Jump to content

Канонизација Немањића

Оцени ову тему

Препоручена порука

Imas slicne i ove kanonizacije oko popa Mace i Siljka, ali te svetitelje ne uzimaju na taj nacin i u kontekstu kao vladare iz proslosti.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Desiderius Erasmus рече

To sa Macolom je velika bruka i sramota...

Moja baba je Milosava Strunjas, pa sam upucen dosta oko toga, samo sto sam ja njoj uvijek govorio da se pobrinu za bolje argumente, mada ih se dosta iz Pljevalja sjeca tog perioda.

Подели на овим сајтовима

Mitropolit Amfilohije je htio i Njegosa da proglase za svetitelja, ali osim umjetnicke genioznosti, i nekoliko dobrih politickih odluka, tesko da je on bio svetiteljskog zivota:) Mada bih i ja njega prije nego mnoge, mnoge druge.

Подели на овим сајтовима

Za mene licno starac Tadej je pravi primer svetitelja narocito sto imam svjedoke iz prve ruke, tacnije od dvojice prijatelja koji su htjeli kod njega da se zamonase i izvan toga su cesto dolazili i bili kod njega:)

Подели на овим сајтовима

Preteraste... :0201wink:..... a, da mozda to nije politicki brak, kao sto se mnogo puta desavalo u to vreme, ne samo u Srbiji .... pa valjda su ljudi tog vremena i crkveni .... i gradjani i gradjanke :D... znali zasto je sv.Kralj Milutin svetac ... nemojte da se 'igrate' sa svetiteljstvom, eno tamo mosti sv.Milutina pa nije tesko doci do Sofije i da se lepo poklonite i celivate njegove netrulezne mosti....

k.thumb.png.ec307b5b6280d99f5b9fb7c59c93a32f.png

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Preteraste... :0201wink:..... a, da mozda to nije politicki brak, kao sto se mnogo puta desavalo u to vreme, ne samo u Srbiji .... pa valjda su ljudi tog vremena i crkveni .... i gradjani i gradjanke :D... znali zasto je sv.Kralj Milutin svetac ... nemojte da se 'igrate' sa svetiteljstvom, eno tamo mosti sv.Milutina pa nije tesko doci do Sofije i da se lepo poklonite i celivate njegove netrulezne mosti....

Pa mi upravo želimo da nam to neko objasni, baš zato što smatramo da svetiteljstvo nije za igru. 

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Bokisd рече

k.thumb.png.ec307b5b6280d99f5b9fb7c59c93a32f.png

Pa evo posto ne mozemo da znamo je li Milutin imao sa njom odnose, medjutim njegov sin Stefan Decanski ako uzmemo u obzir da je njegova druga zena Marija Paleolog imala 12 godina 1322 kad se udala za njega, a da se Simeon Sinisa rodio izmedju 1324-26, ako uzmemo prvi datum onda je imao odnose od kad je dosla kod njega znaci od 12.  

Blago tebi, jer kod tebe nema sumnje ali ne u Boga nego i u svetitelje, njihov zivot i odluke. Ti izgleda vjerujes da su sve odluke u Crkvi nepogresive. Taj pristup mi je djeluje kao teska samoobmana. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Bokisd рече

pa valjda su ljudi tog vremena i crkveni .... i gradjani i gradjanke :D... znali zasto je sv.Kralj Milutin svetac 

Pa, evo, i crkveni ljudi našeg vremena kanonizovaše čoveka koji je macolom razvaljivao drugima lobanje, zbog čega je od milja prozvan "Maca". 

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Da napišem i ja nešto posle 10 godina odsustvovanja...

Što se tiče Milutina, bio sam dva puta u hramu svete Nedelje u Sofiji i video sam mošti.

Iskreno, uzimajući u obzir ono što nam istorija govori, dosta sam zbunjen. Treba ipak uzeti u obzir da izvor koji donose silne negativnosti o Milutinu je napisan od strane Nikifora Gregore, a isti taj Gregora piše da je, prilikom razgovora svetog Save i Sreza, sveti Sava izvadio nož i zaklao ga

život je sladak, život je lep, ja hoću hoću, da uđem u pubertet

Подели на овим сајтовима

Проблем је што оцењујете (судите) о светитељству својим, земаљским, мерилима, судовима.

Погледајте Стари Завет. Ту и те како има Божијих судова (одлука) које су у супротности са нашим поимањем добра, и добрих дела. Рецимо захтев Авраму да жртвује (убије) сина јединца, да не идемо даље.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Exile рече

Da napišem i ja nešto posle 10 godina odsustvovanja...

Što se tiče Milutina, bio sam dva puta u hramu svete Nedelje u Sofiji i video sam mošti.

Iskreno, uzimajući u obzir ono što nam istorija govori, dosta sam zbunjen. Treba ipak uzeti u obzir da izvor koji donose silne negativnosti o Milutinu je napisan od strane Nikifora Gregore, a isti taj Gregora piše da je, prilikom razgovora svetog Save i Sreza, sveti Sava izvadio nož i zaklao ga

Uvijek ce biti negativnosti i subjektivnog tumacenja i pisanja istorije, ipak ozeniti djevojcicu mi je gadno, koliko god neki prepisivali da je na prvom mjestu rijec o politickoj zenidbi. I to djevojcicu od pet godina. On je cudan i kad se uzme u obzir koliko se puta zenio itd. Ne moze niko da tvrdi da se nije pokajao ali, uvijek ostaje ali...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...