Jump to content

Искључење из Српске православне цркве

Оцени ову тему

Препоручена порука

Помаже Бог! Желео бих да вам поставим питање у вези искључења из наше цркве. Наиме, ако неко од верника почне другачије да верује него што то званична црква учи, рецимо у вези догме о Тројству. Као што знате постоје разна тумачења у погледу природе Бога. Има који кажу да је само Бог Отац Бог а да Син није прави Бог него да је мањи од Оца и тако даље. Е сад мене занима ако таква особа то своје ново разумевање каже свештенику цркве који протокол се примењује? Да ли је црква дужна да таквог искључи из својих редова? Поздрав Милош

Подели на овим сајтовима

Црква Православна нема Инквизицију. Ти, ако си хришћанин, имаш обавезу да научиш нешто о Богу у Кога верујеш. Подразумева се да неће нико да те кажњава за кривоверје, мада ако тако верујеш питање је да ли можеш да се причестиш, то поп одлучује. Ред би био да те поп подучи; да ти препоручи књиге које да читаш сходно твом духовном нивоу.

Имаш Символ вере, где је лепо изражено све. Научиш то, и онда идеш на "разраду" уз помоћ корисне литературе.

Ако, пак, незнавен, кренеш да проповедаш погрешна јеретилка учења другима, да збуњујеш народ, можеш бити позван на црквену одговорност (има ги разни).

То што помињеш су Оци решили пре 16-17 векова и изразили у Символу вере. Питање је да ли хоћеш да секташиш по Србији и другде, или да будеш уд Цркве Христове. То је до тебе...ако хоћеш, онда се мораш мало и трудити. Ако те занима литература, напиши шта те мучи и људи ће ти препоручити духовни лек Отаца и учитеља, који разбија јеретичка умовања.

Подели на овим сајтовима

@Miloš Popadić 

Имаш овде основан учења Православне Цркве:

А овде имаш тумачење Символа вере:

Подели на овим сајтовима

Хвала на одговорима. Ово питање сам поставио више из разлога да бих повукао паралелу између наше Цркве православне и других цркава, посебно ту мислим на Цркву адвентиста седмога дана. Наиме, неки дан сам упознао извесну особу која је била члан Адвентистичке цркве 17 година. Једнога дана та особа је дошла до нове спознаје по питању разумевања Светог Тројства, а онда је руководству заједнице саопштила то своје ново веровање односно гледиште. Они су га због тога искључили.

Из ваших постова сам закључио да наши великодостојници не би таквог изопштили, он би и даље био у црквеним књигама, али му не би дали да има еухаристијско заједништво, ако сам добро разумео.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Miloš Popadić рече

Из ваших постова сам закључио да наши великодостојници не би таквог изопштили, он би и даље био у црквеним књигама, али му не би дали да има еухаристијско заједништво, ако сам добро разумео.

Извини ја сам закључио да је нешто слично у питању (субота и сл.) Код нас нема "црквених књига", код нас је Христос мера...маса људи нема појма ни шта је Васкрс, ни Божић, нити је народ знао много о томе, па је страдао за веру...мало је то другачије од твоје формулације "у црквеним књигама"...нема спискова код нас, него има Христос Књигу Живота...само Он зна ко је у Њој.

Ми се руководимо по речи Јеванђеља да нико Христа не може признати за Бога него Духом Светим...дакле исповедајући и на кршптењу и на Литургији Символ вере, исповедамо исправну веру...а после, кроз Причешће Господ то "каже" свакоме у његово срце, кроз лични однос са сваким.

Ми обећавамо Господу нашем да "нећемо казати Тајну непријатељима, нити дати целив као Јуда, већ као разбојници исповедамо 'помени нас Господе (БОЖЕ) у Царству Своме'". Никакве спискове не правимо...

Подели на овим сајтовима

А има разних разлога зашто неки људи напуштају своје заједнице. Ето знам и једног човека из Хрватске кога сам упознао преко скајпа који је тражио од свећеника да му да исписницу из Католичке цркве па тај није хтео да му да, но заменио га је неки млађи свећеник и тај му је изашао у сусрет по том питању, а разлог зашто је хтео да напусти цркву је био новчане природе, да не би плаћао црквени порез, бар се тако изјаснио.

Подели на овим сајтовима

Ма нема ти код нас пореза, него ти поп "зареже" колико хоће :))  Шалим се...код нас кад хоће католик да пређе, не дају му лако :)  Мислим - не шалим се сад - зависи где и то, али углавном иде неки период "оглашености", да мало упозна Правсолавље...није то оно "ееј, супер, ево један од њих прешао код нас". А има много "обраћених" и протестаната и католика који су свештеници: Колубијаца, Швеђана, Американаца...

Него, бре, ти све нешто около...јави се неком попу и пређи у праву веру  :))

------------------

Бог је са нама брате, а прегрешни јесмо, но Он је са нама....ово само ми имамо...никави спискови нам не требају...

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ćiriličar рече

Ма нема ти код нас пореза, него ти поп "зареже" колико хоће :))  Шалим се...код нас кад хоће католик да пређе, не дају му лако :)  Мислим - не шалим се сад - зависи где и то, али углавном иде неки период "оглашености", да мало упозна Правсолавље...није то оно "ееј, супер, ево један од њих прешао код нас". А има много "обраћених" и протестаната и католика који су свештеници: Колубијаца, Швеђана, Американаца...

Него, бре, ти све нешто около...јави се неком попу и пређи у праву веру  :))

------------------

Бог је са нама брате, а прегрешни јесмо, но Он је са нама....ово само ми имамо...никави спискови нам не требају...

Истина, и нико као Господ не даје утеху!!! :sunce::sunce::sunce: Каква радост!

Подели на овим сајтовима

ja sam Boze me prosti imala svakakvih jeresi u glavi, ali me niko nikad nije odlucio od pricesca ili izbacio iz crkve... cini mi se da je ljudski ponekad posumnjati i da ne budes sad nesto kaznjen zbog toga. prosto prerastes posle s vremenom. A i mislim da obicnom coveku i ne znaci puno ta teska filozofija i teologija. "Boze pomozi i pomiluj" i to je cini mi se dovoljno... ali ko sam ja da ista kazem i predlazem.. nisam ja pop.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

Излази да је за сада напаметније не напуштати своју цркву, а са друге стране човек може да верује у шта год хоће и уколико то не говори никоме а посебно не онима који су чланови цркве онда у вези тога неће ни имати проблема. Док не узнемирава друге он је на миру, чим крене да делује у смислу ширења својих схватања одмах следи реакција, јел тако?

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Miloš Popadić рече

Излази да је за сада напаметније не напуштати своју цркву, а са друге стране човек може да верује у шта год хоће и уколико то не говори никоме а посебно не онима који су чланови цркве онда у вези тога неће ни имати проблема. Док не узнемирава друге он је на миру, чим крене да делује у смислу ширења својих схватања одмах следи реакција, јел тако?

Jel imate još nešto na umu..neke druge osobe, umesto sebe? Nisam sveštenik i ne znam Vam odgovoriti na ova administrativno duhovna pitanja...ali mislim, ako me iko pita a ne pita....da je greh osuđivati. I da stvari imaju onakav oblik kakav im dade naša duša.

Mada što se tiče ovog učenja drugih ...možda ste u pravu...lako čavrljanje uz kafu možda neko prihvati i onda nastane nova religija ili sekta...a neko je samo tako čavrljao. Koliko sam shvatila Darvina i on je tako čavrljao i rekao je da je on tako malo čavrljao ali eto nastade religija ateista od njega. Mora svako misliti na posledice svojih reči, zaista. Jer za svaku suvišnu reč ćemo odgovarati.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ekatarina_mala рече

. Koliko sam shvatila Darvina i on je tako čavrljao i rekao je da je on tako malo čavrljao ali eto nastade religija ateista od njega

:))   :)) 

Управо сада, Miloš Popadić рече

Излази да је за сада напаметније не напуштати своју цркву,

Најпаметније му је да пређе у Православље...али бојати се да ће му бити мало тесно...Православље је лудило...за Христа...овај твој је много рационалан и калкулише много...мој лични утисак...што би рекли дојам, је да остане у својој цркве (тој у чију вере не верује) :)

(Иначе, што би имао дилему да остаје кад му је вера супротна од његове "цркве"...једино ако је калкулант? То је као кад би Троцки био у четничком покрету...ајде, Белој гарди).

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

9  Јер, ако признајеш устима својим да је Исус Господ, и верујеш у срцу свом да Га Бог подиже из мртвих, бићеш спасен.

10  Jer se srcem veruje za opravdanje, (pravdu, pravednosti) a ustima se priznaje za spasenje... Rimlj.10, 9-10

i srce (licno, unutrasnje) i ispovedanje vere ustima.... :POPOcorn1:

Подели на овим сајтовима

Два месеца сам била оглашена 1996. године.

Тек после крштења вера добија неки облик, била сам штребер; литература, свештеници, попадија.... све на ред сам вукла за рукав.

Међутим, све се то најбоље прихвати кроз богослужења и Свете Тајне.

п.с.

Тајна Свете Тројице је недокучива за мене и дан данас, па ме нико не јури из Цркве.;)

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...