Jump to content

Ima li utehe i za one koji nisu pravoslavci?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Братијо са ЖРУ: Размислите сада како је тешко променити себе и разумећете колико мало шансе имате док покушавате да промените друге. Не битно да ли су у питању атеисти, будисти, Мухамединци, Јестира... Објаснио је један рок стар: "Пити пиво је лако. Разбити хотелску собу такође је лако. Али, бити Хришћанин, бити ИСПРАВНИ ВЕРНИК ПО ЦРКВИ, е то је тежак позив. То је прави бунт!" Неки то једноставно никада неће моћи да прихвате, и њиховом отпору не бих сметао

Потпуно се слажем брате Василије - погрешна је и штетна било каква жеља да се неко "преобрати." Наше је да, пре свега, посведочимо нашу веру и у мери могућег, заједнички потражимо одговоре на ова питања коју она нуди.

Осим тога, наша драга сестра Каја је с правом реаговала на неке, рекло би се претерано оштре и паушалне оцене римокатоличке цркве, које је Јестира до сада изрекла. Пошто су ове опаске ипак биле у домену пристојности (мада за римокатоличке вернике ипак подједнако увредиве као и неке квалификације православних светих тајни), није било простора за реакцију администрације. Ово само сведочи колико је тешко, али истовремено и важно да људи различитих веровања увек инсистирају на дијалогу. Верујем да ћемо кроз боље међусобно упознавање утврдити да су многи "понори" који нас наводно деле, заправо обичне јаруге.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Mozes li mi odgovoriti,od kud ti znas.sta katolicima smeta,i tako nesto tvrditi…Da su im smetali obrazovani ljudi…?

Evo ja se usudim javno reci,da nisam na istom nivou s tobom,nisam studirala Teologiju ni Bibliju…i nista mi to ne smeta..jer pred Bogom smo svi isti..

Draga Estera,bilo bi dobro,kada bi ovdje na forumu i ovoj temi,mogla da izostavis  katolike i katolicku Crkvu…jer kako se vidi,oni ti nisu na korist..Zbog toga bi ti bila jako zahvalna…

Kako sam rekla,postujem tvoju slobodu,tvoj izbor…pa ostanimo zajedno u Gospodinu…

Meni katolicka crkva nije nanela nikakvu stetu. Spomenula sam katolicizam kao primer, mogla sam isto tako da spomenem i Lutera koji je mislio da je svoje grehe okajao tako sto se svaki dan sibao po ledjima ili sto je razrusio brak svog sina, jer mu se nije dopala njegova zena. Pisma o tome su do danas sacuvana, kako su on i njegova zena smislili intrigu da ih rastave, mogla sam da spomenem……… milion primera koje ti ne bi razumela, ali ja sam spomenula primer koji nam je svima pred ocima.

Ako ti se izvinjava, izvini se porodicama zverski mucenih i spaljenih vestica u srednjem veku ciju imovinu je prisvojila katolicka crkva. Ili se izvini masakriranim iz Beziersa (1209) ili masakriranim iz Minerve (1210) i usput mozes da se zahvalis Papi Incentiju III koji je dao naredbu za to ili mozda radije papskom legatu Arnaudu Amuriju cije reci su ostale zabelezene: Caedite eos, novit enim Dominus qui sunt eius. Da se zadrzim na ovim primerima, jer kada bih navela sve primere samo papskih gresaka, srusio bi se ovaj server foruma.

Politiku katolicke crkve u drugom svetskom ratu cu da izostavim ovde, ali ako ti se raspravlja o necemu novijeg datuma, mozemo da govorimo o pedofiliji katolickih svestenika, o zataskivanju zlostavljanja dece koja su poverena njima, stojim ti na raspolaganju. Ti pravdas pedofiliju katolickoh svestenika time da niko nije bez greha, a sta mislis o zivotima hiljade dece koja su psihicki unistena za ceo zivot zato sto su istomisljenici pedofila sakrivali istinu i stitili perverzne, bolesne ljude u svojim redovima?

BAHATO se ponasas TI jer branis grehe koje su pocinili svestenici vere kojoj TI pripadas. Kako te nije sramota? Umesto da zalis zrtve nasilnika, ti mi filozifiras prazne price o medijima koji su razotkrili ono sto je hiljadama godina vec poznato.

Katolicima obrazovani ljudi JESU smetali, jer su godinama zabranjivali vernicima posedovanje Svetog Pisma i drzali su mise na latinskom jeziu, ZNAJUCI da ih jednostavan narod ne razume. Pre nego sto se upustis u raspravu samnom, trebala bi da se istorijski bolje potkujes.

Nisam razumela ovo: "nezametljivi golubovi..mislis da je covjek,a ono trulez iznutra." Da li si mislila na OKRECENE GROBOVE? Ja ne znam nista o nekim golubovima?

Znas, ko ima putera na glavi, ne treba da ide na sunce.

Katolicke primere cu da navodim dokle god ich bude bilo, ti sigurno neces da mi odredjujes sta cu napisati od toga sto vec ceo svet odavno zna!

A sada prestani da mi spamujes temu, administrator se jasno izrazio o tome, ako zelis diskusiju na temu katolicizma, otvori temu i pozovi me na nju. I prestani da budes dvolicna i povrsna. Prvo procitaj jednu temu, pa se tek onda javi na nju, a nemoj prvo da se pravis saosecajna, da bi tek posle kada sve procitas pokazala svoje lice е па нећемо баш увреде (админ. Андреј). Ako imas sta da napises na moju temu, izvoli, a ako ne, diskusija o katolicizmu za mene se ovde iz mesta prekida!

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

Братијо са ЖРУ: Размислите сада како је тешко променити себе и разумећете колико мало шансе имате док покушавате да промените друге. Не битно да ли су у питању атеисти, будисти, Мухамединци, Јестира... Објаснио је један рок стар: "Пити пиво је лако. Разбити хотелску собу такође је лако. Али, бити Хришћанин, бити ИСПРАВНИ ВЕРНИК ПО ЦРКВИ, е то је тежак позив. То је прави бунт!" Неки то једноставно никада неће моћи да прихвате, и њиховом отпору не бих сметао

Bpog menja ljude ako to hoce i kada on to hoce. Jestira nije religija za sebe i stavljanje Jestire u centar rasprave je pogresno. Navedi protivargumente, ali na drugoj diskusiji. Pa nije moguce da bas niko ne cita nista sa ove teme osim mojih javljanja? Valjda je receno da se drzimo TEME, a ne da skrecemo sa teme da bi zadovoljili egomansku potrebu za diskusijom o svojoj pravednosti!

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је Јестира овдје дошла по неке одговоре, па братија само покушава да их да, е сад хоће ли их она прихватити или неће - то је већ њена слободна воља.

Nevaspitano je govoriti u trecem licu o prisutnoj osobi. Sa ostatkom tvog javljanja se slazem.

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

Потпуно се слажем брате Василије - погрешна је и штетна било каква жеља да се неко "преобрати." Наше је да, пре свега, посведочимо нашу веру и у мери могућег, заједнички потражимо одговоре на ова питања коју она нуди.

Осим тога, наша драга сестра Каја је с правом реаговала на неке, рекло би се претерано оштре и паушалне оцене римокатоличке цркве, које је Јестира до сада изрекла. Пошто су ове опаске ипак биле у домену пристојности (мада за римокатоличке вернике ипак подједнако увредиве као и неке квалификације православних светих тајни), није било простора за реакцију администрације. Ово само сведочи колико је тешко, али истовремено и важно да људи различитих веровања увек инсистирају на дијалогу. Верујем да ћемо кроз боље међусобно упознавање утврдити да су многи "понори" који нас наводно деле, заправо обичне јаруге.

Ako mislis da sam bila ostra prema katolickoj crkvi, pogledaj moj odgovor Kaji, to nije ostrina, to su CINJENICE!

Ne vidim razloga da se raspravlja o meni i mojoj veri, jer to  ovde nije tema, kako si sam rekao.

Zamolila bih te u ime pristojnog ponasanja na forumu da rec NEKI kada mislis na tacno odredjenu i prisutnu osobu, izostavis. Hvala.

Slazem se da su izmedju nas zapravo samo jaruge, a ne ponori, osim ako ih vernici naprave ponorima prema meni.

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

Bpog menja ljude ako to hoce i kada on to hoce. Jestira nije religija za sebe i stavljanje Jestire u centar rasprave je pogresno. Navedi protivargumente, ali na drugoj diskusiji. Pa nije moguce da bas niko ne cita nista sa ove teme osim mojih javljanja? Valjda je receno da se drzimo TEME, a ne da skrecemo sa teme da bi zadovoljili egomansku potrebu za diskusijom o svojoj pravednosti!

Draga Jestira, niste u pravu. Ljudima je data slobodna volja i ne mogu me oprati ni Dunav ni Sava ako se za lične propuste i npr. odbijanje liturgije, pravdam time kako "Bog nije dirnuo moje srce." Podseti me Vaš komentar na izreku: "Pokazao sam joj zvezde, a ona je videla samo moj prst." Nisam se obratio Vama nego moderaciji. Vaše ime uz religije stavljeno je kao primer svih osoba sa kojima se na ŽRU konstantno vodi međureligijski dijalog.

Подели на овим сајтовима

U covecijem bicu je usadjena potreba da se bori za zivot i sama ta potreba uzrokuje trazenje leka protiv smrti. Mnogi su taj lek nasli u religiji. Ja nisam. Ja sam u njoj nasla lek za ovaj zivot, ali za smrt… To jos ne mogu da razumem… Da li je iko ikada razumeo smrt osim Boga? Filozofi kazu da je smrt deo zivota, ali zasto je onda tako tesko prihvatamo? Ja znam da se sve u zivotu ima svoju cenu, ali da je cena samog zivota smrt, to mi je prilicno tesko da razumem. To ne mogu da objasnim time da je Isus umro za nase grehe, jer je plata za greh smrt. Zasto onda iko umire na ovom svetu, ako je On vec umro za nas, zasto moramo duplo da platimo svoje grehe, Njegovom i nasom smrcu?

Ми верујемо да је то било отприлике овако:

Бог је из љубави створио свет да постоји вечно.

Као свештеника (посредника) између себе и целог света створио је човека.

Међутим, љубав не жели роба поред себе, зато је човека обдарио слободом.

Човек је кроз заповест о неједењу са дрвета познања добра и зла добио прилику да кроз то мало послушање покаже љубав према Богу.

Човек је одбио.

Пожелео је да буде бог мимо Бога иако је створен да постане бог по благодати.

Тада се активирала смрт и свет је почео да умире - јер се посредник између света и извора живота окренуо самом себи тј. створеној природи уместо Извору.

Међутим, Бог није одустао од своје творевине.

Син Божији је слободно пристао да постане смртан човек - слободно је пристао да прође кроз смрт и пре него је постао човек - зато кажемо да је слободно прихватио смрт. То се не може рећи за нас који се рађамо после пада. Нас нико не пита желимо ли да постојимо. Син Божији је из љубави према нама постао човек. И не само то. И као човек је слободно пристао да га људи убију - поново је слободно показао љубав према нама. Прошао је кроз смрт али смрт није имала власт над оним који није раскинуо заједницу са Оцем. Сад се враћамо на нас које нико не пита желимо ли да постојимо. Да, то нас нико не пита али смо слободни да изаберемо желимо ли да постојимо у заједници са Личношћу која нас воли. Зато је битна она прича о личности. Да ли желимо да извор нашег идентитета буде Личност Богочовека. То смо слободни да изаберемо у овом животу. Зато се Он и Вазнео на небо, да би се удаљио од наших очију и оставио нам слободу избора. Али, како је обећао, није нас оставио сироте, већ шаље Духа Светог који конституише Цркву, посредника између Бога и створеног света, или како каже само Тело Христово.

"Ово чините у мој спомен, јер кад год овај хлеб једете и ову чашу пијете, смрт моју објављујете и васкрсење моје исповедати" оставио је Христос као заповест својим ученицима и зато ми на Литургији "сећајући се ове спасоносне заповести и свега што се ради нас збило, крста , гроба, тридневног васкрсење, узласка на небо и страшног и другог доласка, твоје од твојих, теби приносимо ради свега и за све".

Хлеб и вино у себи садрже и Сунце и Земљу и воду и ваздух, и символизују целу творевину. Али не само то, ми верујемо да се они Духом Светим претварају у само Тело и Крв Христову и да се ми кроз њих најприсније сједињујемо са Њим. Беба не уједа мајку за дојку из људождерства већ јер тако показује љубав. Када ми видимо мало дете не кажемо "како је лепо да га поједеш" јер смо ханибали. У Рају смо били позвани да не једемо са познања добра и зла али у Рају је било још једно дрво; дрво живота. Да је човек показао љубав кроз послушност он би узрастао у заједници са Богом једући са дрвета живота. Човеку је природно да се храни бесмртношћу. Очигледно је да човек постаје оно чиме се храни. "Ја сам хлеб живота" каже Христос. Лек од смрти није у религији већ у Личности Богочовека. А реално место сусрета и сједињења са Њим, за нас Хришћане јесте у Светој Литургији.

Зашто умиремо (и зашто све патње и болести као последица тога) ? Јер се кроз пад свет одвојио од Извора живота. Зашто и даље свет умире и после Христовог Васкрсења? Да бисмо могли слободно да изаберемо заједницу са Њим.

Када би у две речи требало исповедати Хришћанску веру , те две речи би биле: ХРИСТОС ВАСКРСЕ!  :cheesy2:

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Draga Jestira, niste u pravu. Ljudima je data slobodna volja i ne mogu me oprati ni Dunav ni Sava ako se za lične propuste i npr. odbijanje liturgije, pravdam time kako "Bog nije dirnuo moje srce." Podseti me Vaš komentar na izreku: "Pokazao sam joj zvezde, a ona je videla samo moj prst." Nisam se obratio Vama nego moderaciji. Vaše ime uz religije stavljeno je kao primer svih osoba sa kojima se na ŽRU konstantno vodi međureligijski dijalog.

Ne, ne, nisam tako mislila. Ne ocekujem ja da mi Bog "kaze" da treba da idem na Liturgiju, to naravno, odlucujem ja. Odlucujem, da li i kada, a ne neki "sakupljac dusa", da ne citiram Getea ovde.

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

IZVINJAVAM se svima koje Jestira napada. Verovatno se istresa na vama, jer ne moze da predje preko svoje reci (da mi nece odg. na moje postove - kakav karatkter, a?).

Eto, preporucujem da je vise ne napadate, jer onda i ona mora da uzvrati 100 x gorom merom, prema nama "nepotkovanima", neobrazovanima itd. Nemojte da je ljutite, ona je u dusi dobra osoba, iako "izgleda" kao aspida dok nam odgovara, siguran sam u to  :cheesy2:

Samo joj treba malo vremena da pokaze svoje ISTINSKO lice :cheesy2:

Подели на овим сајтовима

U covecijem bicu je usadjena potreba da se bori za zivot i sama ta potreba uzrokuje trazenje leka protiv smrti. Mnogi su taj lek nasli u religiji. Ja nisam. Ja sam u njoj nasla lek za ovaj zivot, ali za smrt… To jos ne mogu da razumem… Da li je iko ikada razumeo smrt osim Boga? Filozofi kazu da je smrt deo zivota, ali zasto je onda tako tesko prihvatamo? Ja znam da se sve u zivotu ima svoju cenu, ali da je cena samog zivota smrt, to mi je prilicno tesko da razumem. To ne mogu da objasnim time da je Isus umro za nase grehe, jer je plata za greh smrt. Zasto onda iko umire na ovom svetu, ako je On vec umro za nas, zasto moramo duplo da platimo svoje grehe, Njegovom i nasom smrcu?

Ми верујемо да је то било отприлике овако:

Бог је из љубави створио свет да постоји вечно.

Као свештеника (посредника) између себе и целог света створио је човека.

Међутим, љубав не жели роба поред себе, зато је човека обдарио слободом.

Човек је кроз заповест о неједењу са дрвета познања добра и зла добио прилику да кроз то мало послушање покаже љубав према Богу.

Човек је одбио.

Пожелео је да буде бог мимо Бога иако је створен да постане бог по благодати.

Тада се активирала смрт и свет је почео да умире - јер се посредник између света и извора живота окренуо самом себи тј. створеној природи уместо Извору.

Међутим, Бог није одустао од своје творевине.

Син Божији је слободно пристао да постане смртан човек - слободно је пристао да прође кроз смрт и пре него је постао човек - зато кажемо да је слободно прихватио смрт. То се не може рећи за нас који се рађамо после пада. Нас нико не пита желимо ли да постојимо. Син Божији је из љубави према нама постао човек. И не само то. И као човек је слободно пристао да га људи убију - поново је слободно показао љубав према нама. Прошао је кроз смрт али смрт није имала власт над оним који није раскинуо заједницу са Оцем. Сад се враћамо на нас које нико не пита желимо ли да постојимо. Да, то нас нико не пита али смо слободни да изаберемо желимо ли да постојимо у заједници са Личношћу која нас воли. Зато је битна она прича о личности. Да ли желимо да извор нашег идентитета буде Личност Богочовека. То смо слободни да изаберемо у овом животу. Зато се Он и Вазнео на небо, да би се удаљио од наших очију и оставио нам слободу избора. Али, како је обећао, није нас оставио сироте, већ шаље Духа Светог који конституише Цркву, посредника између Бога и створеног света, или како каже само Тело Христово.

"Ово чините у мој спомен, јер кад год овај хлеб једете и ову чашу пијете, смрт моју објављујете и васкрсење моје исповедати" оставио је Христос као заповест својим ученицима и зато ми на Литургији "сећајући се ове спасоносне заповести и свега што се ради нас збило, крста , гроба, тридневног васкрсење, узласка на небо и страшног и другог доласка, твоје од твојих, теби приносимо ради свега и за све".

Хлеб и вино у себи садрже и Сунце и Земљу и воду и ваздух, и символизују целу творевину. Али не само то, ми верујемо да се они Духом Светим претварају у само Тело и Крв Христову и да се ми кроз њих најприсније сједињујемо са Њим. Беба не уједа мајку за дојку из људождерства већ јер тако показује љубав. Када ми видимо мало дете не кажемо "како је лепо да га поједеш" јер смо ханибали. У Рају смо били позвани да не једемо са познања добра и зла али у Рају је било још једно дрво; дрво живота. Да је човек показао љубав кроз послушност он би узрастао у заједници са Богом једући са дрвета живота. Човеку је природно да се храни бесмртношћу. Очигледно је да човек постаје оно чиме се храни. "Ја сам хлеб живота" каже Христос. Лек од смрти није у религији већ у Личности Богочовека. А реално место сусрета и сједињења са Њим, за нас Хришћане јесте у Светој Литургији.

Зашто умиремо (и зашто све патње и болести као последица тога) ? Јер се кроз пад свет одвојио од Извора живота. Зашто и даље свет умире и после Христовог Васкрсења? Да бисмо могли слободно да изаберемо заједницу са Њим.

Када би у две речи требало исповедати Хришћанску веру , те две речи би биле: ХРИСТОС ВАСКРСЕ!  :cheesy2:

Imam utisak da se vrtimo u krug...

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Зашто би се вртили у круг? Вртимо се зато што не желите да прихватите Христа као литургијску заједницу. Како онда помоћи? Онда вам једино остаје да се сами са собом борите.

Подели на овим сајтовима

Зашто би се вртили у круг? Вртимо се зато што не желите да прихватите Христа као литургијску заједницу. Како онда помоћи? Онда вам једино остаје да се сами са собом борите.

Ja nemam problem sa time da prihvatim Hrista, jer sam ga vec prihvatila. O liturgiji je vec zapoceta rasprava na koju nisam dobila odgovor.

DUM SPIRO, SPERO.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Христос је једнако Литургија, разумеш?

Христос подразумева заједницу. Сигуран сам да знате шта у преводу значи Христос?

Подели на овим сајтовима

Ja nemam problem sa time da prihvatim Hrista, jer sam ga vec prihvatila. O liturgiji je vec zapoceta rasprava na koju nisam dobila odgovor.

Gospod čuje tvoj glas, čuje tvoje vapaje i molitvu! Gospod te ljubi! Ti si biser na ovom forumu! Danas na liturgiji, Gospod nam je dao ovu reč:

Мт. 69 зач. (XVI, 24-28).

Рече Господ ученицима Својим: Ако хоће ко за мном ићи, нека се одрекне себе, и узме крст свој и за мном иде. Јер ко хоће живот свој да сачува, изгубиће га; а ако ко изгуби живот свој мене ради, наћи ће га. Јер каква је корист човјеку ако сав свијет задобије а души својој науди? Или какав ће откуп дати човјек за душу своју? Јер ће доћи Син Човјечији у слави Оца својега са анђелима својим, и тада ће узвратити свакоме по дјелима његовим. Заиста вам кажем: Има неких међу вама што стоје овдје који неће окусити смрти док не виде Сина Човјечијега гдје долази у Царству своме.

Otvori uši i srce za njegov glas!!!

:cheesy2:

apel.png

Подели на овим сајтовима

Ne, ne, nisam tako mislila. Ne ocekujem ja da mi Bog "kaze" da treba da idem na Liturgiju, to naravno, odlucujem ja. Odlucujem, da li i kada, a ne neki "sakupljac dusa", da ne citiram Getea ovde.

Draga, "sakupljače duša" ovde ćeš naći u istom broju koliko i sakupljače sekundarnih sirovina. Ako njih tražite, daću Vam kontakt Jehovinih svedoka, evo imam pri ruci jednu gospođu, koja će Vam se rado naći u svako doba dana i noći (dok spavate il ste pod tušem, nebitno) a, koja će Vas "ćerati" i goniti ko govedo grdo da se zaronite pod vodu plašeći Vas u suprotnom večnim snom.

Ovde ne pričamo ni o petom agregatnom stanju kako mi se čini da shvatate pojedine odgovore. Pravoslavlje nije veštačka ljudska tvorevina, i svakako neće ni dobiti ni izgubiti ako Vi, ja ili ma ko drugi od nas posrne ili se privoli Svetoj SPC. Ako ste već došli na Pravoslavni forum, logično je da će i odgovori biti u tom duhu.

A, pošto smo došli do suštine da znate da trebate sami da odlučite "da li i kada na Liturgiju" mogu samo da Vam poželim sve najbolje i da Vam Hristos da snage što pre da budemo zajedno u službi, u Svetoj SPC - "u stroju"

Jestira, praštajte :cheesy2:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...