Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 34 минута, haveaniceday рече

Zaokruzi sve odgovore koji vaze za one koji ne dele tvoja misljenja, pa primeni na mene. Slicni smo tu.

Nismo tu slični... ni blizu... kod mene je uvek prva opcija da taj neko možda zna/razume nešto što ja ne znam ili ne razumem i prva stvar je da pokušam da saznam šta je to... ima i opcija da stvari postmatra iz drugačije perspektive...

Цитат

Kad pratis neke ljude i njihovu aktivnost preko 10 godina, skapiras malo sta ih gura, koji su im motivi itd.

Aha... tu ima neka empirija tj. praćenje aktivnosti... ok, na osnovu čega si ti doneo svoje zaključke o Babićevim motivima? Koje konkretno aktivnosti su u pitanju?

Takođe, ne razumem kako je ovo objašnjenje prethodne tvrdnje (da ako ja nisam skontao Babićeve motive onda je očigledno da treba da pročitam Sowella detaljnije da bih znao da neki intelektualci lažu da bi stekli moć)??? Ne razumem i dalje... deluje potpuno nepovezano...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Avocado рече

Nismo tu slični... ni blizu... kod mene je uvek prva opcija da taj neko možda zna/razume nešto što ja ne znam ili ne razumem i prva stvar je da pokušam da saznam šta je to... ima i opcija da stvari postmatra iz drugačije perspektive...

Aha, znaci ja nisam takav? A ti to znas... kako? Sto sam rekao za babica da je idiot ovako generalno? Sto bih ja dalje diskutovao sa nekim ko ne smatra da sam ja takav? :)

Zasto bih ja verovao da ce neko ko ima tako lose misljenje o meni, da kod mene ne postoji ta opcija da uzima moje argumente ozbiljno in good faith. Kako bi se reklo.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Avocado рече

A stvarno ne znam ni što ti je toliko teško da razumeš zašto se neko sa pozitivnim PCR testom stavlja u karantin ili ne pušta u zemlju i slično kad su cost/benefit razlozi sasvim očigledni... ako si nekog stavio u karantin ili ga nisi pustio u svoju zemlju iako nije zarazan, a ima pozitivan PCR jer je preležao kovid pre 6 meseci ne gubiš mnogo...

Па ово заиста не могу да разумем. Ајде да је у питању препорука позитивноме да за сваки случај избегава блиске контакте и да носи маску (што је обавеза свима, прележали или не, били позитивни или не). Ал затварати људе само на основу позитивног PCR теста недељама након престанка симптима, а нарочито након поновно позитивног теста, ”за сваки случај” ми је потпуно ван памети, нарочито ако узмемо у обзир ово следеће што ћу написати.

пре 22 минута, Avocado рече

Kad je epidemija u pitanju "false postive" obično nije bitan...

Да, али за разлику од других ствари у медицини, овде имамо прилично добре научне алате за предвиђање, а поред научних алата имамо и огромно вишедеценијско, а можда и вишевековно искуство са преношењем вируса у различитим фазама болести.

Теби се не чини да се из неког разлога по много чему ковид третира као да је не нови вирус, него нова појава у космосу? Не чини ти се да је епидемиолозима дато превише моћи да о затварањима одличују на основу ствари за које је врло добро познато да су више него упитне? Али ајде и ако одлучују и кажу нам отворено да је ”за сваки случај док не провере то и то”. Не, него се апсолутно ни о чему више не разговара. Рекли епидемиолози и ту је крај. Готово. Ето, чух јуче да су забранили да се проба одећа пре куповине у Београду. Па је л и то сад оправдано?

пре 27 минута, Avocado рече

Realno je mnogo opasnije u vreme epidemije isticati to da PCR testovi daju i false positive rezultate, nego prećutati to... jer evo i ti veruješ da se verovatno već preležao kovid i ja znam baš gomilu ljudi koji isto to veruju... imaš rizik da neki koji su takvi svež PCR test "protumače" tako da je samo pokazao da su već preležali kovid i da ne primene mere koje bi trebalo...

Сад већ нисам сигуран да се разумемо.

Не ради се о лажно позитивним тестовима. Тога увек има, за сваку технику и слажем се да лажно позитивни резултати нису разлог да се нешто одбаци све док је та бројка релативно мала, а зна се како се то процењује. Него се ради о интерпретацији заиста позитивних тестова, не лажних. Ради се о одговору на питање шта значи присуство вирусних фрагмената у грлу у разним фазама инфекције или чак у случајевима кад уопште нема инфекције, онакве каква се дефинише у инфектологији. Не могу да прихватим да је истина и потрага за њом лоша јер људи на основу ње могу лоше да реагују у епидемији. Лаж је много опаснија, нарочито на иоле дуже стазе.

И нису у питању само неки случајеви. Заиста верујем да PCR, ван потврде инфекције код симптоматских пацијената (где је несумњиво најбоља ствар коју тренутно имамо на располагању кад се све узме у обзир), има веома веома упитну епидемиолошку корисност. Да мислим да се ради о ретким изузецима, не бих ово ни писао јер изузетака има у апсолутно свему. Ово су све ствари које су само статистички исправне или не, те ћемо било какве изузетке увек наћи. Ал не говорим о њима, говорим о тесту који је највероватније позитиван у скоро свим фазама инфекције и који нам само по себи не говори апсолутно ништа о активности октиривених фрагмената, нити о заразности. 

Кад ово знамо, не значи да можемо да се опустимо. Епидемија је више него очигледно ту, већина оболелих се никада ни не тестира. Моја критика PCR тестова може да се схвати као позив на опуштање само ако је неко већ одлучио да се опусти, а чисто сумњам да ће такав да проимени мишљење ако се испостави да  PCR тестови јесу добар индикатор заразности. И без PCR тестова је потпуно јасно да смо епидемиолошки у гадном проблему и да ово није наивно. Моја прича је искључиво усмерена ка приближавању истини, а не ка масама и њиховом понашању. Јер ако би стручни заиста довели у питање PCR тестове у овом контексту у ком причам, можда би неко до сада нашао начин да користи поузданије, који ће нам заиста рећи ко је заразан а ко није у широј популацији, осим наравно у случајевима симптоматских пацијената, где се PCR користи за потврду присуства или одсуства инфекције пре него што се пацијент смести у одговарајуће одељење. Јер сложићеш се није јефтино да здраве и незаразне људе држимо у карантину недељама. Чак и на основу те огавне колективистичке cost/benefit анализе која се користи да се правда непотребно малтретирање људи, јер смо лењи да дубље копамо и тражимо боља решења која ће правичније третирати људе.

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Avocado рече

sa druge strane, čini mi se da imamo urođeno to da onima sa kojima se temeljno ne slažemo pripišemo loše motive...

То свакако, али у овом случају је ипак другачије. О његовим мотивима размишљам не зато што се темљено не слажем, него зато што сам апсолутно немоћан да разумем како неко са толико знања у области уопште ни не поставља нека очигледна питања.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Juanito рече

То свакако, али у овом случају је ипак другачије. О његовим мотивима размишљам не зато што се темљено не слажем, него зато што сам апсолутно немоћан да разумем како неко са толико знања у области уопште ни не поставља нека очигледна питања.

Ja znam da ispadam ko "drkos" koji "ne ostavlja prostora da nije u pravu" al kada je neko ko citira krugmana, omasi totalno politicku sliku amerike, krivo predstavlja probleme  u americkom zdravstvu, i sirio sve ostale naracije koje je sirila progresivna kultura sada krenuo na jos jednu naraciju koju siri progresivna kultura a o kojoj bi trebalo da zna bolje - meni je jasno da su tu negativni(losi) motivi.

Al ja ga razumem, okruzen je progresivcima, zivi u kulturi gde isteruju ljude za maga kacket. Oni moraju da se postave suprotno od Trampa i moraju da imaju suprotno misljenje. Ako republikanci i trampovci zauzimaju pozitivno opustenije misljenje, oni moraju u suprotni ekstrem.

Zato i kazem da su idioti. Ja u njihovom slucaju ne vidim drugo logicno objasnjenje. A kada kazem idioti ne mislim da si glupi ili tako nesto, nego karakterni idioti, kukavice.

Prosto pogledas sta ljudi napadaju i koju poziciju zauzimaju kroz vreme i mozes da vidis njihove motive. Mnogima se iskristalise da je cest motiv da budu "prihvaceni" od svoje ekipe, plemena kako god.. to nam je svima vise-manje cilj.

p.s. Ko ne razume Babic je Srbin koji radi kao naucnik u americi. Zivi u Kaliforniji.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, haveaniceday рече

Ja znam da ispadam ko "drkos" koji "ne ostavlja prostora da nije u pravu" al kada je neko ko citira krugmana, omasi totalno politicku sliku amerike, krivo predstavlja probleme  u americkom zdravstvu, i sirio sve ostale naracije koje je sirila progresivna kultura sada krenuo na jos jednu naraciju koju siri progresivna kultura a o kojoj bi trebalo da zna bolje - meni je jasno da su tu negativni(losi) motivi.

Al ja ga razumem, okruzen je progresivcima, zivi u kulturi gde isteruju ljude za maga kacket. Oni moraju da se postave suprotno od Trampa i moraju da imaju suprotno misljenje. Ako republikanci i trampovci zauzimaju pozitivno opustenije misljenje, oni moraju u suprotni ekstrem.

Zato i kazem da su idioti. Ja u njihovom slucaju ne vidim drugo logicno objasnjenje. A kada kazem idioti ne mislim da si glupi ili tako nesto, nego karakterni idioti, kukavice.

p.s. Ko ne razume Babic je Srbin koji radi kao naucnik u americi. Zivi u Kaliforniji.

Ал не занима ме политика у овој конретној причи. Ја се с прогресивцима свакако не слажем политички, независно од вируса и науке и сматрам их великим штеточинама. Ал логички, научни и политички ставови нису повезани осим код есктрема (посмодерниста по дефиниције не може да има исправно научно мишљење, али неки умерени левичар свакако може). Можеш потпуно да следиш научни метод и ту неку, ај да кажем, етику која из њега проистиче, а да будеш потпуно политички у криву. И обрнуто. Мислиш да треба да се научно сложимо са овим конзервативним идиотима који ових дана по САД причају како су маске опасне по здравље и чине разне идиотске потезе у јавности како би што више допринели ширењу вируса? Наравно, има брдо конзервативаца који епидемију схватају озбиљно. То двоје је само повезано јер су се идиоти на две стране некако груписали, те им разне заблуде долазе у пакетима, ал апсолутно ништа од тога није логички нужно као што није нужно да је верник научно неписмен и атеиста научно писмен.

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, haveaniceday рече

Aha, znaci ja nisam takav? A ti to znas... kako? Sto sam rekao za babica da je idiot ovako generalno?

Tako ispalo... a evo još uvek čekam odgovor na pitanje iz kojih njegovih konkretnih aktivnosti si zaključio ono što si napisao... ali izgleda da ga nikad neću dobiti jer:

Цитат

Sto bih ja dalje diskutovao sa nekim ko ne smatra da sam ja takav? :)

:)

Цитат

Zasto bih ja verovao da ce neko ko ima tako lose misljenje o meni, da kod mene ne postoji ta opcija da uzima moje argumente ozbiljno in good faith. Kako bi se reklo.

Pa što se mene tiče, potpuno je nebitno kakav si kada uzimam u obzir tvoje argumente... argumenti uvek stoje on their own merit...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Avocado рече

Pa što se mene tiče, potpuno je nebitno kakav si kada uzimam u obzir tvoje argumente... argumenti uvek stoje on their own merit...

Pa dobro to se slazemo. Samo sto ja nesto ne verujem da ljudi kvalitetno procenjuju tudje argumente kada su upuceni njima. Ako me razumes. Ja ne verujem da ces ti ikada dovoljno iskreno i kvalitetno da procenis MOJE argumente ili ja TVOJE.

Mozda u nekoj retrospekciji, eventualno.

dakle argumenti stoje na sebi, ali tvoje prihvatanje i shvatanje argumenata i te kako zavisi od toga koliko gotivis osobu, da li su tebi upuceni argumenti direktno ili su ovako deo neke indirektne debate u kojoj nisi licno ukljucen.

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Juanito рече

Ал логички, научни и политички ставови нису повезани осим код есктрема (посмодерниста по дефиниције не може да има исправно научно мишљење, али неки умерени левичар свакако може).

Можеш потпуно да следиш научни метод и ту неку, ај да кажем, етику која из њега проистиче, а да будеш потпуно политички у криву.

Moje misljenje je sledece, ako si okruzen sa ljudima koji su 90 % na jednoj politickoj strani, naucni bias ka toj strani kada su u pitanju naracije je nemoguce ignorisati i izostaviti.
Mi moze da se ne interesujemo za politiku u toj prici, ali ne moze da ignorisemo tu cinjenicu kada diskutujemo o ljudima koji iz te sredine iznose misljenja i naracije u javnost.
Ljudi razmisljaju u naracijama, ljudi sire naracije. Ne sire naucne radove i vesti, vec biraju naucne radove da bi izneli x ili y naraciju.
Zato meni vise poverevanj uliva Ionadis, covek koji je iz tih krugova, ali prica svoju pricu i ide suprotno naraciji koja pravladava nego recimo Babic. Babic svesno bira sta ce da iznese, (sto je malo ironicno sa obzirom da lik ne veruje u slobodnu volju al ajd :D ), i to radi sa odredjenim namerama, nesto ga vuce ka tome da iznese X ali ne Y. 

Ukljuci u celu pricu i medije, prodavanje knjiga, odnos kolega prema tebi.... motivacija da drzis X naraciju je jasna, a motivacija da je promovises (meni licno) jos jasnija.

Posebno kad pricamo o naucnim temama koje jos nisu dobro uspostavljene oko kojih se vode zive debate. Pa ukljuci tu i egoe naucnika i vreme potrebeno da se sve to iscisti.

Prosto receno, moje misljenje je da ne mozes iskljuciti politiku u analiziranju motiva, mozes samo u analiziranju istine. Cinjenica je da je i ono sto progresivci pricaju i ono sto konzervativci pricaju u neku ruku tacnu.

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Juanito рече

Па ово заиста не могу да разумем. Ајде да је у питању препорука позитивноме да за сваки случај избегава блиске контакте и да носи маску (што је обавеза свима, прележали или не, били позитивни или не). Ал затварати људе само на основу позитивног PCR теста недељама након престанка симптима, а нарочито након поновно позитивног теста, ”за сваки случај” ми је потпуно ван памети, нарочито ако узмемо у обзир ово следеће што ћу написати.

Да, али за разлику од других ствари у медицини, овде имамо прилично добре научне алате за предвиђање, а поред научних алата имамо и огромно вишедеценијско, а можда и вишевековно искуство са преношењем вируса у различитим фазама болести.

Теби се не чини да се из неког разлога по много чему ковид третира као да је не нови вирус, него нова појава у космосу? Не чини ти се да је епидемиолозима дато превише моћи да о затварањима одличују на основу ствари за које је врло добро познато да су више него упитне? Али ајде и ако одлучују и кажу нам отворено да је ”за сваки случај док не провере то и то”. Не, него се апсолутно ни о чему више не разговара. Рекли епидемиолози и ту је крај. Готово. Ето, чух јуче да су забранили да се проба одећа пре куповине у Београду. Па је л и то сад оправдано?

Сад већ нисам сигуран да се разумемо.

Не ради се о лажно позитивним тестовима. Тога увек има, за сваку технику и слажем се да лажно позитивни резултати нису разлог да се нешто одбаци све док је та бројка релативно мала, а зна се како се то процењује. Него се ради о интерпретацији заиста позитивних тестова, не лажних. Ради се о одговору на питање шта значи присуство вирусних фрагмената у грлу у разним фазама инфекције или чак у случајевима кад уопште нема инфекције, онакве каква се дефинише у инфектологији. Не могу да прихватим да је истина и потрага за њом лоша јер људи на основу ње могу лоше да реагују у епидемији. Лаж је много опаснија, нарочито на иоле дуже стазе.

И нису у питању само неки случајеви. Заиста верујем да PCR, ван потврде инфекције код симптоматских пацијената (где је несумњиво најбоља ствар коју тренутно имамо на располагању кад се све узме у обзир), има веома веома упитну епидемиолошку корисност. Да мислим да се ради о ретким изузецима, не бих ово ни писао јер изузетака има у апсолутно свему. Ово су све ствари које су само статистички исправне или не, те ћемо било какве изузетке увек наћи. Ал не говорим о њима, говорим о тесту који је највероватније позитиван у скоро свим фазама инфекције и који нам само по себи не говори апсолутно ништа о активности октиривених фрагмената, нити о заразности. 

Кад ово знамо, не значи да можемо да се опустимо. Епидемија је више него очигледно ту, већина оболелих се никада ни не тестира. Моја критика PCR тестова може да се схвати као позив на опуштање само ако је неко већ одлучио да се опусти, а чисто сумњам да ће такав да проимени мишљење ако се испостави да  PCR тестови јесу добар индикатор заразности. И без PCR тестова је потпуно јасно да смо епидемиолошки у гадном проблему и да ово није наивно. Моја прича је искључиво усмерена ка приближавању истини, а не ка масама и њиховом понашању. Јер ако би стручни заиста довели у питање PCR тестове у овом контексту у ком причам, можда би неко до сада нашао начин да користи поузданије, који ће нам заиста рећи ко је заразан а ко није у широј популацији, осим наравно у случајевима симптоматских пацијената, где се PCR користи за потврду присуства или одсуства инфекције пре него што се пацијент смести у одговарајуће одељење. Јер сложићеш се није јефтино да здраве и незаразне људе држимо у карантину недељама. Чак и на основу те огавне колективистичке cost/benefit анализе која се користи да се правда непотребно малтретирање људи, јер смо лењи да дубље копамо и тражимо боља решења која ће правичније третирати људе.

Za početak oko nesporazuma... "false positive" sam tu iskoristio kao lažno pozitivan rezultat na pitanje da li je neko trenutno zaražen i zarazan... u smislu da jeste pozitivan na PCR ali nije zarazan pa je to lažno pozitivan rezultat...

Slažem se da se kovid posmata kao nova pojava u kosmosu... i to sa obe strane... jer viševekovno iskustvo koje pominješ uključuje i spaljivanje čitavih sela zato što se u selu pojavio neko zaražen... a sad diskutujemo o tome da li je to što neko u sebi ima fragmente RNK virusa dovoljno dobar razlog da ga pošalješ u karantin ili samoizolaciju na 14 dana i tako mu ograničiš prava...

Da, grozne su te kolektivističke cost/benefit analize, grozno je što se olako ograničavaju ili ukidaju ljudska prava čim se pojavi neki opšti strah (od virusa, terorizma, itd.) i naravno da će u nekim opštim merama biti onih koji su nepotrebno maltretirani... ali ne znam koju alternativu predlažeš... to da kopamo dublje i tražimo bolja rešenja i nađemo jednog dana neki pouzdaniji test je super ali pitanje je šta da radimo sad???

Znam da je tvoja priča usmerena ka približavanju istini, a ne ka masama i njihovom ponašanju. Uopšte ne dovodim tvoje motive u pitanje ali sam sasvim siguran da bi solidan broj ljudi potpuno zašljivio PCR testove kada bi stalno od eksperata slušao tu priču... mi sad imamo taj problem što potencijalno zaražene ljude šalju kući sa pričom da je negativan test jer je urađen test na antitela... niko im verovatno ne kaže da su 100% zdravi i da sad mogu da rade šta hoće... ali to je efekat takvog postupanja... stoga mi uopšte nije teško da zaključim zašto eksperti obično ne pričaju o manama PCR testa... i nije teško zamisliti sasvim dobre motive da takvu temu samo preskoče... za nekog eksperta koji bi pričao da su PCR testovi super pouzdani da znamo da li je testirani trenutno zaražen i zarazan bismo mogli da krenemo da dumamo odakle mu motiv da priča tako nešto, a za samo prećutkivanje ne vidim nikakav razlog...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Da, grozne su te kolektivističke cost/benefit analize, grozno je što se olako ograničavaju ili ukidaju ljudska prava čim se pojavi neki opšti strah (od virusa, terorizma, itd.) i naravno da će u nekim opštim merama biti onih koji su nepotrebno maltretirani... ali ne znam koju alternativu predlažeš... to da kopamo dublje i tražimo bolja rešenja i nađemo jednog dana neki pouzdaniji test je super ali pitanje je šta da radimo sad???

Ja imam jedan glup predlog... napravimo sistem u kom su ljudi motivisani da se ponasaju samoodgovorno.Al glupa je to ideja, ukljucuje privatno zdravstvo.

I bum

Цитат

sasvim siguran da bi solidan broj ljudi potpuno zašljivio PCR testove kada bi stalno od eksperata slušao tu priču... 

u prevodu "moramo da plasimo glupe idiote zato mracimo" samo lepse sroceno

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, haveaniceday рече

Pa dobro to se slazemo.

Stvarno? Izvini ali meni ne deluje tako... prosto kad neko napiše FB post koji je potpuno tačan i usled toga dobije tvoje ocene da su mu motivi da tako nešto napiše, da bez srama glumi nekog eksperta, da je idiot i slično, dakle kompletan napad na ličnost bez čak i pokušaja da se ospori bilo šta od onoga što je napisao, valjda razumeš da mi je teško da ti poverujem da posmatraš argumente same po sebi...

Takođe, još uvek čekam objašnjenje iz kojih njegovih aktivnosti si izvukao zaključke o njegovoj ličnosti i motivima...

Подели на овим сајтовима

Prof. dr Slobodan Savić, redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu:

U medijima se juče na više mesta pojavila izjava penzionisanog profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kardiohirurga dr Miljka Ristića da je 17 odbukcija preminulih od posledica kovida urađeno u Institutu za patologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, od strane troje obducenata. Navedeno je da se uglavnom radi o mladim ljudima (bez preciziranja šta to tačno znači), koji su preminuli u roku od 24 do 48 sati i da obdukcioni nalaz ukazuje na to da virus korona uništava organe do potpune neprepoznatljivosti, čak više nego zloglasna gangrena, pa je posle njegovog smrtonosnog pohoda kroz ljudsko telo i iskusnim obducentima teško da razaznaju tip tkiva.
Pošto do sada nisam naišao na zvanični demanti ove izjave prof. Miljka Ristića, kao specijalista za sudsku medicinu i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu smatram da je neophodno da javno izrazim osnovanu sumnju u istinitost navedenih podataka jer sam od svojih kolega iz Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dobio podatak da 17 obdukcija umrlih od kovida-19 nije rađeno u njihovoj ustanovi, pa stoga ne može da bude tačno ni sve ono što je navedeno o životnom dobu umrlih, brzini njihovog umiranja i ustanovljenim obdukcionim nalazima. Praktično je nemoguće da tri obducenta iz Instituta za patologiju radi 17 obdukcija umrlih od kovida-19, a da niko od njihovih kolega za to ne zna.
Mišljenja sam da bi u cilju objektivnog informisanja javnosti, koja je zbunjena i zabrinuta zbog ove vesti, rukovodilac Instituta za patologiju morao što pre javno da demantuje ili potvrdi navode iz izjave prof. Miljka Ristića. Ako je on bio u pravu, u šta opravdano sumnjam ili ako on to nije izjavio, spreman sam da mu se javno izvinim. U suprotnom, mislim da je i profesionalna i moralna dužnost prof. Miljka Ristića da javno obznani netačnost svoje izjave, jer je u ovo vreme aktuelnog opšteg nepoverenja u zvanične informacije to bilo samo dolivanje ulja na vatru. Odgovornost za plasiranje nepouzdanih informacija mogu samo da pomenem jer je to kod nas odavno i nažalost zaboravljena kategorija. Prof. dr Slobodan Savić, redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...