Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

Ne znam ko sta mesa

Prava smrtnost od kovida je verovatno i ispod 0,3%... problem je što neki ljudi stalno pokušavaju da u poređenjima kovida i gripa mešaju dve različite stvari - case fatality rate i pravu smrtnost... Mlađa je to već radio, detaljno mu je objašnjeno gde greši i sada ponovo pokušava isto...

CFR od gripa je oko 0.1% 
CFR od covida 0.3 % ( po ovim brojevima )

I prekini da me davis tim glupostima. 

prava smrtnost me ne zanima i o njoj nisam pricao, jer pravu smrtnost gripa tek ne znamo sve su pretpostavke. 

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Juanito рече

То не значи да поређење мора да буде у смеру умањивања опасности од једног и другог вируса

Ja o tim poredjenjima pricam. To je "go to" mesto za ukaizzvanje na to da je grip jednako opasan ili opasniji od kovida cime se efektivno umanjuje opasnost od kovida. To je za mene apsolutno neodgovorno ponasanje jer za kovid em nema vakcine jos uvek em je pokazao mnogo vecu opasnost po orgazniam onih koji preleze tezi oblik bolesti.

Potrazicu podatke ali niko ne prica o tome koji procenat obolelih od gripa ima teske oblike bolesti a koji procenat obolelih od kovida ima teske oblike bolesti. 

пре 16 минута, Juanito рече

ОК, поштујем твоје психолошке проблеме с ковидом.

Hvala ali nemam ih. Umerena zabrinutost tesko da moze da se svrsta u psihicki problem. Ako se secas ja cak mislim da se ljudi zestoko vade na "psihicke probleme" jer nisu u stanju da izadju na kraj sa idejom da im se zivot za nijansu promeni u odnosu na ono sto su navikli jer nemaju nikakvu sposobnost adaptacije na promene. Kod jednog dela se cak radi o costom komfortizmu i razmazenosti...

Ja sam cak prezadovoljan jer sam o sebi naucio da se lako prilagodjavam i umesto da padam u ocaj, naglu pormenu zivotnih navika vidim kao izazov koji treba savladati i nastaviti zivot  u novim okolnostima sto kvalitetnije u domenu onih stvari na koje ne mogu da uticem licno.

Samo te molim da ovaj moj post (ponovo) ne shvatis kao moje nipodastavanje mentalnih problema uzrokovanih merama od kovida, jer ja ne pricam  o tim ljudima nego o ljudima koji se "voze" na tu kartu i zloupotrebljavaju iz cistog sebicluka cinjenicu da zaista ima ljudi kojima sve ovo predstavlja veliki atak na psihu pa bi da se ogrebu o tu paznju...

Isto kao kad se antimaskeri deru kako ne mogu da disu od maski. Ako kazem da lupaju gluposti to ne znaci da negiram da postoje ljjudi koji ZIASTA  ne mogu da disu pod maskom jer imaju neke konkretne smetnje i probleme, a obicno me tako shvatis :)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, haveaniceday рече

Stvarno je postalo jadno za koje se ti slamke hvatas ?samo da se drzis naracije "korona je mnogo opasnija od gripa" ...

Корона је у овом тренутку другачија од инфлуенце на три начина:

1. Много мање људи има некакав природни имунитет, не мора потпуни, те се много брже преноси;

2. Ток ковид 19 болести је клинички непредвидивији од грипа. Да ли је то зато што је стварно непредвидивији или што још увек нису ухватили образац, не знам;

3. Нема вакцине још увек;

Ова три разлога су сасвим довољна да објасне зашто коовид може да препуни болнице у оном делу експоненцијалне криве кад крене скоро вертикално на горе, а грип не може, осим ако се не појави неки баш нови сој попут оног из 1917. Не треба ићи у даље преувеличавање короне, нити треба ићи на негирање ова горе три разлога који су прилично непорециви јер се ради о простим посматрањима, тј. физичким чињеницама. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Juanito рече

1. Много мање људи има некакав природни имунитет, не мора потпуни, те се много брже преноси;

2. Ток ковид 19 болести је клинички непредвидивији од грипа. Да ли је то зато што је стварно непредвидивији или што још увек нису ухватили образац, не знам;

Ова три разлога су сасвим довољна да објасне зашто коовид може да препуни болнице у оном делу експоненцијалне криве кад крене скоро вертикално на горе, а грип не може, осим ако се не појави неки баш нови сој попут оног из 1917. Не треба ићи у даље преувеличавање короне, нити треба ићи на негирање ова горе три разлога који су прилично непорециви јер се ради о простим посматрањима, тј. физичким чињеницама. 

To je to.

Zato treba prema kovidu imati malo veci oprez i obzir nego prema gripu a i to prema mojim procenama pausalnim nece jos dugo da traje, godinu dve i cao.

Valjda  je i tebi jasno da su ljudi generlano spustili gard i "legli na rudu"... evo sad imamo 1500 zarazenih a zivot  u srbiji je isti ko kad smo imali 30 i svi su mislili da ce 500 biti armagedon.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

I neka sa tim izlaze  u javnost. Mesecima su nam punili glavu o nekoj smrtnosti od 2 %, mesecima su ignorisali asimptomatske slucajeve.. i sada je ceska svojim testiranjem srusila ono sto je mesecima naracija. Mesecima su dizali paranoje ljudima i i dalje to rade. 

Znaci imamo ogroman broj asimptomatskih slucajeva. 

Evo udruzuju se vlasnici kafica i kafana, turisticki radnici - jer ce ljudi da ostanu bez golog dinara... 

Cloudkinga to bas briga.. on radi u drzavnoj kuluturi.. imace lovu.. zena mu je u it-u kod nas posla ima. Avokado je u advokaturi, tu ce da bude isto malo losije, ali nije strasno... A sta je sa tim ljudima? Placaju kirije, placaju racune, sve troskove moraju da placaju a ne da im se da rade?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

To je to.

Zato treba prema kovidu imati malo veci oprez i obzir nego prema gripu a i to prema mojim procenama pausalnim nece jos dugo da traje, godinu dve i cao.

Valjda  je i tebi jasno da su ljudi generlano spustili gard i "legli na rudu"... evo sad imamo 1500 zarazenih a zivot  u srbiji je isti ko kad smo imali 30 i svi su mislili da ce 500 biti armagedon.

tacno ali mogu komotno da prestanu sa paranojom o "2 % smrtnosti"  i "lockdown do vakcinacije svih" i ostalih idiootskih gluposti. STvarno mi ne pada na pamet da bacam ljude u ekonomsku depresiju (i stvarnu) za bolest koja ima 0.3 cfr

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, haveaniceday рече

@Juanito Jedno pitanje posto vidim da si se uputio u ove testove. 

Ako si ti prelezao koronu, i danas dobijes grip, i odes sa simptomima kaslja i temperature, oni te testiraju - da li ce tvoj test biti pozitivan na koronu? 

Не може неко ко има грип изазван вирусом инфлуенце да буде позитиван на корону осим ако нема оба вируса истовремено. У питању су тотално различити вируси. Реагенс који се користи за PCR детекцију специфичног дела генома sars-cov-2 не реагује на геном инфлуенце, нити на геноме осталих корона. Такође, антитела на инфлуенцу су другачијa од антитела на корону, тако да ни тај тест не може бити позитиван осим ако немаш антитела на корону.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Juanito рече

Мислим да људи који то мешају мешају из једног простог разлога - ником није јасно чему тај број уопште служи кад је јасно као дан да је права смртност отприлике 10 пута мања. Има ли тај број икакав значај у пракси?

Kako nema... to je bolnici tj. lekarima najbolji parametar.... jer zbog tog parametra bolnica zna da će joj otprilike svaki 1000i pacijent kojem dijagnostifikuje ifluencu umreti... da će joj umreti 9 od 10 pacijenata od ebole... da će joj umreti 3-7% pacijenata kojima dijagnostifikuje žutu groznicu...

Zapravo je za bolnicu taj parametar bitniji od prave smrtnosti... jer lekari leče svoje pacijente, a ne opštu populaciju... ne leče nekog ko ima influencu i sedi kući i pije čajeve i c-vitamin... ako bi u odnosu na svoje pacijente lekar baratao cifrom koja se odnosi na opštu populaciju pravio bi grešku...

Цитат

Некако ми се чини да га и власти третирају управо као праву смртност. Мешање CFR и праве смртности не раде само они који желе да умање опасност од короне, него и ови други. 

Ima i toga...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

Zapravo je za bolnicu taj parametar bitniji od prave smrtnosti... jer lekari leče svoje pacijente, a ne opštu populaciju... ne leči nekog ko ima influencu i sedi kući i pije čajeve i c-vitamin... ako bi u odnosu na svoje pacijente lekar baratao cifrom koja se odnosi na opštu populaciju pravio bi grešku...

Ovo sto sam ja napisao je CFR. Covece, cfr kovida je 0.3 % ... cfr gripa je 0.1 %... ko prica o pravoj smrtnosti o cemu ti... 

Подели на овим сајтовима

Zamisli da si toliki idiot da mislis da ce detekcija 40 000 asimptomatskih slucajeva nesto znacajno promeniti broj mrtvih i da ce to da promeni bitno ovu statistiku koju sam izneo. 

O kojoj detekciji asimptomatskih slučajeva ti sad pričaš? Kanda si malko prolupao?

Stvarno je postalo jadno za koje se ti slamke hvatas ?samo da se drzis naracije "korona je mnogo opasnija od gripa" ...

Ne znam na koje slamke misliš... a "držanje naracije" uvek prepuštam tebi... ne projektuj se...

Nego, da li si konačno shvatio:

- razliku između case fatality rate i prave smrtnosti od neke zaraze

- to da je 0,1% case fatality rate za influencu, a ne prava smrtnost (jer većina blago zaraženih od gripa i ne ode kod lekara)

ili ću sve to morati ponovo da ti objašnjavam kad pomisliš da su ljudi zaboravili ovu diskusiju i rešiš da ponovo pokušaš da porediš babe i žabe?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, haveaniceday рече

A sta je sa tim ljudima? Placaju kirije, placaju racune, sve troskove moraju da placaju a ne da im se da rade?

Dobro tu si u pravu... mada, i ja bih mogao da kazem "sta je sa ljudima koji su umrli" ali oni su svakako mrtvi tako da im sad vise nista ne smeta...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

O kojoj detekciji asimptomatskih slučajeva ti sad pričaš? Kanda si malko prolupao?

ajd procitaj tekst.. 

WWW.POLITICO.EU

The mass testing found 1 percent of the population is infected.

"A total of 3,625,322 Slovaks over the age of nine were given antigen swab tests over the weekend, with 38,359 testing positive. The number tested represents 95 percent of the targeted population of about 3.8 million."

Slovaci su u par dana testirali 3.6 miliona ljudi, najmasovnij testiranje ikad. Nisu birali da li imas simptome ili ne. 

I detektovali su 40 000 slucajeva korone u tih 3.6 miliona ljudi. 
sta mislis koliko je od tih 40 000 asimptomaticno...posto su do sada ukupno imali 20 000 slucajeva ..znaci onih koji su se javljali lekarima - imali simptome ....  ajd iskoristi mozak, znam da ga imas... ja znam da to ovi novinari izbegavaju da napisu ali vecina tih detektovanih slucajeva preko 90 % su sigurno asimptomaticni ili sa blagim simptomima.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Avocado рече

Kako nema... to je bolnici tj. lekarima najbolji parametar.... jer zbog tog parametra bolnica zna da će joj otprilike svaki 1000i pacijent kojem dijagnostifikuje ifluencu umreti... da će joj umreti 9 od 10 pacijenata od ebole... da će joj umreti 3-7% pacijenata kojima dijagnostifikuje žutu groznicu...

Zapravo je za bolnicu taj parametar bitniji od prave smrtnosti... jer lekari leče svoje pacijente, a ne opštu populaciju... ne leče nekog ko ima influencu i sedi kući i pije čajeve i c-vitamin... ako bi u odnosu na svoje pacijente lekar baratao cifrom koja se odnosi na opštu populaciju pravio bi grešku...

Ima i toga...

Ма ОК, то ми је јасно, само што би онда број требало пажљивије да се користи у медијима јер широј популацији није јасан.  И у њему лежи једна психолошка замка у коју упадају здравствени радници:

Цитат

Међутим, звали су ме да радим са респираторним терапеутима, то су људи који раде са анестезиолозима при интубирању и одржавању основних виталних функција. Они су хтели само да се видимо уживо, ја сам рекао, добро, нема проблема, ми ћемо се сви замаскирати, доћи ћемо код вас. Дошли смо код њих, сели смо, разговарали смо. Имали смо неколико тих група, мислим да ћемо имати још једну-две. То је стварно било потресно искуство. То су људи који по цео дан раде једну ствар. Када пацијент више не може да дише, а то се дешавало врло брзо и врло неочекивано у великом броју случајева, они морају да их интубирају, да преузму функцију дисања за њих и да их прикључе на апарат. И онда када не могу више да се одржавају виталне функције оних који су на апаратима, они покушавају да им помогну. Када то не успе, они треба једноставно да прихвате да пацијент умире. И ту су биле заиста велике трауматичне приче тих мојих колега. Једноставно, оно што је њих највише погодило јесте чињеница да шта год да предузму, пацијент на крају умире. Кажу: „Ја ово радим годинама“, отприлике тако почиње нека типична прича, „и деси се да ми умре један пацијент у току дана, али овде умире пет, шест, седам, осам пацијената заредом. И ти трчиш од једног до другог, и трудиш се, и знаш да ће скоро сваки од њих умрети.“ Дакле, тај осећај деморалисаности и безнађа је непрекидно присутан, упркос читавом том њиховом труду. Ту је, наравно, и страх за властиту безбедност, ти аеросоли који могу некако да их заразе. Увек се у таквим ситуацијама међу преминулима нађе и неко ко их подсећа на некога кога знају или на члана њихове породице, и онда је то поготово веома тужно искуство. То их је баш јако погодило. Тај непрекидни низ људи који само умиру, умиру, умиру… људи којима ти покушаваш помоћи, али од којих велика већина не преживи. То је било јако потресно. Треба рећи да они имају ту неку своју когнитивну грешку, јер виде само најтеже случајеве, и из њихове перспективе ово је једно смртоносно обољење. И ти мораш да им кажеш да од толиког броја људи само мали проценат доспе у болницу, а да ће само мали део тог процента доспети у интензивну негу, покушавајући да им ствари поставиш у другачију перспективу. Можеш и да им кажеш да ова девојка која седи до мене, која је моја специјализанткиња, да је она прележала Ковид-19 и да – као што могу да виде – она овде с нама води ову групу. То значи да се не можете руководити само оним што видите, већ морате да узмете у обзир и све оно што се дешава око вас.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, cloudking рече

Dobro tu si u pravu... mada, i ja bih mogao da kazem "sta je sa ljudima koji su umrli" ali oni su svakako mrtvi tako da im sad vise nista ne smeta...

Bukvalno najjadniji argument ikad koji se zlopotrebljava za svaku politiku ikad. 
Sta je sa umrlim od  saobracaja? ajde da zabranimo saobracaj.. to ce da spasi gomilu ljudi da ne preminu u saobracajnim nezgodama.

sta sad mi treba da stopiramo kompletnu ekonomiju zato sto ce neko da umre ako to uradimo... 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...