Jump to content

Александријска патријаршија признала аутокефалност ПЦУ

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, emilija рече

Pa glasasmo na stranici 3....ja glasala za tebe, ne za Maksu a samo pitam sta, ako i kako:)

Nema uopšte potrebe misliti o tome. SPC nema nijedan razlog da prizna ukrajinske raskolnike, ali zaista nijedan razlog. 

Crkva je dobra sa Rusima, a zamjerati im se priznanjem PCU znacilo bi zahladiti odnose, pa navući čak i Rusku politiku protiv Srbije što svakako nikome nije u interesu.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 131
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

пре 3 минута, Grizzly Adams рече

Бежимо у планине... Мислим, ја сам већ побего. :D

Ти нема да бринеш, тамо бар има буквално свих данашњих православаца. Сваке недеље можеш код неког другог да одеш и да будеш радо виђен гост. Мало ти и завидим на тој мулти-православној лепези :) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan :::. рече

Ти нема да бринеш, тамо бар има буквално свих данашњих православаца. Сваке недеље можеш код неког другог да одеш и да будеш радо виђен гост. Мало ти и завидим на тој мулти-православној лепези :)

Е сад сам дошо од браће Грка, још певушим Кирије елеисон. Ништа ми још не фали, да куцнем у дрво. ;)

А следеће недеље право код Руса, за инат. Само да се не заборавим са ”Кирије елеисон” има да ме обесе на звоник... :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, emilija рече

Nista.....balvan pa u okean..........

Ево рецимо лицитира се са тим да ће Грузијска Црква да призна расколнике. А тамо се налази Саровска пустиња (односно огромна шума) св. Серафима.

459533594_serafimsarovski1.jpg.3582caae58105c230281fcc9f395bee9.jpg

241919089_serafimsarovski2.jpg.ceed85642028710a1723481b2adb7d3a.jpg

23304364_serafimsarovski3.jpg.218c533b09d08933d5147516b9f1a1a2.jpg

https://dodjiividi.blogspot.com/2018/08/blog-post_752.html

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Grizzly Adams рече

А следеће недеље право код Руса, за инат. Само да се не заборавим са ”Кирије елеисон” има да ме обесе на звоник... :smeh1:

Ама неће, ако се не варам слушао сам 40 кирие елеисон код Руса у Пантелејмону на Светој Гори. Воле и они то да певају. Али пусти глас мушки, ево да веџбаш уз браћу из Москве :) 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Пије Десети рече

Друго би било да си ти нека глува баба која не зна шта се дешава, па се затекнеш у Грчкој и одеш на Литургију, тада је грех раскола само материјалан, он је ту, али није формалан, јер баба не зна шта се дешава, те није одговорна. 

@emilija Када будеш баба и оглувиш клони се одласка у Грчку! 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vladan :::. рече

Ама неће, ако се не варам слушао сам 40 кирие елеисон код Руса у Пантелејмону на Светој Гори. Воле и они то да певају. Али пусти глас мушки, ево да веџбаш уз браћу из Москве :) 

Ај ти први... :D

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Japanci su autonomna Crkva pod Mospatom. Antiohijci koriste novi kalendar. Neke nisi ni pomenuo, Albanska, Poljska, Češka i Slovačka
U vecini slucajeva ce biti razgranicenje po NATO granicama, zemljama koje teže NATO i po vec sad vidimo grkofonskim patrijaršijama. U graničnom slučaju kada se kola koju je Turski patrijarh gurnuo zaustave, na jednoj strani će ostati Rusi i Srbi i na drugoj svi ostali.
Ne znam za Antiohijce, oni su isto "Grčka Crkva" moguće je da krenu putem saosjećanja sa "heladskom braćom" ali čini mi se u manjoj mjeri da su grkofoni nego ostale u toj regiju, sjedište im je u Damasku, tako da možda i zadrže ruku na ručnoj.
OSA stari kalendar.

Послато са SM-A530W користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

Цариград, Антиохија, Александрија, Јерусалим, то су све апостолске.

Татко на патријаршије што би рекли Нишлије... Ови остали су још малолетни. :D

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Grizzly Adams рече

Цариград, Антиохија, Александрија, Јерусалим, то су све апостолске.

Татко на патријаршије што би рекли Нишлије... Ови остали су још малолетни. :D

Pa Carigrad nije baš apostolska, s obzirom da Carigrad nije ni postojao u vrijeme apostola. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Justin Waters рече

Pa Carigrad nije baš apostolska, s obzirom da Carigrad nije ni postojao u vrijeme apostola. 

Није се тако звао град, али је ту цркву основао св. апостол Андреј.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Grizzly Adams рече

Није се тако звао град, али је ту цркву основао св. апостол Андреј.

Da ali nije to baš isto. S obzirom da su Rim, Aleksandrija, Jerusalim i Anitohija postojali kao gradovi onda, apostoli su posijali Crkve direktno u njima i one su od tada imali Patrijarhe jer je Crkva bila u gradu. A sijali su apostoli Crkve i po maloj Aziji mnoge od kojih je jedna bila Mitropolija Herakleje kome je bila potčinjena oblast gdje je danas Istanbul i sjedište Patrijarha u Turskoj. Osnivanjem Konstantinopolja i unificiranjem Vizantije, sve se one inhaliraju u Konstantinopoljsku Crkvu kojoj se zbog toga daje na važnosti jer tu i carski grad. 

Mislim može se retroaktivno gledati.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...