Jump to content

Мој интервју од пре 9 година... шта се од тада променило?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 29 минута, Flojd рече

Sama cinjenica snimanja Bogosluzenja ti je kao da vidis na netu.

Dobro, bolje je reci da gubi smisao, cim postoje uzivo prenosi. Mozes gledati liturviju zavaljen u krevet i piti juternju kafu, to je tragicno. Cak te duhovni razgovori na taj nacin gube smisao, ti samo alusas a ako ti nije jasno ne mozes da putas, ne mozes da se konsultujes. Meni se ne svidja ta ideja o " duhovnom vodjstvu preko interneta a kamoli drustvenih mreza.

Ako duhovnik nema vremena da odvoji da se konsultujemo  uzivo to i nije duhovnik kakav treba da bude vec neki savremen, virtuelni tehno duhovnik.

Kako i cinjenica da zena ne sme na S. Goru, a koliko ima samo emisija snimljenih tamo, znaci kao da je zena krocila, zasto joj braniti da ide kad vec zna kako je gore?

Nasla si jednu knjigu i odma prosvecenje a koliko ti je pomogao razgovor sa duhovnikom? Knjigu si mogla i naopako da razumes a zivu rec ne.

Pogresno si me razumio. Nisam rekla da treba dati prednost internetu i svemu ostalom, nego samo da ne treba biti iskljuciv prema njemu. 

Nisam nikad gledala Liturgiju preko TVa i ne znam kakav je to osjecaj. Nisam ni taj nacin komunicirala sa duhovnikom. Ali jesam odgledala dosta filmova, zatim emisija sa duhovnicima koje bih voljela i uzivo vidjeti, ali jednostavno nemam priliku, te procitala dosta toga po netu...a uostalom oboje smo clanov ovog foruma i to je sastavni dio interneta.  To za knjigu sam ti samo dala primjer. Poenta je bila da bih je tesko nasla bez neta, nista drugo. I da, i ziva rijec moze isto tako pogresno da se razumije, al joj i ja uvijek dajem prednost.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Maslacak_ рече

Pogresno si me razumio. Nisam rekla da treba dati prednost internetu i svemu ostalom, nego samo da ne treba biti iskljuciv prema njemu. 

Nisam nikad gledala Liturgiju preko TVa i ne znam kakav je to osjecaj. Nisam ni taj nacin komunicirala sa duhovnikom. Ali jesam odgledala dosta filmova, zatim emisija sa duhovnicima koje bih voljela i uzivo vidjeti, ali jednostavno nemam priliku, te procitala dosta toga po netu...a uostalom oboje smo clanov ovog foruma i to je sastavni dio interneta.  To za knjigu sam ti samo dala primjer. Poenta je bila da bih je tesko nasla bez neta, nista drugo. I da, i ziva rijec moze isto tako pogresno da se razumije, al joj i ja uvijek dajem prednost.

Ja nema takvo iskustvo sa zivom reci, da pogresno razumem, pre pogresno razumem ono sto je napisano nego ono sto cujem, jer kad cujes mozes da pitas za objasnjenje ako nisi dobro razumeo, a kad je napisano razumes onako  kako si tog trenutka raspolozen. Ovo je suvoparno nema zive reci i zivog utiska sa sagovornikom, to ustvari internet tj, komunikacija preko interneta i preko medija oduzima.

Dobro, sto se tice komunikacije sa duhovnicima Starac Porfirije je takodje razgovarao telefonom sa svojim duhovnim cedima, uglavnom vecina duhovnika to radi. Medjutim meni je nekako strano to dopisivanje sa duhovnicima. Koliko ljudi zaista mogu da budu slicni da bi se skontali preko neta?

Ne kazem za to, i ja sam gledao, neka predavanja su mi se svidela neka ne, ali uglavnom uvek imam pitanja na neku temu, e sad kako dobiti odgovor, pisati u komentaru, neko ce od duhovnika to da vidi? Nemaju oni vremena za to.

Ne zelim da kazem da je internet los ili mediji ili takav vid komunikacije, preko medija ili interneta, vidis, nisi ni ti mene skontala o tome ti udtvari i pricam koliko se lose skonta procitano, ne kazem da je uopsteno komunikacija preko interneta losa ili preko videa, vec zelim da skrenem paznju kako se savremene tehnologije koriste, i u koju se svrhu koriste. Da bi vise paznje trebalo tome da se posveti. Ja jesam gledao i mogu da ti kazem da nije nista posebno, cak sta vise imas osecaj da gledas film.

Nekada su Grci Bogosluzenja slusali na radiju i imali su zaista dozivljaj da su na liturgiji ali oni tada nisu imali ovoliko hramova kao mi sad i ziveli su po selima daleko od crkava, naravno za te ljude je razumljivo da ne mogu doci do crkve kada su toliko daleko ili zavejani, mada danas svi imaju kola.

Medjutim preko televizora to izgleda kao prenos neke utakmice, jos samo sto reklame ne puste, i to sa komentatorima. E takav vid ulaska medija u crkve je po meni los, i tu se gubi poenta Bogosluzenja i sabornosti. Eto mozes npr, da sednes kuci u stolicu zapalis cigaretu i pijes kafu, ogoaras malo komsije i gledas prenos liturgije. I zamisli da imas svake nedelje prenos.

Ma ovo je samo neka razmena misljenja sto se tice foruma, i dobro je sto je u reanom vremenu, jer mozemo dosta toga da procitamo i raspravimo ako nekome nesto nije jasno, i da dobijemo neke odgovore. Mada, uvek vise odgovora dobijem kad prodiskutujem sa nekim od svestenih lica nego kad gledam, ili se majem po netu E sad iskustva su razlicita.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

@Flojd 

Nije ti se nikad desilo da si nekog uzivo pogresni razumio ili da neko nije skapirao sta si mislio da kazes? Heh, meni se to cesto desava...

Al, shvatam sta hoces da kazes. I ja sam za uzivo caskanje, pricanje, zapitkivanje i sve...ali ako nisi u mogucnosti, onda i internet dolazi u obzir. Istina je da se vise koristi u lose svrhe, ali ne mozemo sad zbog toga skroz da ga ignorisemo, jer ima i svoje dobre strane. A i zivimo u njegovom vremenu :)

A za ta tvoja pitanja...pa npr. odgledas neki intervju i zapises pitanja, pa kod svog duhovnika nek ti on objasni. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Maslacak_ рече

@Flojd 

Nije ti se nikad desilo da si nekog uzivo pogresni razumio ili da neko nije skapirao sta si mislio da kazes? Heh, meni se to cesto desava...

Al, shvatam sta hoces da kazes. I ja sam za uzivo caskanje, pricanje, zapitkivanje i sve...ali ako nisi u mogucnosti, onda i internet dolazi u obzir. Istina je da se vise koristi u lose svrhe, ali ne mozemo sad zbog toga skroz da ga ignorisemo, jer ima i svoje dobre strane. A i zivimo u njegovom vremenu :)

A za ta tvoja pitanja...pa npr. odgledas neki intervju i zapises pitanja, pa kod svog duhovnika nek ti on objasni. 

Hheh, pa lakse mi odmah da odem i " davim" duhovnika ne moram gledati interviu. :smeh1:

Pa jedino ako nije direktan pa ako miali jedno prica drugo, tad se mnogo i ne trudim da razumem tu osobu, zaobidjem je. Ali vezano za svestenile monahe ne. Oni su nesto drugo.

Jaooo zenska glavo , ne pricam si da je internet zlo koje jede malu decu, vec hocu reci da mediji i internet ne mogu zameniti zivu rec i da ponekada zbog takvog vida komunikacije Vera gubi na jacini, znas bolje je otici i videti i doziveti nego sedeti ciku i drndati Tv daljinski. 

Bogougodnije je. Npr snimak iz oltara je nepotreban, ajde Snimak Svete gore tu i tamo...

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

Очекивања од интернет дружења била су велика, много тога је остварено, за мене лично пронашао сам супругу на форуму. Мислим да је мисија Цркве преко интернета прилично добра, с тим да су могућности знатно шире. Поменуо бих, а можда пре свега и најбитније, да ми је мисија Црква преко интернета подарила знање па чак и руковођеље појединих теолога да пронађем теолошке одговоре које сам тражио. Ту мислим на Срећка са верујем.орг и многе друге.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...