Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 3 минута, haveaniceday рече

To je ljudska priroda. Uglavnom u americi npr rade to sto pricas, ali ne operacijama (jer osiguranje isto tako ne zeli da placa nesto sto ne mora) ali ti uvaljuju raznorazne nepotrebne skenere i testove. 

Te price o lekarskoj etici, to je bajka. Niko ne leci ljudi cisto iz dobrobiti duse, sa tim treba da se pomirite. Imaju hiljadu i jednu sebicnu motivaciju u celoj prici. 

Gledaj ovako.. kada mi kazes o lekarskoj etici, kao da si mi rekla "pekarska etika" u zelji da mi objasnis da ti pekar sprema 'lebac da ti ne bi bila gladna a ne da zaradi pare. Jednostavno je besmisleno, ljudi rade iz licnih interesa stvari. 

Sa druge strane, lekar, kao i pekar, zeli da bude sto bolji u svom poslu. Niko ne zeli da mu musterije umiru i ne budu zadovoljne proizvodom. 

Са разликом што пекари не полажу  Хипократову заклетву . 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, haveaniceday рече

Da li bi izabrali drzavnu stolicu, gde imaju losije uslove rada i manju platu, ili privatnu stolicu gde imaju bolje uslove rada i vecu platu? Sta bi ti izabrao? 

Pa neka izaberu onda sta im je bolje.... Samo sto su oni vec izabrali. Siguran drzavni posao, penziono i socilalno i za to pruzaju losu uslugu a honorarno deru i pruzaju pristojnu uslugu. Uopste nisi glupavi za razliku od pacijenata koji ne dobijaju adekvatnu uslugu za ono sto placaju osim ako ne zavuku ruku u dzep i debelo plate istim osobama koje ih tretiraju lose na svom redovnom radnom mestu. I posle je drzava kriva? I jeste kriva jer bi trebali da donesu zakon da leti iz drzavnih klinika svako ko radi i jedan minut kod privatnika. I ovo bi trebbalo da vazi za sva zanimanja.

Подели на овим сајтовима

To lozenje na drzavno je produkt 50 godina komunjarskog ispiranja mozga, svuda je privatno bolje od drzavnog kada im se dozvole da se takmice. 

Italija nije nikada bila komunisticka a ima drzavno zdravstvo. Kao i sve evropske drzave, kao i onaj izmet SAD... samo sto ti to ne kopcas...

Drzava i drzavno nije soc-komunizam ... Socxijalisticka-komunisticka imovina nema vlasnika, nije drzava bila vlasnik vec drustvo u SFRJ. To ti i vi svi koji vidite komunizam u "drzavnom£ ne kapirate ...

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Bilbija рече

Pa neka izaberu onda sta im je bolje.... Samo sto su oni vec izabrali. Siguran drzavni posao, penziono i socilalno i za to pruzaju losu uslugu a honorarno deru i pruzaju pristojnu uslugu. Uopste nisi glupavi za razliku od pacijenata koji ne dobijaju adekvatnu uslugu za ono sto placaju osim ako ne zavuku ruku u dzep i debelo plate istim osobama koje ih tretiraju lose na svom redovnom radnom mestu. I posle je drzava kriva? I jeste kriva jer bi trebali da donesu zakon da leti iz drzavnih klinika svako ko radi i jedan minut kod privatnika. I ovo bi trebbalo da vazi za sva zanimanja.

Ne pruzaju losu uslugu? Odakle ti to?

Sami lekari rade onoliko koliko znaju i umeju a neljubaznost nizeg osoblja potice od toga sto ih boli cvetko jer imaju sigurnu platu... radili- ne radili isto im dodje. Ali problem nastaje kod tih sitnijih intervencija, kad ti se poseru po ljudskom dostojanstvu i traze ti da sam donosis gaze, igle i antiseptike... pa znas... isto ko u Italiji... :D:D:D  Da postoji konkurencija, pa da znaju da im posao zavisi od toga koliko posla imaju, da vis kako bi svi odma bili ljubazni i pristojni... ali kao sto rekoh nije u tome problem... problem je  u tome sto dok smo napunili vucicevim kumovima dzepove parama mi smo ostali bez osnovnih medicinskih sredstava...  NE samo to nego lecimo decu SMS porukama jer SNS nece da izglasa zakon o lecenju dece, verovatno jer u tome ne vide ni jedan jedini nacin da ukradu pare. Ma znas, isto kao u Italiji :D 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

To ...

"U Jugoslaviji je s obzirom na vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju prevladavalo društveno vlasništvo – što je značilo da su poduzeća (firme, banke, tvornice, hoteli, trgovine itd.) mahom pripadala čitavom društvu, tj. svim stanovnicima. Tako je 1990. u Hrvatskoj 98% radnika radilo u poduzećima u društvenom vlasništvu. Prve su privatizacije započele još 1989, no do glavnog privatizacijskog procesa dolazi nakon 1990. donošenjem zakona o pretvorbi i privatizaciji. Pretvorbom je društveno vlasništvo pretvoreno u državno (što je bio čak i formalno-pravno proces vrlo upitne valjanosti), da bi se onda to državno vlasništvo postupno počelo privatizirati – taj postupak još nije izvršen do kraja."

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Bilbija рече

Italija nije nikada bila komunisticka a ima drzavno zdravstvo.

Ne znam kakve to veze ima. I u italiji ima idiota koji se loze na socijalisticku ekonomiju, pa imali su fasiste....koji su sami sebe nazivali formom socijalizma. Naravno da italija ima jake socijalisticke elemente u drzavi... 

Kao i sve evropske drzave, kao i onaj izmet SAD... samo sto ti to ne kopcas...

Ti mi bukvalno argumentujes da je Socijalisticka Federalna Republik Jugoslavija bila kapitalisticka jer je imala privatnike u vidu malih zanatlija.. eto toliki bje smisao ovog tvog argumenta da "sve drzave imaju drzavno zdravstvo" .... bravo genije otkrio si toplu vodu.. daj molim te objasni mi jos malo.. :P 

Drzava i drzavno nije soc-komunizam ... Socxijalisticka-komunisticka imovina nema vlasnika, nije drzava bila vlasnik vec drustvo u SFRJ. To ti i vi svi koji vidite komunizam u "drzavnom£ ne kapirate ...

To su formalno pravne razlike u realnosti razlike nema. Komunizam odlicno zvuci u teoriji ali u praksi baguje, jer je odvojen od realnosti filozofski, sto bi ti kao anti-komunista trebalo da znas a ne da mi serviras klasicne komunisticke argumente u smislu "marx je totako definisao i ako to nije 100 % kako je marx definisao to nije komunizam" .... 

Pa neka izaberu onda sta im je bolje.... Samo sto su oni vec izabrali. Siguran drzavni posao, penziono i socilalno i za to pruzaju losu uslugu a honorarno deru i pruzaju pristojnu uslugu. Uopste nisi glupavi za razliku od pacijenata koji ne dobijaju adekvatnu uslugu za ono sto placaju osim ako ne zavuku ruku u dzep i debelo plate istim osobama koje ih tretiraju lose na svom redovnom radnom mestu. I posle je drzava kriva? I jeste kriva jer bi trebali da donesu zakon da leti iz drzavnih klinika svako ko radi i jedan minut kod privatnika. I ovo bi trebbalo da vazi za sva zanimanja.

Pa i ja se slazem. Neka izaberu. Treba da se prisile. Jer ce to da dovede ovo raspalo zdravstvo do kolena i morace neka reforma da se odradi. I naravno da su pacijenti ti koji su glupavi. Da su pametni odavno bi se zalagali za neku formu mesavine drzavnog i privatno zdravstva kao sto je u Nemackoj, Austriji, Holandiji... cim vide da ovo ne radi. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Рапсоди рече

Са разликом што пекари не полажу  Хипократову заклетву . 

To su simbolicni cinovi bez ikakve tezine u realnosti. Ljudska priroda je ljudska priroda, ne mozes da analiziras ljude van ljudske prirode. Iostalom samo hriscanstvo nas uci - ljudi su gresni... pali.. sto bi doktori bili drugaciji? Jer su polozili neku zakletvu po mrtvom grku? 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, haveaniceday рече

Ti mi bukvalno argumentujes da je Socijalisticka Federalna Republik Jugoslavija bila kapitalisticka jer je imala privatnike u vidu malih zanatlija.. eto toliki bje smisao ovog tvog argumenta da "sve drzave imaju drzavno zdravstvo" .... bravo genije otkrio si toplu vodu.. daj molim te objasni mi jos malo.. :P 

Problem je sto ti ne kapiras osnovu problema sa socijalizmom i sa svojinom. Osnovna karakteristika svojine, bilo koje je da ima "vlasnika", da ima neko ili nesto, pojedinac, organizacija, drzava da je poseduje i da moze da je proda. E vidis toga nije bilo u socijalizmu, nije postojao vlasnik i nije postojala prodaja ili kupovina preduzeca. Imao si neke forme udruzivanja u nekakve OURE-SOURE (Organizacija udruzenog rada ili Slozena organizacija udruzenog rada) ali nije postojala prodaja ili kupovina jer jednostavno nije bilo izvodljivo jer nije bilo vlasnika. Nije postojao niko ko je mogao da sklopi i potpise ugovor o prodaju recimo JAT-a. Jer nije postojao vlasnim a samim tim ni svojina kako je ti recimo ili ja vidimo. Svojina ne postoji bez nekoga ko je moze prodati nekom drugom. 

E vidis to nije "drzavna" svojina vec "drustvena" i to je karakteristika SFRJ, drzavnu svojinu imas svuda i mi smo se resili drustvene svojine pretvorivsi je u drzavnu i sada se zna ko je vlasnik te imovine i ko je moze prodati. Drzava sada moze da proda JAT ali pre to nije bilo moguce. I sada drzava moze da "privatizuje" JAT prodajom kao sto je Velika Britanija privatizovala rudnike uglja na primer za vreme Tacerke . Recimo ERBAS, je vecinski drzavna firma, Mercedes takodje ... i te firme odlicno rade i prave odlicne proizvode a "drzavni su"... Nije problem u u "drzavnom" vec da se zna ko je vlasnik i ko je odgovoran kome za upravljane tom svojinom.

To trebas da ukapiras, da "Drzavno" ne znaci "komunisticko" jer imas oko pola kompletne im ovine u svakoj drzavi koja je "drzavna" a ne "privatna".

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Bilbija рече

To trebas da ukapiras, da "Drzavno" ne znaci "komunisticko" jer imas oko pola kompletne im ovine u svakoj drzavi koja je "drzavna" a ne "privatna".

Ne znam zasto mislis da ja to ne "kapiram".. mozda bi ti trebalo malo pazljivije da citas sta pise, da bi video sta ja kapiram a sta ne kapiram. 

Подели на овим сајтовима

Цитат

Recimo ERBAS, je vecinski drzavna firma, Mercedes takodje ... i te firme odlicno rade i prave odlicne proizvode a "drzavni su"...

Airbus kao i Volkswagen (pretpostavljam da si pomesao VW i mercedes) su akcionarska drustva gde su drzavne vlasnici dela akcija. Zato te dve firme i posluju relativno dobro za razliku od zastave, lade i svih ostalih raspalih drzavnih firmi. 

Volkswagen valjda oko 10-20 % je vlasnistvo regija saksonija... 

A airbus ko zna ko je sve vlasnik... mada i njih mora da cupaju iz tvojih para.. uzmu lepo od Bilbije porez zabari, pa placaju subvenciju airbusu.... i to je problem sa drzavom... cim se zezne nesto.. odma se zavlaci ruka u dzep poreskih obaveznika. 

Vreme je da skopcas da je Komunizam, Socijalizam i sve to o cemu ti pricas u korenu jedne te iste ideje. Da je drustvo iznad porodice, iznad individue. 

Da je italijansko drustvo i ono sto smatraju interesom italijanskog drustva iznad interesa porodice Zeljka Bilbije. To je jedna lopovska filozofija, ne znam sta ti tu nije jasno. Pare koje si ti zaradio su tvoje... a ne Airbusove.... 

Moja filozofija je da su pare koje ti zaradis - tvoje pare, i imas pravo da ih trosis kako hoces a drzavi si duzan samo da placas one usluge koje koristis od nje. I sa cim se ti tu ne slazes? Sta ti imas protiv te filozofije toliko da stalno laprdas nesto... 

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, haveaniceday рече

Ne znam zasto mislis da ja to ne "kapiram".. mozda bi ti trebalo malo pazljivije da citas sta pise, da bi video sta ja kapiram a sta ne kapiram. 

пре 19 часа, haveaniceday рече

To lozenje na drzavno je produkt 50 godina komunjarskog ispiranja mozga, svuda je privatno bolje od drzavnog kada im se dozvole da se takmice. 

Ti malo pazljivije citaj sta pises ... nije bilo 50 godina lozenja na drzavnu imovinu vec na "drustvenu" ... informisi se malo ...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...