Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 49 минута, GeniusAtWork рече

:)) :)) :)) :)) 

Светлосним годинама испред државних у свему, од услуге, па до хигијене и опхођења према пацијентима.

Ово јесте тачно. У њима скоро увек раде исти они лекари који раде и у државним. Али ако су пацијенти задовољни, што би то некоме сметало :) 

Pa kako to da isti lekari nisu usluzni i ne ophode se prema pacijentima svuda na isti nacin?

Ali nije samo odnos prema pacijentu vazan vec i sposobnost i  tehnicke mogucnosti za lecenje pacijenata. Privatne klinike nisu nikakve klinike vec neki prostor u kome ordiniraju lekari bez kvalitetne opreme, jer jednostavno nema para da se napravi pristijna privatna klinika. Ista situacija je i sa labaratorijama. One su samo ispostava za uzimanje para od  gradjana...

I naravno takvima se ne dozvoljava da rade sa potencijalno veoma rizicnim matreijalima ili pacijentima... Ko ce da preuzme odgovornost da dozvoli nekoj labaratoriju u nekoj vukojebini da radi sa virusom Covid... Niko nije lud pa stoga im i nisu dozvolili da se igraju sa analizama i testovima ... 

Neka njih, neka mlatnu koju stotinu evrica ali ozbiljne stvari prepustite oziljnim institucijama , osposobljenim i tehnicki i kadrovski .. 

Pazi, kao uslov su im trazili da imaju poseban ulaz ili posebnu zgradu? Pa gde rede te labaratorije? Po haustorima a hteli bi da se bave Covidom ... :)) 

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Bilbija рече

Pa kako to da isti lekari nisu usluzni i ne ophode se prema pacijentima svuda na isti nacin?

Ali nije samo odnos prema pacijentu vazan vec i sposobnost i  tehnicke mogucnosti za lecenje pacijenata. Privatne klinike nisu nikakve klinike vec neki prostor u kome ordiniraju lekari bez kvalitetne opreme, jer jednostavno nema para da se napravi pristijna privatna klinika. Ista situacija je i sa labaratorijama. One su samo ispostava za uzimanje para od  gradjana...

I naravno takvima se ne dozvoljava da rade sa potencijalno veoma rizicnim matreijalima ili pacijentima... Ko ce da preuzme odgovornost da dozvoli nekoj labaratoriju u nekoj vukojebini da radi sa virusom Covid... Niko nije lud pa stoga im i nisu dozvolili da se igraju sa analizama i testovima ... 

Neka njih, neka mlatnu koju stotinu evrica ali ozbiljne stvari prepustite oziljnim institucijama , osposobljenim i tehnicki i kadrovski .. 

Pazi, kao uslov su im trazili da imaju poseban ulaz ili posebnu zgradu? Pa gde rede te labaratorije? Po haustorima a hteli bi da se bave Covidom ... :)) 

Ovo su ti samo izbilbijane pretpostavke koje nemaju utemeljenje u realnosti, makar kod nas kad već pričamo o privantim ljekarima. 

Privatne klinike, imaju para pod jedan, pod dva za sve usluge koje nude imaju adekvatnu opremu, i pod tri kadar im ništa manje ili više nije stručan nego u državnoj bolnici, naprotiv neki mnogo bolje rade u privatnoj nego u državnoj. 

Konkretno moj primjer...U državnim bolnicama su zbog korone obustavili sve hladne operacije...tako da moj mali koji je trebao da operiše u martu ove godine ne može još uvijek da to uradi u državnoj jer se nisu stekli uslovi. U privatnoj može, u onim klinkama koje obavljaju takve operacije. A zašto ne može u državnoj? Ne zbog manjka kadra, ne zbog manjka opreme, već isključivo zbog tog jer je uprava bolnice rekla ne može i to je to!! Sve je bazirano na njihovoj odluci koja pri tome uopšte ne mora biti medicinski opravdana, nego je samo i isključivo njihov hir. Ovo ti je jedan od razloga što se može desiti da bolje prođeš kod istog ljekara u privatnoj praksi nego u državnoj, mada svakako nije isključeno i da ljekar u državnoj bolnici iz njemu nekog razloga neće da da sve od sebe iako bi mogao i ne stoji mu upravda za vratom zbog toga. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Bilbija рече

Bilbijanje... ovo dugo nije bilo na forumu :D

Ja sam 100% ubedjen da i sam znas kolko si iznalupao gluposti u ovom postu, nego prosto takav si covek, zabacis udicu i radis ono u cemu uzivas... meni je to ok. Ti si ko neki new age hipik :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Justin Waters рече

Ovo su ti samo izbilbijane pretpostavke koje nemaju utemeljenje u realnosti, makar kod nas kad već pričamo o privantim ljekarima. 

Privatne klinike, imaju para pod jedan, pod dva za sve usluge koje nude imaju adekvatnu opremu, i pod tri kadar im ništa manje ili više nije stručan nego u državnoj bolnici, naprotiv neki mnogo bolje rade u privatnoj nego u državnoj. 

Konkretno moj primjer...U državnim bolnicama su zbog korone obustavili sve hladne operacije...tako da moj mali koji je trebao da operiše u martu ove godine ne može još uvijek da to uradi u državnoj jer se nisu stekli uslovi. U privatnoj može, u onim klinkama koje obavljaju takve operacije. A zašto ne može u državnoj? Ne zbog manjka kadra, ne zbog manjka opreme, već isključivo zbog tog jer je uprava bolnice rekla ne može i to je to!! Sve je bazirano na njihovoj odluci koja pri tome uopšte ne mora biti medicinski opravdana, nego je samo i isključivo njihov hir. Ovo ti je jedan od razloga što se može desiti da bolje prođeš kod istog ljekara u privatnoj praksi nego u državnoj, mada svakako nije isključeno i da ljekar u državnoj bolnici iz njemu nekog razloga neće da da sve od sebe iako bi mogao i ne stoji mu upravda za vratom zbog toga. 

Ja sam krenuo da uplacujem privatno osiguranje i ne mogu da budem srecniji zbog toga. Samo u Nisu imam ko zna koliko klinika koje su u tom programu i bukvalno mogu da biram de ocu da idem svaki put kad mi zatreba neka medicinska intervencija.

Pozovem zakazem, uglavnom se zakaze za isti dan, i to za par sati. Odem. Eventualno sacekam minut dva (nekad ni toliko). NEma ljudi, ne guram se,  ne pipam se, ne svadjam se, ne divljam na one sto uskacu preko reda... doktor me primi pregleda.. i ono sto sam primetio kod privatnih lekara, dosta ti vise vremena  i paznje posvete nego kad  odes u drzavnu gde se osecas ko prase na stocnoj traci. Udjes, pipne te, izadjes s receptom ulazi sledeci....
Pritom si sve vreme okruzen ljudima koji su prijatni i veoma profesionalni... niko ne krka burek na salteru podrazumevajuci da ces da sacekas da ti prime knjizicu, niko ti se ne dere sto ne znas napamet tacno koja ordinacija je za sta, niko te ne gleda ispod oka sto zaista hoces "samo da pitas" jer infomracije nigde nisu jasno i citko istaknute, niko ti ne trazi zdravstvenu ko da ti trazi ausvajs, ne treses se od straha jer nisi lepo cuo sta su ti rekli na salteru pa moras da pitas da ponove sto po pravilu zahteva dranje i bes sa druge strane stakla...

Подели на овим сајтовима

Наше приватно здравство је по много чему на западно-европском нивоу, а у неким стварима и изнад. Наравно, има и лошијих приватних лекара и ординација, ал постоји избор. 

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, cloudking рече

Ja sam krenuo da uplacujem privatno osiguranje

А криминал је то што обавезно осигурање које узима држава не покрива и услуге приватних лекара, до одређене суме. Па да се онда државни такмиче с њима. Да видиш како би се одједном многи побољшали...

А ако неће да покрију услуге приватника, онда нек ставе државно здравствено да буде изборно, а не овако да људи као ти плаћају два осигурања.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Juanito рече

А криминал је то што обавезно осигурање које узима држава не покрива и услуге приватних лекара, до одређене суме. Па да се онда државни такмиче с њима. Да видиш како би се одједном многи побољшали...

А ако неће да покрију услуге приватника, онда нек ставе државно здравствено да буде изборно, а не овако да људи као ти плаћају два осигурања.

Znam... ja sam to prihvatio kao nuzno zlo. Bilo je ili da kukam sto ne mogu da se otkacim sa drzavnog zdravstva ili da prihvatim realnost da moram da placam oba.
Mada... postoji tu jos jedna stvar. Nase drzavno zdravstvo je jeftino. Kad bih se skinuo sa drzavnog, privatno koje bi mi pokrivalo sve sto mi pokriva drzavno ne bih mogao da placam verovatno, jer koliko znam doprinose za zdravstvo placamo 5% a to je mnogo manja cifra od one koju ja placam sada za privatno (koje pritom ne pokriva mnoge stvari).

Na naki nacin si osudjen na drzavno zdravstvo jer iako su klinike super i odlicno rade, komplikovane intervencije i operacije ipak mora da radis u KC...

Ali u svakom slucaju sam za izbor. 

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, cloudking рече

Znam... ja sam to prihvatio kao nuzno zlo. Bilo je ili da kukam sto ne mogu da se otkacim sa drzavnog zdravstva ili da prihvatim realnost da moram da placam oba.
Mada... postoji tu jos jedna stvar. Nase drzavno zdravstvo je jeftino. Kad bih se skinuo sa drzavnog, privatno koje bi mi pokrivalo sve sto mi pokriva drzavno ne bih mogao da placam verovatno, jer koliko znam doprinose za zdravstvo placamo 5% a to je mnogo manja cifra od one koju ja placam sada za privatno (koje pritom ne pokriva mnoge stvari).

Na naki nacin si osudjen na drzavno zdravstvo jer iako su klinike super i odlicno rade, komplikovane intervencije i operacije ipak mora da radis u KC...

Ali u svakom slucaju sam za izbor. 

Све зависи од ситуације. Ако имаш, рецимо, преузетничку радњу и компанију у којој си запослен и примаш плату, онда плаћаш два осигурања за исту особу. :D

Подели на овим сајтовима

За државно здравствено осигурање оде скоро цела једна плата годишње...

Ако добро рачунам: 5,15% од месечне бруто плате, пута 12 месеци, то је 61,8% од месечне бруто плате или ~88% месечне нето плате. Значи, ко ради за 400 евра месечно, годишње плати око 350 евра. Али ко ради за 1500 евра плату, тај годишње око 1300 евра уплати у здравстени фонд, што и није баш мало.

Подели на овим сајтовима

У сваком случају, највећа предност приватног здравства је што човек може за 2.000 да добије преглед, лабораторију и терапију без гурања и чекања код лакших ствари. А за ~10.000 још и снимање и преглед специјалисте.

Али за теже болести, скупље прегледе, порођај, хоспитализацију или операције...

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Juanito рече

Знам жене, углавном странкиње, које су се породиле у приватним клиникама. 

Kad je u pitanju porođaj, moraš biti na toj strani da plaćaš mjesečno privatno osiguranje kako bi bio u paketu za privatni porođaj.

Mi kad smo se vratili iz Azije, ja po nekoj inerciji razmišljao da žena nema pravo na osiguranje preko mene...i onda pre nego će zatrudnjeti..ja nešto sređivao osiguranje radi vize, kad službenik odluči da me kupi i ponudio neki paket koji bi uključivao porođaj. Međutim to je važilo samo dok ona nije bila trudna, da je bila trudna i da sam htjeo sklopiti ugovor ne bi bilo moguće. Dakle to su te kerefeke s njihove strane. Bilo je puno nešto oko 60 evra mjesečno...a toliko boelstan nisam da mi treba ljekar često. I to me malo ponuka da se zapravo raspitam oko državnog i ispostavi se da može bez problem i tako ga uzmemo i prođe sve uredu. 

E to je malo problem s privatnim osiguranjem...skupo je plus uvijek imaš neke odbitke koji ti mogu napakovati u zavisnosti od bolesti. Nije loše za nekog kome treba često doktor pa da se ne cima po državnoj, ali za relativno zdravog čovjeka je finansijski ne isplativo u odnosu na primanja kod nas, državno može da odradi sasvim solidan posao. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Justin Waters рече

Ma vi onako kolektivno pricate budalastine...

" pod dva za sve usluge koje nude imaju adekvatnu opremu,..." pa naravno jer nemaju opremu ni tehnicke mogucnosati da pruzaju sve usluge koje poruzaju drzavne bolnice.

"...U državnim bolnicama su zbog korone obustavili sve hladne operacij" .. Pa naravno, to je  upravo problem sa koronom, previse ima teskih bolesnika pa je zdravstveni sistem preopterecen i ne moze da obavlja "sve" te stoga odlaze ono sto se moze odloziti, a privatne nisu sposobne da ucestvuju u borbi sa epidemijom pa mogu da vrse te zahvate jer im za to ne treba "posebna zgrada ili poseban ulaz" te mogu pacijenti i kroz zajednicki ulaz ili haustor do "bolnice"..

A za kraj je nemoralno, a na zapadu u privatnim bolnicama i nemoguce, da neko radi kod konkurenta kao sto rade srpski lekari....Pa do rucka u drzavnoj klinici a posle rucka privatnoj ...

Voleo bih da vidim ovakvo ponasanje u bilo kojoj delatnosti na zapadu... nema sedenja na dve stolice..

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, cloudking рече

Bilbijanje... ovo dugo nije bilo na forumu :D

Ja sam 100% ubedjen da i sam znas kolko si iznalupao gluposti u ovom postu, nego prosto takav si covek, zabacis udicu i radis ono u cemu uzivas... meni je to ok. Ti si ko neki new age hipik :D

Odlicno, ako ti ne daj boze zatreba hirurska neuroloska  intervencija mozes u neku privatnu kliniku u Novom Pazaru a  ima i jedna u Kraljevu u naselju Ribnica ...

I obavezno trazi neurologa koji je diplomirao na Megatrendu ili nekom drugom super kvalitetnom privatnom srpskom "univerzitetu" ...nista ono BU i ta sranja ... samo privatluk ... :)) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...