанси и развоја, ту су без конкуренције.

Imaju svakako, ali sve je to lokalno u pojedinim gradovima okruzima. Decentralizacija koja donosi slobodu i autonomiju. Sa slobodom dolaze i neke "negativne stvari" na lokalnijim nivoima. PRosto ne mozes da imas slobodu i decentralizaciju a onda da kazes nekom okrugu - ti ne mozes da odredis nesto na tvom lokalu kako ti 'oces.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Branka62 said:

Reagovala sam samo na izvlačenje jedne rečenice, koja i jeste "stilsaka figura". Iz celog posta se vidi da Justin ne tvrdi kako crnci mogu biti (bukvalno) samo sportske zvezde i muzikanti.

Znam ja da on ne tvrdi da bukvalno mogu biti samo to. Vec tvrdi da je crncima sve otezano, i da za sve moraju da rade vise. Razumeo sam ja to odlicno.
To je zapravo glavno opravdanje zasto su crnci najlosiji u ekonomiji od svih drugih rasa i etnickih grupa. Ali rasizam tesko da to moze da objasni, posto su prvi indijci.

Jednsotavno nema logike da se tvrdi da je za crnacki neuspeh krivo "akumuliranje bogastva belaca" i "rasizam" a u isto vreme najbogatija etnicka gurpa u americi nije grupa koja je "akumulirala bogastvo godinama" niti je "bele rase".

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Branka62 рече

Nije mi jasno ni šta se ovde podrazumeva pod sistemski rasizam. 

Ни мени, осим конкретне тврдње да полиција има расни бајас према црнцима. Ово остало све неке магловите тврдње. 

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Branka62 said:

Mrzi me da sada ponovo tražim celu prepisku - da li je Justin tvrdio da postoji sistemski rasizam ili ne. Nije mi jasno ni šta se ovde podrazumeva pod sistemski rasizam.

To nikom nije jasno, jer je termin namerno napravljen da bude nejasan. Isto kao i patriarhat. Kada ne mozes da ukazes na fakticke stvari i probleme, ti izmisli abstraktni termin i guraj naraciju sa njime.

evo vam sve sto vam treba da znate o tim pokretima koji iznose te stvari: https://blacklivesmatter.com/

Подели на овим сајтовима

https://blacklivesmatter.com/defundthepolice/

#DefundThePolice

May 30, 2020

Enough is enough.

Our pain, our cries, and our need to be seen and heard resonate throughout this entire country.

We demand acknowledgment and accountability for the devaluation and dehumanization of Black life at the hands of the police.

We call for radical, sustainable solutions that affirm the prosperity of Black lives.

George Floyd’s violent death was a breaking point — an all too familiar reminder that, for Black people, law enforcement doesn’t protect or save our lives. They often threaten and take them.

Right now, Minneapolis and cities across our country are on fire, and our people are hurting — the violence against Black bodies felt in the ongoing mass disobedience, all while we grapple with a pandemic that is disproportionately affecting, infecting, and killing us.

We call for an end to the systemic racism that allows this culture of corruption to go unchecked and our lives to be taken.

We call for a national defunding of police. We demand investment in our communities and the resources to ensure Black people not only survive, but thrive. If you’re with us, add your name to the petition right now and help us spread the word.

Currently, we are fighting two deadly viruses: COVID-19 is threatening our health. White Supremacy is threatening our existence. And both are killing us every single day.

We demand real transformation NOW. Transformation that will hold law enforcement accountable for the violence they inflict, transformation of this racist system that breeds corruption, and transformation that ensures our people are not left behind.

It’s time for our cities and states to #DefundThePolice and #InvestInCommunities. Sign the petition right now, and share it with friends and family.

Подели на овим сајтовима

Just now, Branka62 said:

Pa da. Kad pročitaju moje postove na poukama:smeh1:, par miliona Afroamerikanaca će reći Branka je u pravu - ne vredi se truditi.

Dobro izvini uziveo sam se malo, ne mislim da si ti zlonamerna, ali kanali koji te snabdevaju infromacijama i teorijama svakako jesu. :)
Citaj #BLM website i videces kakvi su to hokstapleri i barabe. Evo gore sam okacio jedan clanak.

Подели на овим сајтовима

i par godina posle fergusona i paljenja, posle svih video snimaka i svedoka da je Micheal Brown pokusao da otme pistolj policajcu i da je tako stradao, da je fizicki napao policajca, da samo ubistvo nema nikakve veze sa rasizmom ili sa rasnim predrasudama.....aktivisti ne popustaju, i dalje sire lazi:

Never Forget Mike Brown

August 9, 2019

Your murder sparked the conversation and the movement that will end police brutality in this country. We will never stop fighting for you and so many others. Rest in power. #blacklivesmatter #NeverForgetMikeBrown

BLACKLIVESMATTER.COM

Your murder sparked the conversation and the movement that will end police brutality in this country. We will never stop fighting...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...