Jump to content

Episkop Grigorije: Nikada nisam bio u saglasnosti sa Vučićevom ideologijom

Препоручена порука

Зна се да су Срби, Југословени тада, били приморани да прихвате комунизам од стране Енглеза. Ко каже да то није:тачно, класични је малоумник или највећи злонамерник. А сада се опет намеће потреба да нешто слушамо Запад. Може нека сарадња, најопрезнија, али са стратешким питањима нека им је далека кућа.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 147
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Пре сат времена, Grizzly Adams рече

Нема ту ништа компликовано. Све је веома једноставно.

Комунистички систем је код нас избацио на врх највеће идиоте, јер су само такви могли да испливају. Кад је дошао кључни тренутак да се из те сатанске секте народ изведе у нормалан свет они су кренули да разграбљују свако за себе шта је могао. И то потпуно без мозга, деструктивно, онако како то дивљаци раде... Да је СФРЈ била на Марсу без и једне друге земље на планети, без запада и истока, исто би се десило.

Jeste svi su bili ludaci, ali Amerika i Zapad podrzala jedne, naoruzala ih dala im podrsku i proglasila ih demokratama, a druge ludake proglasila za monstrume. Jednima dozvolila odcepljenje druge optuzila za separatizam. Neke ludake cak i bombardovala jer ugrozavaju njene interese (10000km) od njene obale, a drugima dozvolila da prodaju organe prvih ludaka na pijaci. Cak i danas veliki prijatelj SAD Saudiska Arabija koja pravi genocid u Jemenu ne moze da ocekuje nesta slicno sta su uradili Srbiji (U to najgore vreme mnogi muslimani pobegli iz BiH su studirali u Srbiji), a onda dodje novi preobracenik i objasnjava prvim ludacima njegovim nekadasnjim sunarodnicima da je to sve u glavi. Da je politika Imperija u stvari dobra samo trebamo kao on da sve to lepo poslozi u glavi, da se prijavimo u janicarske redove i da neke druge ludake lose prevaspitamo da i oni sve lepo shvate.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Рисбо рече

Jeste svi su bili ludaci, ali Amerika i Zapad podrzala jedne, naoruzala ih dala im podrsku i proglasila ih demokratama, a druge ludake proglasila za monstrume. Jednima dozvolila odcepljenje druge optuzila za separatizam. Neke ludake cak i bombardovala jer ugrozavaju njene interese (10000km) od njene obale, a drugima dozvolila da prodaju organe prvih ludaka na pijaci. Cak i danas veliki prijatelj SAD Saudiska Arabija koja pravi genocid u Jemenu ne moze da ocekuje nesta slicno sta su uradili Srbiji (U to najgore vreme mnogi muslimani pobegli iz BiH su studirali u Srbiji), a onda dodje novi preobracenik i objasnjava prvim ludacima njegovim nekadasnjim sunarodnicima da je to sve u glavi. Da je politika Imperija u stvari dobra samo trebamo kao on da sve to lepo poslozi u glavi, da se prijavimo u janicarske redove i da neke druge ludake lose prevaspitamo da i oni sve lepo shvate.

Није коректно да тако подмећеш. Нисам рекао да су моји сународници лудаци, него да су тадашње вође СФРЈ република били лудаци. Нити сам ти дао било какав повод за личне увреде да ме називаш ”јаничарем” итд. То само говори о теби и твојој незрелости.

Такво невапитано понашање већ годинама квари овај, иначе леп, форум.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Није коректно да тако подмећеш. Нисам рекао да су моји сународници лудаци, него да су тадашње вође СФРЈ република били лудаци. Нити сам ти дао било какав повод за личне увреде да ме називаш ”јаничарем” итд. То само говори о теби и твојој незрелости.
Такво невапитано понашање већ годинама квари овај, иначе леп, форум.
Tvoje pisanje vidim kao patronisanje bivsim sunarodnicima. Ipak u pravu si bio sam bezobrazan i grub, jer mislim da nisi zlonameran i kulturan si. Izvinjavam se zbog nacina komunikacije.

Послато са SM-A530W користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

Избрисано брадер. :pivo:

Моје писање ти је више бол и очајање него било шта друго. Кад немоћан гледаш деценијама како све пропада, свака нада се губи и не можеш ништа. Можда може све то и блаже, пажљивије да се напише, али немам стрпљења више. Прођоше животи, а у Србији и даље мрак... Можда ти мене сматраш за ”бившег” сународника, али мене и даље све то боли без обзира што сам ”бивши”. Имам ја тамо родитеље, браћу, пријатеље...

И дубоко сам уверен да је у корену свега погрешан поглед на свет. Док се то не промени неће се померити с места. Мислим, кад човек види да му годинама и деценијама нешто иде погрешно, ваљда треба да се запита - да ли можда грешим? Да преиспита своја уверења, ставове.

Ако је та Америка баш толико лоша, што се бре милиони људи сваке године гурају да дођу овамо? Макар и илегално. Што не иду у Русију ако је тамо добро?

Ако је Америка лоша, како то да је ослободила целу западну Европу па од њих направила најслободније и најбоље земље на свету? А шта је било са источном?

Како то да је и своје највеће непријатеље - Немачку и Јапан - после рата помогла да постану најпродуктивније и најбогатије земље на свету?

Како то да сви који су пријатељи Америке живе у миру и просперитету?

Како то да сви који имитирају амерички систем - Хонг Конг, Сингапур, Јужна Кореја итд. - од највеће беде преко ноћи дођу на врх света по богатству?

Како то да нико од њих то не чини империјалним освајањима и пљачком, него поштено сопственим радом и продуктивношћу?

Ако је Америка лоша, како то да од свих народа на свету управо Американци шаљу највећу помоћ свуда где треба?

Ако је лоша, како то да људи најбоље и најслободније у њој живе?

Али, Америка води ратове!

Па која империја на свету није водила ратове?

Није то питање што има САД лоше ствари, наравно да има и треба их критиковати.

Него је питање - има ли још нека империја у историји човечанства која је имала 1% од добрих ствари које је САД донела свету и човечанству?

Да ли је паметно онда да ми одбацимо све што је добро због неких ствари које су лоше?

Да ли је боље да будемо ко Северна Кореја или као Јужна Кореја?

Да ли можда, можда, можда грешимо 100% у свом погледу на свет?

И колико ће генерација због тога да страда, живи у беди и пропада...

Да ли ће Срби и Србија уопште да постоје за 100 година ако наставимо истим путем?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Избрисано брадер. :pivo:
Моје писање ти је више бол и очајање него било шта друго. Кад немоћан гледаш деценијама како све пропада, свака нада се губи и не можеш ништа. Можда може све то и блаже, пажљивије да се напише, али немам стрпљења више. Прођоше животи, а у Србији и даље мрак... Можда ти мене сматраш за ”бившег” сународника, али мене и даље све то боли без обзира што сам ”бивши”. Имам ја тамо родитеље, браћу, пријатеље...
И дубоко сам уверен да је у корену свега погрешан поглед на свет. Док се то не промени неће се померити с места. Мислим, кад човек види да му годинама и деценијама нешто иде погрешно, ваљда треба да се запита - да ли можда грешим? Да преиспита своја уверења, ставове.
Ако је та Америка баш толико лоша, што се бре милиони људи сваке године гурају да дођу овамо? Макар и илегално. Што не иду у Русију ако је тамо добро?
Ако је Америка лоша, како то да је ослободила целу западну Европу па од њих направила најслободније и најбоље земље на свету? А шта је било са источном?
Како то да је и своје највеће непријатеље - Немачку и Јапан - после рата помогла да постану најпродуктивније и најбогатије земље на свету?
Како то да сви који су пријатељи Америке живе у миру и просперитету?
Како то да сви који имитирају амерички систем - Хонг Конг, Сингапур, Јужна Кореја итд. - од највеће беде преко ноћи дођу на врх света по богатству?
Како то да нико од њих то не чини империјалним освајањима и пљачком, него поштено сопственим радом и продуктивношћу?
Ако је Америка лоша, како то да од свих народа на свету управо Американци шаљу највећу помоћ свуда где треба?
Ако је лоша, како то да људи најбоље и најслободније у њој живе?
Али, Америка води ратове!
Па која империја на свету није водила ратове?
Није то питање што има САД лоше ствари, наравно да има и треба их критиковати.
Него је питање - има ли још нека империја у историји човечанства која је имала 1% од добрих ствари које је САД донела свету и човечанству?
Да ли је паметно онда да ми одбацимо све што је добро због неких ствари које су лоше?
Да ли је боље да будемо ко Северна Кореја или као Јужна Кореја?
Да ли можда, можда, можда грешимо 100% у својем погледу на свет?
И колико ће генерација због тога да страда, живи у беди и пропада...
Да ли ће Срби и Србија уопште да постоје за 100 година ако наставимо истим путем?
Vidi brate, i ja sam bivsi, zivim sada u Kanadi. Drugacije vidim neke stvari od tebe. Sistema kao u SAD je i u Indiji i Venecueli, Kongu i Luksemburgu i sada u Srbiji. Socijalizam je i u Kini i Severnoj Koreji i Kubi pa vidis razlike. SAD je sjajna zemlja za vecinu svojih gradjana (ima i tu razlike izmedju obala i unutrasnji pojas tzv red neck). Spoljna politika SAD je zlo sa pravom za neke (Vijetnam, Kuba, Latinoamericke zemje, Srbija, Rusija, Kina sve vise). Svodjenje razbijanja Jugoslavije na zlog Slobu je zavodjenje za Goles planu. Da si rekao za lose odnose izmedju Srbije I SAD su kriva tadasnja rukovodstva tih zemalja mozda ne bih reagovao, a ovako kriv je uvek drugi (diktator), a ne Imperija ili njene vodje. I Vucic se poziva na Americki sistem i Taci, a vidis da to ovde ne ide. Negde ide, negde ne ide. Kina je nasla neki svoj put i Kinezi su zadovoljni. Mozda I Srbija I druge zemje treba da nadju svoj put bez tutorisanja, pa makar to bila i SAD. Nemoze se dobro nametati, a oni koji se tome opiru optuzivati za zaostalost. Prastaj na patronisanju i romanu toka svesti. Svako dobro.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Рисбо рече

Vidi brate, i ja sam bivsi, zivim sada u Kanadi. Drugacije vidim neke stvari od tebe. Sistema kao u SAD je i u Indiji i Venecueli, Kongu i Luksemburgu i sada u Srbiji. Socijalizam je i u Kini i Severnoj Koreji i Kubi pa vidis razlike. SAD je sjajna zemlja za vecinu svojih gradjana (ima i tu razlike izmedju obala i unutrasnji pojas tzv red neck). Spoljna politika SAD je zlo sa pravom za neke (Vijetnam, Kuba, Latinoamericke zemje, Srbija, Rusija, Kina sve vise). Svodjenje razbijanja Jugoslavije na zlog Slobu je zavodjenje za Goles planu. Da si rekao za lose odnose izmedju Srbije I SAD su kriva tadasnja rukovodstva tih zemalja mozda ne bih reagovao, a ovako kriv je uvek drugi (diktator), a ne Imperija ili njene vodje. I Vucic se poziva na Americki sistem i Taci, a vidis da to ovde ne ide. Negde ide, negde ne ide. Kina je nasla neki svoj put i Kinezi su zadovoljni. Mozda I Srbija I druge zemje treba da nadju svoj put bez tutorisanja, pa makar to bila i SAD. Nemoze se dobro nametati, a oni koji se tome opiru optuzivati za zaostalost. Prastaj na patronisanju i romanu toka svesti. Svako dobro.

Ух, свашта ту има... Тешко да су Кинези задовољни, већина народа тамо још увек живи у крајњој беди и неслободи. Кубу је уништио социјализам, а не САД. И тако редом.

Нико ништа не намеће, само разговарамо. Мој став јесте супротан од свега што се у Србији сматра за ”прихватљиво” чак и међу ”либералима”, али само једно питање - има ли резултата? Ако нема, онда се треба преиспитати. Пробати нешто друго.

Како кажу - ако радиш исто што си радио, не можеш да очекујеш другачији резултат.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ух, свашта ту има... Тешко да су Кинези задовољни, већина народа тамо још увек живи у крајњој беди и неслободи. Кубу је уништио социјализам, а не САД. И тако редом.
Нико ништа не намеће, само разговарамо. Мој став јесте супротан од свега што се у Србији сматра за ”прихватљиво” чак и међу ”либералима”, али само једно питање - има ли резултата? Ако нема, онда се треба преиспитати. Пробати нешто друго.
Како кажу - ако радиш исто што си радио, не можеш да очекујеш другачији резултат.
Zasto mislis da vecina Kineza nije zadovoljna. Jer tako kazu mediji u SAD. Da li mislis da treba organizovati neke organizacije da se pobune i da organizuju Kinu po ugledu na SAD. Ako su Kubanci, Kinezi zadovoljni sto da mi mislimo da nisu. U Kinu nema protesta kao u Francuskoj, pa da organizujemo Francusku kao Kinu. Ko je taj arbitar. Mozda SAD. Jel vise naroda zivi u bedi u recimo savezniku SAD Kolumbiji ili Kini. Ko se bolje i brze razvija Saveznik SAD Hrvatska ili recimo saveznik Rusije Belorusija. Saudiska Arabija ili Iran.

Подели на овим сајтовима

Zasto mislis da vecina Kineza nije zadovoljna. Jer tako kazu mediji u SAD. Da li mislis da treba organizovati neke organizacije da se pobune i da organizuju Kinu po ugledu na SAD. Ako su Kubanci, Kinezi zadovoljni sto da mi mislimo da nisu. U Kinu nema protesta kao u Francuskoj, pa da organizujemo Francusku kao Kinu. Ko je taj arbitar. Mozda SAD. Jel vise naroda zivi u bedi u recimo savezniku SAD Kolumbiji ili Kini. Ko se bolje i brze razvija Saveznik SAD Hrvatska ili recimo saveznik Rusije Belorusija. Saudiska Arabija ili Iran.

Samo da dodam treba sve sto je lose menjati, ali u miru bez tutorisanja sa strane i nametanja svojih sistema I kriterijuma kao univerzalnih. Od velikih i jakih ocekujem vise, a od najacih najvise u toleranciji i razumevanju manjih i slabijih. Ono sto mi smeta kod SAD je sto se ponasaju kao Imperija, a zele da ih drugi vide kao partnere.

Подели на овим сајтовима

Не треба медији да ми кажу оно што знам неке Кинезе лично и причао сам са њима. Већина народа тамо још увек живи у беди, диктатура је и даље веома јака. Чак је и ојачала јер сада имају савремену технологију коју користе за контролу и терорисање грађана. Кубанци беже из Кубе на импровизованим сплавовима да се дочепају некако Флориде... ако их не поједу ајкуле... Ако оћеш да видиш шта они мисле о кубанској власти сврати у Мајами.

Da li mislis da treba organizovati neke organizacije da se pobune i da organizuju Kinu po ugledu na SAD.

Не. Мислим да ти народи морају сами да отерају злотворе и изборе се за своју слободу и благостање.

U Kinu nema protesta kao u Francuskoj,

Наравно да нема кад их газе тенковима и шаљу у конц-логоре ако се побуне. Не би ни у Француској било да су на власти такви зликовци.

Jel vise naroda zivi u bedi u recimo savezniku SAD Kolumbiji ili Kini. Ko se bolje i brze razvija Saveznik SAD Hrvatska ili recimo saveznik Rusije Belorusija. Saudiska Arabija ili Iran.

Не ради се о томе ко је ”савезник”, него ко заиста имплементира код себе слободно и праведно друштво. Шта уопште има да разговарамо о тоталитарним шитхолс које држе своје грађане као таоце...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Рисбо рече

Samo da dodam treba sve sto je lose menjati, ali u miru bez tutorisanja sa strane i nametanja svojih sistema I kriterijuma kao univerzalnih. Od velikih i jakih ocekujem vise, a od najacih najvise u toleranciji i razumevanju manjih i slabijih. Ono sto mi smeta kod SAD je sto se ponasaju kao Imperija, a zele da ih drugi vide kao partnere.

Слобода и правда јесу универзални критеријуми. Да су сви људи створени једнаки, да нико нема права да човека пороби, малтретира, неправедно прогони, ограничава слободу говора, кретања, делања... То није никакав ”систем”. То је здрав разум. Темељ цивилизације.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не ради се о томе ко је ”савезник”, него ко заиста имплементира код себе слободно и праведно друштво. Шта уопште има да разговарамо о тоталитарним шитхолс које држе своје грађане као таоце...
Tako je. Svako treba sebi da izabere sistem po svojoj meri i svom kriterijumu slobode i pravde. Ti kazes sithols ali tim narodima je to trenutno najbolji sistem sto bi ti rekao sa odredjenim manama ali u datum uslovima najbolji trenutno moguci. Ali onda dolaze Jenkiji da od sitholsa naprave demokratiju, pa naprave 10 puta gore (Libija, Avganistan, Irak). Negde im se posreci Japan, Njemacka, ali ko im je dao pravo. To je pravo jacega. I to je ok. Ali onda dodje objasnjavanja o demokratiji, slobodi e to nije ok.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Рисбо рече

Tako je. Svako treba sebi da izabere sistem po svojoj meri i svom kriterijumu slobode i pravde. Ti kazes sithols ali tim narodima je to trenutno najbolji sistem sto bi ti rekao sa odredjenim manama ali u datum uslovima najbolji trenutno moguci. Ali onda dolaze Jenkiji da od sitholsa naprave demokratiju, pa naprave 10 puta gore (Libija, Avganistan, Irak). Negde im se posreci Japan, Njemacka, ali ko im je dao pravo. To je pravo jacega. I to je ok. Ali onda dodje objasnjavanja o demokratiji, slobodi e to nije ok.

Ко каже да им је то најбољи систем? Њима су диктатуре наметнуте, никада нису имали прилику да изаберу друго. Поробљени су силом.

Ти мене не читаш пажљиво. Ја сам против војних интервенција. У суштини, највише би волео да се САД повуче из целог света и нигде не меша. Моја жеља је да се ти народи сами изборе за своју слободу. Као што се боре у Хонг Конгу против кинеске диктатуре тренутно:

70981-hong-kong-protest-getty-images-chr

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Grizzly Adams рече

Мени стварно никако није јасно како је тај смотани успео да направи култ личности... од чега?

Једино ако је то урођено српско цезаропоклонство неизмерно веће и трагичније него што сам мислио, па дај шта даш само да се клањамо некаквом златном телету.

Ima mozda i toga ali treba znati da je “smotani” nasledio i vrlo dobro organizovan sistem terora i zaplasivanja sa sve obavestajnim sluzbama iz komunistickog perida. Sve sto je uradio jeste malo ga “sredio” i stavio u pogon. Sto bi rekli “vec razradjen biznis” ?

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Православни Србин рече

Видиш да не знаш. Главна суштина и поента те резолуције је да се оправда агресија НАТО на СРЈ. Она је зато и донета. 

Друга ствар је да она успоставља ,,привремено стање" и ,,политички процес" до ,,коначног решења статуса Косова". Дакле, за ту резолуцију статус Косова је упитан, он није решен него тек треба да се реши. Дакле, она формализује привремено стање које ће трајати до коначног решења.  Кад су Шиптари прогласили независност, они су позвали на резолуцију и рекли ,,статус је решен" и процес је завршен. Ми то нисмо признали, али велике силе јесу. И то је то. 

Да, резолуција може да се чита и овако и онако, зато у суштини она нама ништа и не значи и никакав нам гарант није. Понављам, она је скоро комплетно преписан споразум из Рамбујеа, који по теби ,,нико не би прихватио". 

Тако да.

Објаснио сам ти горе како је за њих испоштована резолуција 1244. Ту резолувцију није писала Србија, него Запад, наравно да су је писали тако да њима одговара. Они њу више не узимају у обзир, јер за њих она је испоштована. 

Ништа нам она не значи, никакав гарант није, а чак је у неким сегментима дебело супротна нашим интересима. 

Situacija je stvarno ocajna i dosta se slazem sa tvojim misljenjem. Ali ipak treba imati u vidu da je takvom sporazumu dosta kumovalo i lobiranje Siptara, novcem od trgovine drogom i ljudskim organima, onom zlu od Klintonovih.

Takodje, treba malo razumeti i uzeti u obzir i kako zive sami Siptari dole, kako im je sa onim ratnim zlocincima na vlasti. Koliko je prosecan covek koji pokusava dole nahraniti svoju porodicu nesrecan i frustriran. I on hoce da zivi u miru i da posteno radi. 

Treba dalje imati u vidu da se i tadasnji Zapad promenio. Sada je u SAD Tramp koji nije komunjara, koji je patriota i koji je ukinu lobiranje. 

Treba imati u vidu i da je nasa posleratna imigracija nasla svoj put do njega. To su potomci onih sto su spasavali americke pilote po balkanskim vrletima.

I sto je najvaznije, treba imati i u vidu da branimo nesto sto je ispravno i pravedno, sto u ovoj novonastaloj svetskoj situaciji nije beznacajna cinjenica.

Hocu reci, tvoj scenario i razmisljanje su daleko mnogo verovatniji od ovog koji ja iznosim. Ipak, smatram da bi, ukoliko radikalno promenimo pravac kretanja, mozda i mogli sacuvati teritorijalnu celovitost Srbije. 

Naravno, sve bi prvo moralo krenuti od uredjenja zivota i rada ljudi u Srbiji pa onda dalje... U trenutnoj situaciji, cak i opstanak same Srbije je pod znakom pitanja. I to je btw. moj glavni argument za “zamrzavanje” resenja pitanja Kosova i odlaganje koliko god je moguce. Sada tamo mozemo samo smanjivati sto vise tenzije (a Vucic radi upravo supeotno!) da bi Srbi dole imali koliko-toliko normalan svakodnevni zivot.  

Lukavi Englezi bi u nasoj situaciji verovatno dodelili orden npr. prof. Sinaniju koji je gusle i kolo uvrstio u Uneskovu svetsku bastinu. Zasto nije bio nijedan Srbin da to uradi pre njega je drugo pitanje...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...