Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

Пре сат времена, Тражитељ рече

Управо ово је тема која ме најбрже избаци из такта, то селективно бирање скупа појединачних случајева и пројекције на читав пол. Међу 100 најуспешнијих светских математичара, 80 су мушкарци, ерго мушарци су бољи у математици од жена. Али зато, у сваком разреду, од 10 најгорих из математике, такође су 8 мушкарци, ерго девојчице су паметније од дечака по питању математике.

Одговор је управо ова дистрибуција коју си поставио и многима из тих кругова бораца за социјалну правду она не може да доспе до мозга. Не посматрају Теслу као Теслу, као изузетан примерак људског рода који је по питању електротехнике супериоран у односу на 99,999% других мушкараца, него одмах виде неправду и траже узроке због чега Тесла није женског пола.

Nema tu "bolji muskarci"  ili "bolje zene" grupe je besmisleno poredjivati koja je grupa bolja. 

problem je sto kada krenes da objasnajvas to, odmah pokusavaju da ti uvale neku pricu o superiornosti muskaraca, kako ti je to glediste. 

Jok ba.. vecina ljudi su slicni, vecina muskaraca i zena. Samo sto su izuzetno uspesni ljudi skoro redovno muskarci, kao i izuzetno neuspesni. 

Ali i dalje smo ja i 20 drugih muskaraca slicni kao 30 drugih zena.... nismo uglavnom nista bolji\losiji od njih. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Predrag.Kovacevic рече

Da li je toliko alarmantno da se sve zatvora, da se uvode ove mere?

Ne. Razlog ovog zatvaranja je opsta paranoja. Trebaju neke mere, ali ovo je "over reaction". To jest ono sto je bilo je overreaction, ovo sada je sasvim prihvatljivo. 

Цитат

Da li postoje zaista asimptomacki slučajevi a prenosioci?

Postoji. Broj asimptomaticnih verovatno nadmasuje broj simptomaticnih 2 : 1. 

Da prenesu, verovatnoca je mala, ako nose maske skoro nula.

Цитат

Koliko su testovi pouzdani (koje mi nabavljamo)? Čuo sam da neke počinjemo sami da proizvodimo. Da li su ti bolji?

Koliko sam razumeo, svedeno na neke brojke koje mi moze da skapiramo 60:40=dobar:los rezultat. 

Цитат

Da li vi znate puno ljudi koji su bolesni? Kako to izgleda.

U mom selu zivi doktorka pulmologije ovde u krusevcu, ona je bila bolesna mnogo ljudi koji su njen komsiluk i gde njena porodica ide u prodavnicu. Moja najbolja drugarica i njen decko i njihova kompletna porodica su bolovali od kovida. 
Svi su bili blagi do srednji slucajevi sa izuzetkom jednog dekice u mom selu koji je imao 83 godine i preminuo, i brata tog drugara koji je onako bio osrednji. Niko nije bio na respiratoru ili kiseoniku. Znaci jedno 40tak ljudi od kojih znam jedan smrtni slucaj i vecinu blagih. 

takodje @Juanito je imao covid, mozda on moze da ti napise svoja iskustva. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, cloudking рече

Ja se slazem da pricamo o rodnoj distribuciji i njuskamo grafikone po citav dan ali TEK ONDA kad i ja i ti mozemo da kazemo da su pocetne pozicije svima iste, a dokle god se od devojcice ocekuje da pegla lutke  a od  decaka da popravlja kamioncice, nema ni govora  o tome da pricamo o malom broju zena u empirijskim akademskim displinama ili visokim polozaijma.

Sta mislis, sto se to ocekuje od njih? Da li postoji bioloska komponenta toga ili je to skroz socijalno? Da li bi te razuverio ako bih ti dao studije( vise puta ponovljene) koje dokazuju da je kamioncici\lutke bioloski uzrokovano a ne socijalno? Ili se cvrsto drzish toga da je u pitanju socijalna komponenta? kako bi ispitao istinitost te tvrdnje? 

Цитат

ali okreces glavu na svaki pomen da je crnackom detetu u americi daleko gore i teze da napravi ikakav akademski uspeh.

To je tacna izjava. Crnackom detetu je teze da zavrsi fakultet (prosecnom) zbog kulture crnaca u americi, losih roditelja i loseg drustva (crnaca) oko njega. Crnackom detetu nije teze da zavrsi fakultet zbog rasizma belaca i azijata. 

Iz istog razloga je azijatima najlakse da ostvare akademski uspeh. Dobra kultura i roditeljstvo. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, haveaniceday рече

Konkretno razlike u distribuciji IQ-a, koje objasnjavaju slabiji uspeh zena u sahu, manje zena u empirijskim akademskim disciplinama, manje zena na visokim pozicijama i mnoge druge efekte koje vidimo a za koje krive skesizam. 

Два проблема су овде. Прво, сам концепт IQ је врло проблематичан као мера. Независно од политике и идеологије. И да овог трена сво прогерсивистичко лудило нестане с лица земље, као да није ни постојало, исто бих мислио за IQ и то је дуга прича у коју не бих сад да улазим. Укратко, IQ доводим у питање са аспекта когнитивне психологије. Моја процена је да ће се људи за коју деценију, кад сазнамо још више о мозгу, смејати IQ тестовима као примитивним.

Али добро, нека буде да је IQ добра и релевантна мера тих разних способности. Онда би ова твоја дистрибуција објаснила шах, јер су врхунски шахисти одиста генијалци. Ал тешко да би објаснила академске, емпиријске и сличне дисциплине, као и високе позиције, јер су у њима највећим делом просечно интелигентни (евентуално за нијансу десно од просека), тако да би требало да буде више жена по тој дистрибуцији.

Ја бих пре рекао да разлику у тим дисциплинама потиче просечне од разлике у потребама између мушкараца и жена које су сасвим сигурно биолошки условљене огромним делом и у разлици у агресивности (не насиљу, него у здравој агресивности) која потиче од тестостерона.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

Два проблема су овде. Прво, сам концепт IQ је врло проблематичан као мера. Независно од политике и идеологије. И да овог трена сво прогерсивистичко лудило нестане с лица земље, као да није ни постојало, исто бих мислио за IQ и то је дуга прича у коју не бих сад да улазим. Укратко, IQ доводим у питање са аспекта когнитивне психологије. Моја процена је да ће се људи за коју деценију, кад сазнамо још више о мозгу, смејати IQ тестовима као примитивним.

Tu se slazemo ali nemamo bolje objasnjenje i bolju metriku trenutno. Ja ne vidim seksizam u sahu niti dokaze za skesizam. Kada me neko pita sta mislim.. ja iznesem ono najbolje sto imam, to je trenutna iq distribucija. I ja se nadam da ce biti boljih testovai bolje psihometrike.

Али добро, нека буде да је IQ добра и релевантна мера тих разних способности. Онда би ова твоја дистрибуција објаснила шах, јер су врхунски шахисти одиста генијалци. Ал тешко да би објаснила академске, емпиријске и сличне дисциплине, као и високе позиције, јер су у њима највећим делом просечно интелигентни (евентуално за нијансу десно од просека), тако да би требало да буде више жена по тој дистрибуцији.

Tu je vec stvar interesa. 

Ja sam se previse generalno izjasnio, ne zaostaju u svim akademskim disciplinama u nekim vode. Siju muskarce u jezicima. Naprimer, imas merenje uticaja testosterona na govor, muska deca kasnije nauce da pricaju od zenske, i imaju vise problema u govoru. Evo studije o testsosteronu i uticaju na delove mozga za govor: 

WWW.NCBI.NLM.NIH.GOV

Although the sex steroid hormone testosterone is integrally involved in the development of language processing, ethical considerations mostly limit investigations to single hormone...

to bi naprimer odlicno objasnilo neke trendove koje vidimo, naprimer ko studira jezike (uglavnom zenska populacija). 

kao i za iq i sah, ja nemam bolje objasnjanje zasto muskarci nisu toliko aktivni sa jezicima. 

Ја бих пре рекао да разлику у тим дисциплинама потиче просечне од разлике у потребама између мушкараца и жена које су сасвим сигурно биолошки условљене огромним делом и у разлици у агресивности (не насиљу, него о здравој агресивности) која потпиче од тестостерона.

jeste i to je veliki aspekt, mozda i veci od iq-a i sa tim se potpuno slazem. Iq sam prvenstveno pomenuo jer je cloud pricao o sportu, pa sam se setio priemra sporta..... (saha) i razlike.. 
Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, haveaniceday рече

takodje @Juanito je imao covid, mozda on moze da ti napise svoja iskustva. 

Кренуло је као умерена малаксалост. Температура скоро 39 један дан, 38 на почетку следећег дана. Након тога пар дана скоро ништа, а онда такав умор да сам колабирао после пењања степеницама на први спрат, иначе идем брзим ходом на четврди редовно, а степениште је стрмо. Једно седам дана сам вукао такав умор. Поред тога сам имао неколико главобоља које спадају међу најјаче, ако не и најјаче, које сам имао у животу. Респираторне симптоме нисам уопште имао, бар не ништа више од мог хроничног синузитиса.

На IgM сам тестиран и био позитиван око три седмице након појаве првих симптома. Тад сам био PCR негативан.

На IgG сам се тестирао (елиса) пре неки дан негативан сам. Тренутно су контроверзна мишљења у струци шта то значи. Неки кажу да нисам имун, неки да то уопште није сигурно (и дају разлоге зашто није сигурно), неки да се ништа не зна итд.

Срце сам проверио због ових наклапања о трајним оштећењима, све ОК за сада.

Плућа нисам проверавао, не бих да се зрачим кад никаквих симптома с плућима и дисањем нисам имао.

Подели на овим сајтовима

WWW.POLITIKA.RS

У сусрет сезони слава, које ће ове јесени и зиме бити прослављане у специфичним околностима због...

Подели на овим сајтовима

Ukratko iz Belgije: skoro sve mere su ukinute, obaveza nosenja maski samo na mestima gde je velika koncentracija ljudi na manjem prostoru.

Ako i postoje mere povodom okupljanja naroda, to niko ziv ne kontrolise (a ni ne postuje). Medjutim , s obzirom da epidemija napreduje skoro brze nego u doba cuvenog zatvaranja, sad ni u vladi ne znaju sta da se radi.

Balansiraju izmedju sasvim oprecnih predloga dok se bolnice pune. Ostavljen je svakom pojedincu teret procene trenutne situacije, sto polovina postuje ali druga polovina ne konstatuje.

Ono..apeluje se na savest.....citaj: lelesiganama:))) 

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, cloudking рече

Pa nista se ne zatvara trenutno a mere su tu s dobrim razlogom.

Mere su u celom svetu zbog asimptomackih slučajeva kojih je po njihovoj priči 80%, znači 4:1 u odnosu na simptomacke. Takođe je bila priča da je pacijent zarazan dva dana pre nego što dobije simptome. 

пре 20 часа, cloudking рече

Male su sanse da dobijes koronu od asimptomatskog pacijenta al nisu bas ni nula.

Ako su šanse male da li su onda i restriktivne mere potrebne? Posebno kada se zna da su testovi nepouzdani a oni su jedini način da se ustanove asimptomacki. Znači dovodi se u pitanje postojanje asimptomackih pa sa tim i samih mera.

пре 18 часа, haveaniceday рече

Koliko sam razumeo, svedeno na neke brojke koje mi moze da skapiramo 60:40=dobar:los rezultat. 

Može da bude samo obrnuto. Moju komšinicu su testirali tri puta. Imala je očigledne simptome covida. Ko se testita TRI PUTA? Ajde  drugi put da testiraš nekog ako postoji mogućnost da je nešto krenulo loše prvi put. Treći put već testiraš nekog ako već znaš unapred da je test nepouzdan.

Takođe, znam ženu koja je imala surov kašalj a cela njena porodica kijavicu. tetsovi su bili negativni. Posle tri meseca kada se vraćala sa mora radili joj serološki test i imala je gomilu antitela.

Подели на овим сајтовима

@haveaniceday isto si se tako smejao kad sam pricao da nema nista od toga da vakcinacija krene od septembra a ti si sav bio u "brate pogle statistike pogle kolke vakcine su u trecoj fazi, logika ti nalaze da ce vakcinacija od septembra, haha kako su ti napunili glavu, zasto nisi tako ingeniozno logican kao ja?" dobro, mozda nisam bas sve tacno zapamtio al tako je nekako bilo :D

Posle si obrnuo plocu da ce od nove godine da krene vakcinacija... a trenute su prognoze da ce u USA (mozda) da krene od sredine 2021.

A ako kod njih krene sredinom 2021, kod nas ce verovatno sredinom 2022 :D

WWW.CNBC.COM

Whichever vaccine wins regulatory authorization, it will likely be in short supply once it's cleared for public distribution, officials and experts warn.

Ali mozda ja gresim sto slusam one bitange i prevarante iz WHO koji samo lazu, umesto da slusam haveaniceday koji je vakcinisan jos u avgustu :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

On 4.10.2020. at 10:07, haveaniceday рече

Jedini sport koji nije "musko-zenski" vec podeljen je sah. I zbog loseg i slabo uspeha zena u sahu, naravno krive diskriminaciju i seksizam (jedini dokaz je slab uspeh zena) i traze podelu na muski i zenski sah. 

Konkretno razlike u distribuciji IQ-a, koje objasnjavaju slabiji uspeh zena u sahu, 

,, Zene uglavnom igraju slabije sah od muskaraca, iz ocitog razloga jer trebaju dosta dugo cutati za stolom." :D

А сад озбиљно. Жене не играју тако добро шах из једног простог разлога  јер не размишљају стратешки,  нису програмиране да буду војници :D као да си рекао, да  мушкарци не могу да носе тако добро ни тако дуго штикле као жене јер им је IQ  слабији. :smeh1:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, cloudking рече

@haveaniceday isto si se tako smejao kad sam pricao da nema nista od toga da vakcinacija krene od septembra

Moving the goalposts (or shifting the goalposts) is a metaphor, derived from goal-based sports, that means to change the criterion (goal) of a process or competition while it is still in progress, in such a way that the new goal offers one side an advantage or disadvantage.[1]

Vrlo cesto koristis ovu falaciju.... sada vise nije bitno kada ce da imamo gotovu vakcinu nego "kada ce da krene masovna vakcinacija" 

Isto tako smo sa "ozbiljnih posledica na plucima kod asimptomaticnih slucajeva" presli na "neka sitna ostecenja" 

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, haveaniceday рече

Vrlo cesto koristis ovu falaciju.... sada vise nije bitno kada ce da imamo gotovu vakcinu nego "kada ce da krene masovna vakcinacija" 

Aaaa ti kad kazes "vakcine ce biti spremne od septembra" u stvari mislis na sledeci spetpebmar... ja budala mislio da si sa velikim ubedjenjem izjavio nesto za sta si skontao da je teska budalastina pa sad shiftujes goalpost :D

пре 54 минута, haveaniceday рече

Isto tako smo sa "ozbiljnih posledica na plucima kod asimptomaticnih slucajeva" presli na "neka sitna ostecenja" 

MIslsi na ono kad si se smejao ideji da asimptomatski slucajevi mogu da imaju ostecenja pa sad izbegavas da adresiras konrketna istrazivanja koja kazu da ipak moze da ih ima jer si od "haha nema sanse glup je svako ko tako nestoi pomisli" dosao do "pa dobro mozda mogu da budu neka sitna" ;) 

Mladjo be... ti si car "moving the goalpost"-ova :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...