Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 9 минута, drvce рече

Nije bas da je samo "nece valjda", nego racunas da se to desava relativno retko i bolnice se ne prave da mogu da prime odjedared 90% stanovnistva na lecenja. Kao i one kanalizacije sto ne mogu da odvedu svu vodu od jednom-u-sto-godina kise, pa imas poplavu i stetu. Naravno, ne odbacujem i znacajan upliv balkanstine.

Па јес, ал Холандија до понедељка имала 500 кревета за корона пацијенте на интензивној нези на 20 милиона становника. То је ипак мало... несхватљиво и много мање од 90%. Нарочито ако се узме у обзир да сваког месеца сваки становник плаћа минимум 100 евра осигурања за које не добија ништа осим лекара опште праксе. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, GeniusAtWork рече

Мислим да и ми реагујемо добро, барем засада. Изузимајући неке мере које су претеране, а неке и сулуде, све у свему не иде лоше, макар до сада нема експоненцијалног раста као у најгоре погођеним државама. Видећемо какав ће бити тренд наредних пар недеља, за које кажу да су критичне.

Sigurno, ovo Vučića sam mislio na  njegove izjave koje su totalni užaš. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Justin Waters рече

Opasno se manipuliše, ne znam kome je to u cilju. 

Dalje ide podatak da je veliki broj oboljelih, konkretno u Italiji, među zdravstvenim radnicima, zbog neadekvatne zaštite i zbog neprijavljivanja oboljenja, da ne bi završili u izolaciji. Italija se pokazala upravo kakva i jeste, opušena i neozbiljna.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Grizzly Adams рече

Ma namerno lazu. Ti "novinari" nisu vise novinari nego partijski i ideoloski aktivisti, lazu kako zinu. Gebels im nije ravan.

Retki su danas pravi i posteni novinari kao Glen Greenwald i jos par njih... 90% "vesti" su obican bullshit.

Вести из технологије су 90% чисте лажи, манипулације и булшит. Понекад заневерујем шта се ту може прочитати. А камоли било какве вести које имају политички и јавни значај.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Grizzly Adams рече

Svake sekunde na svetu umre 2-3 osobe. Ljudi nekako lako gube perspektivu i svest o tome da zivimo u dolini smrti. Svako od nas ce proci kroz ta vrata, samo je pitanje dana. I sad smo se ispametili od jednog virusa koji je ubio par hiljada za tri meseca, a toliko umre svakog dana... Jer smo svi bolesni na smrt.

Uspeli smo (hvala USA!) da napravimo ovaj privremeni zivot koliko-toliko komforan - bar dok si mlad i zdrav - i istog trenutka smo zaboravili gde se nalazimo. To ti je covek... Za trenutak se pogordi, a nista je. Obican crv. Pa se jos isprsio, a gmize po sred ulice gde ce da ga zgazi neko dok si reko piksla.

Jedina nada nam je onaj Jevrejin za koga kazu da je ustao iz groba. Sve ostalo je nista. Nula.

vgospod4.jpg

Westslavic folklore - Moravian folk song from Czech Republic: - Moravska narodna - Moravská lidová

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, GeniusAtWork рече

Мислим да и ми реагујемо добро, барем засада. Изузимајући неке мере које су претеране, а неке и сулуде, све у свему не иде лоше, макар до сада нема експоненцијалног раста као у најгоре погођеним државама. Видећемо какав ће бити тренд наредних пар недеља, за које кажу да су критичне.

ljudi se dobro drze kolko vidim

nema neke frke i ludila, snalaze se hvala Bogu vrlo dostojanstveno i smireno

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, JESSY рече

ПРОТОЈЕРЕЈ АЛЕКСЕЈ УМИНСКИ – САЧУВАТИ ЉУДСКЕ ЖИВОТЕ
Наравно, то погађа уобичајено народно благочашће. Људима се чини да је много тога спољашњег важно. Како ћемо тако, ми нећемо моћи да целивамо иконе! Али данас, на пример, у земљама западне Европе храмови су потпуно затворени, богослужења се уопшт не савршавају, ако се и врше то је иза затворених врата, преносе се онлајн. Шта нам данашњица може дати? Могућност ревизије наших норми навика, које ми сматрамо неизмењивом традицијом. Видети шта је могуће изменити.
Уобичајено парохијско благочашће може се ставити у други план у разумевању светиња. И ЦРКВА МЕЊА СВОЈЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ И НАЧИН ПРИЧЕШЋА МИРЈАНА, ДАВАЊА ЕВХАРИСТИЈЕ. МОЖЕМО СЕ СЕТИТИ ИСКУСТВА РАНЕ ЦРКВЕ КАДА СУ ХРИШЋАНИ МОГЛИ ПРИМАТИ ОД СВЕШТЕНИКА СВЕТЕ ДАРОВЕ У РУКЕ И ОДНЕТИ ИХ КУЋИ РАДИ ДОМАЋЕГ ПРИЧЕШЋИВАЊА.
У хришћанству се током историје наше Цркве развио огроман број начина и пракси духовног живота, који могу бити примењени и данас у XXI веку.
Данас можемо преиспитати све наше пређашње погледе ради тога да би схватили како у условима карантина и епидемије Црква може бити слободна од ствари које су се намножиле у њој као форма народног веровања, народног благочашћа, од кога се може пуно одбацити и тражити друге форме.
И ово може постати важно за данашњу Цркву – као начин ослобођења од замрзнутих и мртвих форми.
Данас се открива суштина, иако на фону опасних догађања.
«Страх за ближних учит нас любви». Протоиерей Алексий Уминский — о вере и ответственности во время эпидемии

Bravo za čoveka! Rusi opet na visini. Nadam se da će tako ostati i ako se i kod njih, ne daj Bože, raširi epidemija. A ako ovako misle i ostali u vrhu biće opet prvi među pravoslavnima koji su razumno i teološki dosledno odgovorili na ovaj izazov. Imaš li izvor za ovu izjavu?

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Grizzly Adams рече

I sad smo se ispametili od jednog virusa koji je ubio par hiljada za tri meseca, a toliko umre svakog dana... Jer smo svi bolesni na smrt.

Али није тако. Цео твој пост је једна философско-психолошка теза која може бити корисна за сваког понаособ, ал то није тренутни друштвени проблем и потпуно је ирелевантно за медицину као струку и за друштво.

Није нико направио панику због вируса који убије пар хиљада за три месеца. Проблем је настао јер се огроман број људи разболео одједном од релативно озбиљног вируса који мало више изазива проблеме који захтевају болничко лечење, и онда су се препуниле болнице. Па се онда разболе лекари, па се отказују операције и свашта нешто. И настаје тотални хаос. А не знам заишта шта предлажеш као алтернативу. Лекари немају другу опцију осим да покушају да спасу свакога кога могу ако иоле постоји шанса за преживљавање. Положили су заклетву да ће се тако понашати. Они не могу да крену да одједном одбијају пацијенте са короном јер ”сви умиру”.

Да би што је више могуће спречили колапс болница, државе покушавају да уводе разне мере на овај или онај начин. Опет, то није зато што не могу да прихвате да ”сви умиру”, него зато што имају врло конкретан проблем пред собом. Конкретан редак и необичан догађај, а не неко стандардно умирање. Не покушавају државе да реше проблем смрти, него да спрече тотални хаос. Наравно, већ смо спомињали да ће ово олешити економију и да се мора балансирати, ал то је друга тема. Мени је јасно твоје философирање о смрти, ал ми уопште није јасно шта предлажеш да се уради или не уради у овом тренутку. Да болнице престану да примају пацијенте с короном јер, хеби га, сви умиру, а десило се да је вирус нов и да има превише пацијената?

Подели на овим сајтовима

SVETIGORA.COM

Arhimandrit Zaharija (Zaharu) je duhovnik Manastira Svetog Jovana Krstitelja u Eseksu, u Engleskoj. Njegov duhovni otac je...

Čovekov najdublji strah jeste strah od smrti – sadašnja situacija to najbolje pokazuje. Kako da se mi kao hrišćani ispravno postavimo prema neizvesnosti sopstvenog opstanka, bez obzira da li smo već ozbiljno oboleli ili nismo?

Neki se pribojavaju da im je kucnuo poslednji čas. Iskušenje sa koronavirusom ima tu pozitivnu stranu, što imamo nekoliko nedelja od trenutka kad nas napadne, do našeg poslednjeg časa. Stoga, možemo posvetiti to vreme pripremi za susret sa Bogom, kako nas odlazak ne bi zadesio neočekivano i kako ne bismo otišli nepripremljeni, već nakon što razmotrimo čitav svoj život svaki put kada stanemo na molitvu – nekad beskrajno blagodareći za sve što je Bog učinio i čini za nas, a nekad u pokajanju, tražeći oproštaj svojih grehova. Ništa nam ne može nauditi uz jednog ovakvog Boga, Koji sve dopušta po svojoj dobroti. Jednostavno, trebalo bi da imamo beskrajnu blagodarnost i smirenu pokajničku molitvu za oproštaj naših grehova.

Moramo da vidimo dobrotu Božiju u svim stvarima koje se dešavaju. Sveti oci umeli su da vide Njegovu dobrotu i ljubav. Slična epidemija, koja se pojavila u četvrtom veku u egipatskoj pustinji, požnjela je više od trećine monaha. Oci su tada nadahnuto govorili: „Bog žanje duše Svetih za svoje Carstvo“ i nisu se kolebali. Sam Gospod govori u Jevanđelju o poslednjim danima, o iskušenjima i nevoljama kroz koje će svet proći pre Njegovog Drugog dolaska. Pa ipak, u Njegovim rečima ne primećujemo nezdravu tugu ili očajanje. Gospod, Koji se u Getsimanskom vrtu molio sa krvavim znojem za spasenje čitavog sveta kaže da, kada ugledamo strahote koje prethode Njegovom Drugom dolasku, treba oduševljeno da podignemo glave, jer je naše iskupljenje blizu (Prema: Lk. 21, 28). Neki mi govore: „Neka nam Bog pruži svoju ruku pomoći.“ Ali, upravo ovo i jeste Božija ruka! On želi naše spasenje i dela mnogo puta i na razne načine (Prema: Jev. 1,1): Otac moj do sada dela, i ja delam (Jov. 5,17). Ovaj virus može biti sredstvo koje Bog koristi da mnoge ljude privede samopoznanju i pokajanju, da požanje mnoge spremne duše za svoje večno Carstvo. Stoga, za one koji sebe povere i predaju promislu Božijem, sve će izaći na dobro, a znamo da onima koji ljube Boga, sve pomaže na dobro (Rim. 8, 28). Dakle, nema prostora za bolesnu obeshrabrenost.

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Grizzly Adams рече

Svake sekunde na svetu umre 2-3 osobe. Ljudi nekako lako gube perspektivu i svest o tome da zivimo u dolini smrti. Svako od nas ce proci kroz ta vrata, samo je pitanje dana. I sad smo se ispametili od jednog virusa koji je ubio par hiljada za tri meseca, a toliko umre svakog dana... Jer smo svi bolesni na smrt.

Истина је, заправо, да смо се испаметили од вируса који без оштрих превентивних мера (колективна самоизолација и карантин) блокира здравствени систем, а од те блокаде страдају и сви они којима је потребна лекарска помоћ, тестови итд. невезани за корону. А од превентивних мера страда све остало: људски послови, привреда, саобраћај, школовање, све шта можеш да замислиш. Овај вирус је постао историјски феномен који ће се дуго изучавати и дуго памтити. Феномен да нешто што није само по себи толико опасно или смртоносно и што би у контексту средњег века прошло незапажено, када је у питању технолошко-информационо доба постаје разарајућ као црна куга.

Највећи парадокс је у томе што је највећа снага овог вируса у томе што нема јаку снагу. Да је у питању нешто разорно попут вариоле, истог момента би биле активиране најтеже мере и вирус не би имао шансе да се рашири глобално. Снага и опасност овог вируса је управо то што је благ.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Juanito рече

Али није тако. Цео твој пост је једна философско-психолошка теза која може бити корисна за сваког понаособ, ал то није тренутни друштвени проблем и потпуно је ирелевантно за медицину као струку и за друштво.

Није нико направио панику због вируса који убије пар хиљада за три месеца. Проблем је настао јер се огроман број људи разболео одједном од релативно озбиљног вируса који мало више изазива проблеме који захтевају болничко лечење, и онда су се препуниле болнице. Па се онда разболе лекари, па се отказују операције и свашта нешто. И настаје тотални хаос. А не знам заишта шта предлажеш као алтернативу. Лекари немају другу опцију осим да покушају да спасу свакога кога могу ако иоле постоји шанса за преживљавање. Положили су заклетву да ће се тако понашати. Они не могу да крену да одједном одбијају пацијенте са короном јер ”сви умиру”.

Да би што је више могуће спречили колапс болница, државе покушавају да уводе разне мере на овај или онај начин. Опет, то није зато што не могу да прихвате да ”сви умиру”, него зато што имају врло конкретан проблем пред собом. Конкретан редак и необичан догађај, а не неко стандардно умирање. Не покушавају државе да реше проблем смрти, него да спрече тотални хаос. Наравно, већ смо спомињали да ће ово олешити економију и да се мора балансирати, ал то је друга тема. Мени је јасно твоје философирање о смрти, ал ми уопште није јасно шта предлажеш да се уради или не уради у овом тренутку. Да болнице престану да примају пацијенте с короном јер, хеби га, сви умиру, а десило се да је вирус нов и да има превише пацијената?

Pa ovo boldirano sam i mislio - filosofsko-psiholoski za svakog pojedinacno.

Treba svakako preduzeti sve sto se moze da se virus zaustavi, ali sabrano, smireno.

• Свиђа ми се 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Тражитељ рече

Истина је, заправо, да смо се испаметили од вируса који без оштрих превентивних мера (колективна самоизолација и карантин) блокира здравствени систем, а од те блокаде страдају и сви они којима је потребна лекарска помоћ, тестови итд. невезани за корону. А од превентивних мера страда све остало: људски послови, привреда, саобраћај, школовање, све шта можеш да замислиш. Овај вирус је постао историјски феномен који ће се дуго изучавати и дуго памтити. Феномен да нешто што није само по себи толико опасно или смртоносно и што би у контексту средњег века прошло незапажено, када је у питању технолошко-информационо доба постаје разарајућ као црна куга.

Највећи парадокс је у томе што је највећа снага овог вируса у томе што нема јаку снагу. Да је у питању нешто разорно попут вариоле, истог момента би биле активиране најтеже мере и вирус не би имао шансе да се рашири глобално. Снага и опасност овог вируса је управо то што је благ.

А јес глуп вирус реално. Што каже жена, да је бар неки полно преносиви вирус, па да знаш што си га навуко, а не тупава јака прехлада коју навучеш јер је неко кинуо и није опрао руке. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...