Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

On 22. 7. 2020. at 18:33, Плаво Небо рече

А он сад па зна колико ће људи имати нуспојава.. На основу чега.. Не верујем да би ико од нас рекао да је то нормална појава ако би те нуспојаве доживео неко од наших или ми сами.. Да ли би он тако са осмехом на лицу, као што се насмејао, прихватио да неко од његових буде статистичка ''грешка'', да се тако изразим и доживи ту нуспојаву. А те нуспојаве могу бити од најблажег црвенила до не дај Боже фаталног исхода или неког облика трајног инвалидитета.

Expand  

Pa zna se upravo radi svih silnih testiranja. Zašto se vakcine razvijaju godinama? Pa upravo gdje se sprovode različite faze testiranja da bi se vidjelo kakve nuspojave nosi u kom procentu. Te nuspojave su u vrlo malom zanemarljivom broju, praktični nemogućim nešto baš fatalno. Radi se uglavnom o crvenilu, temperaturi, povraćanju, mučnini, glavobolja itd... Makar za one koje su dosad razvijane. No svakako da mi ne bi bilo prijatno da me nekakav fatalni ishod zadesi, ali kontra mračenju mnogo je gore ne primeniti ništa i podleći bolesti. 

Isto tako, za primjer, postoji određen procenat saobraćajnih udesa svake godine koji može praktički zadesiti svakoga, ali baš zato što u odnosu na ukupne benefite koje vozilo donosi neću čekati vozilo koje je 100% sigurno, nego ću preuzeti rizik koji se u većini slučajeva naravno isplati. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 22. 7. 2020. at 18:37, haveaniceday рече

HAHAHAHAH razlog sto imamo ovako ocajne rezultate je upravo drzavno zdrastvo i korupcija vezana sa centralizovanim drzavnim sistemima!

prvi komentar koji je jedan od uzroka svih zla u Srbiji od kojih patimo:

Expand  

Baš nije problem privatno vs državno nego kakvi ljudi upravljaju njime.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

SRBIN.INFO

На изјаве др Дарије Кисић Тепавчевић и Златибора Лончара, који су јуче и данас коментарисали отворено писмо више стотина лекара који захтевају смену Кризног штаба...

Moje subjektivno misljenje, u ponedeljak sam sam proveo nekoliko sati u kovid ambulanti za ispitivanje (majka je trenutno u kovid bolnici), i cini mi se da ima dosta istine u ovome sto prica ova doktorka,..... jeste, osoblje je maximalno usluzno i profi koliko se moze, ..... oceca se i vidi se odredjena 'napetost' i pomalo i nervoza i kod pacijenata i doktora i sestara (bio je i jedan manji incident izmedju doktorke i pacijenta), ....... i, nekako postoji i neka mala dezorjentacija medju doktorima, jedan kaze jedno, drugi kaze malo drugacije, kao da nemaju bas jasnu sliku bolesti.

Ali, opet, i doktori i sestre rade profi koliko mogu i svi su mladje dobi - bas je upecatljivo vidljivo.

Подели на овим сајтовима

On 22. 7. 2020. at 19:19, Justin Waters рече

Baš nije problem privatno vs državno nego kakvi ljudi upravljaju njime.

Expand  

Tako je brate, komunizam i drzavne firme mogu da radem mogu da zamene privatne, samo da dodju pravi ljudi. ?

Jos da razumes da jedini nacin da dobijes prave ljude da upravljaju efikasno bilo kojim preduzecem moras da imas konkurenciju, al ti se mucis da to shvatis vec godinama. I zato svajcarci imaju 100 % privatno zdrastvo, u nemackoj, holandiji i austriji biras izmedju drzavnog i privatnog a nordijci imaju drustveno al decentralizovano zdrastvo gde se takmice oni koji pruzaju zdrastvene usluge jedni sa drugima.

uvek kada iams nesto centralizovano i drzavno dobices losu upravu u suprotnosti sa decentralizovanim (privatnim).

Prosto receno, drzavnim (centralizovanim) je sudjeno da nekvalitetni ljudi upravljaju njime.

Po jedno 10001 put da ti se to objasni.

Подели на овим сајтовима

On 22. 7. 2020. at 19:26, haveaniceday рече

Po jedno 10001 put da ti se to objasni.

Expand  

Lijepo sam ti rekao da mi ne objašnjavaš ništa. Možemo diskutovati i ukrstoti mišljenja gdje se ne moramo slagati, ali ako ćeš nastupati sa pozicije da mi pameruješ onda je bolje da ne mi ne odgovarap. 

Koncept koji zastupaš prosto ne odgovara realnosti. U Njemačkoj je zdravstvo državno, gdje kao i kod nas imaš privatnika, a osiguranje je privatno - državno. Imaš britanski NHS, imaš japansko državno, imaš francusko državno, imaš singapursko sve uspješno. Da naravno državna firma može biti uspješna. Gazprom, Turkish Airlines, Singapore Airlines, Aramco.. 

Svakao ako je nešto državno uspješno ne znači da treba sve bude upravljamo od države i vice versa ako je mnogo privatnih uspješno samo je to "sveti" koncept kojeg se treba pridržavati. 

Libertarijanske boginje sam preležao, tako da ne pokušavaj dalje da se prepucavaš sa mnom, a pogotovo ne da mi nešto objašnjavaš. 

Подели на овим сајтовима

On 22. 7. 2020. at 19:42, Justin Waters рече

Možemo diskutovati i ukrstoti mišljenja gdje se ne moramo slagati, ali ako ćeš nastupati sa pozicije da mi pameruješ onda je bolje da ne mi ne odgovarap. 

Expand  

Moze da ukrstamo misljenja ali neke stvari nisu pitanje ukrstanja misljenja. Neke stvari su pitanje faktickih stvari. Naprimer sta je tebi uspesno.

Al ajde da se fokusiramo na sustinu:

Цитат

Da naravno državna firma može biti uspješna. Gazprom, Turkish Airlines, Singapore Airlines, Aramco.. 

Expand  

Niko nije rekao da ne moze, ali nikada koliko i privatna. I srpsko zdrastvo je uspesno, leci ljude -  samo losije od drugih. Problem sa tvojim posmatranjme na stvari jeste da "sve moze da bude dobro i drzavno i centralizovano samo da dodju pravi ljudi".

Цитат

Koncept koji zastupaš prosto ne odgovara realnosti.

Expand  

Naravno da odgovoara. Centralizovani sistemi uvek imaju losije rezultate nego necentralizovani. Sve sto si ti pokazao ovde jeste da neki centralizovani sistemi nisu opsta propast, ali nisi pokazao da su bolji od decentralizovanih. po tvojim standardiam i srpsko drzavno zdravstvo radi.... ono, nije bankrotiralo, leci ljude... radi... funkcionise.

Npr ko ima bolje zdravstvo od svih ovih koje smo nabrojali i zasto?

Цитат

Libertarijanske boginje sam preležao, tako da ne pokušavaj dalje da se prepucavaš sa mnom, a pogotovo ne da mi nešto objašnjavaš. 

Expand  

Pa vidim uhvatili su te neke komunjarske, gde komunisticka logika moze da bude super samo trebaju pravi ljudi. Eto kazes, radi privreda u SSSR proizvodi se lada, volga gaz.. imas automobile...

A u to vreme privatne kompanije prave inovacije kakve ovi samo mogu da sanjaju.

Подели на овим сајтовима

@Justin Waters ajd da bi razgovarali i znali gde ko stoji, daj napisi mi, sta je tvoje posmatranje, sta cini jedan zdrastveni sistem uspesan, ono kako da se dodje do "pravih ljudi" da vode to zdrastvo i te drzavne firme kako treba?

I zasto je to bolje, umesto da pustimo privatne kompanije da se medjusobno takmice, pa iz tog takmicenja da se izrode pravi ljudi? (kao u svemu drugom)?

Подели на овим сајтовима

Vlast izgleda da baš doobro žulja protest lekara:

RS.N1INFO.COM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je peticija protiv Kriznog štaba za borbu protiv epidemije...

RS.N1INFO.COM

Aleksandra Janković, radiolog, jedna od prvih potpisnica otvorenog pisma Vladi Srbije i Kriznom štabu, za N1 kaže da...

RS.N1INFO.COM

Raste broj lekara koji potpisuju otvoreno pismo Vladi i Kriznom štabu u kojem se traži odgovornost za katastrofalnu...

I što ih više vlast pljuje njih sve više potpisuje.

RS.N1INFO.COM

Broj potpisa podrške inicijativi lekara okupljenih u neformalnoj grupi "Ujedinjeni protiv kovida", koja se u...

Подели на овим сајтовима

A nije ni čudo jer je vlast lagala i za ovo:

RS.N1INFO.COM

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar negirao je tvrdnje čoveka da mu je otac umro od novog koronavirusa čekajući...

Подели на овим сајтовима

Da li smo mi normalni?

013INFO.RS

Naši sugrađani, brižni Pančevci, zabeležili su juče dramu u ulici Zmaj Jovinoj na ulazu u KOVID ambulantu gde je starije lice u...

Подели на овим сајтовима

On 22. 7. 2020. at 20:09, haveaniceday рече

@Justin Waters ajd da bi razgovarali i znali gde ko stoji, daj napisi mi, sta je tvoje posmatranje, sta cini jedan zdrastveni sistem uspesan, ono kako da se dodje do "pravih ljudi" da vode to zdrastvo i te drzavne firme kako treba?

I zasto je to bolje, umesto da pustimo privatne kompanije da se medjusobno takmice, pa iz tog takmicenja da se izrode pravi ljudi? (kao u svemu drugom)?

Expand  

Ne mogu ti odgovoriti na takvo kompleksno pitanje u jednom. 

U Bangladešu, to ono što zna, gdje većinski preovladava privatni zdravstveni sisem, ne žele da liječe pacijente od covida19, boli ih birga ne žele da im se zaraza širi i da im onesposobe osoblje, i svjesno se odriču dijela zarade. 

U odnosu u kakvim uslovima naši medicinari rade, i da se izvodi dosta uspjšenih liječenja, može se reći da nam je zdravstveni sistem poprililično uspješan.  Problem našeg zdrastva je što je upravljački kadar stranački postavljen, na to sam mislio kada sam rekao da je problem. A u primjeru iz Bangladeša ti navodim da time što ćeš ukinuti državno zdravstvo nećeš riješiti probleme koj tu mogu nastati. I tamo u mnogim privatnim bolnicama bezveze ti rade neke analize i što šta što ti realno ne treba za tovju bolest, ali sve da bi mogli da ti naplate. U SAD-u to isto rade da bi imali pokriće usljed moguće tužbe ako se pacijent na to odluči jerbude smatrao da mu nije pruena adekvatna njega. 

Dakle kod nas imaš problem endemske korupcije, u Bangladešu imaš predrasude da će bonica biti na lošem glasu ako se zaraza proširi, u SAD-u česte žable gdje se ljekari osiguravaju brojnim testovima da pokažu da su sve moguće uradili...itd..

Zbog toga ja odavno ne držim koncept da je nekakvom teorijom i literaturom moguće riješiti probleme u nekom društvu i da se oni rješavaju prvenstveno lokalno u zavisnosti od specifičnih uslova koji tu vladaju. Neka osnovna načela postoje koja mogu da se primjene svuda, ali presudnu ulogu igraju i specifične karakteristike tipične za lokalne uslove.

Подели на овим сајтовима

On 22. 7. 2020. at 19:16, Justin Waters рече

Pa zna se upravo radi svih silnih testiranja. Zašto se vakcine razvijaju godinama? Pa upravo gdje se sprovode različite faze testiranja da bi se vidjelo kakve nuspojave nosi u kom procentu. Te nuspojave su u vrlo malom zanemarljivom broju, praktični nemogućim nešto baš fatalno. Radi se uglavnom o crvenilu, temperaturi, povraćanju, mučnini, glavobolja itd... Makar za one koje su dosad razvijane. No svakako da mi ne bi bilo prijatno da me nekakav fatalni ishod zadesi, ali kontra mračenju mnogo je gore ne primeniti ništa i podleći bolesti. 

Isto tako, za primjer, postoji određen procenat saobraćajnih udesa svake godine koji može praktički zadesiti svakoga, ali baš zato što u odnosu na ukupne benefite koje vozilo donosi neću čekati vozilo koje je 100% sigurno, nego ću preuzeti rizik koji se u većini slučajeva naravno isplati. 

Expand  

Јесте брате, ал' ову вакцину направише за врло кратко време. И тестираше је за још краће време. А овамо говоре да вирус короне мутира. Значи, таман направе једну и тестирају људе (не дај Боже али на пример 700000 њих добије неке нуспојаве) - вирус мутира, онда направе другу вакцину за тај мутирани вирус па опет тестирају људе и опет на пример других 700000 добију друге нуспојаве и тако у круг док сви не будемо ''нусирани''.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...