Jump to content

Митрополит Калистос Вер: АПОКАТАСТАЗА

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече

Iskakiš Hleb, ali si se pričestio Samim Vaskrslim Hristom, koji ti se dao putem Hleba.

(bolje da ne izvodim sta si ovde rekao.... ima da se posvadjamo na kraju....:D)

Pa, vidi, ako sledimo do kraja kontekst stvari , .... kada je onda prestao da bude Hleb u tom hlebu koji smo primili ?

Mislim, meni licno je prijemcivije da ako nam se Hleb daje na cistotu ne samo duse, nego i tela, onda taj Hleb deluje i na moje telo i Bog se i preko tog Hleba tajanstveno sjedinjuje i sa mojim ovim telom, ..... i to sve to u vezi priseca moze Erazmo da bude zalog ne samo za dusu nego i za nase telo koje ocekuje ono vaskrsenje kada ce taj zalog u telu biti aktualizovan....itd....

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жика рече

Одлучио га је његов епископ, али је касније чини ми се био примљен од других епископа, нису правили проблем.

Da, znam za to,,.... ali, mislio sam u vezi tih njegovih raznih ucenja o dusi, o pocetku sveta, o kraju sveta i spasenju svega.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Pa, vidi, ako sledimo do kraja kontekst stvari , .... kada je onda prestao da bude Hleb u tom hlebu koji smo primili ?

Mislim, meni licno je prijemcivije da ako nam se Hleb daje na cistotu ne samo duse, nego i tela, onda taj Hleb deluje i na moje telo i Bog se i preko tog Hleba tajanstveno sjedinjuje i sa mojim ovim telom, ..... i to sve to u vezi priseca moze Erazmo da bude zalog ne samo za dusu nego i za nase telo koje ocekuje ono vaskrsenje kada ce taj zalog u telu biti aktualizovan....itd....

Boki, varenje počinje u ustima. Pljuvačka razlaže hranu. Hleb i Vino (koji zadržavaju i ukus i miris hleba i vina) kad primiš, žvaćeš ih, je l' tako? Zatim ih progutaš; dakle, prođu prvo kroz jednjak, pa posle odu u želudac. Sve to vreme Hleb i Vino se, dakle, ponašaju upravo kao hleb i vino. Ti, znači, smatraš da u želucu gube ta svoja materijalna svojstva i ne idu dalje u tanko i debelo crevo, nego na neki način ostaju u organizmu? Ok, nemam ništa protiv, samo mi nemoj reći da je i to dogma. 

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, obi-wan рече

Nije tacno. Apokatastaza je osudjena od strane Crkve kao ucenje samo po sebi. Dakle - NEMA I NECE DA BUDE "svevaspostavljenja svega". Razlika je u tome sto je Origen svoje misljenje zastupao kao stav cele Crkve (a to nije tacno), dok je npr. Grigorije iz Nise ovakvo misljenje zastupao samo kao licno misljenje (teologumena).

Licno teolosko misljenje jeste dozvoljeno, naravno, ali se neizostavno uvek proverava samom Crkvom, kao Nosiocem i Svedokom Istine. Ili, da malo dramatizujemo ovu pricu:

1)
"Ja smatram da je apokatastaza tacna, to je moje misljenje."
"Smatraj, to nije zabranjeno, to je tvoje misljenje. Mozemo da ti objasnimo zasto to nije tacno, ako te to (licno) zanima."

2)
"Ja smatram da je apokatastaza tacna, to je stav Crkve."
"Op!... ciji je stav?"
"Kazem da je to stav Crkve."
"Nece da bude. Idemo svi na Sabor, da to rascistimo. Duh Sveti i mi."

I saborno, Crkva osudi ovo ucenje kao savrseno neutemeljeno u Njenom zivotu i etosu.

Poruka od banovanog člana.

Митрополит Калист Вер - „Бог ,,хоће да се сви људи спасу” (1Тим 2:4). Верујемо ли ми да ће Божија замисао да претрпи неуспех? Или се можемо надати на коначни апокатастазис – „васпостављање“ свих твари, у коме ће свако разумно биће (укључујући чак и сатану) бити спасено. Заиста, такво учење о свеопштем спасењу је штитио Ориген (+ ок. 254 г.). За то га је осудио V Васељенски Сабор. Свети Григорије Ниски је такође изражавао наду за коначно спасење сатане. Али он је то чинио опрезније, него Ориген, и зато није био осуђен. Зато у Православљу учење о „апокатастазису“ (у уздржаној варијанти) заузима законито место“ (еп. Каллист (Уэр). Понимание спасения в православной традиции.

Напиши том Оби ван Кенобију, пошто ја не могу да пишем на поукама јер сам блокнут већ годинама, да се о апокатастази никада није расправљало ни на једном сабору, већ о учењу Оригена, односно оригенизму које је осуђено. Апокатастаза никада није осуђена, да је осуђена онда би морало пола текстова Октоиха да буде осућено и других Пасхалних богосложења избачено.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Desiderius Erasmus рече

Pa, ono, ako kažeš da Hleb i Vino gube svoja svojstva, onda mu to dođe neka transupstancijacija, ne vidim šta drugo... 

OK onda, da ne trosim vreme u prazno.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Više mi ovo tvoje deluje kao "što je babi milo..." Jer bi ti da zaobiđeš zvanična uputstva Ruske Crkve i uhvatiš se za nadu da oni ipak rade onako kako ti misliš da treba da rade.

Ja gledam da ih opravdam. Ako je po tvome, onda bas nisu u pravu.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Da li je to dogma Crkva ili Damaskinov teologumen? Uostalom, da li na natprirodan način nestaje i u tvojim ustima ili žvaćeš Hleb i Vino?

Totalno smesna pitanja. Misli more sta ti volja, ponajmanje mi treba da gubim vreme na ovakve gluposti.

Cu`s ti, "da li je Damaskinov teologumen"...

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Desiderius Erasmus рече

Iskakiš Hleb, ali si se pričestio Samim Vaskrslim Hristom, koji ti se dao putem Hleba.

...

пре 39 минута, Desiderius Erasmus рече

Najbolje sad neka to, posle dezinfekcionih svojstava Hleba i Vina, bude sledeće što ćete da proglašavate za dogmu: vera u to da Hleb i Vino ne dospevaju u creva.

Kakve gluposti, Boze sacuvaj i sakloni... brrr

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

Totalno smesna pitanja. Misli more sta ti volja, ponajmanje mi treba da gubim vreme na ovakve gluposti.

Lepo te je pitao, ne vrdaj!

batali bacac plamena nego odgovori coveku

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Pa ti reče da su Grigorije Niski i Isak Sirin imali teologumene, pa reko' možda ih je i Damaskin imao... Ali, ok, nemam ni ja baš vremena za bacanje...

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, grigorije22 рече

Напиши том Оби ван Кенобију, пошто ја не могу да пишем на поукама јер сам блокнут већ годинама, да се о апокатастази никада није расправљало ни на једном сабору, већ о учењу Оригена, односно оригенизму које је осуђено. Апокатастаза никада није осуђена, да је осуђена онда би морало пола текстова Октоиха да буде осућено и других Пасхалних богосложења избачено.

Realno - mnogo me zabole pertla sta ti neki tamo mislis. Nadam se da je to dosta.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

...

Kakve gluposti, Boze sacuvaj i sakloni... brrr

Znači, bio sam u pravu, to je sledeća Obijeva dogma: Hleb i Vino ne dospevaju u creva. U želudac da, ali u creva nipošto. :) 

Подели на овим сајтовима

Svaki normalan hrišćanin, makar u dnu duše, veruje u apokatastazu.

Međutim, Crkva nije smela tako verovanje da učini mejnstrim ili ne daj Bože da ga istakne u prvi plan jer je morala da vodi računa o društvenoj kontroli za račun Države.

Neophodno je bilo marvi uterati u kosti strah od pakla da bi bila pokorna vlastima. Pošto Crkva danas skoro da nema nikakav uticaj na marvu en general gledano, plašenje paklom je popustilo.

Jerota Vladetić je često isticao kako se ne seća da je iko od sveštenika posle WW2 propovedao o večnim mukama u paklu.

Подели на овим сајтовима

A pošto vidim da moram da pojasnim Obiju i društvu iz ćoška, evo: naravno da Hleb izađe napolje i naravno da Hristos ne izađe napolje.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...