Jump to content

Избори 2020 (21. Јун)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 13 минута, Justin Waters рече

Gradić od 300 400K stanovika?? Ok nije metropola, ali daleko da je taj broj gradić. Zato mi se čini da ne može biti da je zbog Džeksona procvjetao grad od skoro pola miliona, i da je zbog zatvaranja potonuo. 

Pa važi za sve zemlje koje imaju centralnu banku, i imaju kakvu takvu ekonomiju. SAD naravno može ubjedljivo najviše da štampa, zbog opticaja dolara u svjetskoj ekonomiji. 

Nadam se da ces imati priliku da posetis Wellington ako vec nisi. Celi grad je u simbolu Wete, njegovih filmova, junaka... Sta god se desava, Weta glavni sponzor. Ko god hoce nesto da pokrene za grad, trazi pare od Wete... Treba malo pogledati i kako je izgledao taj grad pre Piter Dzeksona pa zamisliti gde bi bio bez njega. Nisu oni slucajno usvojili pomenuti “Hobbit zakon” niti ga posle slucajno “vratili” kao sto ni mnoge drzave, pored Italije, slucajno ne prodaju kuce za 1eur... Nego hvala Bogu da su bili pametni pa to prepoznali na vreme...

Ne znam koliko pratis situaciju u npr. Hong Kongu, to ti je verovatno blize? Evo citam da im je Tajvan, posle Engleske ponudio papire, ko god hoce da pobegne pre dolaska Kineza. Sta mislis zasto? Zato sto vole izbeglice, nemaju dovoljno stanovnika? Ne brate nego zato sto snazna ekonomija i drustvo stoji na snaznim pojedincima i preduzetnicima. Zato sto oni umeju da osmisle biznis, zaposle ljude, umnoze kapital i bogatstvo... Svaki sposoban covek vuce za sobom desetine manje sposobnih i to je lepo.

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, florenntina рече

Medjutim, ako ljudi “jeftiniji novac” ne iskoriste npr. za investiranje i rast produktivnosti (koja je btw. kljuc uspeha i stvarnog napretka), to na srednji rok dovodi do jos vecih i dubljih problema od onih sa pocetka price. To se npr. desava ako preduzetnici i pored povecanje traznje odlucuju da ne povecaju proizvodnju jer smatraju da je ta traznja neodrziva na dugi rok tj. da je vestacka i da ce prestati cim prestane stampanje novca jer npr. privredno okruzenje nije zdravo ili pravni sistem nije nezavisan, nema dovoljno sigurnosti za njihov kapital, postoji opasnost od rata, izolacije itd itd. Puno je razloga zbog koga preduzetnici donose odluke da ne sire biznis ali u sustini je uvek neki oblik nestabilnosti i nesigurnosti privrednog okruzenja.  Kakogod, u tom slucaju mozes stampati novac do sutra ali neces nista postici osim sto ces uvuci zemlju u jos vecu inflaciju a posle i hiperinflaciju i bedu koju smo imali prilike da vidimo i u Srbiji.

Jasno. Zato pitanje ekonomije ne može da se riješi tako jednostavno ili u par stvarno..ovo ovako i tako i ide sve kao podmazano. Zato i dobar primjer Makedonije i Gruzije, gdje su olakšali otvaranje firmi, smanjili poreze ali dzaba ne privlače investitore jer nije samo do toga, ima i do toga kakvo je sudstvo, da li će se problemi rješiti dobro ili ne, kakvo je okruženje, koliko je korupcija u ostalim dijelovima društva itd...Zato će neko opet radije otići u Švedsku pa raditi biznis iako su visoki porezi nego recimo u Gruziju gdje su niži, ali mnogo toga ostalog ne štima. Politika, geopolitika, kultura-mentalitet, i plus ekonomska teorija sve to zbućkano tek onda određuje koliko možeš biti uspješan koliko ne. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, florenntina рече

Nadam se da ces imati priliku da posetis Wellington ako vec nisi. Celi grad je u simbolu Wete, njegovih filmova, junaka... Sta god se desava, Weta glavni sponzor. Ko god hoce nesto da pokrene za grad, trazi pare od Wete... Treba malo pogledati i kako je izgledao taj grad pre Piter Dzeksona pa zamisliti gde bi bio bez njega. Nisu oni slucajno usvojili pomenuti “Hobbit zakon” niti ga posle slucajno “vratili” kao sto ni mnoge drzave, pored Italije, slucajno ne prodaju kuce za 1eur... Nego hvala Bogu da su bili pametni pa to prepoznali na vreme...

Nadam se. Novi Zeland je jedina zemlja "zapadnog svijeta" koja je na listi zemalja koje od srca želim posjetiti. Za ostale nisam zainteresovan. Pa vidjećemo...

пре 11 минута, florenntina рече

Ne znam koliko pratis situaciju u npr. Hong Kongu, to ti je verovatno blize? Evo citam da im je Tajvan, posle Engleske ponudio papire, ko god hoce da pobegne pre dolaska Kineza. Sta mislis zasto? Zato sto vole izbeglice, nemaju dovoljno stanovnika? Ne brate nego zato sto snazna ekonomija i drustvo stoji na snaznim pojedincima i preduzetnicima. Zato sto oni umeju da osmisle biznis, zaposle ljude, umnoze kapital i bogatstvo... Svaki sposoban covek vuce za sobom desetine manje sposobnih i to je lepo.

Ako misliš da mi je geografski bliži...nije nisam u Bangli od 2015-te..ali ima nekih naznaka da bi se mogle nove šanse otvoriti pa ćemo vidjeti...odatle mi se možda ukaže prilika da skoknem i do Novog Zelanda..samo ne znam jel izdaju vize za komplet porodicu. :smeh1: 

Pa ima tu sestro i mnogo politike...to oko Hong Konga, Tajvana itd..

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Justin Waters рече

Pa nije ni rekla da inflacija sama po sebi siromaši, nego ako bi Srbija štampala u razmjeri u kojoj štampa SAD izazvali bi hiperinflaciju. 

Ima tu jos jedna stvar, inflacija, to jest pad vrednosti novca , nije uvek rezultat stampanja para.  Stampanja novca moze biti i posledica inflacije .. to jest da porastu cene koje izazovu inflaciju i onda je stampaje novca posledica inflacije ..

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bilbija рече

Ima tu jos jedna stvar, inflacija, to jest pad vrednosti novca , nije uvek rezultat stampanja para.  Stampanja novca moze biti i posledica inflacije .. to jest da porastu cene koje izazovu inflaciju i onda je stampaje novca posledica inflacije ..

Ma jasno je. Sve su to elementarne stvari za koje znamo i same prakse...recimo padanje vrijednosti neke valute zbog sankcija, ili primjer Jugoslavije pred raspada, Zimbabve itd....

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Bilbija рече

Sto nema ikakve veze sa Vucicem i izborima. Jer kod nas nema izbora vec ideoloskog sukoba koji nikakve veze nema sa eventualnim ekonomskim uspehom ili neuspehom Srbije. I tako ce biti jos nekoliko decenija, dok se Srbi ne opismene i ekonomski i politicki. Kada budu zali da kada im neko kaze da ce uci u EU za 2 godine samo da isporuce Milosevica da je taj hohstapler ili kada im obecava plate od 1000 evra samo da njega izaberemo da je klosar koji racua na naivost biraca, kada neko vredja gradjane zbog njihove politicke opredeljenosti da je taj nepristojno djubre itd. Ka tome se ide polako, ne ide to preko noci, treba 1-2 generacije da zive u demokratskom sistemu, prihvate pristojnu politicku borbu i pocnu zastupati politicke ideje kao pristojan svet i u medjuvremeu ce prihvatiti i druge obrazce ponasaja koji su pozitivi, tu mislim na rad, poslovnu disciplinu, postovanje zakona ... a odlican pocetak bi bio da pocnu da ulaze kod lekara redom, kako dolazde u cekaonicu a ne da "samo esto pitaju" ..

I ti mrtav ozbiljan pričaš da su naprednjaci ti koji vode pristojnu političku borbu i ponašaju se kao pristojan svet?

Oni nas vode do toga da ljudi ulaze kod lekara redom?

12:smeha::))12:smeha::))

Hajde uozbilji se... mator si za trolovanje...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Justin Waters рече

Jasno. Zato pitanje ekonomije ne može da se riješi tako jednostavno ili u par stvarno..ovo ovako i tako i ide sve kao podmazano. Zato i dobar primjer Makedonije i Gruzije, gdje su olakšali otvaranje firmi, smanjili poreze ali dzaba ne privlače investitore jer nije samo do toga, ima i do toga kakvo je sudstvo, da li će se problemi rješiti dobro ili ne, kakvo je okruženje, koliko je korupcija u ostalim dijelovima društva itd...Zato će neko opet radije otići u Švedsku pa raditi biznis iako su visoki porezi nego recimo u Gruziju gdje su niži, ali mnogo toga ostalog ne štima. Politika, geopolitika, kultura-mentalitet, i plus ekonomska teorija sve to zbućkano tek onda određuje koliko možeš biti uspješan koliko ne. 

Pa ima istine ali nije bas ni roket sajans. Privredno okruzenje je jako vazno i zato je tu drzava da obezbedi fer uslove poslovanja za sve ucesnike. Ako to ne radi, kao npr. Srbija, onda se desava sledece... Uprosticu sto vise da bi ljudi bolje razumeli... 

Ti npr. zaradis 1670eur. Kuci odneses 1000 a drzava uzme 670. Od tih 670, 500 eura npr. da stranim investitirima da dodju u Srbiju posto niko normalan nece inace da investira u zemlju gde mu je kapital potpuno nesiguran. Naravno, ni dalje nece niko normalan da se cima osim “investitora” koje ne interesuje da stvarno prave biznis nego muljaza. Drzava i bira kome ce dati te pare.

Sta se desava sa tih (tvojih!) 500 eur dalje. “Investitor” dobija subvencije od 500 eur pod uslovom da ispod stola vrati 150 eura politicaru ali ovaj put to ide na njegov (politicarev) privatni rc. Od preostalih 350eur, 150eur  “investitor” salje na svoj privatni rc. Otvara fabriku sa 200eur i napumpava troskove i mulja papire (tako pokriva onih 300eur sto su zavrsili ma privatnim racunima) i zaposljava radnike (tvog sina/kcerku/ komsinicu ;)) koja ce za platu od 150 eur raditi dok bude uredno glasala za onog politicara sa pocetka price. Kada isteknu obavezni rokovi itd, “investitor” pakuje kofere i pali jer nikada nije ni mislio ozbiljno praviti biznis. Mi i zaboravimo koliko smo mu se radovali jer uz veliku pompu, zurku i veselje stize sledeci...

Da sumiramo. Zaradio si 1,670 eur od cega si 670eur dao drzavi. Ona ti je na kraju dana preko plate sina/cerke/ komsinice “vratila” 150eur koje jos manje vrede nego tvojih prvobitno datih 150 (od 670) zbog inflacije.

Dakle, izgubio si 350eur + kompaund interes za najcesce 3-5 godina (koliko traju obaveze za te ugovore), imas ukucanina koji radi besplatno i uredno glasa za krvopiju koji te pljacka... 

U takvom okruzenju jedino sto mozes trenutno da uradis jeste da trazis smanjenje poreza da bi ostavio sto manje korumpiranim politicarima. Smanjio njihovu moc! Ovo je btw. jedna od stvari zbog kojih Dinkica koji je bio finasijski pismen (znaci sve radio svesno!), smatram jednim od najstetnijih “experata” i politicara koje smo imali. Mada je konkurencija neverovatno jaka, ne zna se ko nas je vise opljackao i satrao...

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Bilbija рече

Pa cekaj sada, 2% inflacije je prihvatljiva. Kako to? Zar se tako ne siromasi?

Niko nije rekao da se tako siromasi...ni ja ni ona... ja sam pricao o stimulaciji potrosacke kulture, cak i sa 2 %. Jer ako ustedis danas 100 evra, za godinu dana tih 100 evra vrede 2 % manje, pa jos 2, pa jos 2.. sto znaci da ti se ne isplati da stedis lovu.

I ne znam odakle tebi da su libertarijanci tvrdo za zlatni standard. To ja licno vise gotivim zlatni standard, al recimo milton friedman ti je za inflaciju i stampanje, To nikakve veze sa Keynesom nema.

ne znam sto si se toliko uhvatio za tu inflaciju...ono, kao sto rekoh, podrzavaj monetarnu politiku koju hoces, ja mislim da je inflacija dugorocno losa, i da donosi vise stete nego koristi.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Justin Waters рече

Ali znam šta si htjeo reći. Obično u raspravama inflacija - deflacija, proponenti deflacije ističu da je pozitivno što vrijednost novca raste, ali to ne mora znači automatski da je ona uvijek bolja od inflacije, i uglavno nije bolja ako gledamo ka tome šta je bolje da se generiše ekonomski rast. 

Ni ne kazem da je bolja obavezno, kazem da ja mislim da je bolja. Ja sam licno za najvecu slobodu, nervira me sto drzave ne dozvolajvaju trgovinu osim u lokalnoj valuti. Ja bih da ovde u srb ili u bih moz da se trguje u kojoj god valuti 'oces. Bitkoini, marke, dinari, evri, yeni, dolari.. sta god.

Eto naprimer ono sto si spominjao prodaja burica nafte u dolarima... po meni je to besmisleno, da mora da se prodaju u dolarima. Ja sam totalno za svaku drzavu koja za to utera americi...

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Bilbija рече

Jer kod nas nema izbora vec ideoloskog sukoba koji nikakve veze nema sa eventualnim ekonomskim uspehom ili neuspehom Srbije.

Kod nas nema apsolutno nikakvog ideoloskog sukoba. Kod nas su sve partije ideoloski slicne. Sve su okrenute ka nekoj sociodemokratskoj prici. Vucic hoce u EU, podrzava sve iste ekonomske i drustvene politike koje podrzavaju, tadic, djilas i ostalo.

Dok sam imao tviter video sam kako se SNS-ovci i Levica Srbije crews na vucicovm statusu svadjaju ko je vise od njih blizi Fidel Castru, kada mu je Vucic cestitao rodjendan.

Da se interesujem za izbore prestao sam, jer sam skapirao da sve ove lose stvari koje vucic radi inesto sto je poiceo stari DS.

Ja sam tu video kako ljudi dolaze na sastanke omladine u nadi da ce im stranka srediti posao u Maksiju.

Trebalo mi je malo vrmena al sam povezao da smo mi i dalje u sustini jedno komunisticko drustvo, gde se ljudi oslanjaju na partije, stranke i drzavu da im zavrsi stvari koje trebaju biti njihov problem, i da ce politicari surovati sa privrednicima i kupovati glasove na taj nacin "zavrsavanja" poslova i time obezbedjivati vlast.

Zato i ne vredjam ljude da su sendvicari i slicno (mene to nikada neces cuti da radim i iskreno gade mi se ovi sto to rade).

Mislim, sta da ti pricam kada znam za ljude koji rade u privatnim firmama kojima je gazda kompanije dosao i rekao "imate slobodan dan danas za miting" ili drugaricu ciji otac ima omanju firmu i cela njena porodica je glasala za SNS da ih inspekcija ne bi smarala. Ali to nije izmislio vucic, nego tito, Djindjic je to pokusao da unisti, Tadic je to oziveo a Vucic unapredio.

Zato nema smisla da se prica o bilo kojim "ideoloskim" borbama, sve je borba za vlast i moc odredjene ekipe ljudi, pa ova druga ekipa prelece kod pobednika. Kao sto ti rekoh u jednom postu, SNS ti je trecinom g17+ trecinom DS, trecinom radiklana...

Osim ako nemas neke informacije da je Brnabicka bila neka istaknuta diversity hire kod radikala....

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, florenntina рече

Pa ima istine ali nije bas ni roket sajans. Privredno okruzenje je jako vazno i zato je tu drzava da obezbedi fer uslove poslovanja za sve ucesnike. Ako to ne radi, kao npr. Srbija, onda se desava sledece... Uprosticu sto vise da bi ljudi bolje razumeli... 

Ti npr. zaradis 1670eur. Kuci odneses 1000 a drzava uzme 670. Od tih 670, 500 eura npr. da stranim investitirima da dodju u Srbiju posto niko normalan nece inace da investira u zemlju gde mu je kapital potpuno nesiguran. Naravno, ni dalje nece niko normalan da se cima osim “investitora” koje ne interesuje da stvarno prave biznis nego muljaza. Drzava i bira kome ce dati te pare.

Sta se desava sa tih (tvojih!) 500 eur dalje. “Investitor” dobija subvencije od 500 eur pod uslovom da ispod stola vrati 150 eura politicaru ali ovaj put to ide na njegov (politicarev) privatni rc. Od preostalih 350eur, 150eur  “investitor” salje na svoj privatni rc. Otvara fabriku sa 200eur i napumpava troskove i mulja papire (tako pokriva onih 300eur sto su zavrsili ma privatnim racunima) i zaposljava radnike (tvog sina/kcerku/ komsinicu ;)) koja ce za platu od 150 eur raditi dok bude uredno glasala za onog politicara sa pocetka price. Kada isteknu obavezni rokovi itd, “investitor” pakuje kofere i pali jer nikada nije ni mislio ozbiljno praviti biznis. Mi i zaboravimo koliko smo mu se radovali jer uz veliku pompu, zurku i veselje stize sledeci...

Da sumiramo. Zaradio si 1,670 eur od cega si 670eur dao drzavi. Ona ti je na kraju dana preko plate sina/cerke/ komsinice “vratila” 150eur koje jos manje vrede nego tvojih prvobitno datih 150 (od 670) zbog inflacije.

Dakle, izgubio si 350eur + kompaund interes za najcesce 3-5 godina (koliko traju obaveze za te ugovore), imas ukucanina koji radi besplatno i uredno glasa za krvopiju koji te pljacka... 

U takvom okruzenju jedino sto mozes trenutno da uradis jeste da trazis smanjenje poreza da bi ostavio sto manje korumpiranim politicarima. Smanjio njihovu moc! Ovo je btw. jedna od stvari zbog kojih Dinkica koji je bio finasijski pismen (znaci sve radio svesno!), smatram jednim od najstetnijih “experata” i politicara koje smo imali. Mada je konkurencija neverovatno jaka, ne zna se ko nas je vise opljackao i satrao...

Odlicno objasnjeno. To ima strasne drustvene posledice. I sto je najgore - NE POSTOJI PARTIJA U SRBIJI koja hoce to da promeni, koja uopste prica o tome. Zato me bole briga za glasanje i srbiju i sve ove partije...

Ako hoce narod da napusti taj komunisticki mentalitet, ekstra. Ako nece - nista.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Avocado рече

I ti mrtav ozbiljan pričaš da su naprednjaci ti koji vode pristojnu političku borbu i ponašaju se kao pristojan svet?

Oni nas vode do toga da ljudi ulaze kod lekara redom?

12:smeha::))12:smeha::))

Hajde uozbilji se... mator si za trolovanje...

Nece nas SNS popraviti ali nece ni Obradovic ili Trifunovic te stoga i nema neke veze ko ce pobediti. Bolji izbor je SNS trenutno jer obezbedjuje izvesnnu stabilnost, politicku i ekonnomsku i za ljude u SRbiji i za strane ivestitore. A sto se tice pristojnost za Balkan i Srbe treba nekoliko decenija.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bilbija рече

Nece nas SNS popraviti ali nece ni Obradovic ili Trifunovic te stoga i nema neke veze ko ce pobediti. Bolji izbor je SNS trenutno jer obezbedjuje izvesnnu stabilnost, politicku i ekonnomsku i za ljude u SRbiji i za strane ivestitore.

Naravno... nema nikakve veze ko će pobediti sve dok SNS pobeđuje... :)

Пре сат времена, Bilbija рече

A sto se tice pristojnost za Balkan i Srbe treba nekoliko decenija.

Ne misliš da je posle onolikog loženja na Šešelja malo degutantno da sad pričaš o pristojnosti... i važnosti pristojne političke borbe?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Avocado рече

Naravno... nema nikakve veze ko će pobediti sve dok SNS pobeđuje... :)

Ne misliš da je posle onolikog loženja na Šešelja malo degutantno da sad pričaš o pristojnosti... i važnosti pristojne političke borbe?

Pa sta fali Seselju? I o i Milosevic su bili potpuno u pravu. I njegov pristup je bio odgovarajuci trenutku jer se razlikuje politicko okruzenje u toku gradjaskog rata i danas 20-30 godina nako zavrsetka. 

Ti bi jos i danas citirao Seselja i zardjale kasike i ustase 30 godina posle sukoba u bivsoj Jugi? Mislim stvarno, znas li koliko je decenija proslo od tada...seti se koliko si tada imao godina akoliko imas sad ...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...